גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לקראת 2013 תהיה עלייה של 10% במחירי הדיור"

חברת ויתניה, פעם זרוע הנדל"ן הישראלית הסולידית של יצחק תשובה והיום בבעלות מגוון חברות שלא בהכרח קשורות לנדל"ן, ממשיכה להתנהל במשנה זהירות ■ זה לא מפריע לה להקים כעת פרויקט דגל באור יהודה

ההחלטה על הקמת מתחם משרדים ענק באור יהודה, בהשקעה כוללת של כ-320 מיליון שקל, איננה טריוויאלית לחברה כמו ויתניה, המנסה להתנהג כמו חיסכון סולידי לטווח ארוך של הבעלים, הבוחרים להניח את כספם רק על מקומות בטוחים ומוכרים. ככה זה כשבעלי השליטה כוללים אנשים שפרנסתם מגיעה ממקום אחר לגמרי: חברת השילוח פליינג קרגו (20%), חברת הפרסום גיתם (15%) ואנשי תעשייה כמו דן וגד פרופר (ביחד 2% מהחברה), שהעדיפו עד היום להשקיע עם ויתניה באזורים מניבים בטוחים, כמו תל אביב והרצליה פיתוח.

"אנחנו תמיד זהירים וקונסרבטיביים", אומר יו"ר החברה, אהוד סמסונוב, "ראינו הרבה דברים, אבל גם בפרויקט כזה גדול יש אלמנט של זהירות. הנחת היסוד שלנו נשענה על מחיר מגרש יחסית סביר, על הנגישות הנפלאה שלא ראינו בשום מקום, ועל מגמת הבנקים והמוסדות הפיננסיים שאינם מוטי קהל לצאת לפריפריה. בגדול, לפחות כרגע, לא טעינו. מהר מאוד, אני מניח תוך ארבע-חמש שנים, אזור התעשייה של אור יהודה יכיל 100 אלף מ"ר של מבנים חדשים".

עד סוף שנת 2010 נחשבה ויתניה לבת הקטנה והסולידית של חברת דלק נדל"ן (46%) של יצחק תשובה, שמכרה אותה תמורת 164 מיליון שקל לקבוצת הראל ופליינג קרגו (20% כל אחת), כשאת ה-6% הנותרים רכשו מייסדי ויתניה, ביניהם אהוד סמסונוב, עמוס שמיע, האחים פרופר וגיתם (סמסונוב: "הם נאלצו לממש. אנחנו מאוד מקווים שהם יצליחו לצאת בצורה טובה מכל הבעיות שיש להם"). בפועל, החברה מנוהלת על ידי חברת אס.ג'י.אס של סמסונוב, שהיא בעצמה יזמית ומבצעת.

פרויקט 'טרמינל פארק' באור יהודה, המוקם על פני 19 דונם, ישתרע על פני כ-50 אלף מ"ר עילי וכ-36 אלף מ"ר תת-קרקעי. הפרויקט מחולק לשני מבנים - האחד בשטח 30 אלף מ"ר עילי ו-22 אלף מ"ר תת-קרקעי, המצוי בשלבי אכלוס (24 אלף מ"ר שווק), והשני בשטח עילי של 20 אלף מ"ר המצוי בשלבי בנייה. במבנה הראשון הושכרו בין היתר 8,000 מ"ר למע"צ , כ-3,000 מ"ר לקופת חולים לאומית, 5,000 מ"ר לחברת קדנט שפיתחה מכשור לסריקה תלת-מימדית של השיניים ועוד. דמי השכירות הם 50 שקל למ"ר, ברמת מעטפת.

סמסונוב: "כשרכשנו את המגרש ב-2007, הימים היו יותר יפים. ועדיין, יש מגמה שבה חברות מעבירות את פעילותן שאינה מוטת-קהל לפריפריה של תל אביב - בנק לאומי העביר ללוד את מרכז ההדרכה, המשרדים של מערך התפעול והמנהלה, הבנק הבינלאומי העביר למעוין שורק בראשל"צ את יחידת המיחשוב, בנק מזרחי טפחות העביר ללוד יחידות ואגפים עורפיים וגם בנק הפועלים צפוי לצאת מתל אביב.

"היתרונות באור יהודה הם ארנונה נמוכה ב-40%-50% בהשוואה להרצליה ותל אביב, ונגישות, שהיא נדבך מאוד משמעותי. בשביל מע"צ למשל, שצריכה לנוע צפונה ודרומה, מדובר במיקום אידיאלי. בנוסף, העיר קרובה לשדה התעופה ולכביש 6 וישנם שטחי חנייה ציבוריים מאוד גדולים, לא כמו בתל אביב שצריך להיאבק כדי למצוא חנייה. ויש שם גם אוכל טריפוליטאי טוב. מעבר לזה, מסביב לאור יהודה יש אוכלוסייה חזקה - ביהוד, ראשל"צ, קרית אונו והמושבים. למי שיאכלס את הפארק מאוד מהותי שבאזור ישנה אפשרות גיוס כוח אדם מהסביבה. יש פה מאגרי כוח אדם איכותי וגיאוגרפית קל לשנע אותו כי התחבורה הציבורית טובה".

"היו שגיאות"

ויתניה מקימה כיום את פרויקט 'מתחם קרן' במושבה האמריקאית, בגבול יפו ת"א, הכולל שיפוץ שני מבנים לשימור והסבתם למגורי יוקרה והקמת שני בניינים שיכילו 45 דירות.

- בעבר הצהרתם על חדירה מואצת לתחום המגורים. כרגע, מלבד פרויקט במושבה האמריקאית, אתם לא בשוק.

"היו לנו שאיפות, אבל נזהרנו. כשנתקלנו במגרשים שרצינו לקנות, המחירים היו יקרים מדי. חיפשנו בהרצליה ובת"א בשנתיים אחרונות, אבל המחירים הגבוהים והמגמה שחששנו ממנה במגורים הרתיעו אותנו. לא הגיעו לידינו הצעות מספיק אטרקטיביות ואנחנו בהחלט ממשיכים לחפש בזהירות האופיינית".

- מה יקרה עם מחירי הדירות?

"בפועל, התחלות הבנייה בשנה האחרונה משמעותית נמוכות יותר מבשנים קודמות - למרות המחאה החברתית. מעבר להכרזות לא התבצעו הליכים נכונים, כמו שחרור קרקע עם תב"עות מוכנות. מירב הקרקעות שנופפו בהן רחוקות מאוד מבנייה בפועל. ישנן גם מגבלות כוח אדם ומגבלה קשה עוד יותר כתוצאה מהרגולציה והגזירות על הבנקים. לכן, לקראת 2013, בטח בפלח הדירות למשפרי הדיור עד 2 מיליון שקל, אני בהחלט חושב שתהיה עלייה של 10% במחירים".

סנובף, ויתניה מפעילה בשנים האחרונות את מתחם הבילוי והמסחר 'התחנה' שליד נוה צדק בת"א, לאחר שזכתה במכרז עירייה לשיקום והפעלת המתחם.

סמסונוב: "בקניונים יש כבר ניסיון מצטבר. חברה כמו עזריאלי, כשהיא פותחת קניון חדש, כבר יש לה את הניסיון המצטבר לדעת מה התמהיל הנכון ולאילו עסקים יש סיכוי לשרוד שם ולמי לא. מתחם התחנה הוא מוצר ייחודי שלא הייתה לו היסטוריה שאפשר היה ללמוד ממנה, ולכן 'מגיע' לו הזמן להתייצבות והזמן לדעת מה התמהיל נכון ומה צריך לעשות בו. היו לנו שגיאות והיו שוכרים שהיו להם שגיאות, ואת חלקן הגדול של הטעויות כבר למדנו. הדיירים הנוכחיים הם דיירים שמצליחים וישרדו".

ויתניה, שהנפיקה אגרות חוב בשוק ההון המקומי, נסחרת היום בתל אביב בתשואות של כ-4.5% באגרות הצמודות ו-7%-9% באג"ח הלא צמוד. אשתקד היא דיווחה על רווח נקי של 36 מיליון שקל, עם הון עצמי של 371 מיליון שקל, המחזיק מאזן של 1.28 מיליארד שקל (29%).

אחד הנכסים הבולטים של החברה הוא בית זיויאל ברחוב הברזל ברמת החיל (ויתניה מחזיקה ב-47% מחברת זיויאל, המחזיקה ב-60% מהבניין). שטחו 70 אלף מ"ר והוא מושכר לקומברס, אלווריון, אלטשולר שחם ועוד. ברמת החיל משכירה ויתניה בניין בן 9 קומות לרשת המלונות פתאל, שם פועל מלון העסקים לאונרדו. ברח' ראול ולנברג מחזיקה ויתניה בפרויקט הדיור המוגן "עד 120" (31,500 מ"ר ומסחר בהיקף כ-6,000 מ"ר). בהרצליה פיתוח מחזיקה ויתניה ב-50% מבניין המשרדים בית ורינט (50 אלף מ"ר), 34% מבניין המשרדים בית אמפא (75 אלף מ"ר), ובבניין המשרדים בית אמצור (100%) בן ה-40 אלף מ"ר.

החברה מקימה כיום את מגדל דלק מוטורס ברחוב לה-גווארדיה, בצמוד לנתיבי איילון בתל אביב, בשיתוף חברת נכסי ד.מ.ר (דלק מוטורס), שבמסגרתו יוקם אולם תצוגה למאזדה ופורד ומגדל משרדים בן 32 קומות, בעלות כוללת של כחצי מיליארד שקל.

"ייחודה של ויתניה", אומר סמסונוב, "הוא בעובדה שהיא מבצעת את כל הפרויקטים שלה עצמאית ואינה תלויה בקבלנות חיצונית, מה שמאפשר לנו גמישות והיענות לדרישות שוכרים גדולים. לכן המבנים שלנו מאופיינים בשוכרים גדולים מראש, כמו ורינט וקומברס".

"לא נבנה רק כדי להגיד אנחנו בונים"

ויתניה מקדמת בימים אלה שני פרויקטים חדשים. האחד הוא בניין משרדים בשטח 20 אלף מ"ר ברמת החיל בתל אביב, סמוך לפרויקט הדיור המוגן "עד 120". כעת נמצאת החברה בשלבים סופיים של אישור התב"ע ולאור אפיון השימושים המגוונים ברמת החיל, היא מתכוונת לאכלס את הבניין בחברות לא רק מתחום ההיי-טק, אלא גם משוק ההון. ההערכה היא שעלות הבנייה תסתכם בכ-90 מיליון שקל.

הפרויקט השני הוא ברחוב משכית בהרצליה פיתוח, שם תבנה החברה בניין משרדים בן כ-20 אלף מ"ר עילי ו-22 אלף מ"ר תת-קרקעי, בעלות של 135 מיליון שקל. את הפרויקט, שייקרא "בית ויתניה פדקו", תבנה החברה על מגרש שאת מחציתו רכשה לאחרונה מחברת פדקו, המייצרת מערכות אלקטרומכניות לתעשייה התעופתית והרפואית, שתמשיך להחזיק במחצית השנייה בקרקע.

"לא נבנה את הפרויקט הזה בצורה ספקולטיבית רק כדי להגיד שאנחנו בונים", מדגיש מנכ"ל ויתניה, עופר זיו, "נתחיל בבנייה רק לאחר שיהיה לנו שוכר עוגן משמעותי או מספר שוכרים".

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם