גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלבנת פנים לפרקליטות

כדי להימנע מפס"ד תקדימי, הפרקליטות הסכימה לביטול צו לתפיסת רכוש

1. המדינה נסוגה ברגע האחרון ממאבק משפטי שהתגלגל בין הערכאות והגיע עד לפתחו של בית המשפט העליון, וזאת במטרה להימנע מפסק דין תקדימי שהיה עשוי לכבול את ידיה במאבקה נגד הלבנת הון. הפרקליטות הסכימה לביטולו של צו תפיסה שהוציא בית משפט השלום בירושלים, שמכוחו תפסה המשטרה נכס נדל"ן - בניין מסחרי ששוויו הוערך ב-15 מיליון שקל - לכאורה, תוך חריגה מסמכותו של בית משפט השלום, בנוגע להוצאת צווי תפיסה.

מדובר בסיפורם של עדי לייבוביץ וטובי פרץ, המחזיקים ב-60% ממניות חברת "ט.ל.פ נכסים", באמצעות חברה אחרת שבבעלותם. נגד שניהם ונגד החברה מתנהלת חקירה משותפת של המשטרה ושל רשות המסים בחשד לסדרת עבירות - בהן על חוק שירות התעסוקה, חוק איסור הלבנת הון, פקודת מס הכנסה, חוק מע"מ ועוד. התיק מצוי בפרקליטות מיסוי וכלכלה, ונשלח להשלמות חקירה.

במסגרת זו ביקשה המדינה מבית משפט השלום בראשון-לציון לרשום הערת אזהרה על בניין מסחרי שהחברה רכשה את הזכויות בו, וזאת במסגרת הליכי תפיסה לפי החוק לאיסור הלבנת הון, כדי להבטיח אפשרות חילוט הרכוש בתום ההליכים המשפטיים.

"רכוש תמים"

החשודים התנגדו לתפיסה, בטענה כי מדובר בנכס שלא נטען לגביו שנעברה בו עבירה כלשהי. בית המשפט הסכים כי אכן לא מדובר בנכס הקשור לעבירה כלשהי, והמדינה איננה נזקקת לו כראיה. אולם הן בית משפט השלום והן המחוזי קבעו כי סמכות התפיסה היא רחבה, ואפשרו את המהלך שביצעה המדינה.

לייבוביץ ופרץ ערערו לבית המשפט העליון על ההחלטה. סנגורי החשודים, עורכי הדין יהושע רזניק וציון סהראי, כתבו בערעורם כי "השאלה המשפטית היא - האם חוק איסור הלבנת הון מקנה לבית משפט השלום סמכות להורות על תפיסת רכוש, שהוא 'רכוש תמים', וזאת בשלב החקירה טרם הגשת כתב אישום - או שמא סמכות זו נתונה רק לבית המשפט המחוזי".

לטענת הסנגורים, הסמכות לתפיסת רכוש בשלב החקירה, מכוח החוק לאיסור הלבנת הון, נתונה לבית משפט השלום רק כאשר הרכוש קשור בדרך כלשהי לעבירה. טענת המדינה, כי יש אפשרות שהנדל"ן נרכש בכספים שהושגו באמצעות ביצוע עבירות, איננה קשר מספיק לצורך כך.

קביעה שיפוטית שתקבע תקדים ברוח זו עשויה לסבך את המדינה: למשטרה אין סמכות לפנות בשלב החקירה לבית המשפט המחוזי, ולשם כך היא תצטרך לערב את פרקליטויות המחוזות. הדבר יסרבל מאוד את ביצוע הליכי התפיסה במסגרת חקירות בחשד להלבנת הון, כשאין ראיות ישירות לקשר בין הנכס שמבקשים לתפוס לבין העבירות הנחשדות.

בסוגיה זו נתנו עד עתה בתי משפט השלום והמחוזיים פסיקות סותרות, והמדינה מעדיפה ככל הנראה את המשך המצב המשפטי הקיים, על פני הלכה חד-משמעית שתצא מבית המשפט העליון בנושא זה.

זו כנראה הסיבה שכאשר העניין הגיע לבית המשפט העליון - ובהתאמה, עבר לידי פרקליטות המדינה - נמסרה לבית המשפט ההודעה הבאה: "לאחר שהמדינה שקלה בדבר, ולנוכח מכלול נסיבות העניין, היא מסכימה לביטול צו התפיסה שניתן, המתייחס לנכס המקרקעין. אין בעמדה זו כדי לגרוע מעמדתה הנורמטיבית של המדינה ביחס לקביעות בתי משפט השלום והמחוזי ביחס למקרים שבהם קיימת לבית המשפט סמכות לתת צו תפיסה מכוח החוק לאיסור הלבנת הון".

וכך, שופט העליון, נעם סולברג, נחלץ מהצורך לכתוב פסק דין בנושא, ואישר את הודעת המדינה.

לדברי סנגור החשודים, עו"ד סהראי, "משמעות עמדת המדינה היא שהיא מעדיפה לוותר על נכס בשווי גדול - ובלבד שלא תתקבל החלטה על-ידי העליון שעלולה להוביל למצב שמותיר את המשטרה כמעט ללא סמכויות לתפוס רכוש במסגרת חקירות הלבנת הון. אם הייתה מתקבלת עמדתנו, המשמעות הייתה ששוטר לא יכול היה לבקש לתפוס רכוש בשלב החקירה, דבר שהיה פוגע קשות בסמכויות ובאמצעים העומדים לרשות המשטרה נכון להיום" (בש"פ 2581/12).

2. תביעות קטנות - גם לתאגידים?

חוק בתי המשפט קובע מגבלות על הליך התביעות הקטנות בבתי משפט השלום. החוק קובע, בין היתר, כי תביעות קטנות, המוגדרות כיום כתביעות בסכום של עד 30 אלף שקל, רשאי להגיש רק אדם פרטי - ולא תאגיד או חברה.

את המצב הזה החליטה לשנות "הקליניקה לאכיפה אזרחית ורגולציה" בבית-הספר למשפטים של הקריה האקדמית אונו, שבראשה עומד עו"ד אלעד מן, היועץ המשפטי של עמותת

"הצלחה". לפני ימים אחדים פנתה הקליניקה, באמצעות עו"ד מן והסטודנט אלעד ארביב, למשנה ליועץ המשפטי לממשלה לעניינים אזרחיים, עו"ד שרית דנה, בהצעה לשינוי החוק.

אנשי הקליניקה כתבו לעו"ד דנה כי "קביעות החוק אינן מובילות למשטר הדיוני היעיל ביותר מבחינת הצדדים, היות שתאגידים קטנים בעלי מחזור הכנסות מוגבל ומשאבים מצומצמים, כמו חברות יחיד או חברות משפחתיות, נושאים בהוצאות דיוניות עודפות הנוגעות לניהול הליכים משפטיים בסוגיות פשוטות לכאורה, בשל החסם שבחוק. אנו סבורים כי יש למתן את האיסור הגורף שבחוק, האוסר על תאגידים להגיש תביעה בבית משפט לתביעות קטנות, כך שיתאפשר לתאגידים בעלי אפיון מסוים להגיש תביעות כאלה".

המשנה ליועץ המשפטי טרם הגיבה להצעה.

לא השנה הקלה בחייו

מזל טוב: השבוע יחגוג ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד דורון ברזילי, שנה בתפקידו. זו לא הייתה השנה הקלה בחייו. בתחילתה הוא גילה כי למרות טעמו המתוק של הניצחון על עו"ד יורי גיא-רון בבחירות האישיות, הישירות, לתפקיד ראש הלשכה, גיא-רון עדיין נהנה מרוב במועצה הארצית, ומצוי בעמדה המאפשרת לו למרר את חייו של ברזילי; למשל, בחלוקה התקציבית הפנימית. הלשכה, מתוקף מספרם המתנפח של עורכי הדין, חולשת על תקציב של עשרות מיליוני שקלים, וברזילי רצה שכל הטוב הזה יהיה גם תחת ידיו.

אלא שאז הוא גילה כי המאבק שניהל בקדנציה הקודמת, כיו"ר ועד מחוז תל-אביב, להגדלת התקציב למחוזות על חשבון המוסדות הארציים - החל לפעול נגדו. המועצה הארצית, הנשלטת בידי נאמני גיא-רון, חנקה את ברזילי והעניקה תקציבים ביד נדיבה למחוזות, שבארבעה מהם שולטים אנשי הראש הקודם. על הדרך, הצליחו אנשי גיא-רון לפלג בין שני השותפים - ברזילי ועו"ד אפרים נוה, יו"ר ועד מחוז תל-אביב, הנהנה העיקרי מהנדיבות החדשה כלפי המחוזות.

את שנתו הראשונה בתפקיד סוגר ברזילי כנגרר אחר האירועים, ולא כמי שמוביל אותם. מעורבותו המאוחרת בפרשת השופטת ורדה אלשיך ופעולותיו במאבק נגד הסגת גבול המקצוע, נתפסות כניסיון לרכוב על הצלחה של אחרים.

כעת, עם השלמת שנה בתפקיד, נכנס לתוקף גם סעיף עלום בחוק הלשכה, המאפשר להדיח ראש לשכה מכהן לאחר תום השנה הראשונה.

אך המשוכות להדחה הן גבוהות: המדיחים צריכים להשיג שני-שלישים מהמועצה הארצית ומהוועד המרכזי, ופירושה של הדחה הוא פיזור המוסדות והליכה לבחירות.

אולם על אף שפוליטיקאים, אפילו בלשכה, אינם נוהגים לפזר את עצמם, נשמעים הקולות התומכים במהלך הדחה רציניים יותר ויותר. לפי שעה, מתחת לפני השטח.

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי