גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכתב ל"גלובס": מנדי מת כי לא היה טייקון, כי היה אכפת לו מהמשקיעים. מערכת לא שוויונית הרגה אותו

עדי לוי-איתן, מרצה במכון טכנולוגי חולון HIT, למדה אצל נפתלי מנדלוביץ' לפני שבע שנים ■ מותו השאיר אותה המומה וכועסת: "הציבור צריך להבין שלא בעלי ההון מפרנסים אותו, אלא שהוא מפרנס אותם. כשיבין זאת, טייקונים ייפלו"

(הערת מערכת: המכתב להלן נשלח לאתר "גלובס" היום (ה') בצהריים. הוא מובא כאן כלשונו).

כמו כל תלמידיו בעבר ובהווה של מנדי, הוכיתי בתדהמה כשנודע לי דבר מותו. לא מעניין אותי כלל אם השמועות שהופצו נכונות, מבחינתי מנדי מת מלב שבור.

בשבילי מנדי היה מרצה מרתק, סוחף, בעל ידע פנומינלי, אנרגיות עצומות ואופטימיות. כל מה שאני יודעת על שוק ההון למדתי ממנו, אבל למדתי בעיקר להיזהר ולא לעשות שטויות. כמה פעמים הזהיר אותנו מנדי בשיעור לא להשקיע את "הכסף של הפנסיה, הבר-מצווה או החתונה". למדתי אצלו לפני 7 שנים ואני זוכרת מצוין את ההדרכות שלו. לאורך השנים הגעתי למפגשים אקראיים במכללת מגמות ותמיד הייתה לו אותה גישה: לא להיבהל ולא לעשות : ניהול סיכונים מחושב.

בשיא המשבר של 2008 הייתי נכנסת מידי יום לאתר של מגמות כדי לקרוא את הטיפ היומי. בניגוד לכותרות העיתונים המתלהמות, מנדי הרגיע אותנו והדריך מה לעשות ובעיקר, מה לא לעשות. מסתבר שהתלמידים שהקשיבו אז לעצותיו גרפו רווחים ניכרים. בשנה שאחרי כן הוקם מועדון המשקיעים, שהשקיע בין היתר בחברת דוריאה. משקיעים שהיו רגילים להרוויח הפסידו - חלקם לא היו מוכנים לקבל זאת.

בניגוד לאחרים, ועם אחזקה של 15% בחברה, נלחם מנדי בשביל המשקיעים, ביקש את עזרת בית המשפט - ולא קיבל. האם החובות של דוריאה גבוהים יותר משל נוחי דנקנר, תשובה או בן דוב? בוודאי שלא. איך ייתכן שבתי המשפט מאשרים בקלות פעולות "תספורת" הכוללות קיזוז של 40% ומעלה מחובם של בעלי האג"ח ופה לא נתנו אישור אפילו למניעת פירוק החברה?

מנדי האמין שהמשך הפעלת החברה יאפשר לשלם את חובותיה. הוא כתב על כך באתר מגמות, הוא נלחם בשביל זה. האם הוא ביקש להתחמק מתשלום חובות? לא. האם הוא יכול היה להנפיק מניות, כמו נוחי דנקנר אתמול, בשווי של 250 מיליון כדי לשלם חובות? לא.

לא, כי הוא לא היה טייקון.

לא, כי היה לו לב ישר ורך והיה אכפת לו מן המשקיעים.

לא, כי דוריאה היא חברה קטנה יחסית ולא תאגיד-על.

לא, כי הוא לא חשב שהציבור חייב לו כלום, להיפך, הוא חשב שהוא חייב לציבור המשקיעים, שהאמין בו.

לא, כי הוא לא יכול היה לשחק במספרים והוא לא העביר כספים במעלה הפירמידה המסועפת שלו.

מותו של מנדי מאיר את העובדה כי הסדרי החוב באג"חים דינם להיעלם מן העולם. כי בעלי החוב, בעלי ההון, צריכים למשכן את הונם הפרטי כדי לשלם לבעלי האג"ח את מלוא החוב. הרי בעלי עסקים קטנים ובינוניים נדרשים לשלם את מלוא חובם, אז למה בעלי הון לא?

בעל עסק קטן שחייב כסף לספק שלו ואינו משלם, ייתבע בבית המשפט וישלם הכל, כולל ריבית. בעל עסק קטן שחייב למס הכנסה 5,000 שקל ישלם הכל עם ריבית והצמדה לאחר עיקולים על החשבון ועל הרכב, תוך חודשיים-שלושה מיום ההתראה על החוב.

קראתי אתמול כי "מס הכנסה מנהל מגעים עם בני שטיינמץ לגבי החוב שלו". מנהל מגעים? עם עבריין לכאורה? לא מטיל עיקולים? לא מוציא צו מאסר? למה רשות המיסים לא מנהלת מגעים עם הספרית, ש"נתפסה" בחודש דצמבר 2011 מעלימה תקבול בסך 150 שקל, שקבלה עבור תספורת (אמיתית) שעשתה זה עתה?

יש "תספורת" ויש תספורת.

בימים אלו, כשמדברים על "שנאת טייקונים", צריך להבין שזה בסך הכל תירוץ לא לטפל באי-השיוויון ההולך וגדל בין בעלי ההון לבין עסקים קטנים ובינוניים ומשקי הבית הפרטיים. איך ייתכן שבעלי עסקים קטנים-בינוניים כמו מנדי יידרשו לשלם באופן מיידי את כל החובות שלהם, כולל ריביות והצמדות והטלת סנקציות?

לעומתם, בעלי ההון לא ישלמו, פעם אחר פעם, ורק ימשיכו לצבור הון, כשהציבור נאלץ לשלם את חובותיהם, כשהמוסדיים בוחרים על גבו הכפוף, להסכים להסדרים מבישים?

"תספורת" היא מילה חביבה שנועדה להסתיר את העובדה שתשובה, לבייב, בן דב ואחרים דורשים מהציבור שיוותר להם על החוב, אחרי שהציבור הילווה להם כסף לפני שנים, כשנזקקו לו. בעלי ההון חושבים שהציבור חייב להם, אחרת התאגיד שלהן יתרסק.

אני מציעה לתת לתאגידים להתרסק, אם המחיר הוא הון הציבור. יפוטרו עובדים, נכון, אז מה? מי אמר שמקום עבודה שווה יותר ממאות מיליוני שקלים מהונו של הציבור כולו? זה טיעון פופוליסטי.

ומה קורה עם עסקים קטנים ובינוניים שנסגרים, כי לא מסכימים אפילו לתת להם הזדמנות להשתקם, כמו שמנדי ביקש עבור דוריאה? האם כשאותם עסקים נסגרים, אנשים אינם מאבדים מקומות עבודה? אי השיוויון בין עניים לעשירים רק גדל. השוויון צריך להתחיל במגזר העסקי, בשיוויון בין עסקים קטנים ובינוניים לבין תאגידי ענק.

נכון להיום יש אפליה בולטת בבתי המשפט, אצל המוסדיים, בבנקים וברשויות המיסים. לקוח שלי קיבל אתמול מכתב שרשות המיסים שלחה לו: 1660 שקל קנס על הגשת דוח ניכויים באיחור של שלושה חודשים. גובה התשלום שעוכב (אך שולם) למס הכנסה: 3,700 שקל.

אני פונה לרשות המיסים להתחיל לנהל מגעים עם הלקוח שלי (הפרטים שמורים אצלי). אני יודעת שאם תוך חודש-חודשיים הוא לא ישלם את הקנס, יוטל עיקול על חשבונותיו, והכסף ייגבה ממנו.

נפתלי מנדלוביץ', מנדי, הוא קרבן של המערכת האי-שיוויונית הזו. הלב שלו לא עמד בהחלטת בית המשפט. למנדי לא הייתה סוללת לוביסטים או עורכי דין השווים מיליונים. מנדי מת כי המערכת לא הייתה קשובה, כי המערכת מפלה, כי המערכת שבויה בהנחות יסוד שגויות.

השאלה היא עד מתי ימשיכו בעלי העסקים הקטנים-בינוניים לשתוק? עד מתי ימשיך הציבור להשתתף בהצגה הגדולה הזו, בה ישנם קומץ בעלי הון שהם, לכאורה, פרנסי הציבור? הציבור צריך להבין שלא בעלי ההון מפרנסים אותו, אלא, להיפך, הציבור הוא שמפרנס את בעלי ההון, בהסכמה שלו להסדרי החוב ובויתור על הונו, אותו צבר בעבודה קשה לאורך שנים.

בינתיים קמה ועדת ריכוזיות וכותרות העיתונים צעקו והראו את הלווים הגדולים במשק, ובראשם, נוחי דנקנר, אותו נוחי שרק אתמול הנפיק שוב מניות. כשהציבור יבין שנוחי דנקנר ותשובה ולבייב ואריסון ואחרים לא יכולים בלעדיו, הוא יוכל לקום באמת ולפעול. עד אז, ימשיכו "המוסדיים" להתחבא מאחורי האנונימיות שלהם ולשחק בכספי הציבור בחוסר האחריות שאפיין אותם בעשור האחרון.

■ הכותבת הינה מרצה במכון טכנולוגי חולון HIT ועוסקת בייעוץ לעסקים

עוד כתבות

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?