גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העליון מסתייג מהישענות על הלכת אפרופים בנוגע לפרשנות צוואה

השופט ניל הנדל קובע כי רק במקרים חריגים ונדירים יתאים בית המשפט את לשון הצוואה למה שנראה בעיניו שהייתה כוונתו האמיתית של המצווה

בהרצאה שנשא לפני שנים רבות מי שהיה באותה העת נשיאו של העליון, אהרן ברק, הוגה הלכת אפרופים, הוא הביע את דעתו שלפיה את אותה ההלכה, שחלה על פרשנות חוזים, יש להחיל גם על פרשנות צוואות.

"שוו לעיני רוחכם צוואה, שבה כתב המצווה 'את כל הספרים שבספריה אני מוריש לאימא שלי'", הזמין ברק את הנוכחים. "לכאורה, דברים ברורים ומפורשים, שאינם נזקקים לפרשנות", הוסיף. "ומה תאמרו", חידש, "אם אספר לכם שהמצווה התהדר במרתף יינות משובח, אותו הוא כינה 'הספריה', ובו המוני בקבוקי יין יקרי-ערך, אותם הוא כינה 'הספרים שבספריה'"? "ומה תאמרו", הוסיף ברק, "אם אספר לכם, שבמהלך 40 שנות נישואיהם ידעו כולם, כי את אשתו כינה המצווה 'אימא שלי', והיא כינתה אותו 'אבא שלי'?"

מאז קראו שופטים בבית המשפט העליון תיגר על הלכת אפרופים וראו לצמצם את תחולתה. אף תיקון שהוכנס בחוק החוזים עמעם את זוהרה. תקוותו של ברק, שלפיה תחולתה של ההלכה תורחב לעבר פרשנות צוואות, נכזבה.

טקס קריאת צוואה

בפסק דין חדש, שיצא עתה תחת ידי בית המשפט העליון, ניתן למצוא ביטוי למגמה האמורה. 10 שנים לפני שהלכה לעולמה, חתמה המנוחה בלה רומנוף (כל השמות ברשימה בדויים) על צוואה שנערכה בידי עורך דין.

בצוואתה היא קבעה: "את הבית שלי... הנני מצווה לבני, רונן רומנוף... ובתנאי שייכנס לגור בה בתוך שנה מיום פטירתי. לא ייכנס בני ונן לגור בדירה כאמור, תהיה דירה זו שייכת בחלקים שווים לבני רונן ולאחיו ישראל".

4 שנים לפני פטירתה ערכה המנוחה "טקס קריאת צוואה", שבו היא קראה אותה ביחד עם שני בניה - ישראל ורונן - ושבו היא שבה ואישרה אותה.

לאחר פטירתה, הגיש הבן ישראל התנגדות לבקשה למתן צו קיום צוואתה. הוא טען כי בניסוח התנאי, שהציבה המנוחה להורשת דירתה לבנה רונן, נפלה טעות, וכי הניסוח "הנכון" של התנאי היה שרונן "ייכנס לגור בה תוך שנה מהיום ועד פטירתי". מילים אחרות: הבן ישראל גרס כי רק אם אחיו רונן היה עובר להתגורר בדירה, ביחד עם האם, בתוך שנה מיום עריכת הצוואה - רק אז היה מתקיים התנאי להנחלתה הבלעדית לו של הדירה.

שופטת בית המשפט לענייני משפחה, טובה קופלמן-פרדו, קיבלה את התנגדותו של ישראל. לאחר שמיעת עדויות, היא קבעה כי רצון האם המנוחה היה שבנה רונן ישוב להתגורר עמה בדירתה, עוד בחייה, ולא רק לאחר מותה.

ערעור שהגיש הבן-רונן למחוזי בתל-אביב התקבל על-ידי השופטות אסתר קובו, מיכל רובינשטיין ועפרה צ'רניאק. משלשון התנאי הנדון הייתה ברורה, ומשהצוואה נערכה על-ידי עורך דין מקצועי, לא ראו שופטות ההרכב להתערב בה. בקשת רשות לערער שהגיש הבן ישראל לעליון נדחתה עתה.

הסתייגות מאפרופים

בתחילת הניתוח המשפטי שלו, הזכיר השופט ניל הנדל את שיטת הפרשנות הדו-שלבית, שהייתה נהוגה במשפט הישראלי עד לפני מספר שנים, ושלפיה "ההיזקקות לנסיבות חיצוניות כמקור אפשרי לאומד דעתו של המצווה רלוונטית רק במקרים בהם אין לאמוד את דעתו מתוך הצוואה - למשל, כאשר לשון הצוואה איננה ברורה, או כשפירוש מילולי של הוראה אחת איננו מתיישב עם הוראות אחרות".

הנדל הוסיף והזכיר כי יסודותיה של השיטה הדו-שלבית התערערו במידת מה בפסק הדין בעניין טלמצ'ין, בו הבחין הנשיא ברק, בדעת יחיד, בין פרשנות במובן הצר - הנתלית בלשון הצוואה כעוגן הכרחי ושגבולה הוא כגבול לשונה של הצוואה - לבין פרשנות במובן הרחב - המאפשרת להגשים את אומד דעתו של המצווה מעבר למה שלשון הצוואה יכולה לשאת.

על-פי ברק, הנקיטה בפרשנות במובן הרחב תתבצע רק במצבים מיוחדים שיצדיקו זאת: תיקון טעות, השלמת חסר, ביצוע בקירוב או ביצוע בתחליף.

"שיטת פרשנות הצוואה שהציע הנשיא ברק דומה במובן מסוים, ודאי במבט ראשון, לשיטת פרשנות החוזה שנקבעה בהלכת אפרופים", אחז הנדל את השור בקרניו. אותה הלכה, בה בוטלה תורת שני השלבים בפרשנות חוזים, והוחל המבחן החד-שלבי, במסגרתו נעזר הפרשן, באחת, הן בלשון החוזה והן בנסיבותיו החיצוניות. ניתן להסתייג מן ההישענות על הלכת אפרופים, בכל הנוגע לפרשנות צוואה", מיהר הנדל להוסיף.

הסתייגות זו נפרשת, לדידו, על פני 5 מישורים. תחילה, מהותם של שני המסמכים - חוזה וצוואה - שונה לחלוטין. פרשנות חוזה נשענת, בדרך-כלל, על חקר אומד דעת הצדדים, שעל-פי רוב עודם בחיים. צוואה, לעומת זאת, היא מעשה אישי חד-צדדי, ורצונו של המצווה, בעת עשייתה, נבחן כבר לאחר שהוא אינו בין החיים.

כך, כוחה של לשונה הברורה של צוואה חזק רב יותר מכוחה של הלשון הבהירה של חוזה, וזאת בעיקר בשל חשיבות עקרון כיבוד רצון המת, "כאשר הראיה הטובה ביותר היא לשון המסמך שערך, ואשר לגביו לא יוכל יותר להעיד".

את הסתייגותו מהחלת הלכת אפרופים על פרשנות צוואות חיזק הנדל גם בכך, שאפילו בפסק דינו בעניין טלמצ'ין, בחר ברק להשאיר את השאלה ב"צריך עיון" ושלא לייסד בו הלכה. הנדל ביסס את הסתייגותו האמורה גם על כוונת המחוקק, כפי שזו עלתה מהשתלשלות חקיקת חוק הירושה.

לתמיכה בהסתייגותו זו, הוא העלה על נס גם את השינויים שחלו בתחום פרשנות החוזה מאז ייסודה של הלכת אפרופים. הוא כיוון לתיקון, שהוכנס בחוק החוזים, ולפרשנות שנתן העליון לתיקון זה (בעניין המוסד לביטוח לאומי נ' סהר). "גישת הרוב תמכה בדעה כי התיקון מעגן את המבחן החד-שלבי של הלכת אפרופים, תוך הדגשת החזקה הפרשנית בדבר פשט הלשון", כך הנדל.

הנדל תמך את הסתייגותו מהחלת הלכת אפרופים על פרשנות צוואות גם על השוני המהותי בין דיני החוזים לבין דיני הירושה. שוני מהותי זה הביא לחקיקתם של הסדרים מיוחדים, ונוקשים במיוחד, בנוגע לתיקון טעויות בצוואה.

לשון ברורה

לאחר שבחן את ממצאיו העובדתיים של בית המשפט לענייני משפחה, קבע הנדל כי גם על-פיהם לא היה מקום לקבוע שבצוואה אכן נפלה טעות. לשון הצוואה הייתה ברורה, ולא היה ניתן לקרוא לתוכה את התנאי, לו טען הבן ישראל. גם בכך שלא חל בעניין אף אחד מן "המצבים המיוחדים", שנקבעו על-ידי ברק בעניין טלמצ'ין, ושבהם תינקט פרשנות במובן הרחב, מצא הנדל חיזוק לאותה התוצאה. אף שהוא מצא היגיון בטענתו של הבן ישראל, שהתבססה על כך שהמנוחה אכן הייתה מעוניינת בכך, שבנה רונן יעבור להתגורר עמה, בדירתה, עוד בחייה, הוא קבע שלא היה בכך די. על הבן ישראל היה "להוכיח כי נסיבות המקרה מצביעות בבירור על כך שכוונתה האמיתית של המצווה שונה מן הביטוי שניתן לכך בצוואה עצמה", קבע. שאחרת, ובאין אפשרות לפנות אל המצווה כדי לברר את כוונתו, ייפתח פתח לכתיבה מחדש של הצוואה, על-ידי בית המשפט.

הנדל העניק משמעות רבה לכך שב"טקס הקראת הצוואה", שערכה האם המנוחה, עוד בחייה, לא ראה הבן ישראל להעיר דבר בנוגע לאותה "טעות" בולטת בצוואתה, אף שבאותה העת כבר חלפה השנה, שעל-פי טענתו היה על הבן רונן לעבור ולהתגורר עמה.

"סיכומו של דבר, יישום הוראות חוק הירושה לעניין פרשנות צוואה ותיקונה, כמו גם הגישה הפרשנית שנחזית כנוחה יותר למבקש, על הממצאים העובדתיים שלפנינו - מובילים כולם למסקנה אחת: התנאי שהציבה המנוחה להורשת הדירה למשיב הוא שייכנס לגור בה תוך שנה מיום פטירתה", חרץ הנדל. "כך היא משמעות הלשון הפשוטה והברורה. כך עולה מתוך נסיבות עריכת הצוואה. אין מקום לקבוע שנפלה טעות, ואף לא טעות סופר, בעריכתה". (בע"מ 8300/11).

עוד כתבות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק מאבד 2.2%, נטפליקס יורדת בכ-9%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק