גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אם יש בצורת חשמלית - מדוע השוק הסולארי תקוע?

שנה אחרי חנוכת השדה הסולארי הראשון בישראל, השגת היעד שהציבה הממשלה להפקת אנרגיה מתחדשת - רחוקה מאוד

ביוני 2011 נחנך בקיבוץ קטורה בערבה השדה הסולארי הראשון בישראל. חמש שנים המתינו היזמים, חברת ערבה פאוור, עד שקיבלו את ההיתרים להקמת המתקן. "זה בסדר", אמר אז מנכ"ל ערבה פאוור ג'ון כהן בראיון ל"גלובס", "זה המחיר שמשלמים על פרויקט ראשון מסוגו. זה המחיר שמשלמים חלוצים. בפרויקט השני והשלישי תקופת המתנה של שנתיים לא תתקבל על הדעת". כהן היה נאיבי.

כמעט שנה וחודשיים חלפו מאז נחנך השדה הראשון בקטורה מבלי שהוקם אפילו מתקן סולארי קרקעי אחד. "לא ציפינו שנישאר לבד כל כך הרבה זמן", אומר היום כהן, "אבל אחרי שש שנים בתוך הדרעק הזה, אני כבר לא מופתע משום דבר".

הפקידים: הממשלה טעתה

ב-2009 החליטה הממשלה כי עד שנת 2014 יופקו בישראל 1,550 מגוואט ממקורות אנרגיה מתחדשת. עשרות יזמים נמרצים נהרו לענף הסולארי וביקשו להגשים את החזון שהתוותה. עד היום חוברו לחשמל מתקנים בהיקף 205 מגוואט בלבד, כולם מתקני גג למעט אחד, המתקן בקטורה שמספק 4.9 מגוואט. היעד שקבעה הממשלה כבר אינו ניתן להשגה, כך הודו לראשונה בכירים במשרד האנרגיה וברשות החשמל בדיון שנערך לפני שבועיים בוועדת הפנים והגנת הסביבה.

אל תדאגו. אף פקיד לא יימצא אחראי למחדל הזה ואף עובד ציבור לא ישלם במשרתו על אי ביצוע החלטת הממשלה. להיפך, לדעת הפקידים, הממשלה היא האשמה כיון שקבעה יעדים בלתי ניתנים להשגה. "ההחלטה של ממשלת ישראל היתה קצת נמהרת", הסביר בכנסת ראש מנהל החשמל במשרד האנרגיה, ד"ר יהודה ניב, "משום שהיא לא אפשרה זמן לתכנון ולהיערכות".

הכתובת היתה מרוחה על הקיר כבר לפני שנתיים. "לנדאו מזהיר מבצורת חשמלית, אבל השוק הסולארי תקוע", נכתב ב"גלובס" ב-21 בדצמבר 2010. כבר אז היו מונחות ברשות החשמל בקשות להקמת מתקנים סולאריים בינוניים בהיקף 1,000 מגוואט. בינתיים הבצורת הגיעה והבקשות עדיין מונחות על השולחן ברשות החשמל. אפילו ביוון פושטת הרגל מצליחים להקים מתקנים סולאריים בקצב מהיר יותר. "היינו יכולים להיות היום עם 200 מגוואט של מתקני קרקע, אבל שנה וחצי בוזבזה, ובמקרה הטוב יהיו כאן 50 מגוואט בעוד שנה", אומר מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה מתחדשת, איתן פרנס.

"מלחמות אגו ויוקרה בין הרשויות עיכבו את הפרויקטים בחצי שנה, להערכתי. עוד חצי שנה הלכה לאיבוד בגלל עתירות משפטיות. תוסיף על זה 'זמן לימוד' שהלך לפתרון קשיים בלתי צפויים שצצו, וברקע יש לא מעט תיאוריות קונספירציה שאומרות שהממשלה מעכבת בכוונה את הפרויקטים כדי לחסוך את העלויות של התעריפים המתמרצים".

- מה רע בזה שרגולטור שם את טובת הצרכן בראש?

"טובת הצרכן אומרת שצריך לאפשר לו לייצר את החשמל לעצמו. בשביל שזה יקרה מתישהו בישראל צריך תעשייה. הרגולטור הורג תעשייה שלמה שהיתה יכולה לייצר מאות מקומות עבודה, ולסייע ליישובים חקלאיים קורסים בפריפריה. רק ציניקנים דוגלים בגישת 'בואו נשב ונחכה'. אף אחד לא יחכה, היזמים פשוט ימשיכו הלאה, למדינות אחרות או לענפים אחרים".

שר האנרגיה מסתפק בכבוד

השבוע החליטו ארבעת היזמים הגדולים בישראל של מתקנים סולאריים שהגיעו מים עד נפש. ארבעת המנכ"לים של ערבה פאוור, סאנפאוור, EDF-EN ושיכון ובינוי אנרגיה שיגרו מכתב מחאה חריף לשר לנדאו ותבעו פגישה דחופה. הסיבה המידית לפגישה היא החלטת רשות החשמל להפחית ב-40 אחוז את התעריפים שישולמו למתקנים הקרקעיים הגדולים. הרשות סבורה שהתעריף החדש משאיר ליזמים רווח הולם על ההשקעה.

בתחשיבי הרשות עלות הקרקע למתקנים עומדת על 4,000 דולר לדונם. במנהל מקרקעי ישראל החליטו במאי לדרוש מהיזמים 100 אלף שקל לכל דונם, שהם כמעט 2 מיליון שקלים לכל מגוואט. חודשים קודם לכן הסכום עמד על 75 אלף שקל, ולפני כן דובר על 20 אלף שקל. השינויים הבלתי פוסקים האלה מכניסים את המודלים הכלכליים של היזמים לסחרור. כמו כדור פינג-פונג הם נחבטים בין המנהל לרשות. המשחק הזה נמשך כבר שנתיים ללא הפרעה.

"בעקבות שינוי מדיניות המנהל ביחס לערכי הקרקע אנו עומדים בפני פגיעה קשה בכדאיות הכלכלית של הפרויקטים", כותבים ארבעת המנכ"לים ללנדאו, "ובמצב שבו נוצר משבר של אמון מול גופי המימון ושותפינו מחו"ל שהשקיעו בחברות ובפרויקטים". פרויקטים להקמת שדות סולאריים בהיקפים של מאות מגוואט עלולים לרדת לטמיון אם לא יוקם מנגנון תיאום דרישות רשות החשמל לדרישות מנהל מקרקעי ישראל, מזהירים המנכ"לים.

לנדאו נפגש היום עם המנכ"לים. שר האנרגיה מלא כוונות טובות, קשוב ליזמים ומנסה לעזור. הבעיה ששר האנרגיה הוא דמות ייצוגית בענף שעליו הוא אחראי, ממש כמו נשיא המדינה. רשות החשמל כבר החליטה על הפחתת התעריפים והסכימה לדחות את פרסום ההחלטה בשבוע רק מפאת כבודו של השר.

"הממשלה צריכה להחליט אם היא מתכוונת לעמוד ביעדים שלה", אומר כהן, "אם כן, צריך שיתמודדו חזיתית עם החסמים הגדולים שדוחים את המפגש בין היזם והתשואה שלו. שפעם אחת יעשו סדר בבלגן סביב הקרקע, מגבלות ההון, עלויות ההון ומשך ההסדרה".

המדינה הורידה את המחיר לקוט"ש סולארי ל-65 אג' בלבד

התעריף החדש שתשלם המדינה ליזמי מתקנים סולאריים גדולים יעמוד על 65 אגורות לקוט"ש - כך נודע ל"גלובס". מדובר בהפחתה של כשליש מהתעריף שנקבע בהסדרה של המתקנים בסוף 2011, שעמד על 98 אגורות לקוט"ש. הורדת התעריף מנומקת בירידה בעלויות הקמת המתקנים ובמחירי הפאנלים הפוטו-וולטאים המפיקים את החשמל.

ההחלטה על התעריף החדש תפורסם לשימוע ביום שני הבא. ההחלטה התקבלה למעשה בישיבת מליאת הרשות השבוע אך הוחלט להמתין שבוע עד לפרסומה לבקשת שר האנרגיה והמים ד"ר עוזי לנדאו.

השר לנדאו נפגש היום עם מנהלי ארבע היזמיות הגדולות ביותר בתחום המתקנים הסולאריים הקרקעיים: סאנפאוור, ערבה פאוור, EDF-EN ושיכון ובינוי אנרגיה. היזמים טוענים כי תעריפי הרשות החדשים אינם מבטאים את העלייה הניכרת בתשלומי דמי החכירה שדורש מהם מינהל מקרקעי ישראל.

בינואר האחרון החליט מינהל מקרקעי ישראל על מדיניות חדשה שבמסגרתה בוטלו הנחות האזור על קרקעות בפריפריה (59% הנחה) ובאזורי עימות (פטור מלא). כמו כן, בוטל סיכום שלפיו ייגבו על הקרקעות דמי חכירה של 150 שקל לדונם. המינהל קבע שומה חדשה של 75 אלף שקלים לדונם לחישוב דמי החכירה, שהועלתה במאי ל-100 אלף שקל לדונם. בנוסף, הוא מחייב את היזמים להפקיד ערבות בנקאית למקרה שהשומה הפרטנית של הקרקע תגיע לסכומים גבוהים יותר.

בחודשים האחרונים למנכ"ל המינהל בנצי ליברמן ולשר השיכון והבינוי אריאל אטיאס בניסיון לשכנע אותם לשקול מחדש את המדיניות החדשה.

התעריפים צונחים
קצב ההתקנות

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו