גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מוצאים מומחה נייטרלי בתביעות רשלנות רפואית?

אף שהעליון מזהיר מהסכנות הכרוכות במינוי מומחה מטעם ביהמ"ש בתביעות רשלנות רפואית, הוא משאיר לערכאות הנמוכות את הסמכות למנות מומחה כזה

מספר פסקי דין, שניתנו לאחרונה על-ידי בית המשפט העליון, מחדדים את סוגיית סמכותו של בית משפט, המברר תביעת רשלנות רפואית, למנות מומחה מטעם בית המשפט, על-מנת שזה יסייע בידו להכריע במחלוקות, שנתגלעו בין בעלי הדין שלפניו. ליתר דיוק, בין המומחים מטעמם. במבט ראשון נראית סוגיה זו טכנית-פורמלית. לאמיתו של דבר, המדובר בסוגיה בעלת השלכות מהותיות על ניהול תביעות רשלנות רפואית ועל תוצאותיהן.

לפני כ-3 חודשים ראה שופט בית המשפט העליון, צבי זילברטל, לדון בשאלה אם מינוי מומחה מטעם בית המשפט, על-מנת שזה יחווה את דעתו בשאלת האחריות, במסגרת תובענות שעניינן רשלנות רפואית, הוא פרקטיקה ראויה. לצד אלה הסבורים כי למינוי שכזה יתרונות רבים ושבמקרים מסוימים המדובר בהכרח של ממש, הוא ראה למנות את החששות המתעוררים כתוצאה ממינוי כזה.

עלול לחרוץ את גורל התובענה

זילברטל ראה להזכיר את החשש, שלפיו בהיות המומחה שייך לממסד הרפואי, שעמיתיו הנתבעים משתייכים אליו, לא יהיה מומחה כזה נטול פניות. חשש נוסף, שהועלה על-ידו, הוא זה שלפיו אותו מומחה לא ירצה להתעמת עם המומחים מטעם בעלי הדין, או מי מהם, במיוחד אם מדובר במומחים בעלי שם, מעמד או השפעה. חשש נוסף, שאינו תלוי באופיו הרופס של המומחה מטעם בית המשפט, הוא זה שלפיו המומחה ישתייך לאסכולה רפואית מסוימת, ויתקשה לקבל עמדה, שאינה מתיישבת עם זו המקובלת עליו ושעליה התחנך. זילברטל הזכיר גם את החשש, שלפיו במקרה שימונה מומחה מטעם בית המשפט, תועבר אליו ההכרעה בתביעה, וזאת אף שלעולם תישאר "המילה האחרונה" בידי בית המשפט. חששות נוספים הם אלה, שלפיהם המומחה שיתמנה לא יהיה בעל מירב הכישורים והידע הנחוצים, שבחירתו תהיה אקראית ובלתי מוצלחת וכו'.

זילברטל הדגיש כי החלטה בדבר מינוי מומחה מטעם בית המשפט, בתביעות רשלנות רפואית, עלולה לחרוץ את גורל התובענה לשבט או לחסד, אף מבלי שבית המשפט יהיה מודע לכך במועד המינוי. הוא הדגיש כי אין להבין את דבריו כביטוי של עמדה, המתנגדת עקרונית למינוי מומחה מטעם בית המשפט בשאלת האחריות בתיקי רשלנות רפואית. עמדתו היא זו, שלפיה במקרה המתאים מינוי כאמור יכול לסייע רבות לבירור המחלוקת והגעה לתוצאה נכונה וצודקת. "השאלה הגדולה היא מהו אותו 'מקרה מתאים'", כך זילברטל.

לאור הדברים האלה, קבע זילברטל, עקרונית, כי נטייתו של בית המשפט למנות מומחה מטעמו, במסגרת בירור תביעה בדבר רשלנות רפואית, תגדל כאשר המחלוקת תתמקד בנושא, שאופיו רפואי-מקצועי-טכני, במובן הצר, או בשאלה שלכאורה אינה אמורה לעורר חילוקי-דעות נורמטיביים, ושיש לה פתרון "מדעי". עוד הוא קבע, כי בטרם ימנה מומחה מטעמו, בתביעות רשלנות רפואית, יפעיל בית המשפט שיקול-דעת מעמיק, ואף יאפשר לבעלי הדין להביע את עמדותיהם בנוגע לכך.

טרם יבשה הדיו על פסק דינו העקרוני של זילברטל, וכבר עטים עליו תובעים בגין רשלנות רפואית כמוצאי שלל רב, מבקשים לפסול החלטות של בתי המשפט למנות מומחים מטעמו בתביעות שכאלה.

"אשליה של ניטרליות"

בפסק דין שיצא עתה תחת ידיו בדיוק באותו עניין, אין זילברטל משתף עמם פעולה. כאילו מבקש לשגר מסר, שלפיו את קביעותיו האמורות יש לקחת בגדר הסבירות ובלי לפגוע באפשרותו של בית המשפט, הדן בתביעת הרשלנות הרפואית, לנהל את המשפט על-פי שיקול-דעתו.

המדובר בתביעה לפיצויים בגין נזקי גוף, שנגרמו כתוצאה מ"הולדה בעוולה". בתביעה שהגישו, באמצעות עו"ד עמיקם חרל"פ ומיכאל אלנתן, נגד שירותי בריאות כללית, מכוני אבחון בשפלה בע"מ ושני רופאים, טוענים התובעים, כי בבדיקות שנערכו לאם התובעת, במהלך ההיריון, ניתן היה לאתר ממצאים, שמעוררים חשד, כי הוולד הצפוי להיוולד יסבול מתסמונת דאון. יתרה מכך: בתביעה נטען כי בפועל אכן נמצאו ממצאים שכאלה, וכי אלה לא הובאו לידיעתם, ונשללה מהם הזכות לבחור האם וכיצד להעמיק את המעקה ההריוני ולהפסיק את ההיריון. כנהוג בתביעות שכאלה, צורפו לכתבי התביעה וההגנה חוות-דעת של מומחים למיילדות.

כבר במהלך ישיבת קדם המשפט הראשונה - עוד לפני שנשמעו עדויות והוגשו ראיות, בוודאי לפני שהמומחים מטעם בעלי הדין נחקרו על חוות-הדעת שלהם - העלה שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, משה בר-עם, בפני באי-כוח בעלי הדין, את האפשרות למינוי מומחה מטעם בית המשפט, על מנת שזה יחווה את דעתו בסוגיית האחריות. בא-כוחם של התובעים התנגד לכך, בעיקר בשל השלב המוקדם, בו הייתה התביעה מצויה, כאמור. הוא הציע לדחות את ההחלטה בדבר מינוי מומחה מטעם בית המשפט עד לאחר חקירת המומחים מטעם בעלי הדין.

חרף ההתנגדות האמורה, החליט בר-עם על מינוי מומחה מטעם בית המשפט, כבר בשלב מקדמי זה. על החלטתו זו הגישו התובעים בקשת רשות לערער לבית המשפט העליון. בבקשתם הם הסתמכו על פסק דינו העקרוני של זילברטל, וטענו כי מינוי מומחה מטעם בית המשפט, בתביעות רשלנות רפואית, אמור להיות החריג, ולא הכלל. עוד הם טענו, כי גם אם יימצא שיש מקום למינוי שכזה, יש לעשות כן בעיתוי הנכון, היינו, לאחר שהובהר הצורך בו, בעקבות חקירת המומחים מטעם בעלי הדין. במקרה כזה, כך טענתם, יש לתחום את מינוי המומחה לסוגיות מוגדרות, שייוותרו בלתי ברורות. בבקשתם טענו התובעים-המבקשים, כי מינוי מומחה מטעם בית המשפט יוצר, לעתים, "אשליה של ניטרליות ושל דבקות באמיתות מדעיות", שעה שלא תמיד אלה הם פני הדברים.

מודעות בקרב השופטים

הבקשה לרשות לערער נדחתה עתה. "הסוגיה המועלית על-ידי המבקשים מעוררת שאלות והתלבטויות לא מעטות", פתח זילברטל. "אין לי אלא לשוב ולהדגיש את החשיבות שאני רואה בקיומה של מודעות בקרב השופטים לכל אותן השלכות שיכולות להיות למינוי מומחה מטעם בית המשפט ולקשיים שמינוי כזה עלול להעמיד בפני בעלי הדין, ובעיקר בפני התובעים", הצית זיק של תקווה אצל התובעים. "אין להחליט על מינוי כאמור אלא לאחר שיקול-דעת מעמיק ולאחר שתינתן לבעלי הדין הזדמנות נאותה להשמיע טענותיהם", חזר על קביעותיו העקרוניות.

"אלא שבין האמור לעיל לבין התערבות ערכאת הערעור בהחלטה שקיבלה הערכאה הדיונית המרחק רב", שפך מים על אותו זיק של תקווה. הוא הזכיר כי באותו מקרה, בו נקבעו קביעותיו העקרוניות, התקיימו נסיבות מיוחדות, שחייבו את ביטול מינויו של המומחה מטעם בית המשפט. נסיבות אלה לא התקיימו במקרה הנוכחי.

"הלכה היא, שאין דרכה של ערכאת הערעור להתערב בהחלטות הנוגעות לאופן בירור התובענה, לסדרי דין ולדיני ראיות, אלא אם כן נגרם עיוות דין אשר לא ניתן יהיה לתקנו אף במסגרת הערעור על פסק הדין", אזכר זילברטל מושכלות יסוד. לדידו, שיקול-הדעת, המסור בידי הערכאה הדיונית, בנוגע לכך, רחב, "והאפשרות שערכאת הערעור הייתה מגיעה להחלטה שונה, אילו היא דנה בתיק, אינה מספיקה כדי להצדיק מתן רשות ערעור". הדברים נכונים גם בנוגע למינוי מומחה מטעם בית המשפט בתביעות רשלנות רפואית.

זילברטל לא ראה עצמו פטור מלבחון את נסיבות המינוי, בתיק שהובא בפניו. הוא קבע, כי לא היה מדובר בטעות של השופט בר-עם, אלא בהפעלה לגיטימית של שיקול-דעת.

הוא לא ראה להתערב אף בעיתוי המוקדם של המינוי. "למינוי מומחה מטעם בית המשפט בטרם נשמעו העדים והמומחים שמטעם הצדדים יש גם יתרונות", הטעים, "ובהם האפשרות לקדם הליכי פשרה על בסיס האמור בחוות-הדעת ולגבש הבנות שונות שיחסכו חקירות מומחים, יצמצמו פלוגתאות וכדומה". (רע"א 4799/12).

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור