גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש חונטה שמפקיעה מחירים; לא נוכל להגיד לא לאלימות"

הדלק שהתייקר, מחיר החשמל שהאמיר ומעמד הביניים שהמשיך להישחק - למנהיגי המחאה של הקיץ שעבר יש את כל הסיבות להאמין שהחודשים הקרובים יוציאו את הציבור לרחובות, והפעם עם הרבה פחות תמימות והרבה יותר אסרטיביות

תהיה או לא תהיה? האם את הזמרים בכיכר המדינה יחליפו צמיגים בוערים? הספקולנטים הכלכליים, הפוליטיקאים, וכמובן, ציבור הצרכנים, מנסים להמר אם גם את קיץ 2012 נזכור כקיץ של מחאות נגד יוקר המחיה.

מאז פרוץ המחאה התרחשו כמה צעדים שנועדו לתת מענה לזעם על יוקר המחיה, כמו למשל חינוך חינם לילדי הגן מגיל 3, אבל התחושה הרווחת היא שעד כה נעשה מעט מדי ומאוחר מדי.

"גלובס" קיבץ ארבעה מיוזמי מחאות קיץ 2011 ושמע מכולם הבטחות למחאות מתחדשות - והפעם "בדרך שלא הכרנו קודם", כפי שאומרת אורלי ארושס, ממארגנות מחאת העגלות. רובם לא ממהרים להשתמש במילה 'אלימות', אבל בין השורות ניתן להבין שאיפוק ונימוס לא בהכרח יהיו בלקסיקון של המפגינים בקיץ הקרוב.

איציק אלרוב, מיוזמי מחאת הקוטג', מדגיש אמנם כי המחאה חיה ובועטת ואפילו שולחת את זרועותיה לדוחות החברתיים של החברות, אבל צופה שינוי אווירה. בני גרוברמן מ"ישראל יקרה לנו" מצהיר כי הוא מתנגד לאלימות; אך זאב גראואר, מיוזמי מחאת הדלק, לא מהסס להיות חריף. גראואר סבור כי תסכול הצרכנים יביא את מארגני המחאה למצב ש"לא נוכל להגיד לא לאלימות". לצד המחאה הוא מספר על התארגנות חברתית שתאגד כמה תנועות.

רשמו ביומן: האירוע הראשון, שמארגנת "ישראל יקרה לנו", מתוכנן כבר ל-12 במאי בכיכר רבין, והוא יהיה "אירוע פלורליסטי" בסגנון הייד פארק, מעין יריד שיאפשר לכל תנועות המחאה להציג את הפעילות החברתית משלהם.

איציק אלרוב, מוביל מחאת הקוטג': "אופי המחאה תלוי ביחס של השלטון"

- האם בקיץ הקרוב המחאה תתחדש - או שמא זו הצרכנית מעולם לא נרגעה?

"המחאה הצרכנית זכתה עד כה לאמון של 96% מאזרחי ישראל, על-פי מחקרים שהתפרסמו בתקשורת", אומר איציק אלרוב, יוזם חרם הקוטג', "והיא מתמשכת ברציפות כבר יותר מ-10 חודשים. אנו רואים זאת בהרגלי הקנייה שהשתנו, בדוחות החברות ובזעם הצרכני שמצליח גם להגן על אינטרסים נוספים. די אם ניזכר בהתקפלות הוועד האולימפי וענקית המזון אסם בפרשיית קמע האולימפיאדה".

- מה יהיו המגמות בקיץ הקרוב? האם נראה דגשים שונים, מטרות אחרות?

"המטרות שלנו לא השתנו במאומה, והן עומדות בעינן מאז תחילת מחאת הקוטג': הובלת המאבק ביוקר המחיה בישראל, תחילה בסעיפי מחירי המזון ואחר-כך בסוגיות יוקר המחיה בדיור, חשמל, דלק, בנקים ומוצרים פיננסיים, פנסיות ועוד. הדגש הוא על מצוקת מעמד הביניים. ברור שגם שכבות המצוקה ייהנו מהוזלת יוקר המחיה".

- ומה יהיו דרכי המחאה? האם צפויה עליית מדרגה?

אלרוב מעדיף לענות בצורה ערטילאית: "אופי המחאה וחומרתה תלויים ביחס השלטון לבעיות האמיתיות של כולנו", הוא אומר. "התעלמות מבעיות אלה היא הרת-אסון למדינה ולא רק לממשלה זו או אחרת. אנו דוגלים בשיתופי-פעולה שונים כדי להביא לשינוי בר-קיימא".

ומה בינתיים? "הגשנו לוועדת קדמי דוח המלצות מפורט. אנו מקווים לראות בקרוב את קבלת המלצות, ונעקוב אחר יישומן באופן מיידי. אנחנו ממתינים לדוחות של מבקר המדינה והממונה על ההגבלים העסקיים בנושאים שונים, ונמשיך לבדוק את כלל תחומי יוקר המחיה ולטפל בהן מול הרשויות השונות, גם בדרכים מחאתיות נעימות פחות".

אורלי ארושס, מחאת האימהות: "הזעקה תעלה מדרגה. האימהות התפכחו"

אורלי ארושס, ממארגנות מחאת האימהות בקיץ האחרון, בטוחה כי מחאתן תחזור בקיץ, ולא בתצורה העדינה של אימהות הצועדות ושרות בשדרות תל-אביב. הפעם, כך היא סבורה, הזעקה תעלה מדרגה.

- האם מחאת אשתקד הצליחה?

"ההצלחה היא בעיקר ברמה התודעתית ופחות ברמה המעשית. ההורים בכלל, והאימהות בפרט, התפכחו, וכעת כולנו מודעים יותר להשלכות של העלויות הבלתי אפשריות של גידול ילדינו.

"עוד הבנו שמשום שבמדינה שבה אנחנו חיים החדירו לנו בעיקר חרדות קיומיות-בטחוניות, לכאורה לא נשאר זמן לעסוק בעניינים החברתיים".

ההתנהלות של מארגנות המחאה, כפי שמגדירה ארושס, משולה להתנהגות של ילד: "ילד שלא מקבל משהו בשלב הבקשה והבכי עובר לשלב של בלגן מסוג אחר. ביבי וחבריו הם כמו ההורים שלנו, ונצטרך לעשות בלגן כדי לקבל מענה לדרישותינו".

- האם את מרגישה שקיבלתן מענה לדרישות ממחאת 2011?

"הכריזו על חוק חינוך חינם מגיל 3, אבל אין מספיק גנים, כך שרוב ההורים ימשיכו לשלם על גנים פרטיים. הכוונה טובה אבל רקובה מבלי היערכות, כך שמהלך פרקטי ומקיף לא נעשה פה בעצם. במקום להתחיל מלמעלה, צריך היה להתחיל מלמטה עם היערכות במספר הגנים.

"גם המענה לבעיית העגלות באוטובוסים קיבל מענה שמבחינתי הוא סתימת פיות: לא משלמים על עגלה לאחר שמקפלים אותה, אבל אימא שעולה לאוטובוס עם תינוק שישן בעגלה לא תקפל אותה, מה גם שקשה לי לראות איך בדיוק אותה אם מחזיקה את התינוק ביד אחד ומקפלת את העגלה ביד שנייה, כך שנוצר מצב מגוחך".

- אילו דרכי מחאה תנקטו?

"אימהות שצועדות עם עגלות ובלונים צהובים התאימו לשלב הראשון של המחאה. מבחינתי השלב הזה חייב לעלות מדרגה. קשה לי להשתמש במושג אלימות כמשהו לגיטימי, אבל אין לי ספק שהדרך הפעם תהיה אסרטיבית בהרבה. ברור לי שהפעם הילדים שלי יישארו בבית.

"עדיין לא גיבשנו את דרכי המחאה, אבל בפייסבוק מרגישים תכונה ומוטיבציה לחדש מהלכים. מכיוון שעד החופש כולנו עסוקים בהישרדות היומיומית, רק בקיץ נוכל להתפנות להילחם על מה שמגיע לנו. אני בטוחה שהפעם ההתייחסות אלינו לא תהיה כאל מחאת הסושי, אלא כאל זעקה אמיתית של כל ההורים לילדים במדינת ישראל".

בני גרוברמן, ישראל יקרה לנו: "לא מתכוונים להיות ארגון גרילה"

"מעולם לא הפסקנו פעילות", אומר בני גרוברמן, ממקימי תנועת "ישראל יקרה לנו", שהתפצלה לפני מספר חודשים מקבוצת חרם הקוטג', שמנתה בתחילת הדרך 5 פעילים מרכזיים - איציק אלרוב, יעקב לבי, דודי מחפוד, יפתח שקד, איל עופר ובני גרוברמן. השניים האחרונים, שהסתייגו משיתוף-הפעולה עם הסטודנטים, הקימו את "ישראל יקרה לנו".

"אנשים הבינו שצריך לשמר רמה מסוימת של פעילות ולהמשיך את המאבק לאורך זמן. הדבר היחיד שאפשר לדבר עליו זה הציבור - עד כמה יסכים להירתם. והציבור נקעה נפשו מיוקר המחיה: מדובר במחירים הגבוהים בעולם, יש פה חונטה של חבורה עסקית שמפקיעה מחירים - זו כבר לא מחאה צרכנית, זה צדק אזרחי".

בניגוד לקיץ הקודם, אומר גרוברמן, מושתתת כיום המחאה על בסיס רחב יותר של שיתוף-פעולה בין הארגונים השונים. "כיום יש פעילות בין קבוצות המחאה, יש מפגשים. הקיץ זה יהיה הרבה יותר ממוסד - בקיץ 2011 אף אחד לא הכיר אחד את השני; באותה תקופה הייתה גם חשדנות מסוימת, לא ידעו עם איזה מסר כל אחד מתהלך".

- המטרות ממוקדות יותר?

"אנחנו בעניין של מעשיות. כולנו חושבים שיש בעיית ריכוזיות ומונופולים - אין הרבה מה לעשות מול הבנקים, ואי-אפשר לא לקנות דלק. ריכזנו מאמץ מעשי, איפה שיש לנו יתר השפעה - וזה מתקשר לכלל המחאה, כי היא מבינה כיום שהיא צריכה להיות מעשית".

- האם דרכי המחאה ישתנו?

"אילו דרכי פעולה יש לציבור? בתחום המחאה הצרכנית אפשר לא לקנות. אפשר לצאת לרחובות, אבל אנחנו נתנגד חד-משמעית לכל דבר שהוא אלים, ויש שיח כזה ברחוב. יש כאלה שחושבים שמחאה של נחמדים לא עובדת. אנחנו לא מתכוונים להיות ארגון גרילה".

זאב גראואר, מיוזמי מחאת הדלק: "לא נוכל להגיד לא לאלימות"

זאב גראואר, מי שהחל למחות נגד התייקרות הדלק עוד כשמחירו נע סביב 7 שקלים לליטר, לא מאמין לאף אחד. לדבריו, בימים אלה מגבשים דעות של התנועות השונות. "אנחנו, כיוזמים וכמובילי מחאות, תמיד מנסים להפיג את הדממה, אלא שבקיץ אני צופה היענות שונה. הציבור מודע יותר ומתוסכל יותר, כי הוא מבין כמה לוקשים הממשלה מכרה לו".

גראואר מתייחס לעלייה האחרונה במחירי הדלק. "בחודש האחרון רצו לייקר את מחיר הדלק ב-25 אגורות לליטר. למה? הרי מחיר הנפט לא עלה, להפך, הייתה ירידה. גם שער הדולר לא השתנה. מה שהיה פה זה תרגיל של משרד האוצר והממשלה - בתחילה הודיעו על עלייה צפויה במחירי הדלק, ואז, כדי להיראות חברתיים וקשובים, הכריז משרד ראש הממשלה על 'בלימת' העלייה ב-5 אגורות".

- באיזה אופן יתחדשו המחאות?

"מדובר על רמות שלא הכרנו עד היום. לא רק שמספר האנשים שימלאו את הרחובות יגדל, אלא שגם תמהיל האנשים יהיה שונה והתגובות שלהם בהתאם. בשנה שעברה מנענו שימוש באלימות. כיום אי-אפשר להגיד לאנשים להתנהג בנחמדות.

"גם כיוזמים אנחנו מבינים שחייבים לשנות הסטיגמה ואת דפוס ההתנהגות שלנו באופן שגם הממשלה, שאטומה מכל הכיוונים, תבין שמאסנו ביחס שלה לציבור. קשה לי להגיד את זה, אבל אני מניח שנראה דפוסים אלימים. אני לא רואה דרך מחאה אחרת. הציבור לא מחפש את הזמרים בכיכר, אלא דוהר לצמתים ולא חושש מעימותים עם המשטרה.

"בשונה ממחאת הקוטג' או הפסק זמן, מחאת הדלק היא אחרת. אי-אפשר שלא לצרוך את המוצר הזה, בין אם בשימוש ישיר במכונית או בשימוש עקיף דרך כל מוצר שאנחנו צורכים. המחאה שלנו היא מול הממשלה ולא מול יצרן או מסחטת כספים אחרת. אם מיכל דלק עולה היום 400 שקל, ואין מענה של תחבורה ציבורית הולמת, אנשים קרובים מאוד לקצה גבול היכולת.

"כפי שחזינו שהדלק יגיע ל-8 שקלים לליטר, אני משוכנע כי המחיר עוד יגיע ל-10 שקלים לליטר דלק. לא איראן או מחיר הנפט העולמי הם הגורמים לכך, אלא המיסוי הממשלתי. הממשלה מוכרת לנו סיפורים פופוליסטיים. עד היום אף אחד לא יודע להסביר את הדיס-פרופורציה בעלייה של מחיר הדלק".

- האם מתגבשת פעילות מעבר להפגנות ברחוב?

"אנחנו מנסים לגבש קואליציה חברתית שתורכב מכל רובדי המחאות והתנועות החברתיות".

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?