גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כולם שווים בפני ג'ובראן

סלים ג'ובראן הולך ומסתמן כשופט האדוק ביותר בעליון בהקפדתו על הזכות לשוויון

נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, יכולה לפרוש מחר (ג') בלב שקט. בערכאת השיפוט הבכירה נמצא מי שימשיך לשאת את לפיד זכויות האדם, ובראשן הזכות לשוויון.

השופט סלים ג'ובראן, הממעט לרכז תשומת-לב ציבורית ותקשורתית, מסתמן מתוך פסקי הדין כשופט האדוק ביותר בעליון בהקפדתו על הזכות לשוויון, לא רק במובנה העיוני-תיאורטי אלא גם במובנה המעשי. לנגד עינינו צומח כאן אחד החשובים שבשופטי העליון כיום.

פסק הדין שפירסם בג"ץ ביום חמישי האחרון, בפרשת חוק חנינת מורשעי ההתנתקות (בג"ץ 1213/10), מהווה ראיה למידת דבקותו של ג'ובראן בעיקרון השוויון - יותר מכל חבריו לכס השיפוט. ג'ובראן נותר יחיד, מול שמונה מחבריו, בעמדתו שיש לבטל את החוק בשל פגיעתו בשוויון. פסק דינו משכנע בשל התכונות שג'ובראן מפגין לאורך כל שנותיו בעליון: כתיבתו המתונה, יחסו הג'נטלמני לעמיתיו ולמתדיינים וכובד-הראש שבו הוא מתייחס לסוגיות שבפניו.

ג'ובראן הוא השופט הערבי הראשון המכהן במינוי קבע בעליון. לאורך כל שנותיו בתפקיד הוא נוקט קו ברור, אך זהו איננו קו פוליטי-אידיאולוגי אלא משנה משפטית סדורה, הסובבת כולה סביב ערך השוויון. גם כשהוא כותב על חנינת מורשעי מחאת תוכנית ההתנתקות, המסר העולה הוא רצונו בהכרה בזכותו של הציבור הערבי לשוויון זכויות.

פסקי דין קודמים שלו - כמו בפרשת איחוד המשפחות או בפסק הדין שחייב לכלול גם יישובים ערביים במפת אזורי עדיפות לאומית של הממשלה - מדגישים את ההרמוניה והשיטתיות בפסיקתו.

בפסק דינו דואג ג'ובראן לעטוף את מפוני ההתנתקות במילים חמות, ולהכיר בפגיעה שנגרמה להם. בכתיבה שהיא מלאכת מחשבת, הוא מסכים לצורך ללכת לקראתם, תוך השמעת נימוקים התקפים גם ביחס לציבור הערבי.

הוא מגדיר את החוק כיוצר קטגוריה חדשה של חנינה "קבוצתית", השונה מחנינה אינדיבידואלית או חנינה כללית. הוא מצביע על פגיעתו של החוק בשני עקרונות יסוד של חקיקה ראויה: כלליות והיעדר רטרואקטיביות, ועל הבעייתיות שבחקיקת חוק חנינה שכזה, בהיבט של הפרדת הרשויות.

אפליה שהיא השפלה

אלא שההנמקה העיקרית להחלטתו לפסול את החוק נעוצה בפגיעתו בשוויון. דווקא העובדה, המוזכרת אצל שופטי הרוב, כי הטראומה שנגרמה למפוני ההתנתקות היא קשה, והחוק יסייע אך במעט לרפאה, מובילה את ג'ובראן למסקנה כי תרומתו של החוק להגשמת תכליותיו קטנה, בעוד שנזקיו קשים.

ביניש ועמיתיה מזכירים כי החוק יחול על קבוצה קטנה יחסית - פחות מ-1,500 נאשמים, שהורשעו בעקבות פעולות מחאה בתקופת ההתנתקות. ג'ובראן מסיק כי דווקא קוטנה של הקבוצה הזוכה להטבה, מלמד על גודלה הרב של קבוצת המקופחים - כל האזרחים האחרים שהורשעו בעבירות פליליות על רקע מחאה אידיאולוגית, שאינם שייכים ל"קבוצה הנבחרת".

מהעובדה שהחנינה תחול גם על מי שלא בהכרח פונו במסגרת ההתנתקות, מסיק ג'ובראן כי מדובר בהעדפה של עמדה אידיאולוגית אחת, המקבלת זכות בכורה במסגרת השיח הציבורי. "הידיעה כי בזמן שאחד נותן את הדין על מעשיו, אחר, בסיטואציה דומה, אינו נדרש לתת את הדין, היא בגדר השפלה", הוא קובע.

ג'ובראן מזכיר את מורשעי מהומות אוקטובר 2000, מקרב המגזר הערבי, שלא זכו לכל פטור או חנינה, כדי לקבוע כי "בהעניקו פטור מאחריות פלילית על בסיס קריטריון של עמדה כלפי מהלך מדיני מסוים - ורק על בסיסה מצהיר המחוקק מהי העמדה האידיאולוגית המזכה בזכויות יתר. החוק מבטא הכרה, כאמור, בגורמים שהביאו קבוצה מסוימת למחות, ושותק לגבי האחרות".

בשני פסקי הדין של השבוע שעבר התגלה עד לאן מוכנה הנשיאה ביניש לצעוד ביחס לתוקף שהיא מוכנה לתת לזכות זו: את חוק טל היא הייתה מוכנה לפסול על בסיס פגיעתו הבלתי חוקתית בשוויון, אך לא את חוק החנינה למורשעי ההתנתקות, שכמוהו כחוק להעדפת אנשי הימין בתחום הפלילי. ג'ובראן הולך את הצעד הנוסף. הוא מוכיח כי שוויון, שמכוחו מונה מלכתחילה לערכה העליונה, מוליד שוויון.

פרוקצ'יה נגד כיכר השוק

פסק דינו של בית המשפט העליון בפרשת תביעת לשון הרע שהגיש סרן ר' נגד העיתונאית אילנה דיין, הוליד כמה וכמה קביעות עקרוניות חשובות ביחס לפרקטיקות עבודה עיתונאיות. נקבע למשל כי בנושאים בעלי חשיבות ציבורית, לא זו בלבד שזו זכותה אלא אף חובתה של העיתונות לפרסם, ולא רק במקרי קיצון של סכנה ביטחונית או עניינים של חיים ומוות.

עוד נקבע כי אמת-המידה לעבודה עיתונאית הוגנת ואחראית היא הקפדה על תקנון האתיקה של מועצת העיתונות, וכי אין להטיל על העיתונאי את אותה חובת הוכחה של העובדות המתפרסמות, המוטלת על התביעה לשם הרשעה פלילית בבית משפט.

היבט משמעותי נוסף של פסק הדין, שאליו הופנתה פחות תשומת-לב, נעוץ בלגיטימיות של הסיקור העיתונאי, בעת שהליכים משפטיים באותו עניין תלויים ועומדים. השופט נעם סולברג קבע בפרשה זו, ביושבו בבית המשפט המחוזי, כי מאחר שתחקיר "וידוא ההריגה" שודר בתוכנית "עובדה", לאחר שכבר הוגש כתב אישום נגד סרן ר' לבית הדין הצבאי, שעות אחדות קודם לכן - מתאיין העניין הציבורי בפרסום. שופטי העליון שללו קביעה זו, ופסקו כי "לציבור יש עניין גם בנושאים הנדונים בתיקים עומדים ופתוחים".

מסקנותיו של בית המשפט העליון בעניין זה מהוות מסר מעודד לכלי התקשורת, בבואם לסקר הליכים המתנהלים בבתי המשפט. זהו מסר הפוך לרוח שנשבה בשנים האחרונות מכיוון בתי המשפט לעבר העיתונות - רוח שכללה מטחי ביקורת על אודות הטיפול העיתונאי בפרשות ציבוריות, שהליכים משפטיים בעניינן היו תלויים ועומדים.

גישה שמרנית יותר מזו המובעת בפסק הדין, השמיעה ביום שלישי האחרון שופטת העליון בדימוס אילה פרוקצ'יה, בהרצאה שנשאה בכנס שהתקיים באוניברסיטת בר-אילן, לרגל צאת ספרה של ד"ר ענת פלג, "דלתיים פתוחות".

ההרצאה יוחדה לקשר שבין התקשורת ובית המשפט, ומסקנתה של פרוקצ'יה היא שעל העיתונות להיזהר בסיקור עניינים שבירורם תלוי ועומד בבתי המשפט, ולהתמקד בדיווח על ההליכים המתנהלים, ולא בהבעת דעה על מידת האחריות של הנאשם או בעל הדין.

"תקשורת הפונה להמונים בעת שהליך משפטי תלוי ועומד, ומכוונת, במפורש או במשתמע, למסקנות שראוי לדעתה להסיק לגבי אחריותו הפלילית או האזרחית של אדם, עלולה ליצור דעת קהל מרשיעה או מחייבת, לפני שהעניין זכה לבירור משפטי מלא", אמרה פרוקצ'יה. "פרקטיקה תקשורתית כזו אמנם אינה שוללת מאדם את יומו בבית המשפט, אבל היא עלולה לשלול ממנו את יומו בחברה. העוול העלול להיגרם לאדם מחריצת דינו בידי התקשורת, לא ימצא את תיקונו המלא אפילו יזוכה במשפט, ואפילו התביעה האזרחית תידחה נגדו".

לשיטתה של פרוקצ'יה, מאחר שתנאי יסודי להתנהלות תקינה של בתי המשפט הוא אמון הציבור בשפיטה, הרי שדיון ציבורי דעתני בפרשה מסוימת עלול לכרסם באמון הציבור בצדקתו וניקיונו של פסק הדין באותה פרשה.

"לאט-לאט חודרת כיכר השוק לאולמות בית המשפט", היא אמרה, "ומפירה את האיזונים המורכבים והעדינים שהמשפט יצר לאורך מאות שנים, כדי להבטיח שחירותו וכבודו של אדם לא ייפגעו בטרם הוכחה אחריותו על-פי ראיות. שיח תקשורתי המתייחס לאחריותו של אדם בטרם הוכרע דינו, הוא עניין שהתקשורת צריכה להיזהר מפניו".

עוד כתבות

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%–15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים ומה הסיכונים?

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין ראש בפניהן"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"אחד הרוכשים איראני לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת גארדנט הלת' תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

נתן שירות למוכרים, וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך והתחייב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע