גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רויטר: "ישראלים יימנעו מהוצאות אחרות - העיקר המשכנתא"

יעקב רויטר ממזרחי טפחות: "הייתה כאן מלחמה לא מזמן עם טילים ונפגעים, ויומיים אחרי שהסתיימה - שוב זרמו הבקשות למשכנתא כאילו לא קרה כלום. זאת הגדולה אצל הישראלים" ■ "בסוף הצורך לקנות דירה עולה על כל דבר אחר"

הגזירות שהטילו הממשלה ובנק ישראל במטרה לצנן את שוק הנדל"ן בשנתיים האחרונות, הביאו את יעקב רויטר, מנהל פעילות המשכנתאות בבנק מזרחי טפחות בתחילת 2012, למסקנה אחת: הרבה עבודה לא תהיה. אך המציאות, הוא אומר, הוכיחה אחרת. "בתחילת 2012 חשבנו שניסיונות הממשלה והמפקח על הבנקים לצנן את שוק הנדל"ן ישפיעו על היקף נטילת המשכנתאות ושלא נראה שוב את המספרים של 2010", אומר רויטר, השחקן הגדול ביותר בתחום המשכנתאות, בראיון ל"גלובס".

"בשנת 2010 היקף נטילת המשכנתאות עמד על 47 מיליארד שקל, וב-2011 על 45 מיליארד שקל. היינו בטוחים שהמספר הזה יצנח ב-2012 אבל לאט לאט ראינו שהמספרים שוב מגיעים לשיא, ועכשיו כשהשנה נגמרת המספרים מראים שהגענו בעצם להיקפים של 2010 כשהשוק היה בשיא".

רויטר סבור שלמרות המגבלות, המציאות גברה על הרגולציה. "בפועל יש לציבור שתי אופציות - לקנות דירה או לשכור דירה. האופציה לשכור דירה היא בעייתית", סבור רויטר, "הדירות במצב רעוע, שכר הדירה גבוה ואין ודאות לטווח ארוך. לגור עם ההורים זה גם אלטרנטיבה גרועה כשיש לך משפחה משל עצמך, ולכן הריבית הנמוכה מביאה אנשים לקנות דירה. המציאות הוכיחה גם שכל מי שהמתין וישב על הגדר בתקווה שמחירי הדירות יירדו, התאכזב - כי לא קרה דבר. ב-2012 לא הייתה ירידת מחירים אבל כן היה שינוי. ב-2012 משך הזמן שדירה עמדה בשוק היה ארוך יותר. זה לא השוק של 2010. גם בירידי דירות כבר אין את החגיגות שהיו ב-2011, הם כבר לא מפוצצים במבקרים ומגיעים רק אנשים שבאמת צריכים לקנות דירה".

רויטר סבור שגם מי שבטוח שתהיה ירידת מחירים של אחוזים בודדים לא צריך להמתין. "כשקונים דירה למגורים זה לא משנה מה יקרה בעוד שנה או שנתיים, וזאת בניגוד למשקיעים", הוא אומר.

- מדוע?

"מי שקונה דירה למגורים צריך לחשוב 15 שנה קדימה ולכן אין משמעות לירידת מחירים. כשמשפחה רוצה לקנות דירה ב-1.5 מיליון שקל, האם זה משנה אם הדירה תרד עוד תקופה מסוימת ב-100 אלף שקל? אם מצאו דירה שמוצאת חן ומתאימה כדי לגור בה, לירידת מחיר אין משמעות. זה רק מביא לשיחות מיותרות בין בני הזוג בשיחות סלון. אני מציע לזוגות כאלה לדבר על דברים אחרים. מי שמצא דירה שהוא אוהב כדי לגדל בה את ילדיו, שלא יעשה חשבונות".

- מה להערכתך יקרה למחירי הדירות בשנה הבאה?

"מחירי הדירות יירדו עד לרמה של 5%-10%, לא יותר מכך", הוא אומר, "בסוף הצורך לקנות דירה גובר על כל שאר הדברים. הייתה כאן מלחמה של ממש לא מזמן במבצע עמוד ענן עם טילים ונפגעים, ויומיים אחרי שהסתיימה, שוב זרמו הבקשות למשכנתא כאילו לא קרה כלום. זאת הגדולה אצל הישראלים".

לדברי רויטר, ב-2012 נרשם שינוי בהיקפי המשכנתאות שניטלו בערים מסוימות, כאשר בחלקן חלה עלייה וחלקן אף רשמו ירידה. "בבאר שבע ובראשון לציון הביקושים נשמרו ברמתם הקיימת. בבית שמש, לעומת זאת, נרשמה עלייה של 10% בהיקף המשכנתאות שניטלו ב-2012 לעומת 2011. עלייה דומה רשמה חיפה בעיקר מצד משקיעים, שרכשו ב-2012 דירות להשקעה ליד האוניברסיטה והטכניון. עיר נוספת שממש קפצה כיתה היא חדרה, שהיקף המשכנתאות שסיפקנו בה ב-2012 היה גבוה ב-13% מזה שניתן ב-2011.

"יש בחדרה בנייה מאסיבית וגם הרבה תחרות. אחת מחברות הנדל"ן שערכה כנס מכירות ביום שישי השנה, סיפרה שקבלן מתחרה הזיז את השלטים המכוונים למשרד המכירות של החברה, למשרדים של החברה שלו. אבל העיר שרשמה את הגידול הכי משמעותי בהיקף נטילת המשכנתאות היא אילת, שב-2012 רשמה גידול של 20% בהיקף נטילת משכנתאות לעומת 2011. עוד נתח שוק שהביקושים אליו גדלו ב-2012 היה תחום ההרחבות בקיבוצים בכל הארץ. בתל אביב אנחנו מרגישים ירידה בביקוש לדירות יוקרה, ובדירות רגילות כמעט ולא היה שינוי".

- האם לאור ההאטה במשק, אתם לא חוששים מעלייה בהיקף הפיגורים?

"הצורך לשלם משכנתא גדול מכל דבר אחר והישראלים יימנעו מהוצאות אחרות, העיקר לעמוד בתשלומי המשכנתא. אם אנחנו מזהים שאנשים מתקשים לשלם משכנתא, אנחנו ממליצים להם למכור את הדירה כדי שלא נגיע למצב שניאלץ להוציא אותם מהדירה. לכן אנחנו גם בוחנים תסריטים עתידיים, ולא נמהר לתת משכנתא למי שקונה דירה בדימונה בקומה רביעית בלי מעלית. כי בזמן אמת יהיה לו קשה למכור אותה, בניגוד לדירה בתל אביב. תמיד אנחנו שואלים את עצמנו מה יקרה כשהלווה יגיע לכשל".

אחד השווקים שניסו הממשלה ובנק ישראל לצנן הוא שוק המשקיעים, שסומנו בתור האחראים לעליות מחירי הדירות הגדולות. בנק ישראל הטיל כמה גזירות שעיקרן הכבדת המיסוי על משקיעים מסוף 2010. "ההנחיות הקודמות לא הפחידו את המשקיעים", אומר רויטר, "מס הרכישה המוגדל לא מזיז להם. ההנחיה המשמעותית הייתה רק לאחרונה, כשבנק ישראל קבע שמשקיעים יוכלו לקבל משכנתא רק בהיקף של 50% משווי הנכס".

אלא שבניגוד לתגובות שנשמעו לאחר הוראות המפקח שנכנסו לתוקפן מ-1 בנובמבר, שלפיהן שוק המשקיעים הוא היחידי שנפגע, רויטר סבור אחרת. "ההשפעה על המשקיעים עדיין תהיה מינורית", הוא אומר, "דווקא בהוראה כלפי הזוגות הצעירים שקובעת שיוכלו לקבל עד 75% מימון מרכישת דירה ראשונה, יש פספוס גדול".

- מדוע?

"אם זוג צעיר רוצה לקנות דירה ב-2 מיליון שקל בתל אביב, אז זה טוב מאוד שלא ניתן מימון של מעבר ל-75% מערך הדירה. אבל אם זוג סטודנטים לרפואה בצפת, שרוצים לקנות דירה ב-900 אלף שקל, הם כבר בשנה השישית ללימודים ועוד מעט יעברו להתמחות כל אחד בתחומו, ויש להם פוטנציאל השתכרות גבוה, אבל חסר להם 10% הון עצמי - לזוג כזה לאחר ההנחיה אין לי יכולת לעזור. ויש עוד הרבה דוגמאות כאלה גם בדרום, שאנשי צבא רוצים לקנות דירות סמוך לעיר הבה"דים וכושר ההשתכרות שלהם מצוין. אם הם צריכים 80% מימון ולא 75% אני לא יכול לעזור להם. מי שניסח את ההנחיה היה צריך לתת התייחסות ללווים עם פוטנציאל לכושר החזר נמוך, לעומת לווים על פוטנציאל גבוה יותר. היה כאן פספוס".

- האם בעקבות מגבלות בנק ישראל על היקף המימון ברכישת דירות להשקעה, נראה פחות משקיעים בשנה הבאה?

"ב-2013 עדיין נראה משקיעים בשוק. נכון שאלה שכבר לא יכולים למנף נכסים, אולי יפחיתו את הפעילות, אבל מתוך היכרות עם המשקיעים, לרובם יש כספים נוספים והם יידעו לגשר על מגבלת המימון ל-50% בלבד. לפי ההערכות שלנו, הם יהיו פשוט משקיעים מבוססים יותר".

בהתאחדות הקבלנים תולים את הסיבה המרכזית בירידה בהתחלות הבנייה במצוקת האשראי. רוב הבנקים קרובים היום למגבלה של מתן אשראי לסקטור הנדל"ן, ובנוסף על הבנקים לשפר את יחס הלימות ההון שלהם (היחס בין ההון העצמי לתיק האשראי), מה שמקטין עוד יותר את יכולתם לתת אשראי.

העובדה כי מספר מצומצם יותר של קבלנים מסוגלים לעמוד בתנאי המימון הנוקשים יחסית שמעמידים כיום הבנקים ולרכוש קרקעות לבנייה, תביא בשורה התחתונה לנתוני גמר בנייה נמוכים ולמחירי דירות גבוהים. כך סבורים בהתאחדות הקבלנים, ואכן משרדי השיכון והאוצר גיבשו תוכנית להוצאת מרכיב המע"מ מערבות חוק המכר, במטרה לשחרר לבנקים סכום של 6 מיליארד שקל מתקרת האשראי ההולכת וקרבה.

"אנחנו רחוקים מהמגבלה", מנפץ רויטר את ההנחה הרווחת, "המגבלה לא באה מהבנקים אלא דווקא מהקבלנים, שחוששים לקנות מגרש אם הם לא בטוחים שיוכלו למכור דירות במחירים שמתאימים להם. ואם הם קנו קרקע הם באים להתייעץ איך לשווק ולשאול כמה מימון ייתן הבנק למשקיעים שיקנו דירה בפרויקט.

"היום קבלנים לא מתחילים בפרויקט בלי לבדוק קודם בציציות. איזה קבלן נכשל? מי שמתאהב במגרש או בבניין ובטוח במחירי הדירות שקבע לעצמו. גם אם קבלן יבוא אליי ויגיד לי שהוא בונה פרויקט במרחק של מטר מהאוניברסיטה אבל כל הרוכשים יזדקקו למימון של 85% כי הם משקיעים, אני לא אאשר מימון של פרויקט כזה". לדבריו, אגב, הבשורה של הממשלה על אודות המכרז הראשון שפרסם מינהל מקרקעי ישראל לרכישת קרקע המיועדת לפרויקט לדיור להשכרה ארוכת טווח ברעננה, לא הניב התעניינות לליווי בבנק, אפילו לא מצד יזם אחד.

עוד כתבות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?