גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנקאי השווייצרי שלא מתרגש מאזעקות הטילים בת"א

ז'אק דה סוסייר, שותף בכיר בבנק השוויצרי Pictet, שחנך את פעילותו בישראל: "אנו משוכנעים שלטווח הארוך יש פוטנציאל לפעילות בשוק הישראלי" ■ לאיום הטילים הוא מגיב באדישות: "הייתי בעבר בצבא"

באמצע הראיון מתחילה האזעקה, אנחנו קמים ויוצאים לחדר מדרגות. ז'אק דה סוסייר, שותף בכיר בבנק Pictet, לא מתרגש. "הייתי בעבר בצבא", הוא אומר באדישות. בתקופה זו, שבה רוב הגופים העסקיים מעדיפים לדחות השקות ואירועי פתיחה, בבנק Pictet מחליטים להמשיך בתוכניות כרגיל.

הבנק השוויצרי, המנהל נכסים בהיקף של קרוב ל-400 מיליארד דולר, חנך היום את פעילותו בישראל.

"אנו משוכנעים שהכלכלה הישראלית תמשיך לצמוח. מדובר בכלכלה שמתבססת על היי-טק ובהמשך גם עשויה ליהנות מתנופה בזכות פוטנציאל הגז. הצמיחה הזו תביא לגידול בעושר של האוכלוסייה, וזה מבחינתנו הזדמנות וסיבה טובה להיכנס לפעילות בשוק הישראלי", אומר דה סוסייר בראיון ל"גלובס".

- ובכל זאת, כשאתה חווה בימים אלה את משמעות המתיחות הגיאו-פוליטית של המדינה, זה לא מרתיע אותך?

"נכון, יש סיכון, אבל אנו משוכנעים שלטווח הארוך יש פוטנציאל משמעותי לפעילות בשוק הישראלי".

- מה היעדים שלכם בשוק הישראלי?

"אני נמצא בבנק כבר מעל 30 שנה. כשהצטרפתי לבנק היו בו 250 עובדים והוא ניהל פחות מ-15 מיליארד פרנ"ש. היום יש בבנק מעל 3,000 עובדים, והיקף הנכסים הוא מעל 300 מיליארד פרנ"ש. אף אחד לא קבע שאלו יהיו היעדים. אנחנו לא אוהבים לקבוע יעדים, אלא פשוט מעדיפים לגדול לאט ובאופן טבעי".

בנק Pictet שונה מהבנקים שאנו רגילים לראות בנוף האירופי. הבנק הוקם לפני 207 שנה ושמר על סולידיות לאורך שנות פעילותו. הבנק עוסק בניהול נכסים בלבד - ללא פעילות קמעונאית, מסחרית, בנקאות להשקעות או משכנתאות.

- למה לא נכנסתם לפעילויות אחרות?

"רצינו לשמור על מאזן נקי ובסיכון נמוך. סיבה שנייה היא שרצינו להתמחות, למקד אנרגיות ומשאבים ניהוליים בניהול נכסים למשקיעים פרטיים ומוסדיים".

Pictet לא ביצע מאז הקמתו אף לא רכישה אחת, וצמיחתו לניהול נכסים של כ-400 מיליארד דולר נעשתה בזכות גידול אורגני בלבד. "כשעושים מיזוג בין חברות, צריך למזג בין תרבויות ניהוליות. מעטים המקרים שמיזוג כזה באמת פועל לטובת הלקוח. ואם הלקוח לא נהנה מזה, גם בעלי המניות לא ירוויחו מכך", אומר דה סוסייר.

מבנה הבעלות של הבנק ייחודי גם כן. Pictet אינו בנק ציבורי אלא פרטי. הוא מוחזק על ידי 8 שותפים, כולם עובדים בבנק. "כולנו כאן לטווח הארוך, לפתח את החברה ולא למקסם רווחים לטווח קצר", אומר דה סוסייר, "מבנה הבעלות הזה הוא יתרון, כי הבעלים מכירים את העסק מבפנים ומבחוץ".

- האם קבלת מעמד השותף עוברת בירושה?

"השותפים הקיימים בוחרים את החדשים מבין המנהלים של הבנק. קבלת מעמד של בעל מניות אינה עוברת בירושה, למרות שיש בעלי מניות שגם האבא או הסבא שלהם היו שותפים בבנק".

- יש לא מעט תחרות על הלקוח הישראלי, כולל מצד בנקים זרים, מה הערך המוסף שלכם לעומת המתחרים?

"לקוחות מרגישים מנוכרים מול מוסד מסורבל כמו בנק, אצלנו זה חד משמעית שונה. כמו כן, היום עולם ההשקעות נהיה מורכב. אי אפשר להסתפק רק בהשקעה באג"ח ובמניות, ולכן אנו מציעים התמחות בסוגים שונים של אפיקים כמו פרייבט אקויטי והשקעה ישירה בנדל"ן או בחוב של מדינות מתפתחות".

- היתרון המרכזי של הבנקאות השוויצרית לאורך השנים היה הסודיות הבנקאית,

אולם בעקבות פרשות שונות של העלמת מס והלבנת הון, היא נפגעה. רגולטורים שונים בעולם נחושים לטפל בבעיות אלו, גם במחיר של פגיעה בסודיות הבנקאית.

- אתה לא חושש שבעקבות דעיכתה של הסודיות הבנקאית, מאבדת שווייץ את היתרון המרכזי שלה בעולם הבנקאות?

"הרבה אנשים הגיעו לשוויץ בזכות הסודיות הבנקאית, ואין ספק שזה כבר לא מה שהיה. הלקוחות צריכים להבין שהעולם נהיה שקוף יותר, ואי אפשר יהיה להסתתר תחת סודיות בנקאית כדי לחמוק ממס. אולם זה לא אומר שלקוחות לא יצטרכו פחות ייעוץ ושירותים מהבנקים. הסודיות הבנקאית היא לא היתרון היחיד של הבנקאות בשווייץ. במשבר הפיננסי, הבנקים בשווייץ הפגינו יציבות, ולמעשה רק בנק אחד היה צריך לקבל חילוץ מהמדינה, וגם זה רק כי הייתה לו פעילות גדולה בארה"ב. העובדה ששווייץ היא מדינה יציבה ומערכת הבנקאות שלה יציבה מאוד חשובה. כמו כן, הבנקים בשווייץ פיתחו מומחיות בתחומים רבים כמו ייעוץ השקעות ומיסוי, ויש להם ערך מוסף ללקוחות".

"התנודתיות תימשך"

דה סוסייר מציין כי השוק הישראלי נמצא במצב הרבה יותר טוב מאשר כלכלת אירופה. "בעבר מדינות באירופה שנכנסו למשבר היו פותרות זאת באמצעות פיחות של המטבע, אבל הפתרון הזה לא רלוונטי למדינות שבגוש האירו".

- אז מה להערכתך צפוי באירופה?

"להערכתנו גוש האירו ישרוד, אבל המדינות השונות יצטרכו לבצע צעדים רבים לטיפול במשבר, באמצעות רכישת אג"ח ואספקת נזילות לבנקים, וסיוע למדינות אחרות בתנאים מסוימים. התוצאה היא שנראה את התנודתיות בשווקים נמשכת, נתוני צמיחה חלשים, ואת האירו נחלש בכדי לעודד צמיחה".

עוד מעריך דה סוסייר כי נראה קרב בין הבנקים המרכזיים על החלשת המטבע. "יש הרבה בנקים מרכזיים שרוצים להחליש את המטבע שלהם כדי לעודד צמיחה. אפשר לראות זאת באירופה, בארה"ב אך גם ביפן ואפילו בשווייץ. בגלל זה אנחנו רואים שהריבית האפסית נשארת ברוב המקומות בעולם. השאלה היא איזה בנק מרכזי יעשה צעדים חזקים יותר שיצליחו להחליש יותר את המטבע לעומת הבנקים האחרים".

- למה אתה חושב שגוש אירו לא יתפרק?

"אין כללים ברורים איך לבצע פירוק לגוש האירו. מה לדוגמה יקרה לחברה איטלקית שלוותה כסף מבנק גרמני - באיזה מטבע היא תחזיר את הכסף? מטבע גרמני חזק יקשה על החברה לפרוע חוב, ואולי מטבע איטלקי חלש עלול לגרום לבנק להפסדים.

"פירוק גוש האירו עלול לגרום למצב כאוטי, ואולי אף לאסון. יהיה זה סוף עידן ההשקעות הגלובליות. העלות של פירוק גוש האירו תהיה גבוהה יותר מאשר העלות לפתור את המשבר - גם עבור המדינות החזקות".

עוד כתבות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין