גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המעסיקים הם הקורבן היחיד של שוויון זכויות נשים בעבודה"

עורכי דין רבים המייצגים מעסיקים מלינים על קיומה של הגנה מוגזמת על נשים עובדות מצד המחוקק, משרד התמ"ת ובתי הדין לענייני עבודה ■ לטענתם, הגנה זו על הנשים מעמיסה על מעסיקים נטל כלכלי יקר, חסר פרופורציה וחסר היגיון

לפני כשנה וחצי החליטה אחת מהחברות המוכרות והגדולות במשק לפטר את ע' (השם שמור במערכת), עובדת שהחברה לא הייתה מרוצה מעבודתה. לאחר התייעצויות הזמינה החברה את ע' לשימוע לפני הפיטורים. אולם במהלך השימוע הופתעה החברה לשמוע לראשונה כי ע' נמצאת בהיריון.

כמתחייב בחוק, שלפיו אסור לפטר נשים בהיריון אלא באישור מיוחד, פנתה החברה, באמצעות עו"ד מיכאל איילון ממשרד גורניצקי, לממונה על עבודת נשים במשרד התמ"ת, כדי לקבל אישור על כך שפיטוריה של ע' אינם קשורים להיותה בהיריון, ולכן הם חוקיים.

אחרי חודשים מספר הגיעה התשובה ממשרד התמ"ת. הממונה על עבודת נשים פסקה כי אמנם לא נמצא קשר בין פיטוריה של ע' לבין הריונה, אך למרות זאת היא אסרה את פיטורי ע' עד לאחר 60 יום ממועד שובה לעבודה מחופשת הלידה.

באין ברירה, ולמרות אי שביעות-רצון החברה מעבודתה, היא המשיכה להעסיק את ע' בכל תקופת ההיריון. במהלך חופשת הלידה של ע' נסגרה המחלקה שבה היא הועסקה, והוחלט לקבל את השירותים הרלבנטיים באמצעות קבלן חיצוני.

בעקבות כך, כשחזרה ע' מחופשת הלידה, הוסכם עמה כי היא תעבור לעבוד אצל קבלן השירותים החיצוני, ובמקביל תקבל שכר עבור שלושה חודשים כמענק פרישה (כלומר, במשך 3 חודשים החל מיום חזרתה לעבודה תשתכר ע' כפל שכר). המשרד ביקש אישור לכך מהתמ"ת, אלא שגם ההסכם הזה לא קיבל את אישור המשרד.

משכך, נאלצה החברה להמתין לתום תקופת הגבלת הפיטורים של ע', כפי שזו נקבעה על-ידי הממונה (60 יום מיום חזרתה של העובדת מחופשת הלידה תקופת ההודעה המוקדמת). כשהגיע היום המיוחל מבחינתה של החברה, שבו אמורה הייתה לממש את רצונה לפטר את ע', כשנה אחרי שקיבלה החלטה לעשות כן, היא זימנה את ע' לשימוע נוסף לפני הפיטורים.

ומה קרה אז? ע' בישרה לחברה במהלך השימוע הנוסף כי מגיע לה שוב מזל טוב - היא בהיריון שני. וכך, נאלצה החברה המופתעת להגיש בקשה נוספת לממונה על עבודת נשים במשרד התמ"ת, כדי לקבל את אישורה לפטר את ע'.

הבקשה הזו, שהוגשה לפני יותר מ-4 חודשים, עודנה תלויה ועומדת בפני הממונה. וכך שנה ו-4 חודשים אחרי שהוחלט על פיטוריה, ע', עדיין מועסקת בחברה.

דרכים פסולות של אפליה סמויה

גם אם הסיפור של ע' נשמע קצת הזוי, מתברר שהוא אינו חריג. לדברי עורכי דין רבים בתחום דיני העבודה, המייצגים מעסיקים, בשנים האחרונות יש יותר ויותר מקרים שבהם החלטות משרד התמ"ת, בשילוב עם החקיקה ועם פסיקת בתי הדין לעבודה, מעמיסות על המעסיקים נטל כלכלי יקר, חסר פרופורציה וחסר היגיון, בכל הנוגע להגנה על עובדות.

לדברי ראשת תחום דיני עבודה ושותפה במשרד שנהב-קונפורטי-שביט, עו"ד עינת כרמי-ברק, כמעט בלתי אפשרי היום לקבל אישור מהממונה לפיטורי עובדת. "האיסור הגורף על פיטורי נשים עובדות, המצויות בהריון או בטיפולי פוריות ובחופשת לידה, פוגע באופן בוטה בעסקיהם של מעסיקים, לעתים קטנים ובינוניים, פגיעה שהיא משמעותית ולעתים קריטית למעסיק, ואינה משרתת את האינטרס הכלכלי והחברתי של החברה הישראלית בכללותה".

עו"ד איילון, האחראי על תחום דיני עבודה במשרד גורניצקי, מדגיש כי מטרת החקיקה והפסיקה המגינה על נשים מבורכת, וגם המעסיקים במשק רוצים לקחת חלק בתהליך לקידומו של שוויון זכויות הנשים בעבודה. "כולנו בעד שוויון, כולנו בעד חקיקה כאמצעי להשגתו". עם זאת, לדברי איילון, המצב כיום הוא שהקורבן היחיד שעל גבו ועל חשבונו מושג השוויון הזה הוא המעסיקים.

לדברי איילון, "המטרה צריכה להיבחן במבחני מידתיות וחשוב יותר - שנסכים כולם שאם הדרך חוטאת למטרה, מוטב לעצור; וכיום היא במידה רבה חוטאת למטרה".

יתרה מכך, לטענתו, ההגנה על זכויות נשים בעבודה, שהיא כיום מוגזמת, מהווה "חרב-פיפיות, שמביאה דווקא לפגיעה במעמדן. מעסיקים חשים עצמם 'קורבנות' של ההגנה המוגזמת על זכויות נשים, וזה גורם להם להימנע ככל הניתן משילובן של נשים בעסקים שלהם, לרבות בדרכים פסולות של הפליה סמויה".

לדבריו, "ההגנה המוגזמת על נשים עובדות בשנים האחרונות עלולה להביא לכך - ואולי כבר מביאה לכך - שמעסיקים ימנעו מלהעסיק נשים בגיל הפוריות, שמא הם יהיו מנועים מלפטר אותן שנים רבות".

המחיר מוטל רק על המעסיקים

ראשת מחלקת דיני עבודה במשרד ארדינסט-בן-נתן, עו"ד מרים קליינברגר-אתר, הולכת אפילו יותר רחוק מעמיתיה בביקורת על המצב. לדבריה, נוסף לכך שלעתים ההגנה בחוק על נשים עובדות עומדת בניגוד לרצונות המעסיק ולחופש הניהול שלו, היא גם עומדת בניגוד לרצונות של הנשים העובדות עצמן, "הגנה מוגזמת שהופכת מרצון טוב לחיבוק-דב".

קליינברגר-אתר מביאה לדוגמה את החקיקה האוסרת על העסקת עובדת במהלך חופשת הלידה שלה. "לעתים, נשים בתפקידים בכירים רוצות להמשיך לקחת חלק בנעשה בחברה, להישאר מעודכנות ולהשתתף בפעילויות, כגון נסיעות עבודה, כנסים או ישיבות חשובות גם במהלך חופשת הלידה.

"'מטריית ההגנה החוקית' הניתנת לנשים כאלה אינה מגינה אלא חונקת. החוק נטל מהעובדת את היכולת לקבל החלטות עצמאיות לגבי ניהול הקריירה שלה ולגבי האיזון הרצוי לה בין עבודה למשפחה ולחיים פרטיים. כך יוצר המחוקק 'תקרת זכוכית', ואף מכתיב לעובדת את סדרי העדיפויות האישיים שלה".

הביקורת על האכיפה המוגברת של חוקי המגן על נשים משותפת לעורכי דין רבים. עם זאת, עורכי דין רבים אחרים, גם כאלה שמייצגים מעסיקים גדולים במשק, חושבים אחרת.

עו"ד אשר חלד, מייסד משרד עורכי הדין אשר חלד, חולק על חלק מהעמדות שהובאו כאן קודם. לדבריו, "היקף ההגנה הניתן בארץ לנשים עובדות שהן בהיריון, בטיפולי פוריות, או כאלה שזה עתה ילדו, אינו מופרז". יתרה מכך, לדעתו, עלינו לשקול התקדמות למודל רחב יותר של הגנה על נשים עובדות, כמו זה הקיים בסקנדינביה.

לדברי חלד, "היחס להגדלת ההגנה הניתנת לנשים עובדות עבר תפנית חדה בעשורים האחרונים, המתבטאת בהרחבת ההגנה הניתנת מכוח החוק והפסיקה, בשל הכרה בחשיבות שילוב נשים בשוק התעסוקה כאינטרס כלל חברתי. כך, רק לאחרונה חייב בית הדין לעבודה בתל-אביב מעסיק שפיטר עובדת בהיריון בקשר להריונה, בפיצויים עונשיים בסך 30 אלף שקל, מכוח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. אני חושב שזו מגמה נכונה".

עם זאת, חלד מסכים עם קודמיו בנקודה אחת - שהנטל המוטל במטרה לקדם את זכויות הנשים העובדות, צריך להיות מוטל גם על המדינה ולא רק על המעסיקים. "ראוי שהמדינה תישא בנטל הכלכלי הנובע ממדיניות ההגנה על נשים עובדות. בפועל, המדינה מתחמקת מלעשות כן, ומחיר ההגנה מוטל רק על המעסיקים, וגורם לפגיעה קשה ולא מידתית בהם".

חלד מסביר מדוע התופעה הזו קורית, והוא מאשים בכך בעיקר את משרד האוצר. "ארגוני נשים, או מחוקקים המגיעים לקונפליקטים עם נציגי האוצר בשל סירובם להקצות משאבים לטובת שיפור ההגנה - משיגים 'קונצנזוס': הסכמה לשיפור זכויות הנשים, תמורת הסכמה להשתת העלות על המעסיקים. כך למשל, המעסיק הוא זה שנושא בעלויות סוציאליות, כולל תשלום הפרשות לקרנות ולקופות-גמל, בעד 6 חודשי חופשת הלידה.

"עלויות אלה לבדן 'מייקרות' את העסקת האישה, בשנה שבה תלד, ביותר ממשכורת חודשית אחת נוספת. יש שישיבו כי קיימת תוספת עלויות גם בהעסקת גברים, כמו תשלום בעד מילואים. אולם מילואים הם נדירים הרבה יותר מלידות, וטוב שכך".

גם ממשרד התמ"ת לא חוסך עו"ד חלד ביקורת. לדבריו, תפקידו של משרד התמ"ת הוא לשמש מנגנון יעיל להגנה מפני ניצול לרעה של הזכויות. אך בפועל, המשרד פועל באופן מסורבל הגורם נזק למעסיקים.

"לא אחת נותן משרד התמ"ת את התשובות בשיהוי ניכר, עד כדי כך שלעיתים הן כבר אינן רלבנטיות. אני מכיר מקרים שבהם קיבל מעסיק היתר לפטר עובדת בהיריון, חודשים לאחר פנייתו, ולעתים סמוך ללידה".

להסיר מהמעסיקים את תוספת העלויות

לדברי חלד, בלי שינוי בשני הנושאים הללו, ההגנה על זכויות נשים בעבודה עלולה להשיג תוצאה הפוכה: להגביר את ההסתייגות מהעסקתן בגילאי הפוריות וההורות הצעירה; ולהרבות מקרים שבהם משולם שכר לא שווה לעובדת ולעובד.

"מעסיקים שצופים כי ייאלצו לשלם תוספת עלויות בהעסיקם נשים, ואפשרויות ניצול לרעה, באין להם מנגנון הגנה יעיל, יעסיקו פחות נשים וישלמו בעד עבודתן שכר לא שווה (דומה הדבר למצב שבו מיסוי מוגבר גורם לניסיונות העלמות מס)".

ומה הפתרונות למצב הקיים? עו"ד קליינברגר-אתר סבורה כי אחד מהם הוא לאפשר לנשים לוותר על הגנות שניתנות להן, אבל בתנאים שיבטיחו שהוויתור איננו נובע מאילוץ של המעסיק. "למשל, ניתן להניח שגובה השכר וסוג המשרה מהווים אינדיקציה לחופש ההחלטה של העובדת".

פתרון אפשרי נוסף שמציעה קליינברגר-אתר הוא לקבוע מנגנון לפרידה מוסכמת בין המעסיק לעובדת, במקרים שיוגדרו מראש, או תמורת תשלום פיצוי מוגדר שיתווסף לפיצויי הפיטורים הקיימים כיום.

עו"ד חלד מציע ליצור מערכת נורמות שתסיר מכתפי המעסיקים את תוספת העלויות שנועדה לקדם את שוויון הנשים, ושתשווה את העלויות של העסקת נשים וגברים, זאת, על-ידי השתת העלויות העודפות על החברה בכללותה. "עלינו לייעל את מערכות האכיפה, באמצעות שיפור טיב השירות, ולאו דווקא באמצעות הגברת הענישה".

ונחזור לסיפורה של העובדת ע' מתחילת הכתבה. לדברי עו"ד איילון, במקרים כגון אלה, כאשר הממונה על עבודת נשים קובעת כי אין קשר בין הפיטורים לבין ההיריון, ולמרות זאת המעסיק נאלץ להמשיך את העסקתה של העובדת נגד רצונו, הפתרון הוא שהמדינה תישא בחלק מהעלויות.

"ראוי, צודק ונכון יהיה שהמדינה או כל גורם אחר שייקבע, ישתתפו בנטל הכספי למימון שכרה של העובדת שממשיכה לעבוד נגד רצון המעסיק, עקב היותה בהיריון. כך ההגנה על העובדת תהיה מידתית, והפגיעה המיותרת במעסיק, תקטן".

עדיין סובלות מקיפוח בתנאי העבודה

ההגנה על זכויותיהן של נשים עובדות בישראל באה לידי ביטוי באופנים רבים. החוק המרכזי העוסק בזכויות נשים בעבודה הוא "חוק עבודת נשים", שחוקק ב-1954, ותוקן ועודכן מאז עשרות פעמים.

החוק ותקנותיו מתייחסים לסוגיות שונות הקשורות לעבודת נשים, וביניהן התנאים שבהם מותר להעסיק אישה בעבודות לילה; עבודות שבהן אסור להעסיק אישה בגיל הפוריות או בזמן ההיריון; וכן יחסי העבודה בין האישה למעסיקה מרגע שנכנסה להיריון, או במהלך טיפולי פוריות, לרבות פיטורים.

חוק עבודת נשים מגדיר את זכויותיה של אישה בהיריון, לפני ההיריון, במשך ההיריון, בחופשת הלידה ולאחריה. אחד מהתיקונים המשמעותיים האחרונים שנערכו בחוק - שנכנס לתוקפו ב-22 במארס 2010 - האריך את משך חופשת הלידה לעובדות מ-14 שבועות ל-26 שבועות (חצי שנה), מהם 14 שבועות בתשלום, ו-12 שבועות ללא תשלום.

חוק מרכזי וכללי נוסף (מ-1988) המגן על נשים בעבודה, הוא "חוק שוויון הזדמנויות בעבודה", האוסר על מעביד להפלות בין עובדיו, בין היתר, מחמת מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, היריון, טיפולי פוריות והפריה חוץ-גופית או היותם הורים.

חוקים חשובים נוספים הם: "חוק שכר שווה לעובד ולעובדת", הקובע כי נשים וגברים זכאים לשכר שווה באותו מקום עבודה, בעד אותה עבודה; ו"החוק למניעת הטרדה מינית בעבודה", המטיל על המעביד חובה לנקוט אמצעים סבירים למניעת הטרדה מינית או התנכלות במסגרת יחסי העבודה על-ידי עובדו או ממונה מטעמו, ולטפל במקרי הטרדה מינית שכבר התרחשו.

יצוין כי חרף הדעות שהביעו חלק מעורכי הדין בכתבה, נשים רבות בישראל עדיין סובלות מקיפוח בתנאי העבודה בהשוואה לגברים, והנורמות המשפטיות לטובתן לא הצליחו לחלחל לשטח -כלומר, להרבה מקומות העבודה שעדיין מפלים בין שכר הנשים לגברים.

בסקר רחב שערך משרד התמ"ת לפני כשנתיים בקרב נשים עובדות - לבדיקת יישומו של חוק עבודת נשים - ענו 92.6% (!) מבין הנשאלות כי הן חששו שיפוטרו מהעבודה עקב כניסתן להיריון; ו-81.6% הודו כי החליטו לעכב את כניסתן להיריון מחשש שהקריירה שלהן תיפגע.

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל