גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"לית הרשות השנייה: אני לא אופטימית לגבי ערוץ 10

אילת מצגר שופכת אור על ההחלטה להוריד תוכניות בגלל תוכן שיווקי, ומסבירה: "משאין חקיקה, הרשות ניצבת במצב בו תצטרך לגבות את חובות רשת וערוץ 10"

אחת ההחלטות הדרמטיות בתולדות הרשות השנייה התקבלה השבוע, לאחר שהגוף הרגולטורי הודיע על הורדה של 4 מגזיני בוקר ממסך הערוצים 2 ו-10, לאחר ששודרו בהם אייטמים קנויים. אם לא די בזאת, הטילה הרשות על הזכייניות עיצומים כלכליים כוללים של עד 1.5 מיליון שקל.

ההחלטה התקבלה על-ידי מי שמשמשת כיום כמנכ"לית בפועל של הרשות השנייה ומתמודדת לתפקיד המנכ"ל, אילת מצגר. זאת בתום חצי שנה של עבודת תחקיר מאומצת. במהלך התחקיר התגלה, לדבריה, כי "למעשה לא נעשה תחקיר מקצועי כדי לעסוק בנושא מסוים, אלא פשוט מחפשים אנשים שמוכנים לשלם כסף כדי להופיע בטלוויזיה. כך, התוכן מוכתב על-ידי הגורמים שמוכנים לשלם כדי להיות שם".

- בתהליך העבודה הגיעו אליכם חוזים. על כמה כסף מדובר?

"זה נע בין 4,000 ל-7,000 שקל לסדרה של מופעים בטלוויזיה, שמספרם מעוגן בחוזה, ותלוי גם באורך האייטם. לפעמים, אם התוכנית משודרת בשידור חוזר, זה מעלה את המחיר, ולכן ההחלטה שלנו היא שהתוכניות האלה גם לא ישודרו בשידור חוזר. אם לא די בזאת, המרואיין גם יכול הרבה פעמים להחליט איזה שאלות בדיוק הוא יישאל ומה הנושאים שהוא רוצה שיעלו שם".

למורת-רוחן של הזכייניות, ברשות השנייה ביקשו גם לראות את ספרי ההכנסות. "ראינו הכנסות מכל מיני גורמים שלא היו פרסומות או חסויות שלהם, ואז הצלבנו את המידע בין ההכנסות מהגורמים לבין הופעתם בתוכניות. בראש ובראשונה אגיד שהבדיקה הייתה קשה, מכיוון שכל הדבר הזה הוא לא חוקי, ואנשים מסתירים את זה".

- נתקלתם בשיתוף-פעולה מלא של הזכייניות?

"לא, היינו בהחלט צריכים לעשות את הדברים בתחכום. כששאלנו את השאלות, קיבלנו תשובות לא מדויקות, והיינו צריכים לבדוק את זה מזווית אחרת".

- אלה תוכניות שמשודרות כבר המון שנים, והעובדה שכך הן מממנות את עצמן היא סוד גלוי. למה רק עכשיו החלטתם לעשות את המהלך הזה?

"מכיוון שהפעילות הזו היא לא חוקית. אנחנו רשות ציבורית ולא יכולים לפעול לפי גחמות או שמועות. צריך להוכיח בצורה מאוד ברורה את הנתונים שאנחנו באים איתם, במיוחד כדי לקבל החלטות כל-כך מרחיקות לכת".

- האם יש מקרים שבהם יש להתיר תוכן שיווקי?

"אני חושבת שהסכנות הן שתוכן יוכתב על-ידי גורמים מסחריים, ובסופו של דבר בעל המאה יהיה בעל הדעה. יש סוגות מסוימות, כמו תעודה, דרמה או חדשות, שצריכות להיות מחוץ לעניין הזה, וסוגות אחרות שבהן אין לכך נזק".

אצבע מאשימה לתעשיית הפרסום

- באחרונה התקיים דיון בוועדת הכלכלה של הכנסת, שעסק בטענות של רשת על תחרות לא הוגנת, לכאורה, מול קשת, שמשתמשת בערוץ 24 וערוץ 20 כדי לפגוע בה. מהי עמדתך בנושא?

"תחרות היא דבר טבעי שקיים בשוק הטלוויזיה. הטענות של רשת הועלו בפנינו בסמוך למועד הדיון בוועדת הכלכלה, ואנחנו בודקים אותן. צריך להגיד בצורה ברורה: קשת מחזיקה בערוץ 24 בדין. היא קיבלה אישור ממועצת הרשות השנייה להגדיל את האחזקות שלה בערוץ 24, בתנאים מסוימים. בדרך-כלל קשת פועלת בהתאם לתנאים האלה. כשהיה קידום של ערוץ 24 בשידורים של קשת, נקבעו לה הפרות".

מצגר שולחת גם אצבע מאשימה על עבר תעשיית הפרסום. "צריך לנתח את העובדה שהרייטינג עולה, אך לא מחירי הפרסום. המוצר הוא בעל ערך יותר גדול, אבל לא משלמים יותר עבורו. זה לא הגיוני מבחינה מסחרית".

לדברי מצגר, "המצב הקשה של ערוץ 10 בהחלט מבליט את האופציה שיכול להיות שמאוד קשה ל-3 גופים להתקיים ולהרוויח בשוק הטלוויזיה. אין ספק שחייבים להיות לפחות שני ערוצים ולפחות שתי חברות חדשות נפרדות, כדי ליצור את הפלורליזם בתקשורת שהיינו רוצים".

- מה באמת לגבי ערוץ 10, את אופטימית?

"אני היום לא אופטימית לגבי ערוץ 10, מכיוון שאני לא רואה שנמצא פתרון למצוקותיו. לערוץ יש חיים עד לסוף השנה הזאת. החוק לא מאפשר לערוץ הזה להמשיך לשדר מעבר ל-31 בדצמבר 2012. אז כרגע, בהיעדר תיקון חקיקה, אני לא אופטימית".

- התאריך שבו אתם הייתם אמורים לגבות את החוב מערוץ 10 חלף. אתם כרגע לא אוכפים את החוק. זה נועד להציל את ערוץ 10?

"זה לא סוד שלא רק הרשות השנייה אלא מרבית הגורמים בשוק הטלוויזיה היו בטוחים עד לא מזמן שיהיה תיקון חקיקה שיאפשר את המשך קיום הערוץ. עכשיו, משאין חקיקה כזו, הרשות ניצבת בפני מציאות שבה היא תצטרך לגבות את החוב. לא רק לערוץ 10, אלא גם לרשת, כי זה מה שהחוק קובע".

- זו אמירה חשובה. את הולכת להמליץ למועצה לחלט את הכסף?

"אני לא יכולה להגיד באופן רשמי מה אני הולכת להמליץ למועצה. אני מניחה שהנושא הזה יעלה לדיון בישיבת המועצה הקרובה. לא יהיה מנוס מלקבל החלטות בסוגיה הזאת בקרוב".

מערוץ 10 נמסר בתגובה: "כפי שכולם כבר מבינים המצב אליו נקלע ערוץ 10 לא נובע מהעדר ביקוש למוצר הטלוויזיוני של ערוץ 10, ויעידו על כך נתוני הרייטינג ומעמדה של חברת החדשות, אלא מהעובדה שהערוץ נדרש לשלם עשרות מיליוני שקלים לרשות השנייה, וזאת בנוסף למחויבויות התוכן והתמלוגים. לא לחינם במסגרת החקיקה לאיחוד המועצות (מועצת הרשות השנייה ומועצת הכבלים) מבקש המחוקק לבטל את תשלום דמי הזיכיון, ולא לחינם כל אנשי המקצוע, כולל מנכ"לית הרשות השנייה, טוענים שיש לדחות את תשלום חיוב העבר בגין דמי הזיכיון. בעלי המניות של ערוץ 10 הודיעו לשר התקשורת כי הם תומכים בערוץ וימשיכו לתמוך בו ללא קשר לכניסת משקיעים חדשים וכי קיומו של הערוץ תלוי רק בתיקון החקיקה לפריסת החוב. ללא תיקון החקיקה בעניין, חששותיה של מנכלית הרשות השנייה יתממשו ומאות עובדי הערוץ יאבדו את מקום עבודתם, שוק הטלוויזיה יחזור לימי המונופול ותפגע פרנסתם של אלפים העוסקים בתחום הטלוויזיה וההפקה בישראל".

מחאה על תוואי המיזוג

במועצת הרשות השנייה הביעו באחרונה מחאה על תזכיר החוק שהציע שר התקשורת, במסגרתו יאוחדו מועצת הכבלים והלוויין והרשות השנייה, אל תוך משרד התקשורת. מצגר מאמינה כי התשתית המבנית והמקצועית של הרשות השנייה יכולה לקלוט לתוכה את הגוף הרגולטורי הממוזג.

"ההתוויה המוצעת כיום שגויה. צריך ליצור גוף עצמאי ומנותק ממשרד ממשלתי ומפוליטיקה", היא אומרת. "זה נכון לאחד את גופי הרגולציה, אבל צריך לוודא שיהיו עוגנים של עצמאות".

- מה באשר לטענה לבזבזנות של קיום גוף נפרד כמו הרשות השנייה הממומן על-ידי הזכיינות?

"אני דוחה את הטענה שמימון הרשות הרגולטורית על-ידי הזכייניות הוא בזבוז משאבים. הצעת החוק אמנם מבטלת את תשלום דמי הזיכיון, אך עדיין הזכייניות ובעלי הרישיון יידרשו לשלם דמי אגרה ששיעורה טרם נקבע בחוק.

"מרגע שהמדינה החליטה שצריך להתקיים גוף רגולטורי להסדרת השידורים, גוף זה יכול להיות ממומן במספר דרכים: בתקציב ממשלתי, באמצעות תשלום אגרות או בשילוב של שתי הדרכים יחד. מימון תקציב הרגולטור על-ידי זכיינים ובעלי הרישיון מקובל במדינות מערביות רבות".

עוד כתבות

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

בניין בית הדין הפלילי הבין־לאומי בהאג / צילום: Shutterstock

"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

"אין שום הקבלה או שוויון בין ישראל לבין חמאס. אנו נעמוד תמיד עם ישראל נגד האיומים על ביטחונה", אמר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לאחר שהתובע הכללי של ביה"ד הפלילי הבינלאומי בהאג דרש הוצאת צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון גלנט ● 
גם בבריטניה, צ'כיה ואוסטריה יצאו נגד ההחלטה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן

אילוסטרציה: shutterstock

רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים. זה מה שחושבים האנליסטים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות: הראלי התרחש לא רק בשוק המניות השנה, אלא כמעט בכל אפיקי ההשקעה

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה-ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT ● בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

מגדל של 100 קומות על גבול ת"א: פרויקט חסר תקדים יוצא מהקפאה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל