גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה קבוצות פושטות רגל? ככה

כלכלן הספורט, פרופ' סטפן סיזמנקי, ניסה לבחון מה הסיבה המדויקת לכך שיותר ויותר מועדונים מגיעים לבור כלכלי שאי אפשר לצאת ממנו

בדוח מרתק שפרסמה אופ"א בתחילת השנה עלו כמה נתונים מדאיגים לגבי היכולת של הכדורגל לממן את עצמו. מהבדיקה עלה כי 665 קבוצות מהליגות הבכירות בכל אחת מ-53 המדינות החברות בהתאחדות הכדורגל האירופית, רשמו יחד הפסדים תפעוליים של 1.6 מיליארד אירו. 56% מהמועדונים דיווחו על הפסדים תפעוליים בעונת 2009/10. מה שכמובן מעלה את האבחנה האינטואיטיבית שהכדורגל אינו, בשום צורה, עסק כלכלי.

הנטייה היא לייחס את הפסדי העתק של המועדונים ברחבי אירופה לעידן הכסף הגדול, שהביא איתו השתוללות חסרת רסן של בעלי הבית האוליגרכים והשייח'ים. ובכן, הנטייה הזאת היא מוטעית. כדורגל שמפסיד כסף זו לא תופעה שהחלה רק בשנים האחרונות.

בדוח של ממשלת בריטניה משנת 1968, תקופה שבה שחקני כדורגל עדיין לא היו מיליונרים, שסקר את מצבו הפיננסי העגום של הכדורגל האנגלי, נכתב כך: "באופן מבשר רעות, למועדונים יש חובות שעומדים ביחס הפוך ליכולת שלהם להחזיר את הכסף כתוצאה מהישגים על כר הדשא... אם המועדונים האלו ימשיכו לייצר הפסדים בשיעור הנוכחי, או בשיעור גבוה יותר, אנו חייבים לשאול את עצמנו - מי ישלם בחזרה את החובות בעוד עשר שנים? או בזמן קטן יותר מכך? האם מועדונים אלו יצליחו להמשיך להתקיים, או שמא יאלצו להגיע לחדלות פירעון?".

***

תשובה לשאלה האחרונה מציע סטפן סיזמנסקי, פרופסור לכלכלת ספורט מאוניברסיטת מישיגן, ומי שמכונה על-ידי הבלוג הנחשב footballeconomy.com ל"גורו של כלכלת הספורט העולמית". במחקר האחרון של סיזמנסקי, שעוסק בחדלות פירעון בכדורגל האנגלי לדורותיו, מוצגים נתונים מדהימים: בין השנים 1971-2010, לא פחות מ-71 (!) פעמים, מועדונים בארבע הליגות הראשונות באנגליה נכנסו להליכי כינוס נכסים או פשיטת רגל. המקרה המתועד האחרון הוא של פורטסמות' שהגיעה למצב זה בעונת 2009/10, אז אימן את הקבוצה המנג'ר הישראלי אברם גרנט.

מקרה שלא מתועד במחקר הוא של השכנה הסקוטית ריינג'רס, שבקיץ האחרון נאלצה לרדת עד לליגה הרביעית בסקוטלנד בעקבות חובות עתק שהובילו אותה לכינוס נכסים. ווין גרנט, פרופסור למדעי המדינה מאוניברסיטת רדינג ומומחה לעסקי ספורט, מצא כי מאז שנת 2004 פשטו את הרגל באנגליה וסקוטלנד 26 מועדונים.

השאלה היותר קשה היא מה קורה למועדונים שפשטו רגל? האם כמו שחששה ממשלת בריטניה כבר ב-1968 - המועדונים מתאדים ונעלמים מהעולם? לא בדיוק. 90% מהמועדונים שפשטו רגל באנגליה מ-1971 עד 2010 ממשיכים להתקיים עד עצם היום הזה, חלקם בליגה נמוכה יותר, חלקם תחת שם אחר או אפילו בעיר אחרת. העיתונאי וסופר הכדורגל סיימון קופר מסביר את התופעה: "מועדוני כדורגל שורדים לנצח, בעיקר כי בנקים וממשלות מקומיות תמיד שומרים עליהם. מועדונים הם לרוב עסק פרטי מבחינת מבנה הבעלות עליהם, אבל הם עסק ציבורי לחלוטין במהות שלו, בעיקר בגלל כמות האוהדים של הקבוצות. אף פוליטיקאי, פקיד בנק או רגולטור כזה או אחר לא רוצה להפוך לאויב של ציבור שלם כשהוא מוריד את השאלטר על עסק שחשוב הרבה יותר מדי, ליותר מדי אנשים". מי שרוצה דוגמא כחול-לבן לעניין הזה, שיספור כמה פעמים במהלך העשור האחרון דאגו בהתאחדות לכדורגל להציל את בית"ר ירושלים מקריסה.

ומי שחרד לגורלן של פורטסמות' וריינג'רס, יכול להירגע: שתיהן קיימות, שתיהן משחקות מול אצטדיונים מלאים ומאיימות לחזור בתוך שנים ספורות לליגות הבכירות באנגליה וסקוטלנד.

***

האם יש סימוכין אקדמיים לסיבות שמובילות לפשיטת רגל? איזשהו מודל מדעי שאפשר יהיה לחזות על-פיו קריסה של מועדון רגע לפני שהיא מתרחשת? אחת ההשערות הכי נפוצות בעולם הכדורגל בנוגע לכך קשורה לניסיון "לקפוץ מעל הפופיק": קבוצה שמתחייבת על הוצאות שגדולות בהרבה מיכולת ייצור ההכנסות הטבעי שלה, מתוך רצון להצליח על המגרש.

רק שההשערה הזאת לא ממש מתיישרת עם המציאות: מחקרים קודמים של סיזמנסקי הראו שככל שקבוצות משקיעות יותר כסף בשכר שחקנים, ככה עולה הסיכוי שלהן לסיים במקום גבוה יותר בטבלה, ואילו במחקר הנוכחי - סיזמנסקי, שניתח את המיקומים הסופיים בליגות באנגליה של קבוצות שפשטו רגל משנת 1982 ואילך, מצא כי בשבע השנים שקדמו לכל פשיטת רגל, הידרדרו המועדונים 16 מקומות בטבלה בממוצע.

אז אם לא קפיצה מעל הפופיק, איזו סיסטמה כן מובילה לפשיטת רגל? בעיקר חוסר סיסטמה. אירועים אקראיים ופוגעניים, בלתי ניתנים לחיזוי או להכנה מוקדמת, שסיזמנסקי מכנה אותם במחקרו "Negative Shocks". מה הם אותם אירועים? פציעות של כוכבי הקבוצה, שמובילות להידרדרות ביכולת המקצועית, ירידת ליגה, נפילה בהכנסות - ומשם קריסה פיננסית; אלו יכולות להיות החלטות שיפוט מוטעות שמונעות מקבוצה לזכות בתארים, ששווים כסף - בין אם זה באמצעות מענקי מיקום, בין אם זה עקב השתתפות במפעל אירופי; וגם ירידה לא צפויה בתזרים המזומנים - שיכולה להתרחש אם פתאום זכיין השידורים של הליגה מתמוטט: כך קרה למשל במארס 2002, אז קרס חוזה השידורים של הליגות 2-4 בחשיבותן באנגליה עם ITV, במהלך שהקטין את הכנסות הקבוצות באופן מיידי בשיעור של 10%-20%. בחלוף שנה מאותה התמוטטות, נכנסו 12 קבוצות להליכי פשיטת רגל.

***

המסקנה העיקרית של המחקר יכולה ללמד אותנו עד כמה לא רציונאליים הם חוקי הפייננשל פייר-פליי החדשים של אופ"א. במסגרת התקנות, קבוצות כדורגל אמורות לחיות לפי ההכנסות שלהן פחות או יותר. באופ"א חושבים שאלו הדברים שימנעו קריסה של מועדוני כדורגל. אבל אם השקעות מפוצצות של בעלים על שחקנים חדשים לא באמת מובילות לפשיטות רגל - אלא רק Negative Shocks - מה בכלל הטעם בהטמעת החוקים? הדבר דומה במובן מסוים לאי-יכולת של ממשלות להתגבר על משברים כלכליים ותקופות מיתון, שנגרמים גם הם בעיקר בגלל אירועים לא צפויים שאי אפשר להיערך אליהם, לדוגמה התייקרות במחירי הנפט, אירוע טרור, או סתם התנהלות לא נכונה של בנק גדול שמחייבת חבילות חילוץ, שמוליכה להעלאת מסים.

כמובן שחוקי הפייננשל פייר-פליי לא רציונאליים גם מסיבה פשוטה בהרבה: אף אחד לא שם עליהם קצוץ. אינטר, אימפריה באיטליה, דיווחה בשבוע שעבר על הפסד של 77 מיליון אירו ב-2011/12. לא חסרות קבוצות נוספות שאין להן סיכוי תיאורטי לעמוד ברף הגבוה שהציבה אופ"א: פ.ס.ז' ומנצ'סטר סיטי, למשל. קשה לראות את אופ"א יורה לעצמה ברגל ומענישה בחומרה את קבוצות הפאר האלו, שמייצרות עבור אופ"א עצמה הכנסות רבות עם עצם השתתפותן בליגת האלופות.

איך יכולה בכל זאת אופ"א להפחית את הלחץ הפיננסי מהמועדונים? בעיקר להכין אותן למשברים ול-Negative Shocks. אין סיבה אמיתית לפקח על מנצ'סטר סיטי, ששום הפסד כספי לא יעביר אותה לפשיטת רגל; יש הכרח לדאוג שקבוצות בינוניות וקטנות, כאלו שבאמת מסתמכות על הכנסות טבעיות ולא על הזרמות כסף של בעלים עם כיסים מנופחים - תמיד יהיו מוכנות לגרוע מכל. קופת חיסכון ליום סגריר יכולה לעבוד טוב לריינג'רס, בדיוק כפי שהיא יכולה להיות מועילה לכל אזרח קטן.

עוד כתבות

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר