גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא כוחות

כחלון מנסה להקים 4 קבוצות שיתחרו זו בזו בכל, אך רק לבזק ולהוט יש יתרון

שר התקשורת משה כחלון ובכירי משרדו ביקרו בשבוע שעבר במשרדי סלקום. הביקור נערך זמן קצר לאחר שכחלון שיגר לאוויר הודעה דרמטית שעוסקת בהגברת התחרות בשוק הטלוויזיה. כחלון מתכנן להכניס מתחרה נוסף, שיפעיל את מערך שידורי ה-DTT, יוסיף ערוצים בתשלום וכך יתמודד מול הוט ו-yes.

ה-DTT במתכונתו הנוכחית מתקשה לתת מענה לשחקנים הקיימים בשוק הטלוויזיה, והיוזמה החדשה של כחלון אמורה לשנות את הסיטואציה. בשנתיים האחרונות ההערכה הרווחת בשוק הייתה שמי שיובילו את התחרות בתחום הטלוויזיה הן פרטנר וסלקום, שיעבירו שידורי טלוויזיה דרך האינטרנט. ההצהרה האחרונה של כחלון מהווה תפנית ביחס למצב הקיים, שדיבר על הקמת 4 קבוצות שיפעלו בכל הזירות.

פרטנר מיהרה להכריז כי תשתתף במכרז, ואילו סלקום לא הגיבה למהלך החדש. לא ברור מה גרם לפרטנר לקפוץ מיד ולהכריז שתתמודד במכרז, שהתנאים בו לא ברורים. האם פרטנר ערכה תחשיב שמצביע על כך שהעברת ערוצים דרך האוויר תהיה זולה יותר מאשר להעביר אותם דרך האינטרנט?

כך או כך, עד שיפורסם מכרז, ועד שילובנו כל הסוגיות הכרוכות בו, כמו למשל בכמה תפוצה הרשות השנייה וערוצים 2 ו-10 (שמימנו את הקמת מערך המשדרים) - יעברו עוד חודשים רבים.

על-פי הערכות, שמומלץ להתייחס אליהן בספקנות, התפנית בעמדתו של כחלון קשורה בהסכם השימוש שיאפשר לפרטנר ולסלקום לעשות שימוש בתשתיות של בזק והוט. פרטנר וסלקום מתעקשות על כך שאם משרד התקשורת לא יבטל את הצורך לשלם עבור השימוש בתשתיות, לא ייווצר מודל כלכלי שיאפשר להן להרוויח מהטלוויזיה, ולכן הן לא יציעו טלוויזיה ללקוחותיהן.

משרד התקשורת התחבט בדילמה הזו במשך זמן רב ולא קיבל הכרעה. כפי שנחשף ב"גלובס", זו הסיבה שהמשרד ביקש מ-4 הקבוצות - בזק, הוט, פרטנר וסלקום - לסכם ביניהן את מחירי השימוש. משרדי התקשורת והאוצר לא רוצים שהתחרות בטלוויזיה תיפול, ולכן הציעו את רעיון הפרטת ה-DTT כדי להיחלץ מהצורך בהכרעה בעניין השימוש בתשתיות.

המלחמה של בזק והוט

בזק והוט מנהלות מלחמת חורמה בביטול התשלום על השימוש ברשת שלהן, והעובדה שהמשרד התקפל בפניהן רק מוכיחה שהן מנצחות. הסכם השימוש בתשתיות חייב לדעתנו להיעלם ולהיות חלק מהשוק הסיטונאי ומהסדרת הקמתן של 4 קבוצות תקשורת.

לא יכול להיות מצב שבו מצד אחד יש שוק סיטונאי נפרד שמטפל בנושא של רכישת קווים ושירותים, ובנוסף ישנו הסכם אחר שמסדיר את מחירי השימוש בתשתיות (הסכם הג'יגות). מצב כזה פשוט לא מתקבל על הדעת, ולכן כדאי שהחברות יתמחרו את כל רכישת התשתיות בחבילה אחת.

עבור בזק והוט מדובר בעניין חשבונאי גרידא. הרעיון הפגום של 4 קבוצות תקשורת סוגר ממילא את השוק ומעניק לבזק ולהוט יתרון אדיר שלא יסולא בפז, בעקבות שליטתן בתשתיות.

מישהו יודע להעריך את המשמעות הכלכלית של ביטול ההפרדה המבנית בין בזק לבזק בינלאומי? ואם ההפרדה המבנית מתבטלת, האם זה נשמע הגיוני למישהו שפרטנר וסלקום ישלמו עבור השימוש בתשתיות (ג'יגות) כאשר בזק בינלאומי מוטמעת בתוך בזק?

תשומות במחיר אחד

משרד התקשורת החליט לקדם את החרות באמצעות קבוצות תקשורת. בכך הוא שינה לחלוטין את המדיניות שהייתה נהוגה, על-פיה כל שוק מתנהל בפני עצמו. על-פי המדיניות הקודמת, מטרת המשרד הייתה לפתוח כמה שיותר שווקים לתחרות. לכן נמנעה מבעל התשתית האפשרות לפעול בשווקים שנפתחו לתחרות, והוא חויב בהפרדה מבנית מלאה. הסיבה לכך הייתה ברורה ונכונה - ליצור תנאים שווים ככל האפשר בשווקים שבתחרות.

הדרך ליצירת תנאים שווים הייתה לקבוע שספק השירות "חוכר" תשומות אד-הוק במחיר אחיד. במובן הזה, לקוח שביצע שיחת מב"ל (מפעיל בינלאומי) נתפס כלקוח מב"ל לכל המקטעים - הלקוח לא משלם לבעל התשתית, אלא המב"ל משלם באמצעות קש"ג (קישור גומלין). בהקשר הזה ראוי לחשוב ברצינות על האפשרות לבטל את הקש"ג לחלוטין, בכל השווקים.

המיזוגים של סלקום עם 013 ושל פרטנר עם 012 הובילו לניסוח של מדיניות חדשה שמדוברת על תחרות בין 4 קבוצות. מבחינת מעשית, החברות יכולות לשווק סל שירותים מלא וכך לסבסד שירות בשירות. במציאות כזאת לא ניתן לפקח על עיקרון השוויון המהותי.

הגיע הזמן להתאים את הפילוסופיה הרגולטורית לתנאים החדשים בשוק ולהבין ששירותים שהיו בעבר שווקים עצמאיים הפכו להיות שירותי ערך מוסף על התשתית. הדרך לעשות זאת היא לראות במי שעושה שיחה לחו"ל כלקוח בעל התשתית.

מרכיב המב"ל הוא שירות ערך מוסף. וכנ"ל לגבי ה'גיגות. המשמעות תהיה שהלקוח צריך לשלם למב"ל אך ורק על מרכיב החו"ל. כך תימנע האפליה בין לקוחות סלקום-013 ללקוחות סלקום-018, ולא יתאפשר סבסוד צולב. במקרה הפחות טוב, הסבסוד הזה יהיה לפחות שקוף.

בעניין הג'יגות - הניתוח לעיל דומה מאוד - ISP (ספק אינטרנט) הוא שירות ערך מוסף משלים לתשתית. התחרות ב-ISP עזה בעוד שבתשתית אין תחרות כלל, והיא נמצאת בבעלות שני שחקנים בלבד. לא סביר לקבוע קש"ג במקרה כזה.

במקרה האמור לעיל לא ברור למה משרד התקשורת חושש לבטל את הסכם הג'יגות ולאלץ את בזק והוט לתמחר את השירות שלהם דרך השוק הסיטונאי. במקום זאת הוא שולח את הצדדים למשא-ומתן.

לנו זה מזכיר מצב שבו שולחים את הכבשה, בעיצומו של חג הקורבן, לנהל משא-ומתן עם השוחט.

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר: "לכניסה לרפיח אין משמעות אסטרטגית. היא הפכה לפוליטית"

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

עימותים אלימים גם באירופה: המחאה נגד ישראל מתרחבת לקמפוסים ביבשת

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"