גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדוח הסודי של המינהל: חקירה על הרחבת מושב

לראשונה בתולדות הספסרות בקרקע וגביית "כספים אסורים" בהרחבות המושבים, בוחנת הפרקליטות את ההרחבה במושב נחם ■ את ההרחבה מוביל בני דוד עם מקורות שליטה, שמינתה את בנו למנהל השיווק ■ מקורות: לא נתנו כסף למושב

בכספת קצין הבטחון של מינהל מקרקעי ישראל שוכבת מעטפה המסווגת כמסמך סודי ורגיש ביותר. זהו דוח משרד חקירות, שהתבקש לבדוק עד כמה נגועה בשחיתות תופעת ההרחבות במושבים ובקיבוצים. חוקר פרטי ביקר בכ-20 קיבוצים ומושבים, שהזמינו מועמדים להצטרף לפרויקטי הרחבה. הוא הציג עצמו כמתעניין בהרחבה, הקליט בסתר ותיעד את מגעיו עם בכירי הוועדים ביישובים ומנהלי הפרויקטים.

הדוח שקיבל המינהל מהחוקר היה חד-משמעי: בכל ההרחבות בהן "התעניין" החוקר, הוא התבקש לעבור על החוק ולשלם "כספים אסורים".

האיש החזק במושב

אבל למרות המידע הרב על שחיתות בהרחבות, עד כה הייתה התחמקות כללית של המשטרה והפרקליטות מלבחון את הפרשה בהליכים פליליים בבית המשפט. בחלק מהמקרים העניין נשלח לטיפול רשם האגודות השיתופיות, שהוא פקיד בכיר במשרד התמ"ת. הטיפול במקרים כאלה אצל רשם האגודות הוא עיוות והתחמקות מהתמודדות עם שחיתות במושבים (אין גם ספק שרשם האגודות צריך היה כבר מזמן לעבור למשרד המשפטים). אין פלא, לכן, ששום פרשה לא הגיעה למיצוי. כל זה נכון עד פרשת מושב נחם.

סגנית פרקליט מחוז ירושלים לעניינים פליליים, עו"ד נעמה דברת-סולטניק, החליטה לפני שבועות אחדים "לתת קדימות לתיק המשטרה" העוסק בפרשת ההרחבה במושב נחם. ייתכן שזה יהיה מקרה המבחן הראשון לשאלת "הכספים האסורים", אם כי כמובן שעדיין לא ברור מה יעלה בגורל הבדיקה.

נחם הוא מושב קטן הנושק לחלק הצפוני של בית-שמש ומשויך במקור ל"מושבי הפועל המזרחי". האיש החזק במושב הוא בני דוד, מנכ"ל חברה לשיווק פירות שהיה בעל מקומון בבית-שמש. דוד הוא איש כריזמטי, בעל יכולת שכנוע ועל פניו כמעט תמיד תמצאו חיוך. בשנים האחרונות הוא מכהן כיו"ר ועד האגודה בנחם והרוח החיה בפרויקט ההרחבה.

הפרויקט בנחם יצא לדרך לפני כ-8 שנים וכלל 65 מגרשים בני חצי דונם. המינהל העריך את המגרשים בשווי כ-200 אלף שקל למגרש מהוון. בנוסף נדרשו הוצאות הפיתוח בגובה 150-200 אלף שקל למגרש.

3 עניינים בעייתיים התעוררו בפרויקט ההרחבה:

דוד הודיע לחברי מושב נחם, כי בחר ב"מקורות שליטה" כחברה שתוביל את פרויקט ההרחבה. רוני בן-יהודה, בעל השליטה בחברה, הוא פעיל בולט בהרחבות במושבים באיזור יהודה. הוא פועל באמצעות חברות נוספות, ובהקשר של מושב נחם באמצעות חברת "נופי יהודה", בה הוא בעל מניות ומנהל יחיד, והמוצגת באתר "מקורות שליטה" כחברה בת שלה. המועמדים להרחבה הופנו ל"נופי יהודה", שגבתה סכומים ניכרים כדמי ניהול והתחייבה לספק בית בגודל 160 מ"ר. לכאורה מדובר על "בנייה מרוכזת", הפטנט האסור. החבילה לרוכש הייתה אמורה להיות בגובה 1.3-1.4 מיליון שקל, כולל פיתוח ובניית הבית.

משבחר דוד ב"מקורות שליטה" כיזם, הבחינו חברי המושב שהחברה מפרסמת מודעות מסחריות במקומון שבו היה שותף. בנוסף, מקורות שליטה מינתה בחור צעיר למנהל השיווק שלה - ליאור דוד, בנו של יו"ר האגודה.

במה שנראה כניסיון לייצר רווח ולשכנע את חברי המושב ללכת על מודל "בנייה מרוכזת", הדגיש דוד: "במכירת מגרש אין רווח כלל, כי המינהל לא מאפשר להרוויח ממכירת המגרשים.. מכירת מגרשים בלבד לא תאפשר למושב להרוויח כלל, בגלל בג"ץ הקרקעות של הקשת המזרחית". בהמשך, באגרת לחברים תחת הכותרת "מהי טובת האגודה ובעלי הנחלות", הסביר שוב דוד: "ועד האגודה יעשה כל שביכולתו כדי שיהיה מקסימום רווח לאגודה ולכל בעלי הנחלות בפרויקט ההרחבה. כידוע, ממכירת מגרשים אסור לייצר רווח. כדי שנוכל בכל זאת להרוויח, עלינו למכור בתים ולא מגרשים".

"כישוריו ויכולותיו"

במכתב לחברים מ-2.6.2007 הודיע דוד, כי החברה המנהלת את ההרחבה "תעביר לוועד האגודה מקדמה על חשבון הוצאות בסך 650 אלף דולר (2.6 מיליון שקל). הכסף יחולק בין החברים שלא ירכשו מגרשים בהרחבה, בסך 10,000 דולר לכל משק".

למה לחלק כסף לחברי מושב קשי יום? ולמי יש אינטרס שחברי מושב נחם לא יקנו בעצמם את המגרשים, עד כדי כך שהוא מוכן לשלם 10,000 דולר תמורת הימנעות מרכישת מגרש? ב"בנייה מרוכזת" בעל עניין כזה הוא היזם, שמעוניין לשווק כמה שיותר מגרשים ובתים. ההצעה זכתה להצלחה מסוימת, ומתוך 65 המגרשים יצאו הרוב, כ-40 מגרשים, לרוכשים חיצוניים ולא לחברי המושב.

למינהל נודע על תופעות של "בנייה מרוכזת" אסורה במושבים באזור הרי יהודה, וביניהם מושב נחם. ב-21.4.2009 הודיע המינהל למצטרפים להרחבה בנחם (וגם במושב צלפון), כי "כל מי שיתקשר עם חברת מקורות שליטה או כל חברה אחרת לבנייה מרוכזת חרף הודעה זו שם כספו על קרן הצבי, על כל המשתמע מכך". המינהל עצר את הפרויקט, וסירב לאשר את רכישת המגרשים במשך תקופה ארוכה.

דוד כתב ב-25.5.2009 תצהיר "חזרה בתשובה", בו הסביר: "כחלק מהאווירה אשר הייתה קיימת בעבר התכונן גם המושב בזמנו לקבל תמורות המכונות "כספים אסורים"... במסגרת זו ניהל המושב בשנים 2004-2007 מגעים עם חברות שונות לביצוע ההרחבה בדרך שתאפשר קבלת כספים אסורים לקופת האגודה... בסופו של יום, משהבנו כי הדבר מנוגד להוראות המינהל, חזרנו בנו מכוונתנו וכוונה זו מעולם לא יצאה לפועל". בסיום התצהיר התחייב דוד לא לכפות על משתתף בהרחבה התקשרות עם יזם ולא לקבל כספים או טובות הנאה זולת כספי הפיתוח.

במסגרת ההתכתשות סביב ההרחבה, עלה ענין פרסום מודעות במקומון שלו, ומינוי בנו ליאור לתפקיד מנהל השיווק של "מקורות שליטה". דוד הודיע בתגובה לרשם האגודות ב-20.8.2008, כי הוא דוחה את הטענה על כך ש"מקורות שליטה" פרסמה מודעות במקומון שבשליטתו, והדגיש כי "באותו עיתון פרסמו עוד חברות העוסקות בהרחבות".

לגבי העסקת בנו, כתב דוד: "מקורות שליטה מעסיקה את בני העובד למחייתו לא כנער שליח, לא כנהג בוס, ואף לא כפקיד שיכול לקבל שכר מן ההפקר. בני משמש כמנהל השיווק של החברה בזכות כישוריו ויכולותיו ולא בחסד של מאן דהוא".

ומה עם אותם 650 אלף דולר, שלכאורה, לאור תצהיר ה"חזרה בתשובה", היה דוד צריך להחזיר ל"מקורות שליטה"? ב-9.11.2009, בתגובה לאימייל פרובוקטיבי, הודיע דוד: "ועד האגודה סיכם עם היזם לקבל הלוואה בסך 650 אלף דולר, על חשבון הוצאות קודמות".

ההסתבכות במושב נחם מתגלגלת עד עצם היום הזה. המינהל הסיר בסופו של דבר את האמברגו מהמשך פרויקט ההרחבה, אבל הפרויקט תקוע. חלק מעבודות הפיתוח נעשו, אבל אין בנייה. עשרות משפחות הוציאו מאות אלפי שקלים כ"דמי ניהול" ל"נופי יהודה", אבל בינתיים לא קיבלו מגרש או בית. הצדדים נפגשים בתביעות שונות בבתי המשפט ומאשימים זה את זה. חלקם טוענים שהמינהל אשם בשל שיהוי והערמת קשיים.

דוד אומר בתגובה: "אמנם הייתה כוונה להרוויח מההרחבה, אבל מכיוון שהמינהל לא אישר את ההרחבה על-פי החלטה 737 ירדנו מהכוונה הזו, והמינהל אישר בהמשך את ההרחבה במתכונתה הנוכחית ואף הצהיר בבית המשפט כי הבדיקות הניחו את דעתו, ואין מניעה לבצע את ההרחבה. למרות זאת, המינהל הוא שמעכב את ההרחבה בנימוקים לא ענייניים. המושב לא קיבל כספים מההרחבה ואין כל התחייבות או כוונה לקבל כספים מהחברה המפתחת או מי מטעמה באופן ישיר או עקיף, כך שהטענה על בנייה מרוכזת נבדקה על-ידי המינהל ואין לה יסוד. לאגודה מגיע החזר הוצאות מהמינהל, בעיקר על הוצאות התכנון.

"מקורות שליטה פרסמה בעיתון בו החזקתי משך תקופה אף לפני שהתקשרה עם נחם לפיתוח ההרחבה, כך שאין קשר בין הדברים. בני הועסק בחברה בשל כישוריו בלבד, וכל ניסיון לקשור בין עבודת בני לבין בחירת נופי יהודה כקבלן מפתח להרחבת המושב - אין בו כל ממש".

המינהל אומר בתגובה: "בעקבות תלונות ובדיקה של נושא הכספים האסורים שבסופו של דבר לא נגבו, אושרו חלק מהעסקאות. האגודה בקשה להוסיף מומלצים לאחר המועד הקובע, אולם המינהל עמד על קיומו של מכרז מקדים ל-6 מגרשים על-פי שווי שוק, בטרם ניתן יהיה להמשיך בהליכי ההקצאה למומלצים. המושב לא המציא את המסמכים הנדרשים, ולמעשה העיכוב בהליכי הקצאת המגרשים נעוץ במחדל האגודה. הנושא מצוי בהליך משפטי".

מקורות שליטה מסרה באמצעות עורכי דינה שהיא אינה קשורה לפרויקט בנחם והחברה הקשורה היא נופי יהודה בע"מ. "מקורות שליטה לא העבירה ולא התחייבה להעביר סכום כלשהו למושב ועניין זה נבדק ע"י המינהל והטענות הופרכו ובתאריך 24.1.11 הודיע המינהל בבית המשפט כי הפרויקט אינו מעוכב עוד". לענין הפרסום במקומון והעסקת בנו של דוד נמסר, כי מקורות שליטה פרסמה מודעות במחירים ריאליים בכל המקומונים באזור, זמן רב לפני ההיכרות עם דוד, וכי בנו שימש מנהל שיווק במשך 4 שנים ועבד יום יום בפועל בשכר ריאלי, והועסק בשל כישוריו ויכולותיו ללא קשר לאביו ועל כן אין שמץ בסיס לטענות על טובת הנאה כלשהי למישהו. הפרויקט מתעכב בגלל המינהל, שאינו מוציא שוברי תשלום לרוכשים, ובגין האיחור הגישו המשתכנים לבית המשפט בקשה נגד המינהל לביזיון בית משפט.

הרחבות המושבים

פטנטים ותרגילים לספסרות בקרקע

הרעיון הבסיסי בהרחבות המושבים הוא "להחזיר את הבנים הביתה". כלומר, מלבד הבן הממשיך בנחלה במושב ויורש את הנחלה, צריך לאפשר לעוד ילד לרכוש בזול וללא מכרז מגרש לבנייה עצמית בהרחבה הקהילתית. לכל בעל נחלה יש זכות להעביר את הזכות לאחד מילדיו. הילד המאושר אמור לשלם למועצה האזורית את הוצאות הפיתוח, שנקבעו על-ידי המינהל, ואת מחיר המגרש הוא משלם ישירות למינהל. מהר מאוד הפך "להחזיר את הילדים הביתה" לספסרות רחבת היקף בקרקעות המדינה. הספסרות התנהלה בשני מישורים:

המישור האישי: ה"נכס" של בעלי הנחלות הוא בעצם הזכות שלהם להמליץ על זהות רוכש המגרש בהרחבה, המשויך לנחלה שלהם. במקום להעביר את הזכות לילד, בעלי נחלות העבירו לרוכשים חיצוניים את הזכות לרכוש מגרש בהרחבה. זאת, תמורת כסף שחור שהרוכש שילם לבעל הנחלה.

המישור האגודתי: לקיבוץ ולמושב אסור לבקש מהמועמד שום תשלום. בפועל, כאשר מועמדים הגיעו לוועד האגודה כדי לקבל אישור לרכישת המגרש, הם התבקשו לשלם לאגודה תשלומים בהיקפים גדולים. התשלומים הוגדרו כ"הוצאות מיוחדות", "השתתפות בפיתוח", "דמי רצינות", ועוד שמות שונים ומשונים.

"ניפוח מלאכותי"

האיסור מעוגן בהחלטת מועצת מקרקעי ישראל 1180, שביסודה, כפי שנקבע לאחרונה על-ידי שופט בית המשפט המחוזי בבאר-שבע אריאל ואגו (פרשת מושב יד נתן, ה"פ 9117-08-11), מדובר ב"הוראות שנועדו למנוע חשש כזה ל"ספסור נדל"ן"... איסור על האגודה לגבות מהמועמד המומלץ כל סכום שמעבר לעלות פיתוח המגרש שממ"י מאשר את גובהן... כדי למנוע "ניפוח" מלאכותי של הוצאות הפיתוח והסוואת התשלום העודף, עבור ההמלצה, בדרך זו".

כאשר התחילו לצאת רסיסי מידע על השיטה, הוטל איסור מפורש של היועץ המשפטי לממשלה לגבות מה שזכה לשם "כספים אסורים".

החקלאים המציאו פטנט חדש הקרוי בשם התמים "בנייה מרוכזת". למועמדים נמסר שהם יצטרכו אמנם לשלם למינהל עבור המגרש, אבל העסקה שלהם היא למעשה רכישת מגרש ועליו בית, אשר נבנה על-ידי יזם שאותו בחר המושב לבנות את כל הבתים בהרחבה. בפטנט של "בנייה מרוכזת", מאחורי הקלעים נתפר הסכם בין היזם לבין המושב/קיבוץ: היישוב מאלץ את הרוכש לקנות בית מהיזם במקום מגרש לבנייה עצמית, ואילו היזם מפריש לחקלאים חלק מההכנסות. גם הפטנט של "בנייה מרוכזת" נודע למינהל, וגם עליו יצא איסור חמור.

את האיסור הטיל היועץ המשפטי לממשלה אליקים רובינשטיין כבר ב-1999, בעקבות דוח חמור של מבקר המדינה. אולם הבעיות, כפי שמודים במינהל, לא נפסקו.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

ארה"ב דוחה את שליחתו של נשק מדויק לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

צה"ל השתלט על מעבר רפיח בצידו הפלסטיני; שני חיילים נהרגו במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם