גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסריח, מסריח, מסריח

בעד הפרטת הרכבת? חישבו מה הקשר של זה לרכבת לאילת ולהפרטת הנמל

א.

משהו מסריח פה.

נתחיל בהפרטת הרכבת. מה קורה שם? כשאתה מתעמק ומנסה לראות מה קורה מאחורי מסך הספינים על האלימות והכוחנות של הוועד, כמו גם על חוסר הכישרון והיושרה של העובדים, אתה מבין שהאלימות, הכוחנות וחוסר הכישרון והיושרה הם נחלתם הכמעט בלעדית של הצד השני - האוצר, משרד התחבורה והנהלת הרכבת.

אלה שמו להם למטרה להפריט את הרכבת, והשיטה שלהם פשוטה, אכזרית ורצופה בחוסר יושרה: דרדר את השירות, הפקר את הנוסעים, זלזל בהם, תוך כדי שאתה מפנה את האש אל הצד החלש, העובדים.

התעלם מדרישותיהם, האשם אותם בכול, הפוך אותם לשנואים על הציבור.

הם אשמים בתאונות (למרות שזה לא נכון לפי בדיקות שנעשו. היצרן אשם).

הם אשמים באיחורים (למרות שזה לא הגיוני).

הם אשמים בכל סכסוכי העבודה (אחרי שהעזו, חוצפנים, להתקומם נגד הפגיעה בהם).

הם נגועים בנפוטיזם (נהג קטר, ממש תואר אצולה העובר מאב לבנו).

הם סחטנים (למה תמיד העובד שנאבק על שכרו הוא הסחטן? למה אנחנו לא מפנים את ההאשמה הזו כלפי המעסיק שסוחט מהעובד את שכרו, זכויותיו וכבודו?).

הם ספק-מושחתים (הם, לא יו"ר הרכבת אורי יוגב שהיה פקודו בצבא של מנכ"ל בומברדייה-ישראל, יוסי דסקל, אבל שכח לדווח על זה לוועדת המינויים. יוגב שכח גם לדווח לוועדה על זה שדסקל כיהן כדירקטור בחברה הפרטית שלו, ווייטווטר. וגם על כך שנטל חלק בפגישה שבה הסכימה רכבת ישראל לשנות בדיעבד את תנאי המכרז של בומברדייה. שמו הושמט באופן מסתורי מהפרוטוקול. המשנה ליועץ המשפטי קבע כי פעולות אלה "מעלות חשש להתנהלות בלתי תקינה ולפגיעה לכאורה בטוהר המידות", אבל בנובמבר 2011 נקבע לבסוף כי אין מניעה משפטית למנות את יוגב ליו"ר דירקטוריון הרכבת. על חברי הוועד הנוכחי אף אחד לא אמר דבר דומה).

הם כוחניים (הם, לא שר התחבורה שבמהלך משא ומתן מכריז על כישלונו וממהר להפריט).

הם קיצוניים (הם, לא האוצר, שמפריט בפונדמנטליסטיות כל מה שזז. הם קיצוניים, לא אורי יוגב שאמר בראיון עיתונאי כי "הצלחנו לנצל את תקופת המיתון כדי לשנות את כללי המשחק ולקדם את המהפכה הדרמטית מכולן - שבירת העבודה המאורגנת בישראל". גיבור!).

הם מתנגדים לכל התייעלות או הקפדה על בטיחות (שקר גס). ועוד, ועוד.

ככה זה עם שקרים, צריך רק לומר אותם מספיק פעמים והם נהיים אמת.

אה, וכמובן - גילה אדרעי! השטן הגדול, האישה על השלטר. אפנה אתכם לראיון שנתנה אדרעי לעיתון כלכליסט לפני כשנה (28.4.11), ובו תיארה אחד לאחד את מה שקורה היום ברכבת.זו כמעט נבואה. אבל על אדרעי הכי קל לרדת.

מוכרחים להודות שהוועד, מצדו, עשה את כל הטעויות האפשריות. הם בהחלט עשו עבודה קשה לכל מי שניסה לעמוד בצד שלהם. זה שיחק יופי לידיים של חסידי ההפרטה.

ב.

משהו מסריח פה.

כשאתה חושב על הפרטת הרכבת, אני מבקש ממך לחשוב במקביל על עוד שני דברים: איך זה קשור להכרזה על רכבת לאילת ואיך זה קשור להפרטת נמל אילת? מישהו פה מתכנן לחלק כמה קופונים שמנמנים לחברים שלו, זה הרי ברור. אין לי הוכחות לזה, אבל ההוכחה הכי טובה תהיה הזמן. בואו ניפגש בעמוד הזה עוד שנתיים-שלוש.

שאלה: למה לפרק את הרכבת לשלוש חברות - אחת לנדל"ן, אחת לתחזוקה ואחת למטענים?

לא יודע מה אתכם, לי התשובה ברורה כשמש: עדיף לחלק שלושה קופונים יפים לשלושה חתולים שמנמנים. אם התייעלות הייתה מה שעומד בראש מעייני כץ, שטייניץ ויוגב, אז למה לא חברה אחת?

הכסף הגדול באמת מהרכבת לאילת, בשילוב עם הפרטת הנמל שם, יבוא מהמטענים. אין סיבה אחרת להקמת רכבת לאילת. שמונה ועדות (!) הוקמו בשנים האחרונות לבחינת כדאיות הפרויקט, וכולן הובילו למסקנה שאין פה שום כדאיות לציבור.

הימור שלי: מי שלא יזכה במכרז להפרטת נמל אילת, יקבל בונבוניירה במכרז של הובלת המטענים.

ג.

משהו מסריח פה.

אני עושה ארכיון. לפני כשנה (17.4.11) איים ישראל כץ שיסגור את הרכבת תוך ארבעה חודשים. אז היה לו תירוץ אחר, מה זה משנה, תירוצים תמיד יש. כמה ימים אחר כך (21.4.11) גיבה "בכיר באוצר" את כץ ואמר "הרכבת לא מתוכננת טוב מבנית ואי אפשר להמשיך ולשפוך אליה מיליארדי שקלים בשנה".

באמת, למה שהמדינה תשפוך כסף על שירותים לאזרח? אפשר פשוט לזרוק את זה לאיזה טייקון, ודי. המסקנה אחת: הם החליטו להפריט, הם עשו הכול בשביל זה, והם הצליחו. מי הפסיד? אנחנו. אתם. אני.

ד. משהו מסריח פה.

ולא רק ברכבת. נדבר על שכר הבכירים. שכר הבכירים הוא שערורייה - תעסוקתית וכלכלית כמו גם מוסרית. הוקמה ועדה, שבראשה ישב שר המשפטים יעקב נאמן (האיש המקורב ביותר לרה"מ, איש שנחשד בימים אלה בהעלמת מס). ישבה הוועדה, ישבה וחשבה, וחשבה עוד קצת, והגיעה למסקנה המפתיעה: אין להגביל את שכר הבכירים. כן, אני בהלם ממש כמוכם.

זה, כמובן, מוסווה מאחורי מכבסת המילים הרגילה: "מדיניות התגמול תיקבע על-ידי ועדה מיוחדת בדירקטוריון ולאחר מכן תאושר על-ידי אסיפת בעלי המניות, כאשר יידרש רוב של בעלי המניות שאינם בעלי השליטה בחברה", או משהו כזה. במילים אחרות: החגיגה נמשכת. כמה כיף להיות בכיר.

משהו מסריח פה, לא? על הבכירים אף אחד לא אומר שהם "סחטנים" או "קיצוניים" או "מושחתים", וזאת למרות שלקטוף לעצמך בונוס כשהחברה מפסידה נראה לי כמו צעד מושחת בצורה קיצונית.

משהו מסריח גם בהמלצות הסופיות של ועדת הריכוזיות. לפני כחצי שנה פרסמה הוועדה הצהרות דרמטיות שישנו את פני המשק או משהו כזה. השבוע פורסמו המסקנות הסופיות והן רכות-רכות, כמו חמאה בשמש. והחמאה הזו מונחת על ראשינו.

ה. משהו מסריח פה.

מהפרטים שהודלפו מדוח המבקר על פרשת הרפז-אשכנזי-ברק עולה ריח מצחין במיוחד. הפרטים לא חשובים, משנה התמונה הגדולה: בצמרת המדינה יושבים אנשים שאוספים זבל אחד על השני, שעסוקים במאבקי כוח, שמחוברים ליחצנים ציניים, שמזייפים מסמכים.

אותו הריח פחות או יותר עולה מפרשת עוזי ארד והראיון המפורסם, כמו גם מפרשת נתן אשל והפשרה המבזה, כמו גם ממה שקרה אחר כך בלשכת רה"מ. גם כאן הפרטים חשובים פחות מהתמונה בכללה: סירחון.

ו. משהו מסריח פה.

שדרות גבי אשכנזי באור יהודה. מה זה צריך להיות, תגידו לי? זה הרי מופרך לגמרי. ודוורים בעיריית רמת גן מסרבים לחלק לתיבות את הברית החדשה. ובבתי הכלא אין מקום, אז מוציאים לחופשי אנשים כמו בועז יונה, מנכ"ל חפציבה לשעבר, אדם שגנב, שיקר, זייף ופגע במשהו כמו 4,500 משפחות. יפה, לא? אולי אפשר לשנות את שדרות גבי אשכנזי לשדרות בועז יונה. ואם לא שדרה, אז לפחות סמטה. משהו, תנו לבן אדם משהו.

ואיתו שוחרר גם השר בניזרי שסבלו לא יתואר. והעבריין שלום דומרני.

מסריח.

אבל לא הכול שחור, חברים, כי אתם יודעים מה אומרים, שעברנו שינוי תודעתי, שפקחנו את העיניים, שהאזרח-צרכן הישראלי למד לעמוד על שלו. וזה כמובן נכון במאה אחוז, כמו שניסיתי להוכיח בעמוד הזה היום.

הרהור

דרור פויר

ישבה הוועדה, ישבה וחשבה, וחשבה עוד, והגיעה למסקנה: אין להגביל את שכר הבכירים. כן, אני בהלם ממש כמוכם

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו