גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"'ניוזוויק' ימשיך להשפיע. גם אובמה צורך חדשות בדיגיטל"

שבועון "ניוזוויק" הגיע אתמול לסוף דרכו המודפסת, אך העורך הכלכלי הבכיר, דניאל גרוס, נשמע אופטימי ■ הוא מבין את הצעד של הבעלים, טוען כי המגזין לא יאבד את השפעתו ומעריך כי עוד עיתונים ילכו בעקבותיו בשנה הקרובה

80 שנה אחרי שיצא לראשונה לאור, מגזין "ניוזוויק" ("Newsweek") המיתולוגי הגיע אתמול (ב') לסוף דרכו המודפסת. קברניטי העיתון, חברת The Daily Beast, שאליה מוזג השבועון האמריקאי ב-2012, החליטו שהגיעה העת לעצור את מכונות הדפוס ולנתב את המאמצים המערכתיים אל עבר האופק הדיגיטלי. שבועון החדשות ינפק מעתה והלאה מהדורות אייפד בלבד, לאחר שהפרינט לא הצדיק את עצמו כלכלית.

"להשאיר מאחור את הדפוס זו החלטה די דרמטית, אבל היא הייתה חכמה והכרחית עבור 'ניוזוויק'", טוען דניאל גרוס, עורך כלכלי בכיר בשבועון, בראיון ל"גלובס". "אם לא רואים דרך לרווחיות, קשה להבין למה צריך להמשיך. אחרי הכול, מגזינים הם עסק. המהלך הזה מאפשר לנו לחקור את הקהל שלנו היכן שהוא היום, והיכן שיהיה בעתיד".

גרוס, שלקח החודש חלק בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס", מסביר כי המהלך שאולי נראה דרמטי מבחוץ, עבר באופן טבעי יחסית בקרב עובדי השבועון. "בשנים האחרונות, שינויים הפכו לדבר קבוע ב'ניוזוויק' ובעולם המגזינים. אנשים התרגלו אליהם. עבודה בתקשורת פירושה לאמץ משהו חדש מדי שנה - אינטרנט, טוויטר ופייסבוק, צילומי וידיאו, הפקת גרסת טאבלט. זהו רק עוד מהלך כזה".

- זהו עוד מסמר דיגיטלי בארון הקבורה של העיתונות המודפסת?

"אני חושש שהקלפים נוטים כבר זמן מה נגד הפרינט. הדולרים של הפרסום נגדה - חברות רוצות לפרסם במקומות של צמיחה ולא במקומות של נסיגה. רוח הזמן נגדה - אנשים מעוניינים ומצפים למיידיות שהמדיה הדיגיטלית מספקת, והרבה ממה שמופיע בדפוס יכול להיות מיושן כשהוא מופץ. וגם העתיד נגדה - יש לי שני ילדים, בני 10 ו-14, ואני לא יכול לגרום להם לפתוח מגזינים, עיתונים וספרים".

"הקוראים עוברים הלאה"

גרוס עבד בעבר בגופים אינטרנטיים כמו יאהו פייננס ואתר החדשות Slate. לדבריו, "הדיגיטל כבר הרג את הדפוס או לפחות פצע אותו קשות. לא רק עיתונים ומגזינים, אלא גם ספרים. במילים פשוטות, המדיה בניו-יורק שלתוכה גדלתי - המגזינים המבהיקים והעבים, עיתוני היוקרה והמו"לים המכובדים - היא צל של עצמה.

"כן, 'הניו-יורק טיימס' ו'ואנטי פייר' עדיין מופיעים, והמו"לים עדיין מוציאים לאור אלפי עותקים, אבל הצרכנים עוברים הלאה, וכל דבר אחר כבר מצומצם בהרבה: פחות כוח-אדם, פחות עמודים, פחות נקודות מכירת ספרים ומגזינים. הבעיה הבסיסית של מקומות הדפוס ששרדו היא איך לעצור את הירידה בהכנסות, וזה קשה מאוד".

- המודל העסקי של העיתונים ושל רוב המדיה הדיגיטלית נשען בעיקר על פרסומות, אך גם התעשייה הזו במשבר. העיתונים יצטרכו להחליף את המודל שלהם, או שתעשיית הפרסומות תתאושש?

"חלפו הימים שבהם הקוראים והמו"לים ציפו שהמפרסמים ישלמו להם כדי לקבל מוצר מסובסד. במשך שנים בארה"ב, לא מעט מגזינים מכרו מנויים מוזלים במיוחד (30 דולר למנוי שנתי לשבועון TIME, או 10 דולר למגזין GQ) ועשו את כל כספם מפרסומות. אבל הפרסומות נעלמו, ואני לא חושב שהן יחזרו לעיתונות הכתובה.

"עיתונים ומגזינים צריכים לפתח את מה שאני מכנה 'האומץ לגבות מחיר'. הם תמיד חוששים לייקר את המוצר שלהם מפני שלדעתם הוא יפסיד תפוצה, אבל אין טעם בתפוצה גדולה כאשר אתה מפסיד על כל גיליון".

לדבריו, "'הניו-יורק טיימס' ו'הוול סטריט ג'ורנל' הם המתקדמים ביותר מבחינה זו. הם יודעים שיש להם מוצר מובחר, ואם אתה רוצה אותו על סף ביתך מדי יום, אתה צריך לשלם מאות דולרים בשנה - והם גובים גם על גישה מקוונת".

- עם מה יתמודד בעתיד העיתונים שישרדו את המשבר הנוכחי?

"עיתונים שמצליחים היום כבר הצליחו להבין מה לעשות. יש להם את בסיס הלקוחות שמוכנים לשלם ואת המפרסמים שיתמכו בהם. בשווקים מתפתחים כמו הודו, שבה צריכה המונית רק מתפתחת, הם יכולים להצליח מאוד לאורך תקופה ארוכה.

"מנגד, במקומות כמו אירופה וכלכלות מתקדמות אחרות, שבהן המדיה הדיגיטלית עדיין לא מפותחת כמו בארה"ב, הם יצטרכו לתפוס מחסה ברגע שהיא תסגור את הפער".

"איכות הכתיבה היא הפרמטר החשוב"

משבועון שהיה מוצר פיזי שנח על שולחנם של מנהיגים ומקבלי החלטות בארה"ב ובעולם, "ניוזוויק" הפך החל מעתה לעוד אפליקציה בחנות היישומים של אפל. אך גרוס לא חושש למעמד השבועון בקביעת סדר יום.

"אני לא רואה מדוע ההשפעה שלנו צריכה לצנוח", הוא אומר. "אני מניח שנשיא ארה"ב, ברק אובמה, צורך הרבה יותר חדשות בצורה דיגיטלית מאשר בצורת נייר. מה שבאמת משנה הם איכות הכתיבה, הצילומים והעיצוב, שלא משתנים. במבט קדימה, האם עדיף להיות על הטאבלט של מישהו או על ה-Table (שולחן) שלו? אני חושב שעל הטאבלט".

- האם להערכתך יהיו עיתונים ומגזינים נוספים שילכו בעקבות "ניוזוויק" ב-2013?

"אני מעריך שכן. לחברות שעושות כסף מנייר אין סיבה להפסיק לפרסם על נייר, והן לא צריכות לעשות זאת. אבל אלה שממשיכות להפסיד כסף, ואין להן 'הורה' תאגידי עם כיסים עמוקים או דרך לעבור לרווחיות בשנה רביעית של האטה כלכלית, יצטרכו להפעיל שיקול-דעת".

- איך אתה רואה את עתיד העיתונות?

"העתיד שייך לדיגיטל, אך הוא שייך בעיקר לרעיונות, וזה חשוב יותר. עיתונאות וכתיבה הם למעשה עסקי רעיונות. מה שמתחיל כבלוג יכול להפוך למאמר מערכת, אחר-כך לכתבת שער מגזינית, לסדרה מקוונת, לספר, לתוכנית טלוויזיה וגם למשהו שמלמדים. כך אני פועל בשנים האחרונות. הכול עניין של לקחת רעיון ולמצות כמה שיותר בכל אמצעי המדיה".

עבור גרוס, מדובר בקדנציה השנייה ב"ניוזוויק", אליה חזר לפני כ-4 חודשים, ושנתיים אחרי שעזב בפעם הראשונה לטובת תפקיד של עורך בכיר ופרשן בפורטל הכלכלי המצליח של יאהו, יאהו פייננס. גרוס עזב את יאהו במקביל לכניסתה של מריסה מאייר לתפקיד המנכ"לית החדשה של החברה, שעברה לא מעט זעזועים ניהוליים בשנים האחרונות.

- בתור מי שהיה שם, אתה מאמין שמאייר תצליח היכן שקודמיה נכשלו?

"לא הייתי אומר שכל קודמיה נכשלו. רבים מהם כיהנו רק כמה חודשים. יאהו הוא אחד ממותגי האינטרנט המובילים בעולם, והוא עושה הרבה כסף ממכירת פרסום ומושך אליו מספר ענק של גולשים וקוראים. מעטות החברות שיכולות לומר את זה.

"במידה רבה, אנשים השוו את מניית יאהו ואת מקומה בשוק לעידן הבועה משנות ה-90, מה שלא הוגן כלפיה. באשר למאייר, היא מנהיגה מוכשרת וכריזמטית מאוד, שמכירה את הטכנולוגיה מלמטה למעלה. לכן אני חושב שיש לה סיכוי טוב מאוד להצליח".

עוד כתבות

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

המדדים והדוחות מאותתים שהשליטה באינפלציה בארה"ב עדיין רחוקה

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים