גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלכלת בחירות במשרד התחבורה

"על כל יבואן שמחיר הרכב שלו גבוה יש יבואן אחר שמוריד את המחירים"

אווירת הבחירות הקדימה להגיע השנה גם למשרד התחבורה והאוצר, אחרת קשה לנו מאוד להסביר את ההתנהלות המוזרה, בלשון המעטה, שהתרחשה אתמול סביב ההמלצות להגברת התחרותיות בענף הרכב.

למי שלא עקב אחר ההתפתחויות, להלן תקציר העלילה. בסוף 2011 מינה שר התחבורה ישראל כץ ועדה ציבורית, בראשות ירון זליכה וללא השתתפות נציגי האוצר, במטרה לגבש המלצות להגברת התחרותיות בשוק הרכב. הוועדה הגישה לשר קרוב ל-50 המלצות בסוף פברואר השנה. חלקן המלצות מינוריות, שממילא היו מטופלות בשגרת העבודה של המשרדים השונים. אחרות היו המלצות מרחיקות לכת שנוגעות לפירוק והרכבה מחדש של יחסי הכוחות והמערכת העסקית בענף.

מיד לאחר הגשת הדוח מונה צוות בינמשרדי מקצועי בראשות סמנכ"ל משרד התחבורה ובהשתתפות של בכירים מהאוצר ומרשות ההגבלים העסקיים, כדי לבדוק את ההמלצות ולגבש דרכים ליישומן. הצוות נדרש להגיש מסקנותיו עד 1 במאי והיום (ב') דנה ועדת הכלכלה בנושא (ראו בנפרד).

התנגשות בין משרד התחבורה לאוצר

בהתחשב בהיקף העבודה ובהשלכותיה הכלכליות על השוק, לוח הזמנים הצפוף שנקבע להגשת המסקנות היה תמוה. אבל אתמול אחר הצהריים הפתיע משרד התחבורה ובישר רשמית כי "דוח יישום המלצות הוועדה הציבורית להגברת התחרותיות בענף הוגש לשר התחבורה" וכי "הוגשה תוכנית עבודה מפורטת ליישום ההמלצות שאושרו". עוד נאמר שהצוות "ממליץ לשר התחבורה ליישם את כל ההמלצות". במילים אחרות, עבודת הצוות הבינמשרדי הסתיימה, כל 50 ההמלצות של ועדת זליכה אושרו וכבר גובשו דרכים ליישמן. בדיעבד, העובדות שצוינו בהודעת משרד התחבורה לא היו לא מדויקות. עבודת הצוות הבינמשרדי עדיין רחוקה מלהסתיים. לצוות עוד נקבעו פגישות, טרם נערך שימוע לשחקנים בענף הרכב וגם חברת המחקר הפרטית, שנשכרה לצורך ייעוץ לוועדה בנושאים כלכליים מורכבים, טרם הגישה את הדוח שלה.

נראה שגם נציגי האוצר בוועדה הבינמשרדית הופתעו מהודעת משרד התחבורה ואתמול בערב שוחררה הודעה קצרה ונחרצת: "להבנתנו, הצוות טרם סיים את עבודתו והמסקנות כפי שפורסמו בתקשורת אינן תואמות את עמדת האוצר. אנו בטוחים כי כשתושלם עבודת הצוות הבינמשרדי, נגיע להסכמה בנוגע לצעדים שיש לנקוט לשם הגברת התחרות בענף". בלי מילות הנימוס, מה שאומר האוצר הוא: "משרד התחבורה לא אומר את האמת".

מכיוון שהתגוששות גלויה בין משרדי ממשלה אינה הזירה הטבעית שלנו, בדקנו את המקורות. מתברר שדוח הכולל מסקנות ביניים הוגש לשר התחבורה אבל נכללו בו הרבה הסתייגויות, שמעידות במפורש על כך שעבודת הצוות טרם הסתיימה.

למשל, נכתב בדוח במפורש כי "מקצת ההמלצות עוד בבדיקה מהיבטים משפטיים, כלכליים וצרכניים". עוד נכתב כי "בחודש מאי ולאור עבודת חברת הייעוץ תיבחנה המלצות נוספות להגברת התחרותיות בענף הרכב".

מניפולציה של ההמלצות

מבדיקת "גלובס" מתברר גם כי משרד התחבורה נתן פרשנות משלו לחלק מהמלצות הביניים של הצוות. למשל, בסוגיה הרגישה והבעייתית של יבוא מסחרי של רכב משומש, שאותה סקרנו לעומק בשבוע שעבר, הודיע משרד התחבורה רשמית כי "הצוות המליץ להגדיר 'יבואן זעיר' ולהתיר לו לייבא עד 20 כלי רכב שנרשמו בחו"ל וייחשבו כרכב חדש בישראל. במסגרת זאת החליט השר כץ לאפשר ליבואן הזעיר לייבא גם כלי רכב עד גיל שנה".

ומה נכתב בדוח הצוות הבינמשרדי בנושא? "הצוות ממליץ לקבל את ההמלצה בשינוי מסוים... יש למנוע מצב שבו יבוא אישי יהפוך למסחרי במסווה של יבוא אישי... אסור ליצור אפליה בין היבוא האישי למסחרי, שבו חל איסור לייבא רכב משומש. יישום ההמלצה במלואה מנוגד לעמדת נציגי משרד התחבורה כפי שהובאה בוועדת זליכה ליבוא רכב משומש בהיקפים מסחריים".

כלומר משרד התחבורה לקח את המלצת הצוות, הפך אותה והשתמש בה ככיסוי להחלטה עצמאית לאפשר יבוא מסחרי של רכב משומש.

הפער בין הגרסאות גדל עוד יותר כאשר מגיעים לסעיפי הליבה התחרותיים, דהיינו נושא הבעלות על זיכיונות מותגי רכב ועל חברות ליסינג - אותו סעיף שהיה ה"בייבי" המתוקשר של ועדת זליכה. נזכיר שוועדת זליכה המליצה לפרק את זיכיונות היבוא של יבואני רכב, שמחזיקים מעל נתח שוק מסוים, ולאסור על בעלות צולבת של יבואנים על חברות ליסינג.

הדוח מגלה שאת ההמלצה הזו דחה הצוות הבינמשרדי בדוח שלו בצורה נחרצת. "לדעת חלק מחברי הצוות פיצול מותגים עלול לגרום דווקא להגבלת תחרותיות... לפי העבודה המתבצעת ברשות להגבלים עסקיים לא נראה כי קיימת בעיית תחרותיות. על כל יבואן שמחיר הרכב שלו גבוה יש יבואן אחר שמוריד את המחירים".

הוועדה גם כותבת רשמית בדוח כי הנושא יידון רק לאחר הגשת הדוח של חברת הייעוץ וסיום העבודה ברשות להגבלים העסקיים. משרד התחבורה בחר להתעלם כליל בהודעתו מהעובדה ש"המלצת הדגל" של זליכה נדחתה.

בנושא הבעלות על חברות ליסינג כתב משרד התחבורה כי בהתאם להמלצות הצוות החליט כץ "שלא להתיר ליבואן רכב ישיר להחזיק כבעל עניין במניות של חברת ליסינג והשכרה". מתברר שהצוות כלל לא החליט עדיין מה לעשות בסוגיה הרגישה הזו ודחה את הטיפול בה עד לקבלת דוח חברת הייעוץ וחוות הדעת של רשות ההגבלים בעניין זה.

נזק כלכלי כבד

הסתירה בין המלצות הוועדה בפועל בסוגיית הבעלות על חברות הליסינג לבין ה"פרשנות" שעליה הודיע משרד התחבורה, היא רק דוגמה אחת לנזק הכלכלי הכבד שיכול להיגרם מהצהרות חסרות אחריות. חלק גדול מהשחקניות בשוק הליסינג הישראלי נמצא בבעלות צולבת של יבואני רכב.

לחברות הליסינג הללו אג"חים והלוואות בנקאיות בהיקף מצטבר של כ-14 מיליארד שקל. שחקן מוסדי שקורא את המלצות משרד התחבורה, לומד שהענף הזה עתיד להתפרק לגורמים וכי היבואנים שנתנו לחברות הללו גב עתידים לצאת מהמשחק.

קרוב לוודאי שאותו מוסדי ירצה להשליך את "הסחורה" שהפכה בן לילה למסוכנת. מדובר בנפילה של שרשרת קוביות דומינו, שממנה ייפגעו לא רק המוסדיים והבנקים אלא גם קרנות הפנסיה והחוסכים.

לא ברור מה גורם למשרד התחבורה להאיץ הליכים מורכבים ולהתנהל באלגנטיות של פיל בחנות חרסינה. האם מדובר רק בריח הבחירות שנישא באוויר?

כך או כך, מדובר בהתנהלות שיוצרת טירוף מערכות. שחקנים עם מחזור עסקי של 5 מיליארד שקל בשנה לא יודעים מה האופק העסקי שניצב לפניהם, מהיום למחר, ומי מושך בחוטי הרגולציה.

ניפגש אחרי הבחירות.

הסתירות בין ההמלצות

עוד כתבות

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין"

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: Shutterstock

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך