גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"האח הגדול", גרסת הסטארט-אפים הישראלים בפאלו אלטו

היזמים הישראלים שולי גלילי וגיל בן-ארצי הקימו בפאלו אלטו חממה ליזמים שמאפשרת להפוך רעיון לחברה בשלושה חודשים. 15 אנשים מתגוררים יחד בווילה מפוארת, נושמים, חולמים ואוכלים יזמות. תמורת אחוזים מהחברה ומרווחים עתידיים, הם מקבלים תמיכה ממנטורים, מקום לגור בו ומתחם עבודה ומשרדים. אך החלום האמיתי הוא לעשות את זה בגדול דווקא בישראל

פאלו אלטו / צלם: רויטרס
פאלו אלטו / צלם: רויטרס

בעשר וחצי בלילה, הרבה אחרי שפאלו אלטו הולכת לישון ורגע לפני שאחרון הברים (מתוך השלושה הקיימים) בעיירת הזהב של עמק הסיליקון רומז לבודדים שנשארו שהגיע הזמן ללכת, חוזרים הביתה קרן יניב, 29, ורועי אורון, 27, אחרי יום עבודה קשה במשרד שבו התמקמו לפני שבועות אחדים. את השלווה והשקט שאנשים עובדים בדרך כלל מחפשים אחרי 13 שעות של פגישות רצופות עם משקיעים, מחליפה בבית המולה שרק 15 איש בשנות ה-20 לחייהם יכולים ליצור. לא, לא מדובר בגרסה של בית "האח הגדול", אלא באחד מהפרויקטים השאפתניים יותר שנוצרו בשנים האחרונות עבור פיתוחים טכנולוגיים ישראליים בעמק הסיליקון.

מעבדת "אפ וסט" (Up West Labs), שהקימו שולי גלילי, לשעבר מנכ"לית לשכת המסחר קליפורניה-ישראל, והיזם גיל בן-ארצי, לשעבר בכיר ביאהו, היא חממת יזמות, שמאפשרת לחברות שנמצאות בשלבים ראשונים של פיתוח מוצר לארוז את עצמם ואת הצוות ולהגיע לשלושה חודשים של עבודה מאומצת בארה"ב. המטרה היא לפתח את הרעיון, למצוא משקיעים ושותפים ולזנק קדימה.

החממה הטכנולוגית הצברית נפתחה רק בינואר השנה, אך היא כבר נמצאת במחזור השני שלה. בהתחלה הפרויקט עורר בעיקר את תשומת הלב של הקהילה הישראלית בעמק הסיליקון, אך כעת אפ ווסט מצליחה לעניין גם אנשים מן החוץ.

המודל פשוט: אחרי סינון קפדני נבחרים חברות ויזמים שמגיעים לעמק הסיליקון, מקבלים תמיכה ממנטורים עם רקורד של הצלחה, מקום לגור בו, ומתחם עבודה ומשרדים. בתמורה הם שמים על השולחן אחוזים מהחברה ומרווחים עתידיים.

היזמים שמגיעים לאפ ווסט גרים בבית גדול ויפה בפאלו אלטו ונושמים יזמות וטכנולוגיה. הם מדברים זה עם זה על הפרויקטים השונים שלהם וגם מנסים לתת תמיכה. אם זה מזכיר לכם תוכנית ריאליטי, זה לא מקרי. "יש רגעים קשים", מודה אורון, "הרבה פעמים בתוך לחץ הפגישות, זה מרגיש שכל מה שחסר הוא חדר 'האח הגדול' שאפשר לשפוך בו את הלב. עם זאת, האינטנסיביות היא חלק מהעניין. יש בה משהו מרגש שמכתיב את הקצב, וזה מה שמאפשר להפוך רעיון לחברה מבוססת בתוך שלושה חדשים".

"אוהבים חוצפה כל עוד היא חיננית"

החברים באפ וסט, כמו ישראלים רבים כאן, רוכבים על גל העניין של העולם בישראל, שהלך וגבר בעקבות הספר "סטארט אפ ניישן". מדובר ברב-מכר, שכתבו דן סנור ושאול זינגר ושעוסק ב"פלא הכלכלי-טכנולוגי" ששמו ישראל ובנסיבות שהפכו אותה למעצמה בתחום. "היזם הישראלי נמצא כיום במקום טוב מאוד בעמק הסיליקון", מסבירה גלילי, "יש לו עבר מוכח בדמות חברות כמו צ'ק פוינט, מרקיורי אינטראקטיב ורבות אחרות שצמחו כאן. זה נותן תחושה שהיזם הישראלי לא התחיל אתמול, אלא יודע מה הוא עושה. צריך לזכור שעוד לפני 'סטארט אפ ניישן' נעשתה כאן עבודה קשה למיתוג היזם הישראלי, והשמות שצצים בראש כשמדברים על יזמות בישראל הם אנשים כמו יובל שחר, אמנון למדן או שי אגסי, שבהחלט עושים כבוד".

במה היזמים הישראלים נחשבים שונים מהיזמים ההודים, הסינים והאמריקנים?

"לרוב התכונות הן חיוביות. היזם הישראלי נחשב אמביציוזי, מקורי, יכול לעשות הרבה עם מעט והוא חדשני מבחינה טכנולוגית. אלה דברים שמאוד מעריכים כאן.

"מצד שני, יש גם דברים פחות חיוביים, כמו אגרסיביות או ישירות שעשויות להיתפס כמוגזמות", היא מוסיפה, "יש גם בעיה ביכולת לקבל פידבק. לפעמים רואים אותנו כאנשים שמתעקשים על דרך עבודה מסוימת - דבר הפוך משיתופיות, שמאפיינת את עמק הסיליקון. בתעשיות הקודמות שישראל הייתה חזקה בהן לא היה כל כך חשוב להיות שיתופי ולהבין את הפידבק. סוג המוצרים והפיתוחים אז היה כזה שבהם נחשב המהנדס למבין הגדול, והוא שהכתיב את דרך השימוש לקהל. היום, אם אתה עובד על אפליקציה כלשהי אתה מוכרח להבין איך אנשים משתמשים בה. הפידבק חייב להיות אורגני ומוטמע בתהליך, ויזמים שמגיעים מישראל פשוט לא רגילים לזה. אבל אני אופטימית, כי אנשים מוכנים ללמוד מהניסיון".

אפשר להתגבר על הפערים התרבותיים האלה?

"עצם השהות כאן כבר נותנת פן תרבותי שמתהווה בזמן התוכנית. אלה ניואנסים ששמים אליהם לב מיד, ואנחנו טורחים לתרגם אותם ליזמים שמשתתפים ולעזור להם להבחין בתהליכים. באופן אירוני, גם הפידבק על חוסר היכולת לקבל פידבק הוא לא פידבק ישיר, ואנחנו מנסים לוודא שהמסר עובר. יש לנו סדנאות שמתעסקות בתרבות, אבל בשורה התחתונה אנחנו מאוד פרגמטים ובונים תוכנית שמתרכזת במוצר, בבניית המוצר ובשוק".

תהליך הבחירה של חברות שמגיעות לתוכנית הזו ולאחרות הדומות מורכב אף הוא. "מגיעה לכאן קשת רחבה של אנשים", אומרת גלילי ,"יש לנו מנכ"לית עם 10 שנות ניסיון בשוק העבודה בארץ, שהחליטה להקים עסק משלה, ויזמים שיצאו עכשיו מהצבא או מהאוניברסיטה. אין אב-טיפוס של יזם ישראלי. מה שחשוב לנו זה צוות חזק, עם רקע טכני חזק ומוכח מהצבא או ממסגרות אחרות, ויכולת עבודה גבוהה.

"אנחנו רוצים להביא אנשים שמסוגלים לקבל על עצמם מנטורים ולשאוב מהם מידע וכישורים", היא מוסיפה, "הכוונה לאנשים שיכולים לקבל פידבק ולהסתגל לסביבה מבוססת משוב. אנחנו עובדים עם מנטורים מובילים מעמק הסיליקון ורוצים שבצד השני יהיה מישהו שמוכן לשמוע ולקבל. מעבר לזה, מובן שכעסק אנחנו מסתכלים על המוצר ועל גודל השוק. אנחנו מחפשים מוצר שפונה לשוק ענק, שיכול להתפתח למשהו גדול ושיש לו פוטנציאל לשנות משהו ולהיות מעניין.

"אבל בסופו של דבר הכי חשוב זה הצוות", מסכמת גלילי, "בשלב כל כך מוקדם בחיי החברה קשה לדעת איך יהיה המוצר, אבל ידוע שצוות חזק הוא צוות מנצח".

"בסוף הכישרון נמצא בארץ"

בין החברות שעמדו בקריטריונים השנה נמצאת "גרווידאו" (Groovideo) של אורון ויניב. יחד עם שני שותפים נוספים - גיא זיסמן ורון זוהר (גם הם משתתפים בתוכנית בימים אלה) - הם הקימו חברה המבוססת על אפליקציה, שמטרתה ליצור בתוך שניות סרטי וידאו קבוצתיים. כך, ניתן יהיה להקליט במהירות וביעילות ברכות יומולדת קבוצתיות, שמשלבות אנשים שונים ממקומות שונים. הארבעה החלו את הפרויקט בארץ, אבל קפצו על המטוס לעמק הסיליקון בהתלהבות רבה. "זה המקום הכי גדול ומוצלח בעולם לסטארט-אפים. רוב התעשייה יושבת כאן, וקל להגיע לקשרים בחברות ולמשקיעים. ההנחה היא שמכאן יהיה לנו יותר נוח לצאת לשווקים שנרצה לפנות אליהם בעתיד, כמו המזרח הרחוק", מסביר אורון.

"עם זאת, לצד היתרונות ישנם גם חסרונות בולטים", הוא מוסיף, "הכל כאן מאוד גדול ויש תחרות יותר קשה על כל דולר של משקיע אמריקני. אנחנו לא לבד בעולם. נכון, אוניברסיטת תל אביב מצוינת, אבל סטודנטים מהארוורד, וורטון וסטנפורד מתחרים מולנו על המימון, וזו תחרות קשה מאוד".

אורון ויניב טורחים בכל הזדמנות לציין עד כמה הקהילה הישראלית באזור שמחה לסייע ולהגיב לפניות מצד היזמים הצעירים. "המשפחתיות הזו היא יתרון גדול. יש כאן לא מעט אנשים שעשו את זה, ומוכנים בשמחה לפתוח את הדלת גם לאחרים ולעודד אותם", אומרת גלילי.

משפחתיות זה מצוין, אבל לגור בבית עם 15 צעירים זה לא קצת מוגזם?

אורון: "אותי אישית זה מחזיר לימי הצבא. אני מרגיש כמו בבסיס סגור. אין ספק שהכל מאוד עוצמתי בבית, כי בסוף אתה חייב להתמודד עם הדברים ואין לאן לברוח. בעולם 'רגיל', בערב כל אחד חוזר למשפחה ולעולם שלו, וכאן זה לא קורה. אנחנו כל הזמן יחד, לטוב ולרע. זה יוצר תחושה של ערבות הדדית. נכון שכל יזם וחברה כאן מקדמים את עצמם, אבל בסוף, כשאתה כל ערב עם אותם אנשים, יש לך רצון אמיתי לעזור להם. בנוסף, אנחנו לומדים על מדינות ותרבויות אחרות. ישראל היא מקום מדהים לסטארט-אפ, אבל יש דברים שאנחנו עדיין לא יודעים, וגם כאלה שהם עושים יותר טוב".

"מבחינתי זו חלק מהחוויה, אבל אין ספק שלא הייתי נשארת כאן לאורך זמן, זה לא פתרון לזמן ארוך", מוסיפה יניב, שכשהגיעה לבית באפריל, הייתה הבחורה היחידה בין 10 בנים. "האינטנסיביות הזו בריאה, אם מתנתקים מהכל ומקדישים לביזנס שלושה חודשים. יש גם משהו מעניין בלחזור לבית ולא לדעת מי יהיה שם, כי כולנו נמצאים בנסיעות או עובדים עד השעות הקטנות. אנחנו מנסים להיות כולנו בבית ביום שישי לארוחה עם קידוש, לשתף אחד את השני במה שקורה בחברות השונות, ולתעל את התחרות שיש בין הסטארט-אפים לתחרות במטבח, כדי שלפחות יצאו מזה קינוחים טובים".

בתום שלושת החודשים רוב היזמים עולים על מטוס חזרה לישראל ולא נשארים בעמק. "ליזמים אין אפשרות להישאר כאן מבחינת ויזה, הם חייבים לחזור לארץ מבחינה חוקית", מסבירה גלילי, "אך יותר מזה הם צריכים לשכור טאלנט, מהנדסים ומפתחים, וזו אוכלוסייה שחסרה כיום בעמק הסיליקון. המודל שעובד בצורה הכי טובה, ואנחנו מנסים להרגיל את החברות כאן להתארגן סביבו, הוא שצוות הפיתוח ומרכז הכובד של החברה נמצא בישראל, ותמיד יישאר בישראל, והפן העסקי יהיה איפה שהשוק נמצא, כלומר בעמק הסיליקון".

"הרבה חברות ישראליות עבדו בצורה כזו", טוענים באפ וסט, "הן יוצרות כאן קשרים שמהווים בסיס למומנטום עסקי, מה שאומר שהמנכ"ל יצטרך בהתחלה להיות על הקו ישראל-סן פרנסיסקו, ואחרי הצמיחה יקים צוות שייתן מענה לצד השיווקי כאן. זהו, למשל, המודל של WAZE, וחברות אחרות מאמצות אותו. המודל חייב להיות דואלי - צריך להיות עם רגל אחת במחקר ופיתוח, ועם השנייה איפה שהמתחרים, המשקיעים והלקוחות שלך".

אורון ויניב מסרבים להסתנוור מהשמש של עמק הסיליקון. "ישראל היא עדיין הבית", אומרת יניב בחיוך, "אין ספק שיש כאן המון הזדמנויות, אבל ממקום ציוני אני מעדיפה שהחברה שלי תהיה חברה ישראלית. כיוצאת יחידה כמו 8200, האנשים שאני באמת יכולה לסמוך עליהם ושאני יודעת שיעשו עבודה מושלמת ואיכותית נמצאים בארץ. חוץ מזה, אין ספק שישראל תתחזק. אנשים כאן מדברים בעיניים נוצצות על מה שיש לישראלים להציע - אני מאמינה שגם פייסבוק יפתחו בקרוב את הסניף שלהם בארץ ויהפכו את התהליך לנגיש יותר עבור היזמים הישראלים. אנחנו בהחלט נעשה לזה לייק!".

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה