גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החסינות של לדור

תביעת לשון הרע של אולמרט נגד פרקליט המדינה מגיעה לפתחו של העליון

עם סיום הדיונים במשפטו הפלילי של ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, בפרשות ראשונטורס-טלנסקי ביום חמישי האחרון, ועוד לפני תחילת הדיונים במשפט הולילנד ביולי, חוזרת תשומת-הלב ומתמקדת בתביעת לשון הרע שהגיש אולמרט נגד פרקליט המדינה, משה לדור.

כזכור, בפרקים הקודמים הגישה המדינה הודעה המעניקה ללדור חסינות עובד ציבור והתייצבות של המדינה כנתבעת במקומו במסגרת התביעה. שופטת השלום, ריבה ניב, שבפניה מתנהל התיק, דחתה את ההודעה, בנימוק כי מתן ראיון לא יכול להיות פעולה במסגרת תפקידו של לדור.

המדינה עירערה למחוזי. השופט איתן אורנשטיין פסל אמנם את נימוקיה של השופטת ניב, אך דחה את ערעור המדינה בשל פגמים בהליך ההכרה בחסינות.

הכדור חזר לבית משפט השלום, אך למרות שמבחינת ניב אפשר היה להתחיל במשפט כבר עתה, משנקבע כי הנתבע יהיה לדור באופן אישי - המדינה לא מוותרת. כפי שניתן היה לצפות, הפרקליטות שבה והגישה הודעה על הכרה בחסינות פרקליט המדינה, במקביל לערעור נוסף לבית המשפט העליון על פסק דינו של אורנשטיין.

הפעם פעלה המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד שרית דנה, על-פי הנחיותיו של אורנשטיין: ביחס להודעת החסינות הראשונה הוא קבע כי לא נערך בירור עובדתי כנדרש ביחס ל"יסוד הנפשי" של לדור בעת מתן הראיון, ובעברית קלה - האם הייתה לו כוונה לפגוע באולמרט או שוויון נפש ביחס לפגיעה כזו.

אז מה קרה בהליך החסינות השני? עו"ד דנה נפגשה עם לדור (הם יושבים באותה קומה בבניין בצלאח א-דין במזרח ירושלים), ושמעה ממנו את התייחסותו לנסיבות מתן הראיון לגידי וייץ במוסף "הארץ", שבעטיו הוגשה תביעתו של אולמרט. היא גם נפגשה עם התובע במשפט אולמרט, עו"ד אורי קורב, עם התובעת במשפט הולילנד, עו"ד ליאת בן-ארי שווקי, ועם דובר משרד המשפטים עו"ד משה כהן, כדי לשמוע פרטים נוספים.

"לאחר שקיבלתי את מלוא התשתית העובדתית", הודיעה דנה לבית המשפט, "הגעתי למסקנה כי מתן הראיון על-ידי פרקליט המדינה מהווה חלק ממילוי תפקידו השלטוני, בתום-לב מוחלט, כחלק מתפיסת תפקידו השלטוני, כמי שעומד בראש גוף ציבורי חשוב החייב דין וחשבון לציבור".

מילים כדורבנות. אכן, זו גישה ראויה ומרשימה מצד משרד המשפטים, הרואה חשיבות במתן דין וחשבון שוטף לציבור על אודות הנושאים המרכזיים שבטיפולו. כמובן, עולה השאלה האם היועץ המשפטי לממשלה עצמו, יהודה וינשטיין, שותף למדיניות זו. שהרי וינשטיין, המבלה בלשכת היועץ זה יותר משנתיים, טרם מצא לנכון להעניק ולו ראיון אחד מאז כניסתו לתפקיד. וזה לא שאין בנמצא שאלות חשובות המחייבות את התייחסותו. מליברמן ועד שטייניץ, ממיגרון ועד בניזרי.

באי-כוחו של אולמרט, כצפוי, מתנגדים להודעת החסינות השנייה של המדינה. לטענתם, לאחר שהודעת החסינות הראשונה נדחתה על-ידי שתי ערכאות שיפוט, המדינה איננה רשאית לנסות את מזלה בשלישית.

הנימוק המשמעותי ביותר באמתחתם הוא העובדה שבסיבוב הקודם קבעה השופטת ניב כי הראיון של לדור לא ניתן במסגרת תפקידו השלטוני - קביעה שנויה במחלוקת, ואפשר שניתנה בחוסר סמכות. לדבריהם, בית המשפט המחוזי לא סתר את הטענה הזו, ולכן היא נותרה כעובדה חלוטה, המונעת את הגשת הודעת החסינות השנייה.

השופטת ניב, כידוע, כתבה בהחלטתה לדחות את הודעת החסינות הראשונה כי "בית המשפט כבר הביע את דעתו השלילית על העברת ההליך השיפוטי לזירה העיתונאית".

אלא שבינתיים הגיע פסק דינו של העליון בפרשת אילנה דיין, שבו השתנה כיוון הרוח: טיפול עיתונאי בהליכים משפטיים תלויים ועומדים כבר אינו מוקצה מחמת מיאוס. העניין הציבורי בסיקור תקשורתי, על כל רבדיו, אינו מתאיין מעצם העובדה שהנושא מצוי בבירור משפטי.

הדעת נותנת, אפוא, שבהחלטתה הבאה תדע השופטת להשתחרר מהמסקנות המוקדמות שלה, אפילו היו אלה המסקנות הראויות באותו זמן.

יהב נגד בורובסקי

הכרה של המדינה בכך שהתבטאויות של בעלי תפקידים - בין אם מדובר בפוליטיקאים נבחרי ציבור או פקידים עובדי ציבור - זכאיות לחסינות מתביעות לשון הרע או נזיקין, התקבלה לאחרונה בבית משפט השלום בחיפה, בתביעה שהגיש ניצב בדימוס יעקב בורובסקי נגד ראש עיריית חיפה, יונה יהב.

בורובסקי, כיום חבר מועצת העיר חיפה מטעם האופוזיציה, נקלע להתנצחות עם יהב בשתי ישיבות מועצת העיר בנובמבר 2010 ובאפריל 2011. בעקבות דברים שהטיח בו יהב באותו מעמד, הגיש נגדו בורובסקי תביעת לשון הרע בסך 200 אלף שקל.

יהב, מתברר, האשים בלשון חריפה את בורובסקי, שבתפקידו כמפקד המחוז הצפוני במשטרה, הזניח שוטרי תחנת נהריה מפרשת "השוטרים הנוקמים", שהורשעו במעשים פליליים נגד גורמים עברייניים.

"האנשים יושבים בכלא בגללך", אמר יהב. "ראינו בבית המשפט מה נאמר לגבי התפקוד שלך, דאגת שהעולם התחתון יפגע בילדים שלהם. מי שיש לו צהוב במכנסיים, שישתוק לפחות".

השופט רמזי חדיד קיבל את הודעת עיריית חיפה על מתן חסינות עובד ציבור ליהב והתייצבותה כנתבעת במקומו, בנימוק שהדברים נאמרו במסגרת תפקידו השלטוני.

ראש עיריית חיפה, אגב, הוא עובד רשות ציבורית, ולגישת השופט רמזי חדיד, ההחלטה אם להעניק לו חסינות נתונה בידי בית המשפט; בעוד שלדור הוא עובד מדינה, כך שההכרה בו נעשית על-ידי המדינה עצמה, כך שהנטל עליו אמור להיות קל יותר. לתשומת-לבה של כבוד השופטת ניב.

האולטימטום של דנציגר

בכנס הפורום הפלילי של לשכת עורכי הדין, שהתקיים לפני כחודש באילת, מתח הסנגור הציבורי הארצי החדש, ד"ר יואב ספיר, ביקורת על האבחנה שנוקטים בתי המשפט והפרקליטות, וכלי התקשורת המסקרים אותם, בין זיכוי מחמת הספק לזיכוי מלא, ובין סגירת תיק מחוסר ראיות לסגירת תיק מהיעדר אשמה. ברקע - פרשות יעקב וינרוט ויורם דנציגר, בהתאמה.

לשיטתו של ספיר, הדגשת העובדה שאדם מזוכה מחמת הספק או שהתיק נגדו נסגר מחוסר ראיות מותירה מעל ראשו כתם של עננה פלילית, הפוגעת בזכויות היסוד ובחזקת החפות שלו, עננה שאין לו כל אפשרות להסיר.

אין זה ראוי להגדיר נורמות התנהלות חדשות דווקא ביחס למקרים של חשודים או נאשמים מפורסמים ורבי-כוח. ואולם, החשיבות הרבה לעילת סגירת התיק דווקא במקרה של דנציגר מחדדת את הבעייתיות בשיטה הקיימת.

במקרה של דנציגר, הדעה הרווחת בשיח הציבורי הייתה כי אם התיק נגדו היה נסגר בעילת חוסר ראיות, היה הדבר מונע את המשך כהונתו בבית המשפט העליון. הבעיה אינה בסיקור התקשורתי או בפרסום מטעם רשויות התביעה ביחס לעילת הסגירה, אלא בעצם קיומן של הקטגוריות השונות.

כעת מתברר כי דנציגר, שהיה ער לסיטואציה, העמיד אולטימטום בפני היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין: באמצעות עורכי דינו הודיע דנציגר ליועץ - או שתסגור את התיק נגדי מחוסר אשמה, או שתגיש נגדי כתב אישום.

במילים אחרות, דנציגר סירב לקבל מצב שהתיק נגדו נסגר בשל חוסר ראיות. וינשטיין, כידוע, נענה וסגר את תיק דנציגר מחוסר אשמה, תוך שהוא דוחה את עמדת פרקליט המדינה לדור.

בשם עיקרון השוויון, רשאי כעת כל חשוד פלילי לדרוש מכל תובע, מהמשטרה או מהפרקליטות, לסגור את התיק נגדו מחוסר אשמה - או להגיש כתב אישום. התביעה הכללית בוודאי תעדיף לבטל כליל את הקטגוריות השונות, מאשר לטבוע בים של תביעות-סרק בבתי המשפט.

עוד כתבות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה