גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השכרה למגורים היא העסק הכי טוב שיש"

סמנכ"ל ההשקעות של לידר שוקי הון, אלון גלזר, בפסגת הנדל"ן של "גלובס": "פתאום מאסה גדולה של משרדים מגיעה לשוק ואני לא בטווח שהמשק היום יכול לקלוט את הכמות הזו"

"השמים בענף הנדל"ן הם חסרי ודאות. אנחנו רואים חוסר משילות גבוה מאוד בנושא התכנון והבנייה בישראל ולפעמים נראה שאנחנו חיים בניסיון מעבדה גדול שבו כולנו חיות ושמה שמאפיין את הנדל"ן המניב הוא תפוס כפי יכולתך", כך אמר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס, ב"פסגת הנדל"ן" של "גלובס", שהתקיימה במלון דיויד אינטרקונטיננטל בת"א.

בפאנל "נדל"ן מניב בישראל - פריחה מסוכנת", הוסיף דנוס: "רשויות מקומיות הבינו את פרנציפ שטחי הנדל"ן המניב, המאפשרים הנבה לרשות המקומיות, שדוחפות את הפרויקטים קדימה. מתוכננים 500 אלף מ"ר משרדים ו-2 מיליון מ"ר של מסחר, שמצטרפים ל-2.8 מיליון מ"ר הקיימים ב-300 מרכזים מסחריים ברחבי הארץ. בענף המשרדים בהחלט השמים מתחילים להתקדר אבל הייתי סומך על הממשלה שתיצור את אותם חסמים כמו בשוק הבנייה למגורים ותגרום לכך שלא יהיו מספיק ידיים עובדות והאשראי לא יגיע והתקווה תגיע מאותו כיוון של חסמים בהם אנחנו חשים בשוק הבנייה למגורים המצוי במצב של מחסור. השגשוג בענף המסחר והמשרדים יכול להטריד אותנו כי אולי לכולנו יהיה איפה לקנות ולעבוד, אבל לא בטוח שיהיה לנו איפה לגור".

רן גולדשטיין, ראש תחום נדל"ן בחברת מדרוג: "שוק המשרדים נהנה מצמיחה בשנתיים האחרונות, אשר התבטאה בעלייה במחירי השכירות וכן בעלייה בשיעורי התפוסה, בעיקר במרכז הארץ. הצפי לסיום פיתוח של פרויקטים משמעותיים בשנים הקרובות עלול ליצור לחץ כלפי מטה על מחירי השכירות". לדברי גולדשטיין, "פוטנציאל גמר הבנייה למשרדים הוא כ-120 אלף מ"ר ב-2012 ו-310 אלף מ"ר ב-2013. קיים פוטנציאל נוסף בהיקף של למעלה ממיליון מ"ר, וההערכה היא שחברות, כמו ב-2008 ו-2009, ינסו לווסת קידום פרויקטים על מנת למנוע הצפה. קיימים כ-600 אלף מ"ר למסחר בתכנון".

עוד הוסיף גולדשטיין כי "המגמות הצפויות בשוק הנדל"ן למסחר ובשוק הנדל"ן למשרדים הן פעילות הולכת וגדלה של מוסדיים כמשקיעי הון וחוב ספציפי; העדפה לנכסים מניבים על פני מימון בתקופה ההקמה; נכסים ברי שעבוד - מקל על גיוס חוב אג"ח; עסקאות הרכישה בשנים האחרונות מעידות על נזילות טובה יחסית של הנכסים".

מנכ"ל מליסרון, משה רוזנבלום, אמר: "2 מיליון מ"ר שעומדים להיבנות הם מפחידים אבל קניון זה מדע מדוייק. כל היושבים פה מבינים קניונים אבל בסוף אני יודע מה אתם רוצים ותפקידי להתאים את התמהיל. יש לכל קניון מגוון, אופנה נשים, ילדים, הנעלה ותכשיטים. התמהיל הוא כמה לבחור מכל דבר וזה מדע מדוייק. ההצלחה של מליסרון היא לבנות תמהיל מדוייק ולקלוע ללקוח. קניון רמת אביב, שבבעלות מליסרון, חצה את פדיון המיליארד שקל ב-2011 ורק בזכות התאמת התמהיל למה שהלקוח שמגיע לקניון רוצה. מי שלא יודע לשרת את הלקוח לא יוכל לקחת את הקניון למקום אחר. אם השוונו את 2011 ל-2010, הפדיונות של מליסרון עלו ב-12%. השנה החורף היה חורף. לפני שנה נתקלתם במבצעיי 'קנו ארבעה ושלמו על אחד'. השנה לא ראיתם את סוף העונה כי אין סוף עונה, העונה לא נגמרה. אנחנו כבר באופנת קיץ כי אין סחורה".

נחשון קיוויתי: אנשים לא הבינו שלהקים קבוצת רכישה זה מקצוע

נחשון קיוויתי, מבעלי קבוצת ב.ס.ר, הגיב לשאלה האם יש מקום לחשוש מכישלונן של קבוצות הרכישה במשרדים לאור הכישלון של קבוצות הרכישה במגורים. הוא אמר: "כל פעם שאני אבוא עם פרויקט חדש אל תפחדו, תשקיעו. מה שקרה במגורים, אני מסכים לגבי קבוצות הרכישה. לצערי הרב אנשים לא הבינו שלהקים קבוצת רכישה זה מקצוע, וזה לא ג'ונגל העסק הזה. בקבוצות רכישה במגורים היו גם כשלונות ואני נתקל בהם לצערי הרב. אני לא אתן שזה יקרה במגדלי משרדים. מי שמארגן קבוצת רכישה היום הם איזה מתווך, עו"ד או רו"ח כזה או אחר. אבל זה לא יילך. ליווי הנדסי של הקמת משרד זה מקצוע ולא כל אחד יכול לעשות את זה. לא ניתן לגמגם במשרדים ולחרטט, זה לא עובד, אין קומבינות וצריך להיות בעל מקצוע כדי ליזום את הפרויקט מתחילתו עד סופו ולמסור את היחידות לשותפים. הקמנו יותר מחצי מיליארד מ"ר למשרדים בגוש דן".

באשר להשפעת המחאה החברתית על הרשתות השוכרות בקניונים, אמר מנכ"ל החברה הכלכלית אשקלון, רו"ח גלעד אורן: "המחאה החברתית אולי השפיעה קצת על הסופרמרקטים, אבל לא על רשתות אופנה. הקניון שיש באשקלון, של חברת גירון, הוא מוביל ומשגשג ויש לו רשימת המתנה של חנויות. תרבות הצריכה השתנתה לחלוטין באופנה וגם במשרדים. אם פעם רו"ח היה צריך איקס מ"ר, היום הוא צריך יותר. המחאה החברתית, מרוב שהתפרסה על הרבה תחומים, בסוף לא פגעה בכלום. הרשתות ימשיכו למכור ולא רק ראלף לורן וזארה, אלא כל עוד יש ביקוש האנשים יקנו".

סמנכ"ל ההשקעות של לידר שוקי הון, אלון גלזר, אמר: "פתאום מאסה גדולה של משרדים מגיעה לשוק ואני לא בטווח שהמשק היום יכול לקלוט את הכמות הזו. לגבי הקניונים, אני חושב ששם הסיכון נמוך יותר כי דברים הם יותר מדודים וקניונים לא יהיו ריקים ברובם המכריע. בסה"כ, בסקטור הנדל"ן כסקטור, אני לא חושב שנראה צלילה של מחירים - זה לא שהם בשמים".

באשר לנוכחות של רשתות האופנה, המהוות 50% מהתמהיל בקניונים, ולגבי השאלה האם מצב זה עלול להבהיל את הקניונים בהינתן שענף האופנה הוא ענף מסוכן, השיב רוזנבלום: "האופנה היא העוגן של הקניון, כי אנחנו מחליפים את הבגדים כל השנה וכי האופנה משתנה. הכניסה של רשתות האופנה הבינלאומיות לא עשתה טוב לישראל - אלא עשתה טוב ללקוח. אם מסתכלים על המאזנים של הרשתות המקומיות אנחנו רואים צמיחה, התחרותיות גברה, לקטסרו ולפוקס יש גידול בפדיונות וירידה במחירים שלהן, אבל במחירי תחרות. צריך לשים לב שפעם נסענו לחו"ל עם מזוודה ריקה וחזרנו עם מזוודה מלאה והיום אנחנו חוזרים עם מזוודה ריקה כי לא מצאנו בגדים לקנות בחו"ל, ואנחנו קונים בגדים בארץ, בקניון. לרשתות הבינלאומיות שהתחילו להגיע לארץ, כמו H&M, זארה, אמריקן איגל ומאסימו דיוטי, אין במדינת ישראל אלטרנטיבה חוץ מהקניון. בת"א יש אולי בניין בדיזנגוף סנטר ל-H&M, כי אני לפתח ברחוב. הרשתות הבינו שצריך להביא את הלקוח הביתה. היום קסטרו נמצא בקניונים השכונתיים, ליד הבית, אנחנו נותנים מענה ברמת השכונה ואז ברמת העיר. לכן הפדיון של רשתות האופנה הישראליות הולך ומתעצם. היום אנחנו לא אוהבים להוציא הרבה דלק, יש לנו קסטרו ליד הבית ולכן ענף האופנה ימשיך לצמוח".

רוזנבלום עדכן כי "היום, בעידן האח הגדול, אני מקבל דוח ממערכת סלולארית מי היה בקניון, כמה זמן הוא שהה בקניון והטוב מכל - מאיפה הגיע. ברגע שאני יודע מאיפה הוא הגיע אני יודע שאני קולע טוב ומאיזה קהל נוסף להביא את הקניון. אז היזהרו האח הגדול, אנחנו בעקבותיכם".

בנושא שוק המגורים להשכרה, אמר גלזר: "אני חושב שהשכרה למגורים היא יותר בטוחה מהשכרה למשרדים. אם אפשר לעמוד ב-7% תשואה והממשלה תיתן מרווח ביטחון, זה הנכס הכי טוב שיש, אם חברות יצליחו לקבל 7% תשואה. הבעיה היא שהיום השכירות למגורים מניבה 2.5% עד 3% תשואה והשאלה היא איך מביאים את זה ל-7%? השכרה למגורים היא העסק הכי טוב שיש, שזה באמת עסק פנטסטי".

קיוויתי: "בנושא הדירות להשכרה, עם כל הכבוד, אנחנו חיים בישראל והמנטליות של הישראלים היא לא כמו של האמריקאים. הישראלים תמיד אומרים: אין לי כסף, אני לא משלם. בארה"ב אם אתה לא משלם, אתה בחוץ. ניתן לזה צ'אנס, אבל תשואה של 7% זה לא יהיה. אין מה להשוות פחת של מגורים לפחת של משרדים, ולכן כשאתה המשכיר עליך להשקיע הרבה מאוד בתחזוקה של הדירה או של הבניין ולכן אני לא מאמין שמגיעים לתשואות של 7% בעניין הזה".

"איפה יבנו את הפרויקטים האלה להשכרה. בת"א? איפה המכרזים? כולם רוצים לגור בת"א, להיות קרובים לקניון. אין קרקעות לבנות במאסה גדולה מאוד והם הולכים לבנות בפריפריה הרחוקה. שמעתי היום את שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, שאומר שהולכים לחוקק חוק של דירות בר השגה גם לבעלי קרקעות פרטיים. אני בונה בפארק צמרת בת"א, ושם משלמים דמי החזקה בסך 1,400 שקל לחודש. איך יגידו למישהו בקרקע פרטית, ש-20% מהדירות שלו הן בר השגה. זוג צעיר יכול לשלם את דמי ההחזקה האלה?".

עוד כתבות

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין" ● חדד דחה את הטענה: "עדותו הסתיימה לפני שנתיים, אין לו השפעה על ההליך והאינטרסים שלו ושל פילבר אינם מנוגדים"

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, הן לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

בחינות הסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

בצל המלחמה: רק 16% מעבר בבחינות לשכת עורכי הדין

מספר הניגשים לבחינות עמד על 770 בלבד, מאחר שמדובר במועד משלים שנערך בשל המלחמה ● האוניברסיטאות מובילות את טבלאות העוברים, כאשר מבין כלל הניגשים, המוסד האקדמי המוביל הוא האוניברסיטה העברית

זוהר לוי, בעלי סאמיט / צילום: באדיבות סאמיט

זוהר לוי בדרך להפוך לאיש החזק בדירקטוריון פז: רכש מניות ב-247 מיליון שקל

הרכישה נעשתה באמצעות חברת הנדל"ן המניב סאמיט שבשליטת לוי ● בעקבות העסקה היא תגיע להחזקה של 16% ממניות פז – צעד שיקנה ללוי את העמדה החזקה בדירקטוריון של רשת תחנות הדלק

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: גופות ארבעת החטופים חולצו מתת-קרקע בג'באליה במבצע של צה"ל והשב"כ

צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • כל העדכונים

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"