גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דובר צה"ל: "המלחמה הבאה תהיה הרבה יותר קשה להסברה"

כך טען תא"ל פולי מרדכי בוועידת ישראל לעסקים ■ דובר צה"ל לשעבר, אבי בניהו: "למלחמה הבאה יצטרכו רמטכ"ל ובמאי, אבל האמת תנצח"‏

"אנחנו פחות מתבשמים מהמבצע האחרון. צבאית, אנחנו מבינים שהיה פה מבצע תחום בזמן, ועכשיו אנחנו כבר נערכים למלחמה הבאה, שבה האתגר יהיה המהירות. עם זאת, היו לנו גם טעויות - ואיפה שאנחנו טועים, אנחנו גם מתקנים" - כך אמר הערב (ב') דובר צה"ל, תא"ל יואב (פולי) מרדכי, בפאנל "מערך ההסברה של מדינת ישראל בחו"ל" שנערך במסגרת ועידת ישראל לעסקים 2012 של "גלובס".

‏את הפאנל הנחתה עורכת "גלובס הערב", גתית פנקס. בהכנת הפאנל השתתף דורון לנדוי, יזם בתחום התקשורת ופעיל בהתנדבות גם בקידום ההסברה של מדינת ישראל בעולם.

בדיון נשאלה שאלת גבולות התפקיד של דובר צה"ל, שבפועל מבצע לעתים גם דוברות הקשורה לצד המדיני, וכן שאלת סנכרון כל הגופים העוסקים בדוברות של המדינה - ובהם משרד החוץ, משרד ההסברה ומשרד ראש הממשלה. האם הם צריכים להיות מסונכרנים ביניהם? האם צריך לצאת מהם מסר אחיד?

"באופן טבעי, כשהמדינה יוצאת למבצע, המעשה הצבאי יותר דומיננטי", אמר מרדכי. "אני תיחמתי את הפעילות של דובר צה"ל לדוברות מבצע 'עמוד ענן' בלבד. יחסית למבצעי עבר, עדיין דובר צה"ל יותר דומיננטי במבצע צבאי".

‏‏‏"צריך שהצבא יוביל את המסרים הצבאיים, והמדינה תעביר את המסרים הפוליטיים - אבל שיהיו מתואמים", אמר אבי בניהו, יועץ אסטרטגי ודובר צה"ל בעבר. "צה"ל, לדעתי, מרכז עוצמות יתר בהסברה הלאומית. הצבא נכנס להרבה מאוד חללים שמותירים משרד החוץ, ההסברה ומשרד הביטחון, למרות שהמלחמה החדשה לא משאירה מקום לחלל. השאיפה היא שלמדינה יהיה מסר אחיד, אבל זה לא פשוט".

‏‎בהמשך הדיון אמר בניהו כי "דובר צה"ל מקבל ציון מאוד גבוה על מה שנעשה ב'עמוד ענן'. זה היה הרבה יותר טוב מאשר ב'עופרת יצוקה'. תהליכים הבשילו, וזה עזר מאוד לדובר צה"ל. תמיד צריך להתכונן לדבר הבא, וצה"ל מפנים, משתפר ומפיק לקחים. עד שנגמור להפיק את הלקחים נצטרך שוב להתחיל מחדש".

‏‏ד"ר נועם למשטריך-לטר, דיקן-מייסד של בית-הספר סמי עופר לתקשורת במרכז הבינתחומי הרצליה, אמר בתגובה: "אני חושב שכאשר דובר צה"ל מדברר את מדינת ישראל, יש כאן בעיה קשה. הוא עשה עבודה נהדרת, אבל הקהל בעולם מחולק. הקהל היהודי הוא הקהל של דובר צה"ל, והייתה לו הופעה יוצאת מן הכלל שם. אם היינו מודדים את האפקטיביות כלפי קהלים אחרים, אני לא בטוח שהיינו זוכים לאותה תוצאה.

"אני מכיר פרסומים על ביקורת בשימוש במדיה החברתית על-ידי דובר צה"ל. דובר צהל עשה עבודה נפלאה בקהלים שמעודדים אותנו, אבל חשוב מאד לפתח מדיניות חדשה שבה דובר צה"ל לא יתפוס מקום מרכזי בהסברה".

‏‏לדבריו, "היום אנחנו במלחמה על תודעה, וישראל נמצאת במצב לא טוב. ההסברה מנוהלת על-ידי כמה גופים, וזה לא עובד טוב. חסרה לנו מדיניות הסברה לגבי איך ישראל צריכה להתנהג בעיתות משבר. דובר צה"ל עשה עבודה מעניינת, אבל אין מדיניות כוללת".

‏‏‏למלשטריך-לטר סבור כי המסר לא צריך להיות אחיד, ושטוב יותר כשיש ריבוי מסרים - חוכמת ההמונים עדיפה לטענתו במקרה הזה. "ההסברה הכי אפקטיבית בעיניי הייתה כאשר סטודנטים מהמרכז הבינתחומי הצליחו להגיע ל-20 מיליון איש ברחבי הרשתות החברתיות. זאת ההסברה הכי אפקטיבית. היא לא נתפסת כהסברה מטעם או כתעמולה, אלא כאותנטית יותר".

‏‏- מיד לאחר סיום מבצע "עמוד ענן", התרחש אירוע משמעותי בזירה המדינית: ההכרה ברשות הפלסטינית כמשקיפה באו"ם, עם כל הזכויות הנובעות מכך, וכן התגובה המיידית של ישראל בדמות הרחבת הבנייה באזור ‏E1‎‏. האם ישראל הפקירה את הזירה המדינית בנושאים הללו?

אילנה שטיין, סגנית דובר משרד החוץ, השיבה כי "המהלך הפלסטיני באו"ם הוא עניין מדיני, והעבודה שלנו כדיפלומטים לא מגיעה לציבור. נעשתה עבודה, והיה מצב ידוע מראש - שתהיה תמיכה במהלך. אבל לפעמים יש גבול לכמה הסברה ודיפלומטיה יכולים לעזור. אנחנו תומכים במסרים המועברים דרך הרשתות החברתיות ומכשירים אנשים לספר את הסיפור האישי. זה הרבה יותר אמין".

‏דני סימן‏, סמנכ"ל הסברה במשרד ההסברה, ציין כי "היעד שלנו היה למצוא את המסר שרוב הציבור יכול להיאחז בו ולקדם אותו. אני מסכים שזה לא התפקיד של הצבא לדברר את ‏E1‎‏, וייתכן שהיה ואקום בשטח. בנינו יסודות לאורך השנים האחרונות לשיתוף-פעולה, אבל ללא מאות מתנדבים בחו"ל היה יותר קשה.

"יש לישראל מאגר עצום של עולים חדשים ודוברי שפות שונות, שפעלו כל הזמן ועשו עבודה מצוינת. בפעם הראשונה המדינה יכולה להפעיל מאגר אדיר של אנשים להצגת הפנים שלנו בעולם, ולא רק בעלי עניין - כמו עובדי משרד החוץ".

‏‏‏‎‎תפקיד המצלמה במזרח התיכון

‏‎‎בהמשך התייחס מרדכי לפעילות בערבית של דובר צה"ל: "אנחנו מפעילים אתר בערבית, אבל קשה להתראיין באל-ג'זירה. הם מעלים ברקע תמונות של ילדים הרוגים, ואתה לא יודע אם זה מסוריה או מהמלחמה הקודמת. גילינו שכשאנחנו מספרים בערבית לתושבים מה אנחנו עושים, אנחנו מקבלים ציון גבוה לגבי האמינות שלנו ביחס לכלי התקשורת הערביים. זה חשוב לנו להסביר שאנחנו לא נלחמים בתושבים אלא בחמאס, אבל זה קשה".

‏‏בניהו‏ אמר בהקשר זה כי "המצלמה במזרח התיכון הולכת ותופסת את מקומה כמחסום מהותי בהפעלת הכוח. כל מג"ד יודע את המשמעות הזאת של נוכחות מצלמות".

‏שינוי מהותי שהיה הפעם ב"עמוד ענן" הוא שהעיתונאים הזרים נכנסו לעזה, ולדברי סימן ומרדכי, הדבר הביא לשינוי אמיתי. "בזמן אמת, העיתונאים הזרים יצאו נגד דיווחים לא נכונים של הפלסטינים. אני גם חושב שזה תרם לאיזון של הדיווחים", אמר מרדכי.

- ‏האם החשיבה על ההסברה ועל איך הדברים נראים ומצטלמים משפיעה על פעולות שמבצעים בשטח?

בניהו טוען כי "המצלמה לא מונעת, אבל היא גורמת שיתחשבו בה. רק בזכות העובדה שיש מצלמות פזורות, יכלו להרשות לעצמם אזרחים סורים ביום הנכבה להיכנס לישראל, לשבת לקפה במג'דל-שמס ולחזור בחזרה, מבלי שייווצר עימות. הכול מתועד, וזה גורם לשינוי".

‏‏מרדכי הוסיף כי הוא מכין את חטיבת דובר צה"ל למלחמה הבאה, שתהיה הרבה יותר קשה ומסובכת להסברה מאשר מבצע "עמוד ענן". "מאחר שהעימות השתנה, האתגר הרבה יותר גדול. הבנו שאין לנו תמונת ניצחון במבצע 'עמוד ענן'. זו הייתה טעות במלחמת לבנון השנייה, כשרצינו תמונת ניצחון בבינת-ג'בל, והכול הסתבך. הזירות הרלוונטיות שנמצאות במוקד הן בעיקר לבנון, אבל גם יהודה ושומרון, שאני מקווה ששם הזירה לא תתעורר.

"היכולת שלי להסביר מלחמה ב'עמוד ענן' הייתה יותר קלה, הייתה לגיטימיות, אבל ברור לי שאם חיל האוויר היה מפספס, והיו לי הרוגים אזרחיים רבים - היינו בבעיה. זה כבר קרה גם במלחמת לבנון השנייה וגם ב'עופרת יצוקה'.

"מה שיהיה שונה במלחמה הבאה הוא ההבנה שצה"ל יצטרך להפעיל הרבה מאד כוח בתחילת המבצע, ולהשיג יעדים בזמן קצר כמה שיותר. ככל שהמבצע מתארך, אנחנו נכנסים לבעיה יותר גדולה - גם בנושא דעת הקהל".

‏‏‏"המלחמה הבאה תהיה אתגר עצום", אמר בניהו. "הרמטכ"ל יודע שכאשר תל-אביב תותקף - אין לו יותר מ-8-12 ימים לגמור את העסק. לכן נצטרך להפעיל עוצמת אש בלב אוכלוסיית אזרחית, וזו תהיה הבעיה במלחמה הבאה שתהיה אלימה מאוד. יצטרכו בשבילה רמטכ"ל ובמאי. יחד עם זאת, האמת תנצח. כאשר כולם יודעים לעבוד ולנגן בכינור אחד, המשימה תהיה הרבה פחות קשה הסברתית". ‏‎‎‏

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים