גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המדינה צריכה להפסיק לרעוד מהאיומים של חברות הגז"

יועץ האנרגיה יונתן פרידמן מגיב למסקנות ועדת צמח למבנה משק הגז: "העולם לא מחכה לייצוא גז מישראל" ■ ומה אומרים התעשיינים והשר להגנת הסביבה?

"עוד לא צדנו את הלווייתן וכבר מוכרים את העור לייצוא", אומר יונתן פרידמן, עד לפני כשנה היועץ המקצועי לנושאי אנרגיה של שר האנרגיה והמים עוזי לנדאו, וכיום חבר מועצת הנפט ויועץ עצמאי בתחום האנרגיה, בתגובה על פרסום טיוטת הדוח הסופי של הוועדה לקביעת מבנה משק הגז, בראשות מנכ"ל משרד האנרגיה והמים, שאול צמח.

"לא ראיתי את טיוטת הדוח הסופי של ועדת צמח, ראיתי את הדיווחים בתקשורת. אני לא יוצא נגד הייצוא באופן עקרוני, אני יוצא נגד החלטות שמתקבלות לפני שהמדינה קיבלה את ההחלטות החשובות לה: איך היא מספקת את הצרכים העצמיים שלה - באמצעות תוכנית אב לחיפושים והפקה של גז טבעי. אחרי שזה ברור, אפשר לדון בייצוא".

- טענת תומכי "ייצוא -עכשיו" היא שבהעדר התחייבות לייצוא מאסיבי, לא יהיה כדאי למשקיעים להיכנס לתחום ולהשקיע בפיתוח מאגרים.

"אני לא מקבל את הטענה שרק הבטחת ייצוא תביא משקיעים ותעודד פיתוח והפקה. הבטחה לעתיד צריכה קודם כול להטיל עוגן בשוק המקומי. הממשלה היא האחראית להתחייבויות הזו, עד שמשק הגז הטבעי יגיע לבגרות".

- עובדה שיש לחץ על השרים והפקידים להחלטת ייצוא מיידית.

"גם החברות יודעות שהייצוא עשוי להיות רווחי, אבל עלול גם לא לקרות בכלל. גם הן יודעות היטב מה קורה בחיפושי הגז הטבעי ובגילויים הגדולים בעולם, גם סביבנו".

- אז אולי הן זקוקות להבטחת ייצוא כדי לתת "כיסוי" לאשראי גבוה מהבנקים?

" מי שבונה על ייצוא לצורך הבטחת מימון לפרויקטים של חיפוש ופיתוח עלול למצוא את עצמו בלי כלום. זה הימור גדול מאוד לבנות על היצוא. אז אולי החברות משלות את עצמן, ואולי זו דרך להציף את המניות שלהן. סיפורים על גז שיופנה לייצוא במחיר של 14 ו-15 דולר למיליון יחידת חום (MMBTU), כפי שזה אכן המחיר היום ביפן, אולי עוזר למניות עכשיו, אבל עד שיגמרו לבנות את המתקנים זה הרי ייקח כמה שנים, והעולם כולו עסוק בחיפוש ומציאת גז. לצערי, העולם ככל הנראה לא מחכה לייצוא גז מישראל. רק בשנה האחרונה גילו חברות בינלאומיות, באפריקה מול חופי מוזמביק וטנזניה, מאגרי גז עצומים יותר גדולים מהגילויים בישראל".

- אז מה עכשיו?

"המדינה צריכה קודם כול להתחיל לממש את הריבונות שלה בנושא הגז הטבעי והמאגרים ולהפסיק לרעוד מהאיומים המרומזים של חברות חיפושי הגז. החברות אומרות לממשלה שבלי אישורי ייצוא הן לא יוכלו לפתח - אז המדינה קודם כול צריכה להיות ברורה ולומר: אתם קיבלתם רישיונות, אתם חייבים לפתח ולא - הרישיונות יילקחו מכם. במקביל, המדינה חייבת ליצור מנגנון של רכש מקומי מובטח לכל מחפשי הגז שקיבלו רישיון עד עכשיו, כך היא תיצור וודאות למחפשים שיהיה להם קונה לגז שימצאו. כך גם יפותחו מאגרים קטנים ולא רק מאגרי הענק. את הדיון על הייצוא יש לדחות לאחר כך".

- הממשל בארה"ב עדיין איננו מאשר ייצוא.

"ארה"ב עברה מלהיות יבואנית גז להיות יצרנית הגז הגדולה בעולם באמצעות גז פצלים, והיא עדיין איננה מאשרת פרויקטי ייצוא גדולים, עד שלא תתבהר התמונה המלאה בעניין הרזרבות שלה והמדיניות ארוכת הטווח לשימוש בגז טבעי. זה הצעד הנכון שאנחנו צריכים לאמץ. קודם אספקה מקומית, אחר כך ייצוא".

התעשיינים: "לא לקבוע היקף לייצוא הגז הטבעי עד לבירור צורכי המשק"

נשיא התאחדות התעשיינים, צבי אורן, מתנגד להמלצת ועדת צמח ולפיה לא פחות מ-53% מכמות הגז הטבעי יופנו לייצוא. בשיחה עם "גלובס" קרא היום (ד') אורן לחברי הממשלה להימנע מקבלת החלטה מחייבת בעניין זה והדגיש כי עוד מוקדם לקבוע את היקף הייצוא של הגז הטבעי, בהיעדר די נתונים ומידע: "אף אחד לא בשל עדיין להכריע בעניין היקף הייצוא של הגז הטבעי. אין כרגע נתונים ומידע מספיקים וסופיים על גודל מאגרי הגז הטבעי בים התיכון ועל הצרכים האמיתיים של המשק", אמר.

אורן קרא לממשלה להשהות החלטה בעניין היקף הייצוא של הגז למשך שנתיים. "הממשלה יכולה לחכות עם זה שנתיים, לראות מה הגודל של המאגרים וכמה התעשייה צורכת באמת מהגז הטבעי. כרגע הוועדה מגבשת המלצה על היקף לייצוא, אך מה אם התעשייה תצרוך בפועל יותר ממה שהיא מקצה?", תהה אורן.

סוגיית ההספקה של הגז הטבעי לתעשייה הועלתה בידי אורן, שמכהן גם כיו"ר לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, בעת פגישתו בשבוע שעבר עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו. אורן הבהיר לראש הממשלה ולשרי התמ"ת והאוצר שנכחו בפגישה, כי המחסור בגז הטבעי פוגע בכושר התחרות של התעשייה הישראליות בשוקי העולם, ועליית מחיר הדלק מייקרת את עלויות הייצור ואיתן גם את עלות התוצרת.

ועדת צמח, שבחנה את אספקת הגז הטבעי למפעלים קטנים ובינוניים, זוכה בעניין זה לשבחים מצד אורן: "הוועדה קבעה כי הצינור הקיים של ים תטיס יאפשר הזרמה של גז טבעי למפעלים קטנים ובינוניים. מדובר בסם חיים שיגיע למפעלים שנאנקים תחת עלויות ייצור גבוהות וביניהם גם מפעל פניציה אמריקה-ישראל, שנקלע לקשיים בגלל היעדר הגז", אמר אורן.

שר התמ"ת שלום שמחון הביע היום תמיהה על כך שמשרד התמ"ת לא היה שותף לדיונים, כמשרד האחראי על התעשייה היצוא והתעסוקה במדינת ישראל. לעצם המלצות טיוטת דוח צמח, אומר שמחון: "אני סבור כי עניי עירך קודמים וכי יש לדאוג בראש ובראשונה לצורכי הגז הטבעי בישראל. עלינו לעשות מאמץ לפתח את תעשיית הגז בישראל, להכשיר פה עובדים למקצועות הגז ולפתח תורה שלמה. בסופו של דבר עדיף לייצא מוצרים סופיים ולא התחלתיים".

ארדן: "האוצר מסתכל רק לטווח הקצר, רואה בוננזה - ורוצה להפיק כסף מיד"

"החלטה על ייצוא מאסיבי של גז טבעי סותרת את האינטרס הלאומי המובהק של ישראל" - כך אומר היום (ד') השר להגנת הסביבה גלעד ארדן. "זהו אותו אינטרס לאומי שראש הממשלה זיהה ולכן הקים את ועדת קנדל לתחליפי אנרגיה. מצד אחד למצוא עצמאות אנרגטית - ומיד אחרי כן, כשסוף סוף יש לנו תחליף לנפט, אנחנו מיד הולכים למכור אותו. איזה היגיון יש פה? הרי צריך להיות בדיוק להפך: צריכה להיות קודם כול הדגשה ברורה שהמדינה מעודדת צריכת גז טבעי, כדי שהשוק, התעשייתי, התחבורתי וגם הביתי, יידע שיהיה לו בעתיד גז טבעי, בזול, שהממשלה מעודדת את השימוש בזה. זה יקדם יזמות בתחום האנרגיה ותעשיות חדשות. אבל אם הממשלה כבר היום, עוד לפני שהגיע הגז, כבר מאפשרת ייצוא כזה, אז למה שמישהו ישקיע במפעל, כשהוא לא יודע באיזו אנרגיה יוכל להשתמש וכמה זה יעלה לו?".

ארדן מוסיף כי "האלמנט של עצמאות אנרגטית ואי-תלות ביבוא או בשכנים הוא מכריע. במצב של מלחמה אנחנו עלולים להתמודד עם בעיות של אספקה. את כל זה ממשלה צריכה להביא בחשבון קודם כול ולפני הכול.

"אבל ועדת צמח קודם כול הסתערה, הייתה לה מטרה שסומנה מראש: כמה אפשר עכשיו מהר לייצא, כמה לקבל מהר ועכשיו מתמלוגי ששינסקי. שום התייחסות לביטוח של גז טבעי מקומי למדינה.

"בסיאול כל האוטובוסים נוסעים על גז טבעי. ארגון הבריאות העולמי מצא שאוטובוס על גז פולט 75% פחות חלקיקים נשימתיים מסרטנים מאשר אוטובוסים שמונע בסולר. אבל אצלנו רצו להקים ועדה שמשרד התחבורה ומשרד התמ"ת לא חברים בה, וזעקתם לא נשמעה".

ארדן מסמן את משרד האוצר כאחראי לבסיס החלטת הייצוא. "האוצר מסתכל רק במיידי, רק לטווח הקצר. איפה שיש בוננזה היום - צריך להפיק ממנה כסף מיד עכשיו. אני ומשרדי לעומת זאת, עומדים על אותו אינטרס קבוע: הבטחה של גז טבעי זול לכל המשק, וכמה שיותר מהר".

- מה ציפית מהוועדה?

"היא הייתה צריכה לבדוק ולהתוות דרך לשימושים מקסימליים בגז טבעי, במשק הישראלי כולו. תעשייה, תחבורה, בתי חולים, משקי בית. בקליפורניה שליש ממשקי הבית מחוברים לגז טבעי לחימום למייבשי כביסה, זה חוסך חשמל ותחנות כוח חדשות. ועדה נכונה צריכה לבוא עם מסלול איך ישראל ממנפת את הגז הטבעי, הנקי יותר והזול יותר. זו מדיניות נכונה: יש לך מוצר זמין וטוב, תן לאזרחים להשתמש בו".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

בצל הלחצים: גלנט יאשר בקרוב מינוי של ראש אמ"ן חדש

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות לאחר הדוחות

נאסד"ק עולה ב-0.3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי