גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלמה אליהו מגבש חבילת מימון לעסקת מגדל

אליהו נפגש עם ציון קינן ורקפת רוסק עמינח ■ יפעל לקבלת היתר מבנק ישראל, שיאפשר לו להחזיק בנאמנות את מניותיו בלאומי ובאגוד עד לסיום המכירה

שלמה אליהו מגבש את חבילת המימון שתאפשר לו לרכוש את השליטה במגדל , וזאת לאחר שהגיע בשבוע שעבר להבנות עם ג'נרלי לרכישת 69% מחברת הביטוח תמורת 4.2 מיליארד שקל. בימים האחרונים נפגש אליהו עם ראשי הבנקים - מנכ"ל בנק הפועלים ציון קינן וראש החטיבה העסקית שמעון גל; עם המנכ"לית הנכנסת וראש החטיבה העסקית בלאומי רקפת רוסק עמינח; ועם בכירי הבנק הבינלאומי - וזאת על מנת להציג בפניהם את צורכי המימון שלו.

"לאליהו יש הרבה יותר מקורות ממה שנדמה. הוא נזיל מאוד ולא ממונף כמו אחרים", אמר ל"גלובס" בנקאי בכיר.

אליהו טרם גיבש את המבנה המימוני המתאים לו. על פי הערכות, הוא אינו מעוניין בגיבוש קונסורציום בנקים וגם אין לו כוונה לקחת בנק השקעות מלווה. מאחר שניסיונו הפיננסי רב מאוד, הוא יסגור את חבילת המימון בעצמו וללא מתווכים.

לדחות את מכירת לאומי

מהתמונה המסתמנת במערכת הבנקאית לגבי המימון, עולה כי אליהו יביא לעיסקה הון עצמי של כ-1-1.5 מיליארד שקל; יקבל מימון בנקאי של 800 מיליון שקל עד מיליארד שקל לתקופה של עד שלוש שנים; ומימון ביניים לטווח קצר בהיקף של כ-2 מיליארד שקל, עד שישלים מכירת נכסים שבבעלותו. מול ההלוואות יוכל אליהו לשעבד חלק ממניות מגדל (כנראה עד שליש מהמניות שרכש), חלק ממניות לאומי (ולא לבנק לאומי אלא רק לבנקים אחרים) ונכסים נוספים שבבעלות שלמה אליהו אחזקות.

מימון הביניים נדרש לאליהו מאחר שמכירת נכסים צפויה לקחת זמן רב לאור מצב השוק הגרוע והאישורים הרגולטוריים הנדרשים. בכוונת אליהו למכור את החזקותיו בבנק לאומי (9.59%), ששווי השוק שלהן הוא 1.6 מיליארד שקל ולטפטף אותן לשוק. אליהו מעוניין לדחות את המכירה ככל הניתן, כיוון שהבנק נסחר כיום במכפיל 0.7 על ההון.

בנוסף, ימכור אליהו את החזקותיו בגרעין השליטה בבנק אגוד (27.1%), ששווי השוק שלהן הוא כ-200 מיליון שקל, ואת תיק ביטוח החיים של חברת הביטוח אליהו, שבו מנוהלים נכסים בסך 1.3 מיליארד שקל. לאחר רכישת מגדל, ייתכן כי אליהו יממש 9% ממניות החברה ויישאר עם 60% ממנה - שיעור מספיק גבוה כדי לשלוט בה. שווי השוק של מניות אלו הוא כ-500 מיליון שקל.

בענף הביטוח מעריכים כי אליהו ימכור למגדל את חברת הביטוח אליהו או רק את פעילות הביטוח האלמנטרי בה. לחברה הון עצמי בסך 1.4 מיליארד שקל, שבתוכו נכללות 2.86% מניות לאומי, ששוויין הוא כ-500 מיליון שקל. עודף ההון של אליהו מעל הדרישות הרגולטוריות עומד על 600 מיליון שקל והוא "ישתחרר" עם מכירת הפעילות הביטוחית. עם זאת, כל עיסקה שבמסגרתה תרכוש מגדל נכסים מאליהו תהיה עסקת בעלי עניין שתזדקק להערכות שווי ואישור האסיפה הכללית של מגדל.

בענף הביטוח מעריכים את שווי התיק האלמנטרי של אליהו ב-250-300 מיליון שקל. החברה עצמה שווה, כאמור, הרבה יותר משום ההון העצמי. ההחלטה של אליהו אם למכור את החברה עצמה למגדל או רק את התיק האלמנטרי תיגזר גם משיקולי מס. כאמור, עד למכירת הנכסים וביצוע העסקאות, יזדקק אליהו לקבל מהבנקים מימון ביניים.

הפלונטר הרגולטורי

במקביל לגיבוש המימון הבנקאי הנדרש, אליהו יפעל לקבלת היתר מתאים מבנק ישראל. עד כה, אליהו לא הציג למפקח על הבנקים, דודו זקן, באופן רשמי את רכישת מגדל, משמעויותיה ואת הדרכים שבהן הוא מתכוון להתגבר על הבעיות הרגולטוריות שנוצרות בעטייה. גורמים רגולטוריים המקורבים לתהליך הביעו הבנה לגבי הבעיות שבפניהן עומד אליהו. "לא סביר למכור 10% מבנק לאומי בן לילה", אמרו. להערכתם, בנק ישראל לא יכשיל את העסקה אלא יפעל כדי לגבש עם אליהו "פתרון סביר".

ההחזקות של אליהו בלאומי ובאגוד מהוות מכשול רגולטורי. החזקתו בלאומי (9.59%) כשלעצמה היא על בסיס היתר חריג שניתן לו לפני כעשור, מאחר שהוא כבר החזיק במניות בזמן שנקבע כי כל החזקה מעל 4.99% מחייבת היתר בנק ישראל. כיוון שמגדל מחזיקה במניות לאומי באמצעות נכסי הלקוחות בחיסכון ארוך טווח, יעלה שיעור החזקתו של אליהו לאחר הרכישה לכ-14%. לכן, כדי לשלוט במגדל הוא יהיה חייב לקבל אישור מהפיקוח על הבנקים.

לגבי ההחזקה בלאומי, בנק ישראל יוכל, אם ירצה, לתת לאליהו היתר החזקה חריג לתקופת ביניים. ההיתר יכלול תנאים מפורשים להעברת המניות לנאמנות, מכירתן בזמן קצוב והגבלת הזמן שבו יהיו בנאמנות. עוד ייקבעו כללים ברורים מה מותר ומה אסור לאליהו לעשות במניות אלו, למשל לגבי הצבעה באסיפה כללית או הצעת דירקטורים לבחירה.

המוקש של בנק אגוד

ברם, דווקא ההחזקה באגוד, שהיא קטנה מאוד מבחינה פיננסית, עלולה להתגלות כמוקש משמעותי. מאחר שהחוק אוסר על שליטה בבנק ובחברת ביטוח במקביל, ייתכן שאין בסמכותו של המפקח על הבנקים דודו זקן לתת לאליהו אישור להעביר את המניות באגוד לנאמנות עד למכירתן.

בבנק ישראל בודקים את הסוגיה מבחינה משפטית ומבררים את סמכויות המפקח בעניין זה. אם יתברר כי למפקח על הבנקים אין סמכות להתיר לאליהו להעביר את המניות לנאמנות ולמכור אותן בזמן קצוב, יצטרך אליהו למכור את החזקותיו באגוד עוד לפני קבלת השליטה במגדל. מאחר שמדובר במניות גרעין שליטה, תהליך זה עשוי לקחת זמן רב - גם אם יימצא קונה, על בנק ישראל יהיה לערוך לו בדיקת נאותות.

המשנה ליועמ"ש יקיים דיון עם הרגולטורים על פרשת הצ'קים של אליהו

האם הפרשה של הפרת חובת הדיווח במכס על צ'קים, שהסתיימה בהליך מנהלי וללא כל אחריות פלילית, תעכב או אף תמנע את אישור העברת השליטה בקבוצת הביטוח מגדל לידי שלמה אליהו? בימים הקרובים צפוי לקיים ישיבה בנושא בכיר במשרד היועמ"ש, בהשתתפות המפקח על הביטוח באוצר, פרופ' עודד שריג, והמפקח על הבנקים בבנק ישראל, דודו זקן. לפי הערכות בשוק, הדיון נעשה בעיקר ממניעים פרוצדורליים וסביר להניח שלא ימנע מאליהו להשלים את העסקה עם ג'נרלי.

גורמים המעורים בנושא מעריכים כי ההליך לא יסתיים בפסילת העסקה, וזאת הן משום שההפרה של אליהו נתפסת כהפרה טכנית הנובעת מאי ידיעה ולא מחוסר יושר, והן בגלל חשיבות העיסקה.

בחודשים האחרונים ג'נרלי ואליהו בחנו את הסוגיה מול הפיקוח על הביטוח, והרגולטור לא הביע התנגדות לעיסקה באופן עקרוני. עם זאת, ההכרעה הסופית תתקבל רק לאחר החתימה על ההסכם והפנייה הרשמית לאוצר. ההכרעה בהיבט המשפטי, תתקבל לאחר הדיון.

החקירה נגד אליהו נפתחה בינואר 2010 ונוהלה ביאח"ה, בחשד שבין 2007 ל-2009 יצא לחו"ל כשבאמתחתו צ'קים בנקאיים על שמו ומחשבונו, בלי שדיווח על כך במכס כמתחייב בחוק למניעת הלבנת הון. נזכיר כי שמו של אליהו נקשר בעבר בדיווחים על הימורים חוקיים בחו"ל, וכך בין היתר צוין גם בהקשר לפרשה האמורה.

מטעמו של אליהו נמסר כי "שלמה אליהו כבר למעלה מ-50 שנה מנהל כספי ציבור באחריות כבדה ומלאה כלפי ציבור המבוטחים וכלפי הפיקוח על הביטוח ושוק ההון. במהלך 50 השנים הוכח מעל לכל ספק יכולתו ואמינותו כלפי הציבור. החוק היה ויישאר תמיר נר לרגליו של שלמה אליהו".

22

עוד כתבות

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל עמוק בבוץ: מה יקרה מחר?

האינפלציה הגואה לא מאפשרת לבנק ישראל להוריד את הריבית, אך כנגדה עומדת האטה בצמיחה ● הגירעון המאמיר, פרמיית הסיכון מהווים מכשול עבור מתווה ההקלות של הבנק ● שפריר מפועלים: העתיד תלוי בתמונה הגיאופוליטית

פרויקט הריסה ובנייה מחדש. אינטרס לאומי בקידום הפרויקטים / צילום: Shutterstock

זכות הסירוב של דייר סרבן - לא לעולמים

דייר בפרויקט תמ"א 38 בבת ים טען כי הוא זכאי להרחבה של לפחות 6 מ"ר נוספים ביחס לשכניו ● אלא שהוא נזכר לעשות זאת במסגרת תביעה לבית המשפט, אחרי שכבר ניתן נגדו פסק דין ע"י המפקח על הבתים המשותפים ● השופטת דחתה אותו על הסף: "היית צריך לטעון זאת בפני המפקח"

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

ביה"ד הבינלאומי לצדק בהאג הורה לישראל לעצור את הפעולה ברפיח

בעקבות הבקשה שהוגשה ע"י דרום אפריקה, הורה בית הדין הבינלאומי בהאג לישראל לעצור פעולת צה"ל ברפיח, אשר יכולה להשפיע על תנאי החיים של האזרחים והורה לאפשר גישה חופשית לסיוע הומניטרי ● השופטים לא הוציאו צו גורף להפסקת המלחמה חרף הבקשה ● ראש הממשלה בנימין נתניהו מקיים שיחת חירום עם היועמ"שית, שרים ומשפטנים ● בניגוד לדיון הקודם, השופטים כמעט ולא הזכירו את סוגיית החטופים ואירועי 7.10

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי ממ"ד ובלי מעלית: בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בבאר שבע?

בשכונה ב' בבאר שבע, בבניין ישן נמכרה דירת 3 חדרים, 71 מ"ר ב־700 אלף שקל ● הקונים הם זוג צעיר ללא ילדים שקנה את הדירה למגורים ● דירת 3 חדרים במודיעין, שהייתה על המדף 3 חודשים נמכרה ב-2 מיליון שקל ●  ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שר הביטחון יואב גלנט ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' הערב / צילום: צילום מסך ממסיבת העיתונאים

מסר בן 110 מברלין: כך עושים כלכלת מלחמה

ב-1914 תעשיין יהודי מבריק העביר את כלכלת גרמניה אל מסלול של מלחמה ארוכה ● דמוקרטיות ודיקטטורות למדו את השיעור המדהים שהעניק ולטר רתנאו

מטולה / צילום: אלה לוי וינריב

שני טילי נ"ט פגעו בשני בתים במטולה, נזק רב במקום

צה"ל חיסל את סגן מפקד הביטחון הלאומי של חמאס בעזה ● דיווח: קצין סורי המקורב לחיזבאללה חוסל בפיצוץ מכונית בדמשק ● בית הדין בהאג הוציא צווים לעצירת הלחימה ברפיח • דקות אחרי החלטת בית הדין בהאג: חיל האוויר תקף ברפיח • שני רימונים הושלכו לחצר שגרירות ישראל בבלגיה, אין נפגעים ● עדכונים שוטפים

רכב חשמלי בהטענה / צילום: Shutterstock

בניסיון למלא את הקופה בעוד מאות מיליוני שקלים: באוצר בוחנים גזרה חדשה

משרד האוצר בוחן להעלות את המס על רכבי בנזין, על־ידי הקטנת ההטבה הכספית של "המס הירוק", שמוענקת לכל כלי הרכב המיובאים לארץ, בהתאם לרמת הזיהום שלהם ● וגם: שלושה דגמי פרימיום חדשים של ב.מ.וו, אאודי ו־JEEP הושקו בארץ ● השבוע בענף הרכב

נועם גרייף, מנכ''ל עמרם אברהם / צילום: ימית הרוניאן

"מי שלא יקנה עכשיו דירה לילד כבר לא יוכל לעשות את זה"

רגע אחרי שעמרם אברהם הנפיקה בתל אביב, מנכ"ל החברה נועם גרייף מספר למה דווקא עכשיו זה הזמן הנכון להיכנס לבורסה, מדוע ימשיכו להשתתף במכרזי מחיר למשתכן ואיפה הכי כדאי לקנות דירה

אורן עזר, מנכ''ל אלקטריאון / צילום: ניר סלקמן

המנכ"ל שהתחיל כמוכר פרוזן יוגורט: "לחזור מביקור בסין זה כמו לחזור מהעתיד"

כבר לפני יותר מעשור הבין אורן עזר שהעולם הולך לכיוון הרכבים החשמליים והקים סטראט-אפ לכבישים שיטעינו את הרכב באופן אלחוטי ● כיום, אחרי שהמוצר שלו כבר עבר פיילוטים, הוא בטוח שהעתיד של התעשייה טמון בפיתוח שלו

מושב הבונים / צילום: שלומי יוסף

בכמה נמכרה קרקע של חצי דונם במושב היוקרתי מול הים?

מגרש של חצי דונם במושב הבונים נמכר ב־3.76 מיליון שקל, נמוך מההצעות במכרזים קודמים ● מדובר בקרקעות נדירות בחוף הכרמל, שמחלקן הגדול אף נשקף נוף לים, ולכן המכרז עורר רעש גדול

אלברט איינשטיין / צילום: לע''מ

החוקר שמנסה לפרק את המיתוס של אלברט איינשטיין

נתחיל מהסוף: איינשטיין היה גאון. אבל האם הסיפור שהוא שינה לבדו את כל מה שאנחנו יודעים על העולם שבו אנחנו חיים נכון? ספר שיצא לאחרונה באוניברסיטת פרינסטון מציג מציאות מורכבת יותר ● פרופ' חנוך גוטפרוינד, המנהל המדעי של ארכיון איינשטיין באוניברסיטה העברית ומחבר משותף של הספר, מסביר מדוע איינשטיין לא פעל בחלל ריק

גיל גרון, מנכ''ל Orca ואסף רפפורט, מנכ''ל Wiz / צילום: אורקה סקיוריטי, איל יצהר

שני חדי הקרן ילכו למשפט: בקשת וויז למחוק את התביעה של אורקה נדחתה

בתביעה שהוגשה על ידי חד קרן הסייבר הישראלי אורקה סקיוריטי ביולי האחרון, נכתב כי "וויז בנתה את העסק שלה על בסיס תוכנית עסקית פשוטה: להעתיק את אורקה״ ● בית המשפט האמריקאי מחייב את וויז לספק מסמכים שהחברה טרם הסכימה לספק, אשר יחשפו את עיצוב המוצר של וויז שאורקה טוענת שהועתק ממנה

חיילי צבא אוסטרליה בתרגיל. מדיניות של הרתעה / צילום: Associated Press, Aaron Favila

טילים ארוכי טווח וצוללות מונעות גרעין: אוסטרליה נערכת לאיום הסיני

אוסטרליה אמנם נמנעת מלהגדיר את סין כאיום, אך העיניים בקנברה נשואות כל הזמן לאסיה ● הכוונות הגלויות של סין להשתלט על טייוואן והאימונים רחבי ההיקף של כוחות הצבא הדליקו נורות אזהרה, והובילו את שר ההגנה האוסטרלי להודיע בחודש שעבר על מדיניות ביטחון חדשה: "צבא גדול שיתמקד בחצר האחורית"

איתי שילוני / צילום: תמר מצפי

המומחה שבטוח: גל עזיבות המנכ"לים רומז שהידרדרות נוספת בדרך למשק

איתי שילוני, ד"ר לפסיכולוגיה ויועץ אסטרטגי לחברות הגדולות בישראל, לא מופתע מעשרות הבכירים שפרשו לאחרונה: "הם מעדיפים לצאת בשיא, ולא בתקופת צמצומים" ● כך השירות בצה"ל השפיע על המנהלים הישראלים - וגם על השפה העסקית של ההנהגה המקומית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

בית המשפט הכריע: למי מהשכנים באמת שייך הגג?

העליון הסדיר את הסוגיה הנוגעת לאופן שבו יש להתחשב בתשלומי משכנתה לאחר הפרידה ● בית המשפט לענייני משפחה קבע בהחלטה עקרונית כי יש לפרסם פסקי דין והחלטות בתחום המשפחה ככלל ● וגם: 48 בעלי דירות מול 3 בעלי פנטהאוזים - מי ניצח בבית המשפט?

מהנדס העיר ירושלים, יואל אבן / צילום: איל יצהר

"בשנים הקרובות נראה 8,000 היתרי בנייה בשנה בירושלים, ואפילו יותר"

עד 2019 ניתנו בירושלים בערך 2,500 היתרים בשנה. מהנדס העיר יואל אבן מספר על השינוי שמתחולל בעיר ועל קידום הבנייה: "אנחנו יושבים ליזמים על הראש" ● האזינו

הסופרת הסומלית שהצטרפה לאחים המוסלמים והיום נלחמת באסלאם הקיצוני בעולם

אייאן חירסי עלי גדלה במשפחה אדוקה בסומליה, עברה מילת נשים והתקרבה לאסלאם הפוליטי - עד שהפכה לפליטה בהולנד, שם הגיעה לכהן בפרלמנט ● הסופרת מבחינה בין הבעיה האסלאמיסטית באירופה לעומת אמריקה, ומדגישה: "אנחנו לא רוצים לחכות עד שמה שקרה ב־7 באוקטובר יקרה בשאר המערב"

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

כשבנק ישראל, הבנקאים והקבלנים מוודאים שלא נפסיק לקנות דירות בכל מחיר

בעוד מחירי הקרקעות ירדו נוכח השינויים בתנאי המימון, המחיר הממוצע של דירה דווקא עלה ב–24% בתוך שנתיים ● הגורם לפער טמון בבנקים, שצריכים לדאוג שהציבור ימשיך לקנות דירות במחירים הישנים

אין עם מי לדבר בחברות התעופה / צילום: Shutterstock

המכה החדשה שמנחיתות עלינו חברות התעופה

המתנה של שעות על הקו, טיסות שמבוטלות ללא פתרון ופיצויים שמאחרים להגיע ● חברות התעופה הישראליות נשארו לבד במגרש, וללקוחות שצריכים אותן אין עם מי לדבר ● איזה מוקד החליף את הנציגים בבוטים ולמי אין בכלל שירות טלפוני? ● בדיקת גלובס

מנכ''ל ביומיקה, ד''ר אלרן חבר / צילום: יח''צ

טיפול בסרטן באמצעות חיידקי המעי הצליח בניסוי קליני ראשון

הניסוי בוצע על־ידי חברת ביומיקה מקבוצת אבוג'ן הבורסאית, ובו השתתפו 11 חולים בסוגי סרטן שונים, שטופלו עד היום באימונותרפיה ללא הצלחה ● בעקבות הפרסום, מניית הקבוצה עלתה ב־6.7%, והיא נסחרת כעת לפי שווי של 113 מיליון שקל