גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש לשנות את שיטת הממשל לפני שתהיה קטסטרופה"

כבר 20 שנה נאבקים ד"ר אריק כרמון ופרופ' אוריאל רייכמן לשנות את שיטת הממשל בישראל ■ שימו לב לחלק מהמלצותיהם: אחוז חסימה של 4%, ממשלה של 8 שרים לכל היותר, זכות וטו לראש הממשלה על כל חוק ■ ראיון מיוחד

הודעת ראש הממשלה בנימין נתניהו על הקדמת הבחירות פתחה השבוע את הקמפיינים של המפלגות והמועמדים לראשות הממשלה. וכשניחוח הבחירות באוויר, מיד עולות לפני השטח גם הטענות על הצורך בשינוי שיטת הממשל.

בראיון מיוחד ל"גלובס" מותחים שניים מהשועלים הוותיקים בזירת המאבק נגד שיטת הממשל - פרופ' אוריאל רייכמן וד"ר אריק כרמון - ביקורת חריפה על השיטה הקיימת, ומביעים תקווה שהתהפוכות שעברו על הממשל הנוכחי יגרמו סוף-סוף למקבלי ההחלטות לבצע שינוי.

"החלטת ראש הממשלה על הקדמת הבחירות מהווה דוגמה מובהקת מדוע צריך לשנות את שיטת הממשל", אומר פרופ' רייכמן. "אנו רואים ראש ממשלה שמודה שהוא נאלץ להקדים את הבחירות מכיוון שאינו מסוגל להעביר תקציב ולשלוט בקואליציה. זה רק מוכיח את הטענות לגבי חוסר היציבות המאפיין את המערכת הפוליטית ואת הכוח הפוליטי של המפלגות הסקטוריאליות שעל פיהן יישק דבר".

כרמון מסכים. "בקואליציה הנוכחית משתתפות 6 סיעות בפריסה רעיונית בלתי אפשרית. והנה מתברר כי למרות גודל הקואליציה והמספר הבלתי נסבל של השרים, ראש הממשלה לא מצליח להוביל מדיניות, אלא לצלוח בקושי משברים פוליטיים. הראשון שהבין שאי-אפשר להמשיך כך הוא ראש הממשלה עצמו, שביצע נחיתת חרום מבוקרת לפני שיתרסק".

איום אמיתי על הדמוקרטיה

כבר בתחילת שנות ה-90 צעדו פרופ' אוריאל רייכמן וד"ר אריק כרמון יחד, חדורי מוטיבציה ועם מטרה ברורה: שינוי שיטת הממשל בישראל. אך חילוקי דעות מקצועיים גברו על הרעיון המשותף והשניים הסתכסכו. רייכמן פעל אז להעברת חקיקה בכנסת לשינוי שיטת הממשל (הוביל יחד עם פרופ' אמנון רובינשטיין את היוזמה להצעת החוק לשינוי שיטת הממשל מטעם תנועת "יש סיכוי"); כרמון והמכון הישראלי לדמוקרטיה שבראשותו, התייצבו מנגד ותקפו את יוזמת החקיקה. מאז שרר נתק בין השניים, על אף היותם גיסים הנשואים לשתי אחיות - נירה רייכמן וציפה כרמון.

20 שנה חלפו, ובעיית המשילות במדינת ישראל נותרה בעינה. ובכל זאת משהו השתנה: לפני שבועות מספר החליטו רייכמן וכרמון להרים דגל לבן. הם הניחו את הסכסוך ביניהם מאחוריהם, החליטו על חיבור בין הארגונים שבראשם הם עומדים, והגיעו להסכמה על מתווה משותף בדרך לשינוי שיטת הממשל.

רייכמן, נשיא המרכז הבינתחומי וחבר הנהלת "יש סיכוי", וכרמון, נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה, לא מעוניינים לדבר על הסכסוך ביניהם. "זה לא מעניין", הם אומרים. מה שמעניין אותם הוא איך שילוב הכוחות יפעל לטובת שינוי שיטת הממשל.

דמוקרטיה הישראלית והתפקוד המשטרי במדינה ירדו מהפסים. נוצרו איומים אמיתיים על עצם הקיום המשטרי בישראל", אומר כרמון. "המערכת מתפקדת בצורה כל-כך גרועה, שאין לה אח ורע באף דמוקרטיה מהדמוקרטיות המפותחות. שורה שלמה של שינויים, כולל החלטות בעלות משמעות בצד המדיני, הכלכלי, הביטחוני ועוד, תלויה ביכולת התפקוד של המערכת, אבל המערכת לא מתפקדת. כאשר הכרעה גורלית כל-כך כמו הנושא האיראני, תלויה בהכרעה הלכתית של רב, זה מראה עד לאיזה עברי פי פחת המערכת הגיעה. וזו רק דוגמה אחת. יש הכרח להתגייס וללחוץ לפני שתהיה פה קטסטרופה".

רייכמן וכרמון מציירים תמונה קשה של הפוליטיקה בישראל. "הגענו למצב בלתי אפשרי. זה פשוט פארסה של דמוקרטיה", אומר רייכמן. "אבל ללא מעורבות של הציבור הרחב, דבר לא יקרה. באיחוד אנחנו מקווים לרתום את הציבור למטרה הזו".

"השינויים והתיקונים בשיטת השלטון הם לא מטרה. הם אמצעי", מדגיש כרמון. "האמצעים האלה נועדו להביא אותנו למקום שבו נמצאות מרבית הדמוקרטיות הפרלמנטריות בעולם. כלומר, כשנבחר ראש הממשלה, יש לו ממשלה, הוא יכול לתפקד, הוא יכול לנהל מדיניות, הוא יכול לקבל החלטות. מהקמת המדינה ועד שנת 96', בכל ממשלות ישראל, תמיד למפלגת השלטון היה רוב. אז בישראל קיבלו החלטות מרחיקות לכת. היום ראש הממשלה שבוי בידי מפלגות סקטוריאליות, והממשלה לא יכולה לתפקד. יש קואליציה של 67 חברי כנסת, שהרוב הגדול בה שייך למפלגות לא-דמוקרטיות. המערכת שבויה בתוך מבנה של וטו".

"ראש ממשלה שהולך לבחירות עם אג'נדה מסוימת, חייב למכור נתחים גדולים מאוד מהאג'נדה שלו, להיכנע למפלגות שוליים, כדי לבנות קואליציה. הוא נמצא במצב של סחטנות מתמדת", מוסיף רייכמן. "ראש הממשלה גם נאלץ ליצור פרצלציה של השלטון. הוא חייב לחלק תפקידים לקבוצה שלמה של אנשים ושרים שמייצגים אינטרס נוגד לשלו, שהם יריבים פוליטיים שלו. ברגע שהוא נתן להם חתיכת שלטון, התוצאה היא שהם שומרים על השלטון הזה בקנאות רבה, ונוצרת בעיה אמיתית של שיתוף-פעולה. השלטון הישראלי עובד בצורה מאונכת, שבה כל שר שומר על הטריטוריה שלו. קשה מאוד להביא לשיתוף-פעולה ביניהם, והגענו למצב בלתי אפשרי שבו יותר מ-70% מהחלטות הממשלה לא מבוצעות".

אסטרטגיה של יחסי ציבור במקום עשייה

את תוצאות המצב העגום, אומרים כרמון ורייכמן, מרגיש כל אזרח. "כלום לא מתקדם, הכול תקוע", אומר רייכמן. "ברגע שאתה צריך שיתוף-פעולה, אתה נמצא במצב של חוסר יכולת לפעול, שגורם אחד מטרפד את השני. כל הרפורמות שהוצעו - רפורמות חיוניות בתחום התכנון והבנייה, הקרקעות, הדיור - כולן מתפוררות בפועל. אנחנו נמצאים במצב של חוסר יציבות וחוסר משילות. משך הכהונה הממוצע של שר בישראל הוא 18 חודשים. התוצאה היא, שאי-אפשר לתכנן לטווח ארוך, וכך יש לשרים אסטרטגיה של יחסי-ציבור במקום אסטרטגיה של עשייה".

"קשה לפתח מדיניות כלכלית, חברתית וביטחונית", ממשיך רייכמן. "חוק טל הוא דוגמה אחת מיני רבות לכך שהרשות המחוקקת לא מילאה את תפקידה. העול לבצע התגלגל לפתחו של הצבא. זה אבסורד. המחוקק ברח ממילוי תפקידו. הפנה עורף. ראש הממשלה ברח. הוא חשב במושגים של הבחירות הבאות ובניית הקואליציה הבאה, ומיסמס החלטה של בית המשפט העליון".

"העובדה שראש הממשלה שבוי בידי גורמים שדואגים רק לסקטור שלהם, באה לידי ביטוי חריף כשבודקים למי למשל הלך הדיור הציבורי, שבו יש עדיפות גדולה לחרדים, מכיוון שהם שותף הכרחי לקיום הקואליציה", אומר כרמון. "אבל זה לא רק הימין שמוכר לחרדים. גם השמאל מכר לחרדים. זה מביא למצב שהפכו אוכלוסייה שלמה לשואבי המים ולחוטבי העצים של קבוצה שלא משתתפת במטלות הלאומיות. סקטורים שאין להם גיבוי פוליטי- קואליציוני, למעשה מופקרים. אין להם קול ואין מי שיילחם עבורם".

מעבר לכך, הם קובעים כי במשילות הקיימת היום, מי שבאמת מושל בכיפה הם הפקידים. "כשראש הממשלה שבוי בידי מפלגות סקטוריאליות, הפקידים שולטים", אומר כרמון, "כשמערכת מתפוררת והסמכות נשחקת עולה כוחם של הפקידים, שמונעים מימוש ויישום החלטות. כך, למשל, היום יש לאגף התקציבים באוצר כוח עצום, כוח חריג. פקידי האוצר הפכו להיות מניפולטורים והם משחקים את המשחק הפוליטי. הם נגסו באותה סמכות ובאותו כוח שאנחנו רוצים להעניק למקבלי ההחלטות".

התנאי לשינוי: שותפות האזרחים

רייכמן מוסיף גם אזהרה, שלפיה במדינה שבה האתגרים והסיכונים כל-כך "אדירים", אסור שהממשל יהיה משותק. "אנחנו חייבים ליצור דמוקרטיה אמיתית ופועלת. המגזר הציבורי שלא מתפקד, האלימות ברחובות, השחיתות השלטונית, חוסר המעש וזעקת האזרחים, חוסר האמון בשלטון - כל אלה הם סיכון אדיר לדמוקרטיה לאורך זמן".

"על שולחן הכנסת מונחות, בשלבים שונים של הליכי חקיקה, 7 הצעות חוק שהגשנו לתיקון השיטה בשנתיים האחרונות. כעת, עם פיזור הכנסת רובן יימחקו.

"כל מי שמבקש לתקן את שיטת הממשל הוא דון קישוט שיוצא למאבק סיזיפי. זו אינה ריצת מאה מטר, זה מרתון - וכמו לרצי מרתון, דרושה סיבולת ונחישות. אנחנו לגמרי מוכנים להמשיך במאבק".

"כבר עכשיו אנו שומעים קולות של בכירים ושל מועמדים לכנסת שדורשים את שינוי השיטה", אומר רייכמן. "אני מאמין שקולות אלה ילכו ויתגברו".

התפקדות למפלגות במקום אוהלים והפגנות

ד"ר כרמון ופרופ' רייכמן לא רוצים לדבר רק על הבעיות של המדינה. באופטימיות כמעט מפתיעה - לאחר שנים של חוסר היענות מצד מקבלי ההחלטות - הם עדיין מאמינים שיש סיכוי לשינוי אמיתי. אלא שבשביל זה הציבור צריך להתעורר מהתרדמת הפוליטית, ולהתגייס למשימה. לדעתם, אנשים צריכים להשתחרר מהתפיסה שאוהלים, הפגנות וצעדות המוניות יובילו לשינוי - ולהתפקד למפלגות.

"יש תנאי מוקדם לכל שינוי שצריך לבוא, והוא שותפות האזרחים", אומר רייכמן. "אנחנו נמצאים היום במצב ששני אחוזים בלבד מבעלי זכות הבחירה בוחרים למעשה את רוב חברי הכנסת, 68 חברי כנסת. דמוקרטיה לא צומחת מעצמה. היא נותנת הזדמנות לאנשים להשפיע. אי-אפשר לבוא בטענות למערכת הפוליטית, בלי שאנשים יהיו מעורבים בפוליטיקה. כדי להשפיע ולשנות את המערכת חייבים להתפקד למפלגות, כל אחד לפי השקפתו, ולנסות לדחוף את האנשים המתאימים להיות מעורבים. זה יותר אפקטיבי מכל הפגנה. רק אז יהיה שינוי רציני".

"השינוי הרציני" עובר דרך הצעתם המשותפת של רייכמן וכרמון עם שלושה ארגונים מובילים לשינוי שיטת הממשל: המרכז להעצמת האזרח ונשיאו אורי דורי, שהקימו את הפורום לייצוב הממשל בראשות יצחק נזריאן; תנועת ישראלים להצלת הדמוקרטיה, המקדמת את תוכנית הפורום לתיקון שיטת הממשל (שליד המכון הישראלי לדמוקרטיה), בראשות נשיא העליון (בדימוס) מאיר שמגר; ותנועת "יש סיכוי" בראשות מאיר דגן, המציגה תוכנית שגובשה עם צוות חוקרי המרכז הבינתחומי הרצליה.

שחיקת המפלגות הקטנות וחיזוק ראש הממשלה

המתווה שגובש נועד לשמור על אופיה של ישראל כדמוקרטיה פרלמנטרית, בדגש על חיזוק המשילות, עידוד הקמת גושים פוליטיים גדולים, ושמירת האיזון בין הממשלה לכנסת. השינויים המרכזיים המוצעים מתמקדים באופן בחירת ראש הממשלה, במבנה הממשלה וביחסי הממשלה והכנסת, ובנוסף, מוצג מתווה לשילוב מרכיב אזורי בבחירות לכנסת, שלפיו ייבחרו מחצית מחברי-הכנסת ב-17 אזורי בחירה.

כרמון: "במציאות של המתווה החדש, מפלגות סקטוריאליות יישחקו, ונגיע למצב שבו ערבים וחרדים מצביעים למפלגות כלליות ולא למפלגות קטנות. זה לא חזון אחרית הימים".

"אנחנו יכולים לספר שמאחורי הקלעים כבר מתגבשת קבוצה של מנהיגים, גם מהקואליציה וגם מהאופוזיציה, שיחתמו על הצעת חוק שמנוסחת בימים אלה. היא תונח על שולחן הכנסת, ואנחנו מקווים שיחד עם התעוררות ציבורית רחבה, שנניע באמצעות קמפיין, ייווצר הלחץ הנדרש להעביר את החוק. לפני בחירות זאת הזדמנות להניע שינויים. אף אחד לא ערב לנו, אין שום חברות ביטוח, אבל בסיבוב ראשון של שיחות עם מנהיגים בולטים, יש תחושה של רצון לגבש חזית אחת. אינשאללה".

רייכמן: "הקריאה שלנו מכאן היא, בראש ובראשונה, קריאה להתעוררות של הציבור, למנהיגות מתוך הציבור, וקריאה למנהיגות מצד המערכת הפוליטית. לא נצליח להגיע לשחרור אמיתי, בלי הסרת הכבלים שכובלים את ראש הממשלה כיום, ובלי שהפוליטיקאים יקומו סוף-סוף ויחשבו על טובת המדינה".

לסיכום, חוזר כרמון לקרע שהתאחה בינו לבין רייכמן ואומר בחיוך: "אמר מי שאמר, שאם אנחנו הגענו להסכמה אז הכול אפשרי"; ורייכמן מאשר: "זה נכון. שילמדו משהו מאתנו".

שינוי שיטת הממשל והבחירות - העקרונות המרכזיים:

■ העלאת אחוז החסימה בבחירות לכנסת מ-2%, כפי שנהוג כיום, ל-4%.

■ שילוב בין בחירות ארציות ויחסיות: מחצית מחברי הכנסת ייבחרו ב-17 מחוזות בחירה.

■ ראש הממשלה יהיה ראש הרשימה הגדולה ביותר.

■ הדחת ראש הממשלה וממשלתו בהצבעת אי-אמון קונסטרוקטיבית מלאה, ברוב של 61 חברי כנסת.

■ פיזור הכנסת יתאפשר רק ברוב מיוחס.

■ ממשלה מוגבלת ל-16 שרים לכל היותר ולא פחות מ-8.

■ חבר כנסת המתמנה לכהונת שר יחויב להתפטר מהכנסת (החוק הנורווגי).

■ לראש הממשלה תהיה זכות וטו על כל חוק. הכנסת תוכל לבטל את הווטו ברוב של 61 חברי כנסת.

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים