גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאור נפרדת מלאומי עם רווח של 1.9 מיליארד ש'

מדובר בירידה של 19% ברווח הנקי לעומת 2010 ■ מאור: "משקי הבית לא מסבסדים את העסקים הגדולים; אני משאירה בנק אחר" ■ ברודט על העלאת שכר המנהלים: "עלייה צנועה" ■ רוסק עמינח: "לא צופים משבר עמוק בנדל"ן"

גליה מאור מציגה היום (ה') בפעם האחרונה את דוחות בנק לאומי . ב-1 במאי תסיים מאור את תפקיד המנכ״ל לאחר 17 שנים ומחליפתה רקפת רוסק עמינח תיכנס לתפקיד. דווקא שנתה האחרונה של מאור הסתיימה עם תוצאות פחות טובות מהמקובל בבנק לאומי. הבנק דיווח על רווח של 1.891 מיליארד שקל בהשוואה לרווח של 2.33 מיליארד שקל בשנת 2010. התשואה על ההון עמדה על 8.3%. הרווח מפעולות רגילות עמד על 1.889 מיליארד שקל, ירידה של 12.2%.

הירידה ברווח נבעה בעיקרה מירידת שערי ניירות ערך זרים, וירידת מניית פרטנר שהביאה לשערוך מחדש של אחזקת הבנק בחברה וירידה ברווחי החברה לישראל, בה מחזיק לאומי 18% עקב המשבר בצים. הירידה ברווח מפעילות הבנק בישראל, ללא שלוחותיו בחו"ל עמדה על 43%.

התוצאות עלולות היו להיות גרועות יותר אלמלא נהנה הבנק ברבעון הרביעי מהטבת מס בסך 326 מיליון שקל כתוצאה משינוי המתווה העתידי במס חברות על פי המלצות ועדת טרכטנברג.

הרווח למניה של לאומי עמד על 1.28 שקלים בשנת 2011, והבנק למעשה עקף באגורה למניה את קונצנזוס תחזיות האנליסטים של "גלובס" ופסגות. (לדף קונצנזוס התחזיות של לאומי - לחצו כאן)

ברבעון הרביעי עצמו נראה היה כאילו לקראת החלפת המנכ״ליות הבנק "מנקה שולחן" בתיק האשראי כאשר ההוצאות להפסדי אשראי עמדו על 385 מיליון שקל, יותר ממחצית ההוצאה השנתית. שיעור ההפרשה מתיק האשראי היה ברבעון הרביעי היה 0.64%. ההוצאה השנתית להפסדי אשראי עמדה על 734 מיליון שקל, עליה של 26% בהשוואה לשנת 2010 ושיעור ההפרשה הגיע ל-0.3%.

ההון העצמי של לאומי הגיע בסוף 2011 ל-23.4 מיליארד שקל. הלימות ההון ליבה של הבנק עמדה על 8.07% בקצה התחתון של טווח היעדים בבנק. כדי לעמוד ביעד ההון שהציב בנק ישראל, 10% לשנת 2017 על לאומי להגדיל את ההון בכ-6 מיליארד שקל.

ברודט: "הביצועים טובים יותר ממה שנראה בדוח"

"השורה התחתונה עלולה להטעות כי היא לא מציגה תמונה מלאה", אמר ברודט במסיבת העיתונאים שכינס הבנק לרגל פרסום הדוחות. "הביצועים של הבנק יותר טובים ממה שנראה בדוח".

ברודט הסביר כי "לאומי רגיש יותר מאחרים למתרחש בשוק ההון ולירידות השערים החדות שהיו בבורסה בשנת 2011, דבר שהביא לפגיעה בהכנסות התפעוליות והאחרות ולעלייה בהוצאות השכר. ללא ההפרשות שנאלצנו לבצע כדי לכסות הפסדים בקופות לפיצויים ותגמולים של העובדים, וההפסד שרשמנו כתוצאה מירידת ערך החזקתנו בפרטנר, היה לאומי מציג תשואה של כ-10% על ההון העצמי".

"העלאת השכר למנהלים - צנועה"

מאור התייחסה בין היתר לטענות על כך שהעול הבנקאי על משקי הבית כבד יותר כיוון שהם "מסבסדים" את האשראי לטייקונים ולעסקים הגדולים, ודחתה את הטענות: "אומרים שמשקי הבית משלמים יותר עמלות כדי לסבסד את העסקים הגדולים. לפחות בלאומי זה לא נכון. תרומת משקי הבית לרווח הנקי של הבנק מפעולות רגילות היא קטנה מחמישית. היא בסך הכל 19%, כלומר רק 19% מרווחי לאומי מגיעים ממשקי הבית".

בדברי הסיום שלה סיכמה מאור 17 שנים בבנק ואמרה: "17 שנים הם פרק זמן עצום. היו במהלך השנים הללו כמה וכמה אתגרים מבית ומבחוץ, ברגולציה ובתחרות, במינויים ובפרידות, במשברים וברגעי שיא. זה בנק אחר מזה שקיבלתי לידיי. אני מאוד גאה ואתם יודעים את זה. אם ישאלו אותי מה הוא סוד הצלחתו של ארגון מצליח הנה 6 מרכיבים: חשיבה ותכנון לטווח ארוך, זיהוי נכון של השינויים, ניהול סיכונים חכם, ממשל תאגידי מאוזן, גיוון ואיזון במקורות ההכנסה ובעיקר ומעל לכל - צוות מעולה ושיתוף פעולה פורה של כל העובדים. אלו הפרמטרים שמבחינתי גורמים לארגון להצליח לאורך זמן. מי שינהג על פיהם, סביר שייהנה מרווחיות הולמת לאורך זמן".

בתשובה לשאלת "גלובס" בנושא שכר בכירי לאומי, ענה ברודט כי "לא חולק בונוס להנהלת הבנק. עליית השכר של 3.7% להנהלת הבנק היא עלייה צנועה, וגם אחריה השכר של מנהלי בנק לאומי, אשר מנהלים היקף עסקים של 900 מיליארד שקל היא נאותה ביחס לאתגרים ולמשימות שהם עושים".

רוסק עמינח: "מרגישים בנוח עם החשיפה לנדל"ן"

בתשובה לשאלה האם ההשקעה בפרטנר לא הייתה בעייתית ענתה מאור: "ההשקעה בפרטנר לא הניבה מה שחשבנו בין היתר בגלל שינויי הרגולציה. בסה"כ בהשקה שלנו בפרטנר, אם מסתכלים על הדיבידנדים והרווחים שהיו לנו, ההשקעה גרמה לנו להפחתה של 20% מההשקעה ובנסיבות של מה שקרה בשוק ההון ולכלכלה אלה סוג הדברים שיש לצפות אותם כשנכנסים לתחום ההשקעות הריאליות. הייתי מאוד שמחה אם כל ההשקעות הריאליות היו מניבות תשואות חיוביות אבל זה לא קורה".

בתשובה לשאלה האם החשיפה של לאומי לנדל"ן לא גבוהה ומסוכנת מדי, ענתה רוסק עמינח: "זה לא סוד שאנחנו קרובים למגבלת בנק ישראל. אם אנחנו מנתחים את התיק על חלקיו, אני חושבת שתיק האשראי לנדל"ן של לאומי הוא באיכות מאוד גבוהה. אם לא יהיה משבר עמוק בנדל"ן - מה שכרגע לא נמצא על השולחן - אנחנו מרגישים איתו מאוד בנוח".

עוד כתבות

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית משפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

נתן שירות למוכרים, וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך והתחייב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע