גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הערכות: "תספורת" של עשרות אחוזים לנושי סקיילקס

ניתוח "גלובס": בן-דב עומד בפני אובדן פירמידת ההחזקות באמצעותה שולט בפרטנר ■ סאני בהפרה מול מחזיקי האג"ח, שיכולים להביאה לפירעון מיידי ופירוק ■ סקיילקס חייבת לבעלי האג"ח 1.6 מיליארד שקל, ולהאצ'יסון 1.2 מיליארד

אמש סמוך לחצות פרסמה סקיילקס את ההודעה שממנה חשש אילן בן דב יותר מכל - ביטול מכירת מניות השליטה בחברה לידי האצ'יסון מהונג קונג. "החברה מודיעה בזאת כי קיבלה לפני זמן קצר הודעה על ביטול הסכם הרכישה, עקב אירועים וממצאים המהווים לטענת הרוכשות ביחד ולחוד השפעה מהותית לרעה, המונעת התקיימותו של תנאי מתלה להשלמת העסקה".

הודעה זו באה לאחר שבסקיילקס, שבראשה עומד יהל שחר, הכחישו אתמול שהעסקה שנרקמה בין בן דב להאצ'יסון נקלעה לקשיים, וטענו שדחיית אסיפה שנועדה לאשר את העסקה נובעת מבקשה של נציגות מחזיקי האג"ח, בעוד שהליך אישור העסקה נמשך כרגיל.

במסגרת העסקה, שפרטיה פורסמו בתחילת חודש יוני, אמורה הייתה סאני של בן דב למכור את מניות השליטה בסקיילקס (בעלת השליטה בחברת הסלולר פרטנר), לידי האצי'סון, בתמורה ל-125 מיליון דולר.

בד בבד, אמורה הייתה סאני לרכוש מסקיילקס את פעילות השיווק של מכשירי הסלולר של סמסונג, בתמורה ל-100 מיליון דולר, כשבעתיד תוכל סקיילקס לקבל מסאני תשלומים נוספים, שיגיעו לעד 100 מיליון שקל, בהתאם לתוצאות פעילות זו בשלוש השנים הקרובות.

ירידה מהותית בתוצאות פרטנר

ביצוע העסקה היה מותנה בהיענות של לפחות 50% ממחזיקי אג"ח סקיילקס - בעלי חוב שהיקפו הנוכחי כ-1.6 מיליארד שקל - להצעת רכש שתגיש החברה, במחיר ממוצע הנמוך ב-31% מערך הפארי של האג"ח שתרכוש. האצ'יסון, מצדה, הודיעה כי תדחה את פירעון החוב של סקיילקס כלפיה - בהיקף של 300 מיליון דולר (הלוואת מוכר שהעמידה לסקיילקס ב-2009) - בשלוש שנים, לאפריל 2017.

הנימוקים של האצ'יסון לביטול העסקה, כפי שפורסמו בהודעת סקיילקס, כוללים סעיף משמעותי: "אי נכונות אחד המצגים של סאני בהסכם הרכישה", וכמה הפרות נוספות של אותו הסכם, וזאת לצד הנימוק של ירידה מהותית בתוצאות הפעילות של חברת פרטנר .

עם פרסום מתווה העסקה נוצר רעש תקשורתי רב סביב "דילמת האסיר" שמציבה האצ'יסון בפני מחזיקי האג"ח של סקיילקס: או שיסכימו ל"תספורת" שהיא מציעה, או שייוותרו עם בן דב ועם כיסיו הריקים כבעל שליטה, מצב העשוי להוביל את סקיילקס להסדר חוב כואב הרבה יותר בתוך תקופה לא ארוכה.

מחזיקי האג"ח לא השלימו עם ההצעה, ובהודעה היום כתבה סקיילקס כי האצי'סון "הביעה חשש מכך שלא ניתן יהיה להשלים את רכישת איגרות החוב של החברה על פי תנאי הצעת הרכש, לאור העמדה הנחרצת שהציגה נציגות מחזיקי האג"ח של החברה כנגד הצעת הרכש האמורה".

התגובה בני"ע של סקיילקס וסאני לביטול העסקה הייתה היום קשה, כצפוי: מניות סקיילקס והחברה האם סאני נחתכו ב-26.9% וב-30.9% בהתאמה. באג"ח סקיילקס המובטחות בשעבוד על מניות פרטנר (סדרות א'-ד', ו') נרשמה ירידה של 14%-15%, והן נסחרות בתשואה של 23%-145%, ואילו בסדרות האג"ח הלא מובטחות נרשם מחזור דליל ביותר, כאשר הרוכשים מוכנים לרכוש את האג"ח הללו בירידה של עשרות אחוזים. אג"ח סאני (שעבורן היה אמור בן דב להגיש הצעת רכש במסגרת העסקה) ירדו היום ביותר מ-40%, והן נסחרות בתשואת זבל של עד 430%.

לעומת זאת, המשקיעים של פרטנר כנראה לא מייחסים כרגע חשיבות רבה לזהות בעל השליטה בחברה, ומניית חברת הסלולר רשמה היום ירידה צנועה יחסית, של 2.1%, לצד ירידות דומות באג"ח, שנסחרות בתשואות של 3%-7%. הסיבה לקריסה בני"ע של סקיילקס וסאני היא ההבנה כי הסיכוי שגוף אחר יסכים לרכוש את ההחזקה בפרטנר, במחיר גבוה כפי שהיה בעסקת האצ'יסון, הוא קלוש, ובהתאמה לכך גם שיעור ההחזר שלהם (Recovery) יהיה נמוך יותר.

אילן בן דב העדיף שלא להתייחס היום לביטול העסקה, ונראה שגם הוא עדיין מעכל את הבשורה המרה, ומחשב את צעדיו הבאים. בהיעדר העסקה, מצב הפירמידה שבנה מעל חברת פרטנר בכי רע: היקף החוב של סקיילקס, המחזיקה במניות השליטה בפרטנר (44.5%), עומד על כ-2.77 מיליארד שקל, וכולל בתוכו את הלוואת המוכר שהעמידה סקיילקס לחברה בזמן ביצוע העסקה ב-2009, שהיקפה נאמד כיום בכ-1.2 מיליארד שקל.

אל מול מצבת חובות זו כוללים נכסיה של סקיילקס רבע מיליארד שקל במזומן (לאחר פירעונות אג"ח בסוף חודש יוני, בהיקף של כ-170 מיליון שקל), את פעילות היבוא של סמסונג, אשר הוערכה בעסקה בחצי מיליארד שקל, ואת ההחזקה במניות פרטנר, ששוויין נכון להיום עומד על כ-1.08 מיליארד שקל.

כך, סך נכסי החברה הוא כיום כ-1.83 מיליארד שקל, כמעט מיליארד שקל פחות מהתחייבויותיה. על הפער הזה ישלמו מחזיקי האג"ח שמימנו את רכישת פרטנר (כולל האצ'יסון), וכפי הנראה בכל תרחיש עתידי הם ייאלצו לספוג תספורת של עשרות רבות של אחוזים, במיוחד באג"ח הלא מובטחות.

סאני בהפרה מול המחזיקים

עד לפני כמה חודשים הבעיה העיקרית של סקיילקס הייתה פירעון החוב להאצ'יסון, שאמור להתבצע בתשלום אחד באפריל 2014, אולם הגברת התחרות בענף הסלולר והירידה ברווח ובהיקף הדיבידנד של פרטנר, עלולות לגרום לכך שהחברה תתקשה לעמוד בהתחייבויותיה כבר בשנה הבאה.

בן דב עשוי למצוא את עצמו מחוץ לפירמידה עוד לפני כן. סאני, שבאמצעותה הוא שולט בסקיילקס ובפרטנר, כבר נמצאת בהפרה מול מחזיקי האג"ח, ובמובן מסוים מצבה הוא זה שהביא את בן דב לנסות ולרקוח את העסקה עם האצ'יסון.

סאני, אשר לה התחייבויות למחזיקי האג"ח בהיקף של כ-238 מיליון שקל, נמצאת בהפרה מאחר שאין בידיה מניות נוספות שאותן היא יכולה לשעבד לטובתם, כפי שהתחייבה בתשקיף. זאת עקב ירידת שווי מניות סקיילקס שבהן היא מחזיקה, ששוויין עומד כיום על כ-90 מיליון שקל. מלבד זאת, מחזיקי האג"ח של סאני לא קיבלו את תשלום הריבית האחרון, שאותו היו אמורים לקבל בסוף חודש יוני, בהיקף של 6 מיליון שקל, והחברה ניסתה להגיע להסדר מולם עד להשלמת עסקת האצ'יסון.

מחזיקי האג"ח של סאני (בעלת הערת "עסק חי" בדוחות) יכולים מחר לזמן אסיפה ולהעמיד לפירעון מיידי את החוב, במהלך שיוביל לפירוק החברה ויהפוך אותם לבעלי השליטה בסקיילקס; עם זאת, מהלך זה יהפוך אותם לבעלים של חברה שבעצמה אינה מסוגלת לשלם את חובותיה, כך שעם הישארות בן דב, או בלעדיה, סביר שהם יזכו לתספורת קצוצה במיוחד.

עוד כתבות

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת״א: פשיטה על משרדי ארית

החוקרים הגיעו למשרדי החברה באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ●  ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של חברת הבת רשף

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים;  באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון בטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

שר החוץ של עומאן, סייד באדר בן חמד אל-בוסעידי, נפגש עם סטיב וויטקוף וג'ארד קושנר, לקראת השיחות העקיפות בין ארה''ב לאיראן, בז'נבה / צילום: Reuters, via REUTERS

הזעקה שניסתה להגיע לחדרי הדיונים: הגולים האיראנים בז'נווה מול "השטיח האדום" של המשטר

הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● בכיר איראני לאל-ג'זירה: "יישום האיומים האחרונים של חמינאי נגד ארה"ב מוכן ברמה המבצעית ונמצא בהישג יד ● הצמצום באבטחת הבכירים - בעקבות עימות בין צה"ל לשב"כ ● עדכונים שוטפים

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%