גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראשיתו של עידן חדש בטלוויזיה הרב-ערוצית? לא בטוח

שר התקשורת משה כחלון הודיע אמש על הרפורמה הבאה שלו - הפרטת עידן+ והקמת פלטפורמה שתתחרה בהוט וב-yes ■ אבל האם הוא יצליח לעשות לטלוויזיה את מה שעשה בשוק הסלולר? שאלות ותשובות על הרפורמה החדשה

במשרד התקשורת, בראשותו של השר הפופולרי משה כחלון, החליטו עם סיום פירוק שוק הסלולר לחזור לרפורמות בשוק השידורים, שכבר החלו במשרד. אתמול (ג') הודיע כחלון על הקמת פלטפורמה נוספת שתתחרה בהוט וב-yes ושתושתת על גבי הפלטפורמה של הטלוויזיה הדיגיטלית עידן+.

המטרה, הצהיר משרד התקשורת, היא להפחית משמעותית את גובה ההוצאה של כל משק-בית על תוכן טלוויזיוני. אבל האם זה באמת ראשיתו של עידן חדש בטלוויזיה? הנה מספר תשובות לשאלות שעשויות לעלות בעקבות הקרב החדש של כחלון.

מה זה עידן+?

עידן+ הוא שמה של הטלוויזיה הדיגיטלית (DTT). במהלך השנה שעברה כובה בישראל לחלוטין השידור האנלוגי (זה שנקלט באמצעות האנטנות על הגג), וכיום אפשר לראות טלוויזיה רק באמצעות חיבור לכבלים וללוויין או באמצעות ממיר דיגיטלי, הוא עידן+.

כדי לצפות בשידורים הללו יש צורך ברכישה חד-פעמית של ממיר (אותו ניתן לרכוש ברשתות החשמל), בעלות של בין 200 ל-500 שקל. בעבור חלק מהציבור הממיר הזה מסובסד.

לאחר רכישת הממיר, אין צורך לשלם דמי מנוי, ואפשר לראות, כרגע, 6 ערוצים באופן חופשי - 1, 2, 99 (כנסת), 10, 33 ו-23 של החינוכית.

איך יתפתח המערך?

בשנתיים הקרובות, כך לפי חוק שאושר באחרונה בכנסת, יורחבו השידורים ל-18 ערוצים. כבר בעתיד הקרוב יעלו על פני המערך גם הערוצים הייעודיים דוברי הרוסית (ערוץ 9) והערבית (הלא טיוי). בהמשך יעלו עליו גם כל תחנות הרדיו וערוצי ה-HD.

השינוי הדרמטי ביותר הוא עלייה של ערוצים נושאיים - ערוצי נישה כמו ילדים או ספורט, שיתפרנסו מפרסומות או שיהיו ערוצים בתשלום נפרד. החוק עדיין לא פיצח את המודל של הערוצים הללו שגורמים להרבה חשש בקרב תעשיית המדיה המקומית, והמחוקק החליט לבחון את הנושא בשלב מאוחר יותר.

למי זה נועד?

שר התקשורת, בראייתו החברתית, ייעד את כניסתו של עידן+ לציבור שעד היום לא הייתה לו טלוויזיה מסיבות כלכליות (ולא דתיות או אחרות). כלומר, מה שנהוג לכנות השכבות החלשות. ואולם, כיום בישראל יש בין 200 ל-300 אלף בתי-אב שמחזיקים בממיר ה-DTT, ולכן קשה להאמין שמרביתם נופלים תחת קטגוריה זו.

לפי ההערכה, חלק ניכר מהציבור שרוכש כיום את הממיר הדיגיטלי הוא זה שצורך את עיקר התוכן שלו באופן פיראטי מהאינטרנט ומעדיף להסתפק בפריים-טיים של הברודקאסט הישראלי, או שמאס בחברות התוכן הקיימות מסיבות שונות.

מה מציע משרד התקשורת כיום?

מי שהקים ופיתח את פלטפורמת ה-DTT היא הרשות השנייה בראשותו של מנשה סמירה, המנכ"ל שזה מכבר סיים את תפקידו.

כחלון מבקש כעת להפריט את המערך ואת הניהול שלו ולהעביר אותו לחברה חיצונית. בכך הוא מבקש למעשה להקים פלטפורמה רביעית נוספת - כזו שתתווסף ל-הוט, yes ולעידן+ הנוכחי.

החברה החדשה תציע לנו תוכן באמצעות הטלוויזיה הדיגיטלית (ספרתית) שיולבש על העידן (עידן+, אם תרצו). כלומר, אותו ממיר, אותם ערוצים בסיסיים, ובנוסף עוד ערוצים אחרים ותכנים מסוימים לפי דרישה - VOD.

הדבר ייאלץ תיקון חקיקה, ומי שכבר הביעה עניין היא חברת פרטנר, שככל הנראה תיקח חלק במכרז כזה אם יקום. לא ירחק היום שגם חברת סלקום, שעובדת על מיזם משלה, תקפוץ על העגלה.

האם מדובר בבשורה חדשה?

למעשה זו טכנולוגיה קיימת שרק היה צריך להושיט את היד ולגעת בה. אחרי הכול, במדינות רבות בעולם, בעיקר בבריטניה, מערך הטלוויזיה הדיגיטלית משמש פלטפורמה משגשגת לכל דבר.

משרד התקשורת, שעודד את כניסת החברות הסלולריות לעולם התוכן, היה חייב נוכחות משלו בשינוי הצפוי גם כך בתקופה הקרובה. סלקום ופרטנר מובילות בעצמן את הקמת הפלטפורמה שתתחרה מול הוט ו-yes, אלא שהן רוצות לעשות זאת על בסיס העידן (לטובת הערוצים הבסיסיים), בתוספת תכנים שיגיעו מהאינטרנט ולא מהטלוויזיה הדיגיטלית עצמה, כפי שמציע כעת כחלון.

מהפכה צרכנית?

המאבק כאן הוא סביב חבילת הבסיס. כלומר, מתן אפשרות לכל אחד מהצופים לקבל בחבילת הבסיס שלו כמה שיותר ערוצים בכמה שפחות כסף.

שלל ההצעות - החל מעידן+ הקיים, דרך זה המוצע כיום ועד האלטרנטיבה של חברות הסלולר - מדברות על בסיס זול של עד 100 שקל לערך. הדבר מביא כבר היום את הוט ו-yes (שלא נרדמות בשמירה כמו חברות הסלולר ערב עלייתו של כחלון על הבסטיליה) לנסח חבילות צרות ומצומצמות משלהן.

ואולם, השאלה העיקרית היא מה יקרה כאשר אנחנו כצופים נרצה עוד תוכן שלא יוצע בחבילות הבסיס הללו. למשל, את משחקי היורו שמוצעים היום בחלקם על-ידי ערוץ עצמאי. אז, על מנת לפרנס את החברות ואת שוק היצירה וההפקה המקומי, יגבו מאתנו הרבה יותר כסף בעבור כל ערוץ או תוכנית.

האם זו באמת אלטרנטיבה להוט ו-yes?

לא ממש, כי זה לא בדיוק אותו מוצר. כל אחד יהיה צריך להחליט עד כמה חשובים לו התכנים בטלוויזיה. שפע תכנים כמו שיש בחברות שקיימות ופועלות היום, לא צפוי להיות שם. לא מגוון חבילות של סרטים, ספורט וילדים.

פלטפורמת העידן+ המורחבת, בגרסתה הדיגיטלית, לא יכולה לשאת על גבה יותר מדי תכנים, והיא מוגבלת מאוד (לכן כרגע ההרחבה שלה תהיה רק עוד שנתיים).

ועם זאת, מרבית הציבור בישראל לא באמת רוצה כל-כך הרבה תוכן ומסתפק בהרבה פחות - כל עוד זה זול. מי שזה השיקול בעבורו, ימצא באופציות החדשות אלטרנטיבה.

איך החברה החדשה תרוויח, אם הפלטפורמה מוגבלת?

החברה החדשה תהיה חייבת לקבל מהמדינה שורה של תמריצים והטבות על מנת שהיא תיקח את המושכות מידי הרשות השנייה. לכן נראה כי חברת פרטנר תעדיף לקחת לידיה את הפלטפורמה הזו, מאשר להקים בעצמה פלטפורמה מבוססת רשת אינטרנט. היא תוכל גם להציע ערוצים נוספים משלה ותיאלץ לשאת על גבה הרחבה כזו או אחרת של התשתית הדיגיטלית, באמצעותה מועבר התוכן. ייתכן כי הפלטפורמה הרביעית תשלב בין השתיים.

יש לזכור כי מדובר בשיטה של זיכיון, בעידן שבו כל גוף יכול לעשות זאת באופן חופשי ללא תלות או צורך במדינה. זיכיון, כבר הוכיח שוק התקשורת הישראלי, הוא מתכון לאסון.

מה צריך לעשות כדי להוציא את המהלך לפועל?

בראש ובראשונה יש לשנות את הגישה כלפי השחקניות הנוכחיות. בתקופה הקרובה עלינו לעקוב אחרי הוט ו-yes ולנסות להבין מדוע הן נראות שוות-נפש לנוכח המהפכה הזו, שמאיימת עליהן, לכאורה.

אין ספק כי הקמה של פלטפורמות נוספות אמורה לשנות את כללי הפיקוח והרגולציה מול השחקניות הקיימות, והן יקבלו ככל הנראה הקלות מסוימות, במיוחד לאור העובדה שהן "ילדות טובות" שלא רק שאינן משמיעות ביקורת, אלא גם יציעו בקרוב חבילת בסיס וולנטרית.

כמו כן, נשאלת השאלה אילו כללי רגולציה יחולו על החברה החדשה שתקום, ובד-בבד איזו רגולציה תושתת על החברות הסלולריות שיקימו את המיזמים שלהן. ההערכה היא כי במסגרת המיזוג הרגולטורי שהשר כחלון מוביל באחרונה, יוסדר גם נושא זה.

חשוב יותר הוא נושא הפיקוח על תכנים באינטרנט - שכן זה האיום הרציני על הפלטפורמות הטלוויזיוניות. ועדה שהובילה מועצת הכבלים והלוויין בראשות היו"ר היוצא, ניצן חן, סיימה דיונים ארוכים ללא כל החלטה, וכעת נותרו שפע תכנים - פיראטיים וחוקיים - שמאיימים על הצפייה בגופים שקיבלו רישיון מהמדינה. בנושא זה חייבים במשרד התקשורת לטפל בהקדם.

הוט

עוד כתבות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס