גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש המחוזי בת"א מאשר לתבוע מנכ"ל בשל שכר-עתק

אישר לבעלי מניות באילקס מדיקל לנהל תביעה נגזרת נגד המנכ"ל לשעבר משה בן-שאול, בטענה כי שכרו לא קיבלו אישור מתאים ■ נדרש להשיב 31 מיליון שקל

בית המשפט מאשר לנהל תביעה נגזרת, בגין מתן שכר-עתק למנכ"ל חברה ציבורית, ללא אישור האסיפה הכללית של החברה. בית המשפט המחוזי בתל-אביב אישר היום (א') לבעלי מניות בחברת המכשור הרפואי, אילקס מדיקל, לנהל תביעה נגזרת בשם החברה נגד משה בן שאול, מנכ"ל החברה לשעבר ובעל השליטה בה ונגד חברי דירקטוריון אילקס מדיקל , שהיא חברה ציבורית.

זאת, בטענה כי תנאי ההעסקה של בן שאול ושכרו, לא קיבלו את האישורים המתאימים ובין היתר, לא קיבלו את אישור האסיפה הכללית של החברה. באמצעות משרד עוה"ד שאשא וצמח, דורשים התובעים ארנון ואלונה אפרת מבן-שאול להחזיר לקופת החברה את השכר בסך 31 מיליון שקל שקיבל, לטענתם שלא כדין, מאז 2005.

שופטת המחלקה הכלכלית, רות רונן, ציינה בהחלטתה לאשר את ניהול התביעה הנגזרת נגד בן שאול כי "קיימות אינדיקציות לא מעטות המטילות ספק בכך כי שכרו של בן שאול היה הוגן". לדבריה, השוואה למקבלי שכר אחרים, ובין היתר למנכ"לים בחברות בעלות היקף פעילות דומה, "אינם מחזקים את המסקנה לפיה שכרו של בן שאול הוא סביר והוגן".

כן ציינה כי הסדר השכר שקיים בהעסקה של בן שאול הוא בעייתי גם מבחינת אופן העלאת השכר שלו. "בן שאול זכאי בהתאם להסכם ההעסקה לעלייה ריאלית של 7% בשכרו, שאינה תלויה בשום משתנה אחר. באופן זה חלה עלייה ריאלית משמעותית בשכרו של בן שאול במהלך השנים. כך לדוגמה, שכרו עמד על שיעור של 2.4 מיליון שקל ב-2005 וב-2010 היה השכר בשיעור של 8 מיליון שקל. ב-2011 השתכר בן שאול 10.6 מיליון שקל", כתבה.

לדבריה, "עניין זה אינו שולל בהכרח באופן חד משמעי את העובדה כי השכר העכשווי של בן שאול הוא הוגן, אולם הוא ודאי מעלה שאלות נכבדות שהמשיבים צריכים להתייחס אליהן", כתבה השופטת.

ניהול התביעה הנגזרת אושר נגד בן שאול עצמו אך לא נגד חברי הדירקטוריון של החברה. השופטת קבעה כי התביעה נגד הדירקטורים נדחית הואיל והמבקשים לא פרטו את הטענות העובדתיות והמשפטיות נגד כל אחד ואחד מהם.

השופטת ציינה כי החברה עצמה הודתה שהיה עליה להביא לאישור האסיפה הכללית ב-2005 את הסכם ההעסקה של בן שאול, וכך עלה גם מחוות דעת שניתנה לחברה ע"י פרופ' שרון חנס. עם זאת, בן שאול וחברי הדירקטוריון, טענו כי אם הסכם ההעסקה עם בן שאול הייתה מובא לאישורה של האסיפה הכללית, סביר להניח כי היא הייתה מאשרת את תנאיו.

לדבריהם, ניתן ללמוד זאת מאינדיקציות שונות ובין היתר מכך שהאסיפה אישרה באותה תקופה את תנאי השכר של קרובי משפחה של בן שאול שהועסקו בה. השופטת קבעה כי "אין מקום לכך שביהמ"ש יניח איך הייתה האסיפה הכללית נוהגת, לו העניין היה מובא בפניה. זאת משום שהחשיבות של אישור האסיפה הכללית (קרי בעלי מניות המיעוט) היא בין היתר באפשרות לקיים בפניה דיון, באפשרות של בעלי מניות להתנגד לאישור ולנסות לשכנע בעלי מניות אחרים שלא להסכים לאשר את ההסכם בתנאים הקיימים".

לדבריה, "'ניחוש' של ביהמ"ש ביחס לתוצאה אפשרית של ביהמ"ש ביחס לתוצאה האפשרית של דיון באסיפה הכללית בשנת 2005, אינו אפשרי ובעיקר אינו רצוי - שכן הוא מייתר את ההליך החשוב של דיון בפני הגוף שלו ניתנה הסמכות לקבל את ההחלטה".

"סכומים חריגים"

צוין כי ביולי 2011 קבעה רשות ני"ע כי אילקס שילמה 31 מיליון שקל לבעל השליטה בחברה משה בן שאול תוך חריגה מהותית מתנאי הסכם ההעסקה שלו. דירקטוריון אילקס דוחה את טענות הרשות וטוען שהכספים שולמו לבן שאול כדין. יחד עם זאת, הרשות לא דרשה את ההחזר הכספים. עמדת הרשות פתחה צוהר למשקיעים ואיפשרה את הגשת התביעה לבית המשפט בדרישה להחזר הכספים העודפים שקיבל בן-שאול.

על חברי הדירקטורין נמנים השר לשעבר, דני נווה, משה דברת, אבי זליגמן, מאיר יעקובסון ובני משפחתו של משה בן שאול, קלוד, יונתן ולוסיאן בן שאול.

משפחת ארנון נחשפה לאי הסדרים לכאורה באישור שכרו של בן-שאול בעקבות התכתבות בין החברה לבין רשות ני"ע, שפורסמה באתר הבורסה. הרשות ביקרה את הליך אישור השכר ודרשה לכנס אסיפה כללית חוזרת שתאשר את השכר בדיעבד.

"הסכומים ששולמו לבן-שאול חורגים מהשכר הסביר והראוי למנכ"ל בחברה כזו", הם כותבים בתביעה. "בעל השליטה בחברה שולט בכל מנגנוניה. בדרך זו הוא דואג למשיכות שכר מופלגות לו ולבני משפחתו", הם כתבו בבקשה.

התובעים הוסיפו כי "אחת הרעות החולות שמהן סובל השוק הישראלי היא שבעלי השליטה עושים בחברות ציבוריות כבשלהן ולא מהססים לפגוע ולעשוק את בעלי מניות המיעוט".
אילקס, שמשווקת בדיקות רפואיות, הונפקה בבורסה בתל אביב ב-1994. המייסד, בן-שאול, שימש כמנכ"ל וכיו"ר החברה. ב-2005 אסרה האסיפה הכללית של החברה על בן-שאול לכהן בשני התפקידים והוא הפסיק לכהן כיו"ר.

לדעת התובעים, שינוי זה דרש אישור מחדש של הסכם ההעסקה באסיפה הכללית, אך החברה לא ביצעה הליך זה. עלות שכרו מאז 2005 הסתכמה ב-31 מיליון שקל. שכרו החודשי, שעומד כיום על 209 אלף שקל ברוטו, נגזר בין השאר מהרווח שמציגה החברה וכן מבונוסים שונים, והוא עולה בהדרגה משנה לשנה, במקביל לעלייה בשיעורו מהרווח. השכר השנתי ב-2010 עמד על 8 מיליון שקל, כ-26% מרווחי החברה.

התובעים מצביעים על כך שבתו, בנו וחתנו של בן-שאול מועסקים בחברה ועל כך שלמשפחה יש רוב בדירקטוריון.

עוד כתבות

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"