גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לבנת פורן לא תוכל לפרסם את עצמה כמסייעת למימוש זכויות רפואיות

המחוזי קיבל חלקית את תביעת לשכת עוה"ד נגד פורן והמרכז למימוש זכויות רפואיות בגין הסגת גבולות המקצוע ■ פורן: אערער לעליון; ביצוע פסק הדין עוכב ב-15 יום

"המרכז למימוש זכויות רפואיות", בראשות לבנת פורן, איננו רשאי להמשיך לפרסם את עצמו כמי שמסייע לזכאים לממש זכויות רפואיות - כך קבע אתמול (ג') שופט בית המשפט המחוזי בירושלים יוסף שפירא, בפסק דין שבו התקבלה באופן חלקי תביעתה של לשכת עורכי הדין כנגד פורן והמרכז שבניהולה.

השופט שפירא החליט לעכב את ביצוע פסק הדין בעניינה של פורן והמרכז למימוש זכויות רפואיות ב-15 יום, זאת כדי לאפשר לפורן לערער לבית המשפט העליון על פסק דינו. שפירא נענה לבקשה להוציא צו ארעי למשך 15 יום, שהגישה פורן לאחר מתן פסק הדין, וזאת כדי לאפשר ללשכת עורכי הדין להגיב לבקשת עיכוב הביצוע.

בפסק הדין אסר השופט על פורן "לייצג לקוחות או לטעון בשמם בפני כל גוף בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית, לרבות ועדות ערר על החלטות גורמים מינהליים ברשויות ובמוסדות השונים; לערוך מסמכים בעלי אופי משפטי עבור לקוחות, לרבות הכנת כתבי ערעור וערר, ולרבות מילוי טפסים עם תוספות מלל וצירוף חוות-דעת; לפעול למתן ייעוץ וחוות-דעת משפטית; לפנות בדרישה לתשלום פיצויים או להכרה בנזק למוסד לביטוח לאומי, קצין תגמולים, רשויות המס, וחברות הביטוח - למעט פנייה באמצעות יועץ מס מוסמך; ולפנות בשם הלקוחות לפקיד שומה במס הכנסה ולמסגרות מעין שיפוטיות בביטוח הלאומי ולנסח עבור הלקוחות ערעורים או עררים על החלטות המתקבלות במוסדות אלה".

עוד הורה בית המשפט לפורן לפנות לכל מי שנרשם כלקוח בחברה וליידע אותו כי המרכז "לכל היותר מסייע למלא טפסים באופן טכני בלבד, אך אינו מסייע או מייעץ איזה טופס יש למלא ואיננו מסייע במימוש זכויות כלשהן".

השופט שפירא קבע כי "חלק ניכר מפעולות 'המרכז למימוש זכויות רפואיות' מסיגות את גבולות מקצוע עריכת הדין, ועליהם לחדול מפעילות". פורן תיאלץ גם לשנות את הפרסומים הרבים בהתאם לאיסורים שנקבעו בפסק הדין.

הסגת גבולות המקצוע

את התביעה נגד "המרכז למימוש זכויות רפואיות" ובעליו לבנת פורת הגישה הלשכה באמצעות עורכי הדין אסף פוזנר ואתי ליבמן-עפאים ממשרד כהן, וילצ'יק קמחי.

הלשכה טענה כי פעולות "המרכז" מסיגות את גבול מקצוע עריכת הדין באופן מובהק, וכי הנתבעים מפרים חובה חקוקה של חוק לשכת עורכי הדין.

פורן והמרכז טענו מנגד כי הם אינם מעניקים ללקוחותיהם שירות משפטי, אלא מסייעים לאנשים בעלי בעיות רפואיות להציג את מצבם בפני הגופים השונים, תוך שהם נעזרים ברופאים מומחים.

בית המשפט קיבל את טענות הלשכה וקבע כי "גם עזרה טכנית במילוי טפסים, הנעשית בתשלום על-ידי גורם המעיד על עצמו כי יש לו 'הידע המקצועי והניסיון בטיפול במימוש זכויות רפואיות', עלולה להוות בעיה ולחשוף את הציבור למחדלים רבים, מבלי שניתן לפקח על טיב פעולתו, ומבלי שניתנת הגנה אמיתית לפונים אליו לצורך מימוש זכויות שהוקנו בחוק".

בית המשפט קבע עוד כי "ההחלטה איזה טופס למלא היא בגדר ייעוץ משפטי. אין מדובר במצב שבו המבוטח מגיע עם טופס ומבקש עזרה במילויו בשל קושי בשפה, אלא בלקוח המשלם ממיטב כספו כדי שייעצו לו מהם זכויותיו המשפטיות, איזה טופס למלא, מה לרשום בו ואף מצרפים לטופס חוות-דעת רפואית".

לדברי עו"ד פוזנר, "מדובר בנדבך חשוב במאבקה של הלשכה במסיגי גבול המקצוע. בדעת הלשכה לפעול בהתבסס על פסק דין זה כנגד גופים רבים המסיגים את גבול המקצוע, ולפנות למוסד לביטוח לאומי, לרשות המסים, לקצין התגמולים ולחברות הביטוח, על מנת שיימנעו מלהתייחס לפניות לא חוקיות. כמו כן, בדעת הלשכה לפנות לרשות השידור ולעיריות המאפשרות פרסום חוצות, על מנת להפסיק את הפרסום הבלתי חוקי". (ת"א 9270/07).

ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד דורון ברזילי, ציין כי "פסק הדין מהווה אבן-דרך חשובה בתופעה המתגברת של הסגת גבול מקצוע עריכת הדין. בית המשפט הציב גבולות ברורים בכל הנוגע למתן שירותים משפטיים מתוך ראיית טובת הציבור, שיהיה זכאי לקבלת שירותים רק מאלה שהוסמכו והוכשרו לכך. הלשכה מעמידה את המאבק במסיגי גבול המקצוע בראש סדר העדיפויות".

יו"ר ועד מחוז תל-אביב בלשכה, עו"ד אפרים נוה, מסר כי "מדובר בפסק דין חשוב מאוד המבטא את המאבק הבלתי מתפשר שלנו בהסגת גבול המקצוע. זוהי אבן-דרך חשובה, אבל זו רק ההתחלה, ויש עוד דרך ארוכה לפנינו. אנו מתכוונים להמשיך להפעיל את מלוא עוצמתנו נגד כל מי שפוגעים בפרנסתנו בניגוד לחוק, עד שנמגר לחלוטין את התופעה. הגיעה העת שכל אותם גופים החודרים ברגל גסה לתחומי מקצוע עריכת הדין יפנימו שהם מפרי חוק ופועלים בניגוד לדין, וכל אזרח חשוב שיידע כי אל לו לפנות לגופים שרלטנים שאין להם כל הסמכה מקצועית והרשאה על-פי דין לעסוק בעיסוק משפטי".

פורן: אערער לעליון

לבנת פורן הודיעה כי תערער על פסק הדין לבית המשפט העליון. "'המרכז למימוש זכויות רפואיות' פועל בזירה הרפואית בלבד, מול ועדות רפואיות, באמצעות חוות-דעת רפואיות ואינו פועל כלל בזירה המשפטית", נמסר בתגובה לפסק הדין. "'המרכז למימוש זכויות רפואיות' מסייע לאזרחים שמרגישים נרמסים על-ידי הביורוקרטיה, באמצעות רופאים מומחים ואנשי מקצוע.

"פסק הדין אינו מצביע על פגיעה בלקוחות. מדובר בניסיון של גילדת עורכי הדין, השומרת על האינטרסים שלה, על מנת לנכס לעצמה באופן בלעדי גם תחומים רפואיים. פסק דין זה פוגע בערכי היסוד של חופש העיסוק ובחופש הבחירה של האזרח, ולכן נפנה לערעור בבית המשפט".

עוד כתבות

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; הדולר מתחזק מול השקל

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.7%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● נייס מזנקת לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?