גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדשא של השכן נורא נורא ירוק

אי-הגבלה על כמויות זרים, הקלות מס על שכר השחקנים, ומתקנים ברמה גבוהה; כך צמצמה קפריסין פערים מהכדורגל האירופי (ועקפה את ישראל בסיבוב)

מיכאליס גברילידיס הוא עיתונאי קפריסאי ותיק בעיתון "פילפת'רוס" היוצא בניקוסיה. לפני שמונה שנים הוא ישב בחדר מסיבות העיתונאים הקטן באצטדיון GSP בניקוסיה, משפשף את עיניו כלא מאמין, כאשר מאמן מכבי פ"ת אז, גיא לוזון, אמר דקות אחדות לאחר שהובס על-ידי א.א.ק לרנקה 3-0 בסיבוב המוקדם של גביע אופ"א: "גם לה קורוניה הצליחה למחוק הפרש של שלושה שערים". שבוע אחר-כך, כאשר מכבי פ"ת מחקה את הפער הזה בתוך מחצית אחת באצטדיון ר"ג, גברילידיס התקשר: "את עזות המצח הזו אנחנו נדע ללמוד. זה רק עניין של זמן - הקבוצות הקפריסאיות יחלפו תוך פחות מעשור על פני ישראל".

ההישג המדהים של אפואל ניקוסיה בעונה שעברה - רבע גמר ליגת האלופות - יחד עם הצלחות הולכות ומתגברות של קבוצות קפריסאיות בגביעי אירופה, הביאה השנה את קפריסין עד למקום ה-13 בדירוג אופ"א (לעומת 17 של ישראל). המשמעות: אם לא יהיה שינוי, בקיץ 2014 יהיו שתי קבוצות קפריסאיות במוקדמות ליגת האלופות, ועוד שלוש קבוצות במוקדמות הליגה האירופית. המקום ה-12 בדירוג אופ"א, יעד ריאלי בהחלט לקפריסין, מביא נציגה אוטומטית בשלב הבתים של ליגת האלופות, ללא כל צורך בבתים מוקדמים. ישראל תמשיך לדשדש בינתיים עם נציגה אחת במוקדמות האלופות.

בשנתיים האחרונות צברה קפריסין יותר ניקוד באירופה מאשר טורקיה ויוון, שתי המדינות שהכי משפיעות על התנהלותה. בארבע מתוך שש השנים האחרונות צברה קפריסין יותר נקודות מאשר ישראל. ועוד הערה: בקפריסין מתגוררים 840 אלף תושבים, קצת יותר מאשר בירושלים וכמעט עשירית מתושבי מדינת ישראל.

***

הצמיחה המטאורית של הכדורגל הקפריסאי אינה מקרית. ב-2007 התקבלה קפריסין לאיחוד האירופי. מאותו רגע התהפכה המגמה בכדורגל הקפריסאי: הוא הוצף בזרים, שהציפו כדורגל טוב יותר.

תחילה לא הגבילה ההתאחדות הקפריסאית את כמות הזרים, אך משהבינה כי המדיניות הזו תרסק את הנבחרת הלאומית בגלל מחסור במקומות פנויים בקבוצות - הטילה הגבל, לא ממש משמעותי: כל קבוצה יכולה לרשום עד 17 שחקנים זרים, מתוכם חמישה שאינם מן האיחוד האירופי. אבל אפילו זה לא מאוד משנה, כשכל זר שמגיע מאפריקה, הופך בשנה השנייה שלו לשחקן מקומי לכל דבר (שחקנים מחוץ לאיחוד מקבלים אזרחות אירופית בקפריסין בקלות). כך למשל יש באלקי לרנקה (קבוצתם של הישראלים ניסו קפילוטו ורועי בקל), הקבוצה השנייה של העיר לרנקה, עם תקציב של 2.5 מיליון אירו בקירוב, 21 שחקנים זרים, מתוכם 12 שלא נולדו באיחוד האירופי. בקבוצות כדורגל יש בערך 25 שחקנים, וכאשר 17 מתוכם, לפחות, הם זרים - הרי שזו קבוצה בינלאומית לכל דבר. אין כמעט תדריך בליגה הראשונה בקפריסין שלא ניתן באנגלית, ולא רק בגלל ששבעה מאמנים מתוך ה-14 בליגה הראשונה, לא דוברים יוונית כשפת אם.

המדיניות הזו מביאה למצב אבסורדי שבו גם בליגה הרביעית (שווה ערך לליגה ב' אצלנו) אפשר למצוא שישה ושבעה שחקנים שלא נולדו בקפריסין, למרות שאין שם היתר לשתף זרים.

***

מה בעצם הופך את קפריסין לגן עדן לשחקנים זרים? השכר, וגם רמת ואיכות החיים. תקציב 14 הקבוצות בליגה הבכירה בקפריסין עומד על כ-50 מיליון אירו. בשבוע שעבר פורסם ב"גלובספורט" כי תקציב 14 קבוצות ליגת העל בישראל עומד על כ-85 מיליון אירו. ובכל זאת, הכסף הקפריסאי קונה יותר.

בקפריסין, הממשלה מאפשרת לקבוצות כדורגל מקצועניות לשלם מס רק על שכר הבסיס. כלומר, הפרמיות והבונוסים נקיים ממס. לכן, מעדיפות רוב הקבוצות לשלם לשחקנים 30% שכר בסיס, ו-70% פרמיות. לא שהשחקנים סובלים מזה: שחקן כמו אסטבן סולארי (אחיו של דויד סולארי מקרית שמונה) משתכר 600 אלף אירו בעונה באפואל ניקוסיה, אחרי בונוסים. אלה משכורות שהיו נחשבות נדירות בישראל, אבל לקפריסאים יותר קל לשלם סכומים כאלו בגלל הקלות המס.

העובדה שהמושג "בקרת תקציבים" לא קיים בליגה בקפריסין רק עוזרת לגן העדן הזה. אלא שמוסר התשלומים בקפריסין ירוד באופן מובהק, אפילו בהשוואה לקבוצות בעייתיות בכדורגל הישראלי. שם, שחקנים לא מקבלים כסף בזמן, לא משנה באיזה מועדון ולא משנה באיזה חודש. בקפריסין מתבדחים על כך שבפיפ"א שוקלים להקים לצד הוועדה למעמד השחקן, עוד ועדה למעמד שחקן לענייני קפריסין בלבד. ההתאחדות בקפריסין מנסה בעצלתיים להילחם בתופעה, והעונה כבר פתחו שתי קבוצות את העונה אחרי הפחתה של שלוש ושש נקודות כתוצאה מאי-תשלום פסקי בורר. אפילו מגן הפועל עכו, דדי בן דיין, ששיחק באומוניה ניקוסיה, התנהל לאחרונה מול הקבוצה באמצעות עורכי דין.

***

הקפריסאים חולים על כדורגל, והרוגע השבועי שלהם בבתי קפה ובחופי הים מתחלף לתזזיתיות בסופי שבוע, לקראת משחקי המחזור. וככאלה, הקפריסאים מעזים לחלום. באותה נשימה שהם מפתים כדורגלנים בעלי שם להגיע אליהם, הם בקלות מסוגלים לפטר מאמנים. א.א.ל לימאסול, שזכתה בעונה שעברה עם פמבוס כריסטודולו באליפות ראשונה מאז 1968, פיטרה אותו לאחר שישה מחזורים העונה בהם צברה רק שני ניצחונות, ומינתה את בלם נבחרת פורטוגל לשעבר, ז'ורז'ה קושטה.

מבנה הליגה הקפריסאית יוצר בה עניין רב. בליגה בת 14 קבוצות יורדות שלוש, ואחרי 26 מחזורים ופרידה משתי האחרונות, מתחלקת הטבלה לשלושה פלייאופים. פלייאוף עליון על אליפות, פלייאוף אמצעי על מענקים, ופלייאוף תחתון לקביעת היורדת השלישית. בקפריסין, בה ההימורים על כדורגל נפוצים ביותר וכמות האינטרסים גדולה, יש המספרים על כך שהיורדת השלישית נקבעת מראש. שלוש הקבוצות האחרות בפלייאוף התחתון, על-פי גורמים לא רשמיים, מסמנות את הרביעית לירידה.

למרות המשבר הכלכלי במדינות האיחוד האירופי, החיים בקפריסין כמעט ולא נפגעו. מה שמושך שחקנים ומאמנים רבים להגיע, כולל שני המוליכים העכשוויים של הליגה, רוני לוי מאמן אנורתוזיס, ורן בן שמעון מאמנה של א.א.ק לרנקה. העובדה כי שניים מהמאמנים הבכירים ביותר בישראל, שזכו יחד בארבע אליפויות כמאמנים ונחשבים יחסית לצעירים, מאמנים בקפריסין - אומרת הרבה על האיכויות שיש למקום הזה להציע. גם מאמנים כמו אלי גוטמן, יוסי מזרחי וניר קלינגר עברו שם. כולם מספרים נפלאות על שקט מתקשורת, על צוותי עבודה גדולים, על יציאה למלון לפני כל משחק, בית או חוץ (קפריסין קטנה מישראל כמעט פי שלושה) ועל רמת מתקנים יוצאת דופן. בפראלימני, עיירת חוף בת 15 אלף תושבים, אימנו כבר שני מאמנים ישראלים - גוטמן וקלינגר (בשתי קדנציות). הם מספרים על אצטדיון יחסית חדש שמכיל 5,800 מקומות ישיבה, על קומפלקס אימונים שמכיל שלושה מגרשים ועוד אחד סינתטי. כך גם בפאפוס, עיר קיט בת 33 אלף תושבים, שהקבוצה שלה עלתה מהמקום השלישי בעונה שעברה, ויש לה אצטדיון משופץ בן 9,500 מקומות ישיבה וקומפלקס אימונים פרטי משלה. וזה עוד לפני שנגענו בקבוצות הגדולות.

לאפואל ניקוסיה הגיעו בממוצע בעונה שעברה 9,400 צופים בכל משחק, כמו הפועל ת"א (בניקוסיה יש פחות תושבים מאשר בראשון לציון, ושלוש קבוצות בסך הכל). אבל מה שמדהים יותר הם 7,000 המנויים שלה. תחשבו שאחוז מתושבי מדינת ישראל (80,000) היו מנויים למשחקים של מכבי ת"א. הקבוצות הגדולות מביאות בממוצע יותר מ-4,000 צופים ותנופת האצטדיונים שם הולכת לקבל תאוצה: א.א.ל ואריס לימאסול בונות אצטדיון בן 25 אלף מקומות ישיבה, אומוניה ניקוסיה רוצה לעזוב את ה-GSP ולבנות אצטדיון של 30 אלף מקומות. למרות המצב הכלכלי הקשה, והעובדה כי 25% מהצעירים מובטלים, המשכורת הממוצעת ממש לא בשמיים (800 אירו לחודש), ומחירי הכרטיסים במשחקים לא זולים ונעים בין 17 ל-20 אירו - עדיין מגיע קהל רב למגרשים, כולל נשים וילדים.

***

להאצה ברמת הקבוצות יש מחיר - הנבחרת הקפריסאית, שמדרג רביעי באירופה הולכת ומתקרבת לתחתית. ועדיין, למי שם זה באמת אכפת? איך אמר מנהלו המיתולוגי של ה-GSP, פיבוס קונסטנדינידיס, כאשר אירחה מכבי חיפה את משחקי ליגת האלופות באי ב-2002: "יבוא היום, וזה לא רחוק, ונראה פה את ליגת האלופות, לא בגלל שיש טרור ברחובות בישראל". יבוא היום, וזה לא רחוק, שזה יקרה בכל מחזור של ליגת האלופות.

עוד כתבות

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

לפני הכניסה לרפיח: השקל צונח אל מול סל המטבעות

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע