גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיליונרים באובג'ט: בכיר לשעבר בגולדמן זאקס וישראלי עשיר

אובג'ט מתמזגת לסטרטסיס לפי 1.4 מיליארד דולר - והבכירים גורפים עשרות מיליונים ■ החזקותיו של המנכ"ל שוות 30.4 מיליון דולר ■ אחד המרוויחים הגדולים הוא בנה של יו"ר ויצ"ו לשעבר ומכהן בחבר הנאמנים של אוניברסיטת בן גוריון

עוד לפני שהספקנו להבין מי זו אובג'ט ומה היא עושה, נאלצנו להיפרד מהחברה הישראלית ולראות כיצד היא מתמזגת עם המתחרה העיקרית שלה במקום לצאת להנפקה בוול סטריט ולגרום לנו תחושת גאווה, ולו רגעית, על כך שחברת דפוס ישראלית נוספת הופכת לציבורית בשוק המניות הפופולרי ביותר בעולם.

אובג'ט, יצרנית של מדפסות תלת ממד, תתמזג בעסקת מניות טהורה עם סטרטסיס (Stratasys) האמריקנית, כך שהחברה הממוזגת תהיה שווה 1.4 מיליארד דולר - לפחות לפי מחיר המניה של סטרטסיס רגע לפני שהחל אתמול המסחר בוול סטריט.

סטרטסיס, שעד אתמול ב-16:30 (שעון ישראל) הייתה שווה 766 מיליון דולר, שווה כרגע 877 מיליון דולר. ציבור המשקיעים בוול סטריט רדף אתמול אחר המניה שלה כמו עדר שוורים זועם ודחף אותה למחיר שיא כמעט שנתי, 41.21 דולר - עלייה יומית של 15%, שהתמתנה לאחר שהמניה כבר נגעה במחיר של 45.48 דולר, ששיקף נסיקה יומית של 26%.

התנהגות כזאת של המניה אינה דבר שבשגרה. לרוב, מניות של חברות נופלות עם היוודע דבר המיזוג שלהן עם אחרות, מתוך חשש באשר לעתיד המיזוג, הדילול שהוא ייצור לבעלי המניות הקיימים וסימני שאלה נוספים שעולים. סטרטסיס הוכיחה אתמול שההיסטוריה לא תמיד חוזרת על עצמה. כרגע, החברה הממוזגת שווה 1.6 מיליארד דולר, והשווי של אובג'ט שנגזר משווי זה הוא 726 מיליון דולר (לעומת 634 מיליון דולר לפני העליות מאתמול) - יותר ממכובד לחברה שקיוותה להפוך לציבורית לפי שווי מרבי של חצי מיליארד דולר.

צוקרברג, ולא מפייסבוק

אובג'ט יצרה לא מעט מיליונרים חדשים (וריפדה את הכיס של מיליונרים קיימים), אך רובם די אלמונים. שמותיהם אינם אומרים לנו הרבה ושולחים אותנו לחטט בארכיון של "גלובס" ובגוגל.

מי האיש שהרוויח הכי הרבה מהמיזוג? לאחר שקראנו שוב ושוב את האותיות הקטנות ברשימת בעלי המניות באובג'ט, גילינו כי בעלת המניות הגדולה בחברה היא סמסון קפיטל (Samson Capital), חברה בת של חברת השקעות פרטית אמריקנית, סמסון קפיטל אדווייזורס. החברה, המחזיקה 27.6% מההון של אובג'ט, נמצאת בבעלות משותפת של אלחנן (אלן) יגלום (7.4%), רוי צוקרברג (71.4%) ומיכאל יגלום, בן דוד של אלחנן (18.5%). חברה אחרת, הנקראת הנקוק (Hancock), המחזיקה 3.4% מההון של אובג'ט, נמצאת בבעלות אלחנן יגלום (56.2%) וצוקרברג (43.8%). האחרון מחזיק, באמצעות חברה אחרת שבבעלותו, במניות נוספות, המהוות 0.3% מההון של אובג'ט.

כך הופך צוקרברג (שכנראה אינו קרוב משפחה של מייסד פייסבוק) לבעל המניות הגדול באובג'ט ולמרוויח הגדול מהמיזוג עם סטרטסיס. הוא מחזיק באופן עקיף במניות המהוות 22.2% מהונה ושוות כרגע (לאחר העליות אתמול) 162 מיליון דולר. אובג'ט, נזכיר, גייסה לאורך מחזור חייה כחברה עצמאית משהו כמו 28 מיליון דולר, ולכן מי שהשקיע בה הכפיל את השקעתו פי 26.

ומיהו רוי צוקרברג? ובכן, מדובר בבנקאי השקעות לשעבר, יהודי אוהב ישראל, כך מתברר, שחי בניו יורק אך מקפיד לשמור על קשר עם ישראל. צוקרברג (74) אינו מכהן בתפקיד כלשהו באובג'ט, היה בעברו סגן יו"ר בנק ההשקעות גולדמן זאקס וראש חטיבת האקוויטי בבנק. הוא פרש מתפקידיו הניהוליים בגולדמן זאקס בשלהי 1998, לאחר 32 שנים בחברה, וכיום הוא מכהן רק כדירקטור בכיר בה. בצעירותו, שירת בצבא ארה"ב.

לאחר שפרש מגולדמן זאקס, ניצל צוקרברג את הניסיון שצבר בענף בנקאות ההשקעות והקים את סמסון קפיטל אדווייזורס - חברת השקעות ניו יורקית המנהלת נכסים בשווי כולל של 7 מיליארד דולר.

בזמנו הפנוי, מתברר, צוקרברג עושה לא מעט. בעברו שימש יו"ר חבר הנאמנים של Long Island Jewish Health System North Shore - רשת מכוני בריאות ללא מטרת רווח, השלישית בגודלה בארה"ב. כמו כן, הוא משמש יו"ר חבר הנאמנים של אוניברסיטת בן גוריון שבנגב ויו"ר של כבוד במכון צוקרברג לחקר המים, שהוקם לפני שש שנים. המכון מתמקד במחקר ופיתוח בתחום השיפור של איכות מי השתייה.

לפני כשלוש שנים, העניקה אוניברסיטת בן גוריון לצוקרברג תואר דוקטור של כבוד על פעילותו הפילנתרופית ותרומתו לאוניברסיטה.

מנדל"ן לאמנות

ומצוקרברג ליגלום. האחרון מתגורר אף בחו"ל - שווייץ - אך זיקתו לישראל גדולה מזו של שותפו האמריקני. יגלום (70) מחזיק באופן עקיף במניות המהוות 3.9% מההון של אובג'ט - החזקה השווה 29 מיליון דולר.

יגלום גדל במשפחה שהפכה עם השנים לאחת האמידות בישראל, אף ששמה אינו מוכר לכול. אלחנן יגלום עצמו היה פעיל בשוק ההון המקומי בעיקר בשנות ה-90 המוקדמות, והמשפחה נמנתה עם בעלי השליטה בחברת הנדל"ן אוסיף לפני שנמכרה למשפחת אביב. אמו של יגלום, רעיה, הייתה בעברה יו"ר ויצו, ויגלום עצמו מכהן כיום בחבר הנאמנים של מוזיאון תל אביב לאמנות ושל אוניברסיטת בן גוריון. למשפחתו יש אוסף מרשים של יצירות אמנות, וחלקו מוצג במוזיאון ת"א. יגלום גם תומך בארגונים המטפלים בבעלי חיים, והוא מחזיק ברישיון טיס. תרומותיו לאוניברסיטת בן גוריון נובעות מהחשיבות הרבה שהוא מקנה ללימודים אקדמיים, והוא מקפיד לתמוך ביוצאי יחידות מובחרות בצה"ל.

יגלום היה מעורב לאורך חייו בלא מעט חברות טכנולוגיה ישראליות, ובעיקר בחברות דפוס. את דרכו בתחום החל כדירקטור בחברת הדפוס הדיגיטלי הישראלית עידנית טכנולוגיות, שנרכשה על ידי סאיטקס. האחרונה נרכשה בעצמה מאוחר יותר על ידי HP.

מנכ"ל אובג'ט, דוד רייס, צבר 30 מיליון דולר אחרי שכיהן שלוש שנים בלבד בתפקיד

אובג'ט ריפדה את הכיס של בעלי המניות הגדולים שלה, אך במקביל הפכה למיליונרים כבדים גם חלק ממנהליה השכירים. דוד (דיוויד) רייס (50), מנכ"ל החברה זה שלוש שנים, מחזיק במניות המהוות 4.2% מההון (כולל אופציות) - החזקה ששווה כרגע 30 מיליון דולר. לא סכום של מה בכך למנכ"ל שכיר המכהן בתפקידו שלוש שנים בלבד.

שווי ההחזקות של רייס ושל יתר בעלי המניות באובג'ט אמנם מוגדר כרגע "על הנייר", אך אם הם יבחרו לממש אותן רגע לאחר השלמת המיזוג, ובתנאי שמניית סטרטסיס לא תתממש עד אז, יתורגם השווי למזומנים בחשבון העו"ש. במקרה של רייס, ההחזקה שלו כוללת אופציות, אך סביר להניח שבמסגרת המיזוג האופציות יומרו באופן אוטומטי למניות או לאופציות על מניות של החברה הממוזגת.

לפני שהצטרף לאובג'ט, כיהן רייס כמנכ"ל נור מקרופרינטרס, חברת הדפוס הישראלית שנמכרה ל-HP, ובעברו הרחוק יותר שימש כמנכ"ל ImageID, ספקית פתרונות דטה, וכמנכ"ל סאיטקס ויז'ן.

המנהל השכיר השני שהתעשר מהמיזוג הוא אילן לוין (46), נשיא וסגן יו"ר בחברה. לוין מחזיק במניות המהוות 2.2% מההון (כולל אופציות) - החזקה ששווה כרגע 16 מיליון דולר. לוין הצטרף לדירקטוריון אובג'ט לפני 12 שנה, אך בתפקידיו הנוכחיים הוא מחזיק רק כשנה. לוין פעיל לא מעט בתעשיית ההון סיכון המקומית, וכיהן כדירקטור בלא מעט חברות טכנולוגיה ישראליות.

אחרונה להתעשר מהמיזוג היא עדינה שור (51), שכיהנה כמנכ"לית אובג'ט במשך שש שנים. היא הייתה אמורה לכהן כדח"צית בחברה לאחר ההנפקה, אך זו בוטלה לבסוף. כיום היא מכהנת כמנכ"לית חברת הסמיקונדוקטור סלגייד (CellGuide).

לשור יש רק אופציות, בלי מניות, שמהוות 1.7% מההון - החזקה ששווה כרגע 12 מיליון דולר.

בעלי המניות הפרטיים

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

עליות בוול סטריט; פאגאיה מזנקת ב-21%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עולה ב-0.8%, בדרך לרצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עולות בעקבות הדוחות, סולראדג' נופלת ב-10% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צוללת ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: חיל האוויר הבריטי ביצע 200 גיחות לאיסוף מודיעין בשמי רצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

דני לוי, מפקד מחוז חוף / צילום: דוברות המשטרה

האם תחת ניצב דני לוי נרצחו במחוז חוף 9 בני אדם מהחברה הערבית?

מפקד מחוז חוף סיפר על נתוני הרצח בשטח פיקודו, אך הוא נתן תמונה חלקית ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: shutterstock

מאה יועצי השקעות מעריכים: זה מה שיקרה בשווקים

מהסקר שערכה הבורסה לניירות ערך בתל אביב עולה אופטימיות בקרב יועצי השקעות ישראלים ● רובם צופים עלייה של מעל 10% הן במדד תל אביב 125 והן במדד S&P 500, אבל מעריכים שהאינפלציה תעלה ● וגם: ממה מושפעות התחזיות הוורודות של היועצים המקומיים

פועלים של חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

100 שעות בלי חשמל: הדוח שחושף את הנזק מאי הקמת תחנות כוח חדשות

דוח שהגיע לידי גלובס מונה את ההשלכות של העיכובים הנוכחיים בהקמת תחנות כוח חדשות בישראל ● לפיו, ב־2028 יתגברו הפסקות החשמל שיגרמו לנזק כלכלי של מיליארדי שקלים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

הדוחות המאכזבים שהפילו את המניה הישראלית בוול סטריט

סולאראדג', המפתחת טכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית, מסכמת רבעון חלש נוסף ● ההכנסות צללו בכ-80% וההפסד הנקי גדל ● גם התחזיות להמשך שהציגה החברה מאכזבות

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

איור: גיל ג'יבלי

תל אביב 125 מול S&P 500: איזה מדד יציג תשואה עודפת השנה?

אחרי שנה בה בורסת תל אביב השתרכה הרחק מאחורי וול סטריט, מדד תל אביב 125 מתחיל לצמצם את הפער מול S&P 500, והתחזיות לתשואה עודפת במדד הישראלי הולכות ומצטברות ● דודי רזניק מבנק לאומי אופטימי לגבי השוק המקומי, אבל מזהיר: אם תהיה הסלמה במלחמה, התמונה תתהפך ● מדור חדש

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רכיב ההשקעה שנמצא בשיא: איפה רוב הישראלים שמים את הכסף

מה קרה במגמות ההשקעה של הציבור בשני העשורים האחרונים, האם התהפוכות בשווקים הפיננסיים או לחלופין אירועים מקומיים השפיעו על העדפותיו ושינו את טעמו ● ומה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

תתכוננו, העלאות מסים נוספות בדרך: באוצר מזהירים מגירעון של 7% ובוחנים צעדים כואבים

מהלומה נוספת צפויה להכנסה הפנויה שלנו לאחר ה"תגלית" שצצה במסגרת ההכנות באוצר לקראת תקציב השנה הבאה ● בין צעדי ההתכנסות שנשקלים כעת, כדי למנוע משיעור הגירעון לקפוץ ל־7%: הקפאת מדרגות מס הכנסה והעלאת המע"מ בשיעור גבוה מהמתוכנן - כבר ב־2024

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

דיני ירושה / צילום: Shutterstock, Maxx-Studio

משפחת בן הזוג המנוח נתנה אולטימטום בלתי אפשרי לאישה. מה קבע ביהמ"ש?

בית המשפט לענייני משפחה פסק לטובת אישה שביקשה להביא ילד מזרע בן זוגה המנוח ● משפחתו, שהתנגדה לכך, התנתה את הבאת הילד בכך שהאישה תוותר על חלקה בירושה שהותיר בן זוגה ● ביהמ"ש פסק לטובת האישה 50 אלף שקל כהוצאות משפט