גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שופטת העליון עדנה ארבל: הלכת אפרופים חיה ונושמת

הלכת אפרופים עומדת בעינה - גם לאחר חקיקת התיקון לסעיף 25 לחוק החוזים: העליון דחה בקשה לדיון נוסף, בה נטען כי הלכת אפרופים בוטלה ע"י העליון

הלכת אפרופים נקבעה על-ידי נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק. עד לכינונה, פורש חוזה על-פי לשונו הברורה. רק ככל שלשון החוזה לא הייתה ברורה, פנה בית המשפט לבחון את נסיבותיו של החוזה, על-מנת ללמוד מהן על אומד דעתם של הצדדים המתקשרים. בפסק הדין בעניין אפרופים השתנה המצב המשפטי. נקבע בו, כי בעת פרשנותו של חוזה ובעת הניסיון להתחקות אחר אומד דעתם של הצדדים לו, בוחן בית המשפט, בצוותא חדא, הן את לשונו של החוזה והן את נסיבות החתימה עליו.

הלכת אפרופים הקימה עליה משפטנים רבים. אלה סברו כי יש בה משום ייחוסם לשופטי בתי המשפט של כוחות-על. נטען, כי הלכה זו מסמיכה, למעשה, את בית המשפט, לשנות את ההסכמות, אליהן הגיעו הצדדים לחוזה, ולכרות עבורם "חוזה חדש", שלא אליו הם התכוונו מלכתחילה.

ואז בא פסק הדין בעניין ארגון מגדלי הירקות, ובו העניק הרכב מורחב של שופטי בית המשפט העליון חיזוק לאותה ההלכה.

קריאת תיגר על אפרופים

לא כל שופטי העליון ראו בעין יפה את ההלכה. אחדים מהם, ובראשם השופט "הטרי" דאז, יורם דנציגר, הוציאו תחת ידיהם פסקי-דין, שהיו מי שראו בהם כפירה בהלכת אפרופים ו"נגיסה" בה. ניסיון להצר את צעדיה ולצמצמה.

אף המחוקק לא נותר אדיש למתרחש. הוא הכניס תיקון לחוק החוזים. על-פי ההוראה המתוקנת, "חוזה יפורש לפי אומד דעתם של הצדדים, כפי שהוא משתמע מתוך החוזה ומנסיבות הענין, ואולם אם אומד דעתם של הצדדים משתמע במפורש מלשון החוזה, יפורש החוזה בהתאם ללשונו". ושוב, היו מי שראו בתיקון קריאת תיגר על הלכת אפרופים. הנה, אמנם הוענקה הכרה לשיטה החד-שלבית בפרשנות חוזה, והוא יפורש הן מלשון החוזה והן מנסיבות העניין, ובכל זאת, כאשר לשון החוזה ברורה ומפורשת, לא ייבחנו הנסיבות. כך ההוראה המתוקנת.

הנשיא ברק הלך לדרכו לפני שנים. הלך הרוח הוא שאבד הכלח על הלכת אפרופים.

והנה, בשלהי השבוע החולף יצאה תחת ידיה של שופטת בית המשפט העליון, עדנה ארבל, החלטה, בה היא קובעת, במפורש, כי הלכת אפרופים חיה ובועטת.

כך היא עשתה במסגרת החלטה, בה היא דחתה בקשה לקיום דיון נוסף, שהוגשה על-ידי אשר ליסטר.

ליסטר ואדם נוסף, משה חכם שמו, התקשרו, בשנת 1994, עם החברה "סאנסי אילת מפעילי תיירות בע"מ" (סאנסי), בהסכם לרכישתן מסאנסי של הזכויות במגרש באילת, אותן היא החזיקה מכוח חוזה פיתוח עם מינהל מקרקעי ישראל. בין ליסטר וחכם לבין נושאי תפקידים בסאנסי נחתם מסמך, שכותרתו "דף הוראות בלתי חוזרות". מסמך זה הופקד, ביחד עם שלוש מעטפות חתומות, בידיו של הנאמן, עו"ד יוסף שטבהולץ. דף ההוראות כלל מתווה להמשך העסקה בין הצדדים. נקבע בו, כי ככל שהמינהל לא יבטל את חוזה הפיתוח ולא ישיב לידיו את המגרש, כי אז תימסר לידי אנשי סאנסי המעטפה הראשונה, ובה הסכם הלוואה, שמכוחו הלוותה סאנסי לליסטר וחכם 200 אלף דולר. באותו דף הוראות נקבע עוד, כי ככל שעד התאריך שננקב בו, יבטל המינהל את חוזה הפיתוח, וישיב לידיו את המגרש, כי אז תימסר לליסטר ולחכם המעטפה השנייה, ובה הסכם הלוואה הפוך, שמכוחו הלוו ליסטר וחכם לסאנסי 240 אלף דולר (הוא הסכום, שהם שילמו להם כבר תמורת המגרש).

ברבות הימים הודיע המינהל על ביטול חוזה הפיתוח. מאוחר יותר הוא הודיע, כי החליט להאריך, בשנתיים נוספות, את חוזה הפיתוח, ולפיכך, לא השיב לידיו את המגרש.

בעקבות ביטול חוזה הפיתוח הגישו ליסטר וחכם תביעה נגד סאנסי ואנשיה, ובה ביקשו כי יינתנו הוראות לנאמן-שטבהולץ למסור לידיהם את המסמכים, שהופקדו בידיו, ולחייב את סאנסי ואנשיה להשיב להם את סכומי הכסף, שהם שילמו, ולפצותם בסכום כסף נוסף.

בפסק-דינה, פירשה שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, נורית אחיטוב, את התנאים, שנכללו בדף ההוראות, וקבעה כי נכלל בו רק תנאי אחד למסירת המעטפה לליסטר וחכם, והוא ביטולו על-ידי המינהל של חוזה הפיתוח. לדידה, התנאי שעסק בהשבת המגרש לידי המינהל היה פועל יוצא של התנאי הראשון, ולא תנאי נוסף ונפרד. לפיכך, משבוטל חוזה הפיתוח, התקיים התנאי למסירתה לידי ליסטר וחכם של המעטפה, ובה הסכם ההלוואה, שהם העניקו לסאנסי. כך, קמה חובה לסאנסי להשיב להם את ה-240 אלף דולר, שהם שילמו-הלוו לה.

ערעור על פסק הדין התקבל על-ידי בית המשפט העליון. זה נדרש לפרשנות התנאים, הנקובים בדף ההוראות. על בסיס לשונו של דף ההוראות הוא קבע, כי הוא כלל שני תנאים מצטברים למסירת המעטפה לידי ליסטר וחכם: ביטול חוזה הפיתוח, והשבת המגרש לידי המינהל. מסקנתו זו התחזקה נוכח נסיבות חיצוניות שונות.

נקבע, כי מצב, שלפיו חוזה הפיתוח בוטל, אך המגרש לא הושב לידי המינהל, לא הוגדר בדף ההוראות. סיכומו של פסק-דין: סאנסי ואנשיה חויבו להשיב לליסטר ולחכם סכום כסף נמוך, במידה רבה, מזה שבתשלומו הם חויבו על-ידי אחיטוב.

"לא קיים חוסר ודאות ואחידות בפרשנות חוזים"

בעתירתו לקיום דיון נוסף, טען פרקליטו של ליסטר, עו"ד שאול קוטלר, כי בפסק הדין בערעור נוסדה הלכה חדשה בנוגע לדרך, שבה יש לפרש חוזים. עוד הוא טען, כי ההלכה שנפסקה אינה מתמודדת עם התיקון לחוק החוזים, לפיו מקום בו אומד דעת הצדדים משתמע, במפורש, מלשון החוזה, יפורש החוזה בהתאם ללשונו. לדידו, לו בית המשפט היה פוסק בהתאם ללשונו הברורה של דף ההוראות, הוא היה מגיע לתוצאה המיטיבה עמו יותר.

בדחותה את הבקשה לדיון נוסף, קיבלה השופטת ארבל את טענותיו של בא-כוחה של סאנסי, עו"ד מאיר לפלר. "העתירה שלפניי מבוססת במידה רבה על ההנחה כי פסק הדין קבע הלכה", פצחה ארבל, והמשיכה: "אכן, תנאי הכרחי לעריכת דיון נוסף הוא שבפסק הדין מושא העתירה נקבעה הלכה, וזו צריכה להיעשות באופן מפורש וגלוי... עם זאת, עיון בפסק הדין מגלה שלא נקבעה בו כל הלכה בעניין הדרך בה יש לפרש חוזים. החלק שעסק בעניין זה בפסק הדין יישם את ההלכות הרלוונטיות, ואין בו למעשה משום חידוש המצדיק עריכת דיון נוסף".

על-פי ארבל, פסק-דינו של העליון התבסס על לשונו של דף ההוראות, שעה שאל הנסיבות החיצוניות הוא פנה רק לצורך חיזוק מסקנתו הפרשנית. "משכך, אין המקרה שלפניי מעורר למעשה את השאלה כיצד יש לפרש חוזה במקום בו לשונו ברורה, כפי שמנסה המבקש להציג", הוסיפה, "שכן, גם לו תשתנה ההלכה ויינתן ללשון החוזה מעמד בכורה בפרשנות חוזים, כפי שמתבקש בבקשה זו, עדיין אין בכך כדי לשנות את תוצאת פסק הדין".

אף שהיה בידה לסיים בכך, ראתה ארבל להוסיף קביעה משמעותית ועקרונית עד מאוד: "יש לדחות את טענת המבקש לפיה קיים חוסר ודאות ואחידות בכל

הנוגע להלכה בפרשנות חוזים. בית משפט זה נדרש זה מכבר בפרשת סהר לשאלת השפעתו של התיקון לסעיף 25 לחוק החוזים (הוא התיקון, אודותיו כתבנו למעלה מכאן - א'ט') על ההלכה ששלטה בתחום פרשנות החוזים עובר לתיקון הסעיף (ע"א 4628/93 מדינת ישראל נ' אפרופים שיכון ויזום בע"מ; דנ"א 2045/05 ארגון מגדלי הירקות-אגודה חקלאית שיתופית בע"מ נ' מדינת ישראל), ונקבע כי ההלכה ממשיכה לעמוד בעינה גם לאחר חקיקת התיקון לסעיף 25".

הלכת אפרופים לא עברה מן העולם. (דנ"א 1797/12).

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס