גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

2013 בביומד: אילו מניות עלולות להיעלם השנה מהנוף?

היובש בבורסה השנה הוביל לכך שחברות ביומד רבות שנאחזו בה בשיניים, לא עמדו במאמץ ונסגרו ■ התחזית הפסימית: עוד חברות עלולות לנשור בשנה הבאה *התחזיות האופטימיות: ב-2013 נראה הנפקות חדשות, רישומים דואליים, ואפילו משקיעים סולידיים בתחום

שנת 2012 הסתיימה בתחושה שלילית למדי בקרב רוב משקיעי הביומד בבורסה בתל אביב, כזו שאינה תואמת את רוב הנתונים הרשמיים. מדד הביומד דווקא עלה במהלך השנה בכ-10%, והכה את המעו"ף ומדד ת"א 100. אך תחושת הנכאים לא הגיעה משום מקום - השנה נרשם מיעוט באירועים מלהיבים ממשיים (אקזיט או ניסוי קליני משמעותי מוצלח), וכן חווינו סגירות או הקפאות של מספר לא קטן של חברות, שחלקן סומנו בעבר כהבטחות גדולות.

היובש בבורסה, כלומר מחזורי המסחר הנמוכים והמקורות הכספיים המידלדלים, השפיע במיוחד על חברות הביומד. רוב החברות הללו לא מאוזנות תזרימית ותלויות בגיוסי המשך לא רק כדי לצמוח, אלא כדי לקיים את ליבת פעילותן.

בשנה שעברה סימנו כמועדות לסגירה כמה חברות שנסחרות לפי שווי שוק של 10 מיליון דולר ומטה, שרושמות הכנסות של מיליון דולר ומטה ושבקופתן אין מספיק מזומנים כדי לשרוד את השנה. אם בשנים קודמות חברות אלה היו יכולות לגייס הון - כמה מיליוני שקלים בכל הנפקה או פחות מכך - במחירים הולכים ויורדים, אזי השנה האפיק הזה נסגר בעבור רובן. חלקן סובלות את התוצאות מנסיבות אלה.

לדוגמה, סיאלו הלכה לפירוק; טי.אר.די נמחקה מהמסחר לאחר אי עמידה בכללי השימור; ריל אימג'ינג נמחקה בהצעת רכש; אולטרה שייפ נמכרה במחיר השוק לסינרון; טופספין ולייפווייב הפכו לשלדים בורסאיים; ביומדיקס הועמדה למכירה על ידי בעלי השליטה; אינטרקיור הלכה להסדר חוב, ולבסוף נמכרה השליטה בה ל-XTL; גלייקומינדס הודיעה שלא תוכל להמשיך בלי משקיע משמעותי והיא מועדות לסגירה; ווידמד ודי מדיקל ירדו למחיר כה נמוך עד שמשקיע פרטי, יעקב בר לב, השתלט עליהן, וכעת לא ברור מה יקרה לפעילותן.

השנה בלט גם המחסור בהון הפרטי, זה של קרנות ההון סיכון ומשקיעים אסטרטגיים. הון כזה עוזר לחברות להבשיל ולהתאים לבורסה, ולאחר מכן לחברה בורסאית כשהיא צריכה מימון משמעותי, למשל לניסויים קליניים מתקדמים, או לבניית רשת מפיצים בחברת מכשור רפואי. על רקע זה, היעדרותה של טבע כיום, הן כמשקיעת הון סיכון בשלבים מוקדמים והן כמשקיעה שמממנת חברות בשלבים מאוחרים יותר, מורגשת.

עם זאת, ישנה האפשרות כי ההתלהבות המחודשת בשוק הביומד בארה"ב תזלוג גם לכאן, בצורת גיוסי המשך לקרנות הון סיכון ועלייה בהתעניינות משקיעי ההמשך.

מחכים לתיאבון לתשואות "אקסטרה"

בהתחשב בהתאוששות של כלל המניות באחד העם במחצית השנייה של 2012, הצפי של רוב האנליסטים הוא כי 2013 תהיה שנה חיובית בבורסה. אי לכך, יהיה נכון לשאול אם ניתן להציל את החברות המדשדשות שעוד נותרו במשחק?

הערכתנו היא כי רוב החברות שנסחרות בשווי שוק של 10 מיליון דולר ומטה, עם מעט או ללא מכירות, לא ימשכו את הכסף של המשקיעים גם ב-2013. בין יוצאות הדופן ייתכן שייכללו חברות שקרובות לאיזון תזרימי (למשל ביו וויו ), שיש להן בעל שליטה חזק (למשל אקסלנז , קבוצת ביולייט ופלייט), או בעלות מוצר מלהיב שנמצאות זמן קצר לפני ניסוי קליני (למשל ביונדווקס ).

אך אם 2013 אכן תתגלה כטובה כפי שמצפה השוק, בהחלט ייתכן שנראה חברות חדשות נכנסות לתחום, אפילו בהנפקות חדשות, דבר שלא ראינו מאז 2010, וגם אז זה היה במשורה. הרי כשהשווקים עולים, מגיע התיאבון לתשואות "אקסטרה", או אז תחומים כמו ביומד נראים נוצצים במיוחד. סביבה בורסאית כזו היא שדירבנה את פתיחת השערים לחברות הביומד ואת העליות הגדולות שהן רשמו ב-2006 ו-2007.

גם השנה, ואפילו במחצית הראשונה והשחונה, הצטרפו לבורסה בתל אביב כמה חברות ביומד. אחת מהן היא מהחברות הגדולות כיום במדד - פוטומדקס, שהצטרפה באמצעות רישום דואלי. החברות ווקסיל ובונוס הצטרפו גם הן בצורת מיזוג הפוך לשלד בורסאי בתל אביב.

גם המגמה ההפוכה, של יציאה לנאסד"ק, תפסה תאוצה בשנה שחלפה. ביוליין, הדסית, כן פייט, מזור ורד היל נרשמו השנה למסחר דואלי ללא הנפקה, באמצעות נייר בשם ADR, ולהערכתנו המגמה הזו תימשך. רישום דואלי כזה יכול לעזור להעיר מניה טובה שסובלת רק מקשיי הנזילות בבורסה המקומית, ולא מבעיה אמיתית בעסקיה.

בריינסווי היא היחידה השנה שהעזה לבחון הנפקה בחו"ל, אך ויתרה לאחר שלא השיגה את השווי שביקשה. בשנה הבאה מתכננת גם קמהדע לנסות להנפיק בנאסד"ק, וגם היא הודיעה שלא תתפשר על כל מחיר.

דרוש אקזיט

באשר לחברות הגדולות והבינוניות, פרוטליקס קיבלה את אישור השיווק המיוחל בארה"ב, אולם אכזבה בהיקף ההכנסות ובאי קבלת האישור באירופה. מדיוונד, מקבוצת כת"ב הבורסאית, הצליחה גם היא לרשום תרופה לשיווק, אבל בינתיים רק באירופה. בחברת אינסייטק של אלביט מדיקל התקבלה השקעה של עשרות מיליוני דולרים מענקית המכשור הרפואי GE Healthcare, שהחלה גם להפיץ את המוצר וכך הובילה לעלייה במכירות, ובריינסווי השלימה בהצלחה ניסוי רב מרכזי בפיקוח ה-FDA (מינהל המזון והתרופות בארה"ב).

הצלחות מעניינות וצנועות יותר רשמו חברת המכשור הרפואי מזור, שהקפיצה מכירותיה והצטרפה לרשימת החברות הגדולות יותר בבורסה בתל אביב; כן פייט שקיבלה תוצאות טובות בניסוי בפסוריאזיס; אינסוליין שהצליחה בניסוי שיווקי בגרמניה; מדיגוס שקיבלה אישור שיווק למוצר לצרבת; ואיתמר מדיקל שהשיגה שיפוי ביטוחי למוצרי השינה שלה.

בין בשורות האיוב של החברות הנסחרות ניתן לרשום את הכישלון של חברת די פארם בניסוי בטיפול בשבץ, והצלילה של אפוסנס עקב אי הצלחה בניסוי.

השורה התחתונה היא ש-2012 המשיכה את המגמה של הפרדה בין חברות עם פעילות ממשית, או הבטחה שמשקיעים רבים מוכנים להמר עליה, לבין חברות שלא הצליחו לייצר פעילות או הבטחה כזו.

בשנים הבאות, אנחנו מעריכים, נדבר פחות על טרנדים בתחום הביומד, ויותר על כל חברה בפני עצמה. לצד החברות המסוכנות והמלהיבות בתחום, כמה חברות כבר התבססו ונראות מעניינות גם למשקיע הסולידי.

המצטיינות

עוד כתבות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל