גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תזכיר חוק: במקום רצח והריגה - מדרג של 6 עבירות שונות

עפ"י תזכיר חוק של משרד המשפטים לתיקון חוק העונשין, ייקבע מדרג של 6 עבירות המתה שונות - החל מרצח בנסיבות מחמירות וכלה בגרימת מוות ברשלנות

רפורמה בחקיקת עבירות ההמתה בישראל: עבירות הרצח וההריגה במתכונתן הקיימת יבוטלו, ובמקומן ייקבע מדרג של 6 עבירות שונות, החל מרצח בנסיבות מחמירות וכלה בגרימת מוות ברשלנות - כך קובע תזכיר חוק שפירסם היום (ג') משרד המשפטים לתיקון חוק העונשין.

הרפורמה בעבירות ההמתה - שנועדה לקרב את החקיקה בתחום זה בישראל לנהוג במדינות כמו ארה"ב, שם נהוג רצח מדרגה ראשונה ורצח מדרגה שנייה - באה בעקבות המלצות צוות שמינה פרופ' דניאל פרידמן בתקופתו כשר המשפטים, אשר בראשו עמד פרופ' מרדכי קרמניצר.

בתזכיר החוק נקבע כי בניגוד להרשעה ברצח כיום, המובילה להטלת עונש אוטומטי של מאסר עולם, ייקבע בחוק כי הרשעה ברצח תוביל לענישה מגוונת, שמאסר עולם היא העונש המרבי בגינה. עונש של מאסר עולם חובה ייקבע רק בעבירה של רצח בנסיבות מחמירות.

עוד קובע החוק כי עבירת ההריגה תבוטל, ובמקומה ייקבעו עבירות אחרות: המתה באחריות מופחתת והמתה בקלות-דעת. עבירת ההמתה באחריות מופחתת תכלול מקרים מסוימים שבהם מסיבות שונות, חרף קיומו של יסוד נפשי של אדישות או כוונה כלפי התוצאה הקטלנית, אשמתו של העושה חמורה פחות, ולפיכך לא יואשם בעבירות רצח או רצח בנסיבות מחמירות, אלא בעבירת ההמתה באחריות מופחתת. המתה באדישות שלגביה לא התקיימו הנסיבות המקלות, הבאה היום בגדר עבירת ההריגה, תהיה על-פי המוצע עבירת רצח.

בנוסף תיקבע עבירה של "גרימת מוות בהתרשלות רבתי", שתהיה דרגת ביניים בין המתה בקלות-דעת לבין גרימת מוות ברשלנות. עוד קובעת הצעת החוק כי תתווסף עבירה של המתה בעקבות בקשת הקורבן. באשר לעבירת גרימת מוות ברשלנות, מציע החוק לתקן את הגדרת הרשלנות בכלל - לא רק באשר לעבירות המתה.

עבירת הרצח הבסיסית תכלול "מעשים שגרמו למותו של אדם בכוונה או באדישות, גם אם לא התגבשו בעושה יסודות כוונה תחילה". העונש על עבירת הרצח הבסיסית יהיה מאסר עולם כעונש מרבי או מאסר שלא יעלה על 30 שנה.

עבירה של רצח בנסיבות מחמירות תכלול נסיבות מסוימות, שבגינן יורשע המבצע בעבירה זו. העונש בצד עבירה זו יהיה מאסר עולם כעונש חובה.

ממשרד המשפטים נמסר כי "מאחר שעבירה זו כוללת את מצבי ההמתה החמורים ביותר במדרג עבירות ההמתה, שבהם המעשה מבטא דרגה גבוהה במיוחד של אשמה, ראוי שהעונש שייגזר על מעשים אלה יהיה העונש החמור ביותר".

נסיבות מחמירות יכולות להיות: מעשה שנעשה לאחר תכנון או לאחר הליך ממשי של שקילה וגיבוש החלטה להמית; רצח במטרה לאפשר או להקל על ביצוע עבירה אחרת או במטרה לכסות על ביצוע עבירה אחרת, או במטרה להימלט מהדין; קורבן שהוא עד בהליכים פליליים; רצח במטרה לעורר פחד או להניע גוף שלטוני; מניע של גזענות או עוינות כלפי ציבור; רצח כפעולה עונשית במטרה להטיל מרות על ציבור; אכזריות מיוחדת או התעללות בקורבן; קורבן שהוא קטין שעובר העבירה אחראי עליו; קורבן שהוא חסר ישע; כשהקורבן הוא עובד ציבור הממלא תפקיד באכיפת החוק או בניהול הליכים משפטיים או נבחר ציבור; כשיש סכנה לאנשים מלבד הקורבן; רצח במסגרת פעילות ארגון פשע או ארגון טרור; או רצח ממניעים מיוחדים.

הציבור יכול להעיר הערות על תזכיר החוק בנושא השינוי בעבירות הרצח באתר שיתוף הציבור, בכתובת http://shituf.gov.il/discussion/672. האתר יאסוף תגובות עד לתאריך 1/7/12. הערות הציבור ייאספו ויועברו לעיון הצוות המטפל בחוק, לקראת גיבוש הצעת החוק הסופית.

מארגון משפחות הנרצחים נמסר בתגובה: "בהמשך להודעת משרד המשפטים על פיצול עבירות ההמתה, עמדת ארגון משפחות נרצחים ונרצחות הינה כי הצעת החוק לא תשפר את המצב הקיים מהטעמים הבאים:

"מעשי רצח שלא יהיו אכזריים במיוחד (ולא יפלו בקטגוריה של 'רצח בנסיבות מחמירות'), אלא יהיו מעשי רצח 'רגילים', לא יהיה בצידן עונש מאסר עולם חובה. כיום, כידוע, החוק מחייב הטלת מאסר עולם על כל מורשע ברצח.

"על-פי הצעת החוק, חלק מהמעשים שמהווים כיום עבירת הריגה, יפלו בקטגוריה של 'המתה בקלות-דעת', ובכך יפחת העונש המקסימלי בגינן מ-20 שנות מאסר ל-9 שנות מאסר בלבד. יש בכך הנמכה של סטנדרט הענישה הנמוך ממילא.

"הצעת החוק משאירה על כנו את המצב המאפשר ענישה מופחתת בגין הפרעה נפשית, אף שבמקרים רבים קיימות חוות-דעת פסיכיאטריות סותרות, ולמרות תיאוריות פסיכיאטריות הגורסות כי אין לראות בעבירת רצח מעשה בלתי מודע או בלתי רציונלי, שכן הבחירה בו מודעת ומכוונת (ניתן לראיין את אנשי המקצוע העומדים מאחורי התיאוריה).

"לוועדת קרמניצר שעומדת מאחורי הצעת החוק לא ניתן מנדט לעסוק בנושא קציבת העונש לאסירי עולם, ועל כן נושא זה לא הובא בחשבון במכלול השיקולים".

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?