גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טלוויזיה אינטרנטית - מתי נוכל ליהנות ממנה גם בישראל?

טלוויזיה אינטרנטית כמו של גוגל או אפל תהיה חלק אינטגרלי מחיינו במוקדם או במאוחר, אבל זו בדיוק השאלה - כמה מוקדם זה יקרה, ומתי נהנה ממנה בארץ?

חדירת שירותי טלוויזיה אינטרנטית רב-ערוצית כמו גוגל TV, ובקרוב אפל TV, מותירה את הצרכנים הישראלים בסוג של ערפל - מתי, ובאיזה אופן נהנה מהמהפכה בארצנו הקטנטונת?

לא בכדי חוששים רבים מהישראלים שימצאו את עצמם מחוץ למסיבה. לקראת סוף שנות ה-70 החל הקהל הישראלי להיחשף לחידוש טכנולוגי מהפכני שכונה "טלוויזיה צבעונית". באותה עת חלק גדול מתחנות הטלוויזיה במדינות השכנות כבר שידרו שידורי צבע, וגם חלק מהתכנים הקנויים של רשות השידור - המונופול של אותה עת - היו בצבע. אלא שהרגולטור נכנס ללחץ והורה לרשות השידור לשבש אלקטרונית את שידורי הצבע, כדי שהצופים בארץ ייקלטו אותם בשחור לבן בלבד.

המטרה הרשמית הייתה "למנוע הרחבת הפערים בין העשירים לעניים". הסיבה הפחות רשמית הייתה, כנראה, לחסוך לרשות השידור את ההשקעה בהסבת כל שידוריה לצבע.

טכנולוגיית השיבוש כונתה "מחיקון", אך היא היתה אפקטיבית לזמן קצר בלבד. יבואני טלוויזיות רבים החלו לצייד את המקלטים בישראל ב"אנטי מחיקון", שביטלה את ביטול הצבע. לבסוף נכנע הרגולטור והמחיקון בוטל.

הפרשה נראית כמו גחמה ארכאית של רגולטור סוציאליסטי, אבל גם כיום משתמשים שחקנים מרכזיים בשוק המדיה והתקשורת בלוחמה אלקטרונית - לעיתים בחסות הרגולטור - כדי למנוע חדירה של מהפכות טכנולוגיות, שעלולה לאיים על עסקיהן.

גוגל בצעד גדול

מה הם למעשה שירותי טלוויזיה אינטרנטיים? ברמה העקרונית, מדובר בשירותים דומים לאלה שמציעות חברות הכבלים והלוויין: מציבים "קופסה חכמה" לצד הטלוויזיה בסלון - או קונים טלוויזיה שהממיר כבר משולב בה - מתחברים לחיבור אינטרנט מהיר תקני וקולטים מגוון רחב של ערוצים, חלקם גלובליים וחלקם עם תכנים, שמותאמים לטעם המקומי. זאת לצד שירותי הורדת תוכן בתשלום מתוך מאגר ענק של סרטים, אלבומים ועוד. בתור בונוס מקבלים אפשרות להורדת אפליקציות ייעודיות מהאייטיונז של אפל או מחנות האפליקציות. כל זה באיכות HD על המסך הגדול בסלון.

בשבוע שעבר צעדה גוגל צעד גדול לעבר מימוש חזון "מיזוג האינטרנט והטלוויזיה", כאשר סוני השיקה קופסה חכמה קומפקטית כמו גם נגן בלו-ריי, שיכולים להעביר את שירותי הטלוויזיה של גוגל לכל מקלט ביתי. החודש מתחיל השיווק בבריטניה, ולאחר מכן יגיעו המוצרים בקצב מזורז לקנדה, אוסטרליה, צרפת, גרמניה, הולנד ברזיל ומקסיקו. נגן הבלו-ריי יושק בהדרגה באוקטובר.

הקופסה החכמה של סוני מתומחרת בכ-200 אירו וכוללת גם דפדפן כרום, שמאפשר גלישה מלאה ומהירה באינטרנט, כמו גם תמיכה מלאה ביו-טיוב וחיבור HD מלא. היא מגיעה עם שלט דו-צדדי ייחודי - בצידו האחד משטח מגע לשליטה בתפריטים בנוסח טלפון חכם, ובצד השני מיני-מקלדת מהירה להקלדת מסרים, שיחה ברשתות חברתיות וכדומה.

מי שלא מסתדר עם השלט המתוחכם יכול להסב כל טלפון חכם או טאבלט, עם מערכת ההפעלה אנדרואיד, לשלט אלחוטי לשליטה מלאה בגוגל TV, בסיוע אפליקציה חינמית.

הרעיון עצמו מתגלגל בשוק כמה שנים, ושירותי טלוויזיה אינטרנטיים מסחריים דוגמת Hulu פועלים בארצות-הברית מאז 2008 ונתמכים על-ידי כמה ענקי מדיה ותוכן.

גם גוגל משתעשעת ברעיון לא מהיום, וכבר ב-2010 יצאו לשוק מסכי טלוויזיה, שבתוכם הוטמע הממיר של גוגל TV, כמו גם שורה של ממירים התומכים בשירות של יצרנים ממוסדים כמו לוג'יטק. אולם השירות לא הצליח ליצור "הייפ" שיווקי גלובלי בשל התפוצה הגיאוגרפית המוגבלת (בעיקר ארה"ב) והמחיר הגבוה של מקלטי הטלוויזיה התומכים.

אפל נושפת בעורף

האם גוגל תצליח לכבוש את החזית הטלוויזיונית כפי שהצליחה לכבוש בשנים האחרונות את חזית המובייל? התשובה לא ברורה, אך אין ספק שהיא תשקיע בכך משאבים לא מבוטלים בהתאם לאסטרטגיה הידועה שלה "להכניס רגל לכל פינה".

גוגל פותחת אפשרות לשלב את שירות הטלוויזיה שלה במכשירי קצה של יצרנים רבים, והיא בונה על כך שהצרכנים כבר בשלים כיום לרעיון של שימוש בטלוויזיה כמרכז תקשורת חברתי, ולא רק מכשיר צפייה אינדיבידואלי. גם המחירים הנוחים של החומרה - שהם ללא ספק מסובסדים - יסייעו לה.

מנגד, אסור לשכוח שחלק גדול מקהל הלקוחות הטבעי של הטלוויזיה הוא קהל מבוגר, שאינו בקי בטרנדים הטכנולוגיים החמים ביותר, וחלק גדול מהלקוחות הצעירים והמכורים של אפליקציות אנדרואיד כבר מזמן נטש את הטלוויזיה לטובת המסכים הקטנים של המחשב, הטאבלט והסמארטפון.

גם אפל, היריבה המושבעת, לא מתכוונת לעשות לה חיים קלים. מהלך האסטרטגי המתחרה והמתקרב מכונה כיום לא-רשמית אפל TV ואפל, כדרכה, שומרת על חשאיות בנושא ויוצרת גל של שמועות. קרוב לוודאי שהיא בונה על קליטה מהירה בקרב מאות מיליוני מכורי האייפון והאייפד, שיקבלו בברכה ממשק ושירותים טלוויזיוניים, שהם קרובים באופיים וברוחם לאלה של המכשירים הניידים שלהם, כולל נגישות מלאה לחנות האפליקציות אייטיונז ולתכני הבידור הנלווים.

איום על yes והוט

בישראל כבר אפשר לרכוש ממירים של גוגל TV במחיר שנע סביב 1000 שקל, אולם באלה אפשר, כרגע, בעיקר לגלוש באינטרנט על המסך הביתי. אף אחד מהמשווקים לא מוכן להתחייב שהשירותים המלאים יוצעו כאן, וגם משרד התקשורת לא עושה חיים קלים למי שמנסה לייבא את הממירים.

הסיכוי לקליטה רשמית מסודרת של שירותי גוגל TV ושירותי אינטרנט-טלוויזיה אחרים שיופיעו בהמשך תלוי במשחקי הכוחות בין כמה וכמה גורמים. האיום המרכזי שמייצגת המהפכה הטכנולוגית הזו הוא על חברות הכבלים והלוויין, שהערוץ האינטרנטי מאיים על הנגישות הבלעדית כמעט שלהן למקלט הביתי. החברות הללו השקיעו רבות בפרישת תשתית פיזית - כבלים או צלחות - והערוץ האינטרנטי מאיים לעקוף את כל התשתית הזו ולהזרים תכני VOD לכל בית שבו קיים אינטרנט.

לפיכך אפשר להניח שהן ינסו לבלום אותה בדרכים שונות - החל מפעולה מול חברות ההפקה האמריקניות והאירופאיות הגדולות שמהן הן רוכשות תכנים וכלה בלחץ על הרגולטור לחסום את החדירה באמצעות תקנות שונות ומשונות. דברים כאלה אינם בלתי אפשריים: לרשתות הגדולות יש כיום טכניקות לזהות את הדפדפן וכתובות IP שבעזרתם מנסים הצופים להגיע לתכנים שלהם ולחסום אותם. 3 מהרשתות הגדולות בארה"ב כבר הפעילו חסימה נגד מנויי גוגל TV.

האינטרסים של ערוץ 10 וערוץ 2

במקרה של גופי השידור הישראליים - הרשות השנייה, רשות השידור וערוץ 10 - המצב קצת יותר מורכב. מצד אחד, קיומה של טלוויזיה אינטרנטית ממוסדת, שנתמכת על-ידי ענק תקשורת גלובלי ועתיר-מזומנים, דווקא יכולה להוות עבורם מקור הכנסה חדש ומעניין לשיווק בתשלום של תכנים קיימים שלהן כמו פרקי סדרות, הפקות מקור, חדשות וכו', בהתבסס על מודל חלוקת הכנסות כזה או אחר.

למעשה, כבר היום חלק מגופי השידור מספקים לצופים תכנים באינטרנט, באמצעות אתר עצמאי משלהם (מאקו, למשל) או שיתופי-פעולה עם אתרים קיימים.

מצד שני, לכל גופי השידור המקומיים ברור שמדובר בהכנסת גורם לא מבוקר, שאינו כפוף לחוקי המשחק המקובלים, לתחרות על הרייטינג ועל זמנו הפנוי של הצופה.

במודל הנוכחי של הערוצים בארץ, שמתבסס על הכנסות מפרסומות, זה איום לא קטן, והנזק הכלכלי עלול להיות גדול יותר מהתועלת.

דרוש: ישראלי יצירתי

וכמובן קיימת גוגל עצמה. בחודשים הקרובים היא תהיה עסוקה בפרישת השירות שלה במדינות עם מאות מיליוני צפוי טלוויזיה ובהכנת תכנים רלוונטיים. קשה להאמין שהשוק הישראלי הזעיר, עם השפה הייחודית שלו, יקבל אצלה עדיפות בעתיד הקרוב.

אבל בישראל, כמו בישראל, אפשר להניח שתוך זמן לא רב יהיה מי שימציא את ה"אנטי-מחיקון" ויפתח ערוץ כזה או אחר לתכנים של השירות הטלוויזיוני החדש, תוך שהוא מאלץ את השחקנים הקיימים להסתגל למצב. אחרי הכול, קשה מאד להציב מחסומים על אוטוסטראדת המידע.

עוד כתבות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק מול השקל בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל