גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח "גלובס": כך "שקשקה" המדינה את משפחת עופר

החברה לישראל של משפחת עופר מופסדת יותר מ-700 מיליון שקל על רכישת בזן ■ גם שווי חברת הספנות צים צנח ב-8 השנים האחרונות - ממיליארד שקל ל-0

פברואר 2006: לקראת מהלך של פיצול והפרטת בתי הזיקוק באשדוד ובחיפה, רוכשת המדינה מהחברה לישראל של משפחת עופר את מניותיה בבתי הזיקוק (26%), משום שהזיכיון שניתן לה להפעלתם פג. נזכיר, כי בשנת 1971 רכשה החברה לישראל, אז בשליטת שאול אייזנברג, את מניותיה בבתי הזיקוק (בזן) מידי המדינה, וזאת במטרה לעזור לה לממן את הקמת בית הזיקוק באשדוד, שהושלמה ב-1973.

החברה לישראל קיבלה עבור מניותיה 677 מיליון שקל, מחיר ששיקף שווי של 2.2 מיליארד שקל לבזן, אז בעלת שני בתי הזיקוק - בחיפה ובאשדוד. פרט מעניין הקשור להסכם רכישת המניות, שעורר ביקורת רבה בציבור, הוא שמי שהוביל אותו מטעם המדינה היה החשב הכללי במשרד האוצר, ניר גלעד, המכהן כיום כמנכ"ל החברה לישראל.

לאחר שהמדינה רכשה את מניות החברה לישראל בבזן, התרחש הפיצול: בית הזיקוק באשדוד הוצא למכרז, שלאחר התמחרות אגרסיבית נמכר לפז שבשליטת צדיק בינו בתמורה ל-3.5 מיליארד שקל; ואילו בית הזיקוק בחיפה הונפק בפברואר 2007 תחת השם בזן, לפי שווי של 6.6 מיליארד שקל. כך יוצא, שעבור מניותיה בבזן טרם הפיצול קיבלה החברה לישראל 677 מיליון שקל, בעוד ששווי המניות לפי המחירים שקיבלה המדינה היה כ-2.6 מיליארד שקל - גבוה פי 4.

אלא שבכך לא הסתכמה ההרפתקה עבור החברה לישראל. משפחת עופר רצתה להותיר דריסת רגל בעסקי הזיקוק במדינה, ולכן בתחילה ניהלה מגעים להצטרף לגרעין השליטה בפז.

לאחר שהמו"מ בין הצדדים לא צלח, קיבלה החלטה לרכוש את השליטה בבית הזיקוק בחיפה, שעמד בפני הנפקה בבורסה.

לצורך כך, חברה החברה לישראל לקבוצת הפטרוכימיים (שבשליטת דיויד פדרמן) יום לפני המועד האחרון להגשת הצעות במכרז ההנפקה. איחוד הכוחות אפשר לקבוצה להגיש הצעה כספית גבוהה במכרז, ובכך לסלק מהדרך מתמודד שלישי - לב לבייב, בעלי אפריקה ישראל, שבאותה תקופה הייתה בשיאה. החברה לישראל והפטרוכימיים, שרצו להבטיח את שליטתן, הגישו הצעות לפי שווי חברה גבוה של 6.6 מיליארד שקל לבזן.

בהנפקה רכשה החברה לישראל כ-37% ממניות בזן תמורת 2.42 מיליארד שקל - לפי שווי שיא שאליו לא חזרה החברה. לאחר ההנפקה המשיכה החברה לישראל לרכוש מניות, ועד אוקטובר 2007 רכשה מניות בזן נוספות בהיקף כספי של כ-425 מיליון שקל, כשהיא עולה להחזקה של 45% מההון (בהשקעה כוללת של 2.85 מיליארד שקל).

ממרחק חמש שנים, מסתבר שכמו בעסקת צים, כך גם בבזן עשתה המדינה עסקה מצוינת עם החברה לישראל, אשר מצידה שילמה בשני המקרים מחירים שבדיעבד מצטיירים כיקרים מדי.

פיאסקו מזוקק

החברה לישראל הסתמכה בזמנו על ביצועי העבר של בזן - בשנים 2004-2006 הרוויח בית הזיקוק בחיפה כ-2.1 מיליארד שקל, בעיקר הודות לעובדה שמרווחי הזיקוק באותה עת (ההפרש בין מחיר הנפט הגולמי שרוכש בית הזיקוק למחיר תוצרי הזיקוק שהוא מוכר) היו גבוהים יחסית, ובזן חיפה הציגה מרווח של כ-8 דולר לחבית.

למרות שעוד לפני ההנפקה, ברבעון הרביעי של 2006, החלו המרווחים לרדת, העריכה כנראה משפחת עופר שמדובר בירידה זמנית. לאחר שנה אחת בלבד התבררה הטעות. שנת 2007 עוד הייתה טובה, ובזן סיימה אותה עם רווח של כ-600 מיליון שקל וחילקה דיבידנדים לבעלי המניות. אלא שהמשבר הפיננסי שפרץ בשנת 2008 הוביל בין היתר לירידה משמעותית במרווחי הזיקוק, ואת אותה שנה סיימה בזן עם הפסד של כ-450 מיליון שקל.

בסוף שנת 2009 נהנתה בזן מרכישת 50% ממניות החברה הבת כרמל אולפינים (כאו"ל) מידי פטרוכימיים, בתמורה להקצאת מניות (שדיללה את חלק החברה לישראל לרמה של 37.1%, בהם היא מחזיקה גם כיום). הסכם זה יצר רווח הון חשבונאי גדול מאוד עבור בזן, ממנו גם חולק דיבידנד נאה לבעלי המניות.

מאז, מקרטעת בזן משלל סיבות: השקעות גדולות שנעשו בבית הזיקוק (ובראשן הקמת מתקן הפצחן, שאמור להגדיל את ניצולת זיקוק הנפט) בהיקף של למעלה מ-2 מיליארד שקל; השקעות לשם עמידה בתקני איכות הסביבה; חוסר בגז טבעי המוזיל את עלויות התפעול של בית הזיקוק, וזאת בשעה שמרווחי הזיקוק אינם מתאוששים ולא חזרו לרמתם טרם הרכישה.

בנוסף, שווי השקעותיה הסחירות של בזן ירד בצורה משמעותית. כך לדוגמה, מניות שהיא מחזיקה בפטרוכימיים (12.3% מההון) שוות כיום רבע מערכן בעת ההנפקה, ואילו ההחזקה בחברת גדות ביוכימיה, שהייתה שווה כ-100 מיליון שקל, התאפסה היום לחלוטין.

בזן הפכה לממונפת יותר

כל אלו הובילו לכך שמניית בזן לא הצליחה לחזור מאז המשבר הכלכלי לרמת המחיר לפיו רכשה החברה לישראל את מניות השליטה בה. שווי מניות החברה לישראל בבזן עומד היום על 1.8 מיליארד שקל, כשלאורך השנים חלקה בדיבידנדים שחילקה בזן מגיע לכ-435 מיליון שקל.

בהתחשב בכך שהחברה לישראל השקיעה בשנת 2007 סך של כ-2.85 מיליארד שקל ברכישת מניות בזן, הרי שבחלוף חמש שנים היא נמצאת בהפסד של כ-700 מיליון שקל "על הנייר" בגין השקעה זו. לכך צריך להוסיף הוצאות מימון כבדות אותן משלמת החברה לישראל לאורך אותן שנים, בגין מימון הרכישה.

נכון להיום, בזן היא חברה הרבה יותר ממונפת מאשר זו שרכשה החברה לישראל ב-2007. גם החברה לישראל וגם הפטרוכימיים (שבזן היא ההחזקה המרכזית שלה) מנסות ליצור שינוי בחברה, ובמסגרת זו הוחלפה שדרת הניהול המרכזית בבזן בשנה החולפת.

בעלי השליטה גם תולים תקוות רבות בפצחן, אשר יחל לפעול במחצית השנייה של 2012. ייתכן כי כניסתו לפעולה מלאה של מתקן זה, שאמורה להגדיל את מרווח הזיקוק, תצמצם במעט את ההפסד שרשמה החברה לישראל על רכישת בזן, ואף תאפשר חזרה לחלוקת דיבידנדים ב-2013.

צים: משווי של מיליארד שקל ל-0 בשמונה שנים

להפרטת בזן קדמה בשלוש שנים עסקה אחרת שחתמה החברה לישראל עם המדינה. בפברואר 2004 הושלמה רכישת מניות המדינה (48.9%) בחברת הספנות צים, בתמורה ל-504 מיליון שקל, מחיר ששיקף שווי של 1.04 מיליארד שקל לצים (236 מיליון דולר).

את השנים 2004-2006 סיימה צים עם רווח מצרפי גבוה של 439 מיליון דולר, מה שגרר ביקורת חריפה בשוק, כאילו המדינה מכרה את מניותיה בחברת הספנות 'בזיל הזול'. הביטוי "שיטת השקשוקה", שטבע עו"ד רם כספי שייצג את החברה לישראל במו"מ, כדי להמחיש את האופן שבו נקבע המחיר, הפך מאז לכינוי גנאי המבטא את האופן בו משתלטים בעלי ההון על חברות ממשלתיות.

חיזוק לטענות מבקרי העסקה ניתן זמן קצר לאחר השלמתה, כשאסיפת בעלי המניות של החברה לישראל אישרה רכישה וחכירה של 12 אוניות על ידי צים מידי חברה פרטית של בעלי השליטה, משפחת סמי עופר, בסכום כולל של 820 מיליון דולר.

ההמשך, כידוע, כבר היה הרבה פחות מוצלח מבחינת החברה לישראל: מ-2007 נקלע ענף הספנות לקשיים שהחריפו ככל שהעמיק המשבר הכלכלי, כתוצאה מעודף היצע אוניות לצד ירידה בהיקף התובלה הימית. חברות הספנות ובהן צים הזמינו אוניות נוספות עוד בזמן השגשוג, וכאשר נכנס העולם למשבר הכלכלי היו הללו בבנייה, כשבפועל כבר לא היה בהן צורך.

צים נכנסה למשבר שממנו לא הצליחה לצאת עד היום. בשנים 2008-2011 הפסידה 1.14 מיליארד דולר במצטבר, והגיעה לפני שלוש שנים למצב בו אינה יכולה לעמוד בהתחייבויותיה, שהסתכמו אז ב-3.55 מיליארד דולר.

ב-2009 גיבשה החברה לישראל הסדר חוב בצים מול כל הנושים, שכלל מעבר לפריסה של החוב גם הזרמה של 575 מיליון דולר מצד החברה לישראל (שאף גדלה בהמשך). חמש שנים לאחר שרכשה את מניות המדינה בצים, מסתבר שהמדינה היא זו "ששקשקה" את האחים עופר, שכן היא לא נדרשה לתרום שקל אחד להצלת חברת הספנות, שעדיין לא הצליחה להתאושש מהמשבר אליו נקלעה, ולאחרונה הוערך שוויה על ידי בית ההשקעות פסגות ב-0.

מניית בזן

עוד כתבות

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד