גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טלנסקי: אולמרט התקשר ואמר לי שאחיו במצב כלכלי קשה

טלנסקי זומן ע"י הפרקליטות להעיד במשפט הולילנד כדי לחזק את טענותיה כי אולמרט קיבל כספים באופן לא חוקי ■ יועצו של אולמרט: "מדובר בעד שקרן"

"אהוד אולמרט התקשר אליי ואמר לי שאחיו, יוסי אולמרט, נמצא במצב כלכלי קשה וזקוק לעזרה כלכלית, והוא מבקש אם אפשר לעזור לו" - כך העיד היום (א') איש העסקים היהודי-אמריקני משה (מוריס) טלנסקי במשפט פרשת הולילנד בבית המשפט המחוזי בתל-אביב.

עדותו של טלנסקי התמקדה בתשלום של 30 אלף דולר שהעביר טלנסקי ב-4 בנובמבר 2004 ליוסי אולמרט, אחיו של אהוד אולמרט, העברה שלטענת הפרקליטות נעשתה לבקשתו של אהוד אולמרט.

טלנסקי - שהיה עד התביעה המרכזי במשפטו של אולמרט בבית המשפט המחוזי בירושלים והאיש שגביית עדותו המוקדמת הביאה להתפטרותו של אולמרט מראשות הממשלה ב-2008 - העיד לראשונה במשפט הולילנד, שבו עומד אולמרט לדין באשמה של קבלת שוחד מיזמי פרויקט הולילנד בתמורה לקידום הפרויקט.

טלנסקי זומן על-ידי הפרקליטות להעיד במשפט הולילנד כדי לחזק את טענותיה כי אולמרט קיבל כספים באופן לא חוקי לאורך השנים - בין היתר באמצעות העברת כספים לאחיו יוסי אולמרט, שנקלע למצב כלכלי קשה.

בתחילת הדיון הפרקליטות הציגה לטלנסקי ולבית המשפט 3 מסמכים שמעידים על העברת הכספים מחשבונו בסיטי בנק בניו-יורק לחשבון של יוסי אולמרט בבנק מזרחי ברעננה ב-4 בנובמבר 2004. טלנסקי העיד כי הוא העביר את הכספים לבקשת אהוד אולמרט, למרות שלא היה לו קשר כלשהו ליוסי אולמרט.

בהמשך נשאל טלנסקי על פגישה שנקבעה לו עם אהוד אולמרט, שאמורה הייתה להיערך ב-2 בנובמבר במסעדת "טלהאסה" בניו-יורק.

"מעולם לא שמעתי על מסעדה כזו, ואם יש כזו, היא כנראה לא כשרה, ולא הייתי הולך אליה. לא ידוע לי על כך דבר", אמר טלנסקי.

"מה ידוע לך על פגישה עם עוזרתו של אולמרט, שולה זקן, שנקבעה לך באותו זמן?", נשאל טלנסקי על-ידי התובע, עו"ד יהונתן תדמור. טלנסקי השיב: "שולה זקן נתנה לי את הפרטים איך לבצע את ההעברה ליוסי אולמרט". טלנסקי ציין את מה שכבר ידוע לכל - שמערכת יחסיו עם אהוד אולמרט לאורך השנים כללה סיוע כספי.

"דבריי הוצאו מהקשרם"

בהמשך הדיון נחקר טלנסקי בחקירה נגדית על-ידי סנגורו של אולמרט, עו"ד רועי בלכר. בלכר הקריא בפני טלנסקי אמירות שלו במשטרה (בחקירתו בפרשת הולילנד), שבהן אמר טלנסקי (בניגוד לעדותו היום) כי אהוד אולמרט מעולם לא ביקש ממנו להעביר כספים לאחיו, וכי האחים אולמרט שונאים אחד את השני. "דבריי הוצאו מהקשרם", הגיב טלנסקי.

הסנגור המשיך ושאל: "אנחנו יודעים היום שקיבלת 30 אלף דולר מעמותת 'משורה', ובאותו יום העברת את הכסף ליוסי אולמרט. כלומר, זה היה כסף שלך ולא של אהוד אולמרט, נכון?"

טלנסקי השיב: "זה מעולם לא היה הנושא. אולמרט ביקש ממני להעביר כספים שלי לאחיו. זו לא הייתה הלוואה ליוסי אולמרט, והנחתי שאהוד אולמרט יחזיר לי את הכספים".

"3 שופטים בבית המשפט המחוזי בירושלים קבעו כי מעולם לא הלווית כסף לאהוד אולמרט", הטיח הסנגור בטלנסקי. "אתה טוען שזו פעם ראשונה בכל מערכת יחסיך עם אולמרט שבו נתת לו הלוואה?".

טלנסקי שלל את הדברים. "זו הייתה הפעם השנייה. הלוויתי לאולמרט בעבר עוד 25 אלף דולר. כאן, כאמור, הייתה הלוואה לאחיו, שהוא לקח עליה אחריות", אמר.

"עד שקרן"

אמיר דן, יועץ התקשורת של אהוד אולמרט, מסר בתגובה כי "בכל הקשור לטלנסקי, כצפוי אין חדש תחת השמש, ועדותו היום הפוכה מעדותו במשטרה. כבר הוכחנו כי מדובר בעד שקרן, ובית המשפט כבר אמר עליו דברים קשים וקבע כי קיים קושי לסמוך על עדותו, וכי יש לבחון את דבריו בזהירות".

עדות מוקדמת

נזכיר כי בספטמבר 2008 התפטר אולמרט מתפקידו כראש הממשלה, לאחר שבסוף אפריל 2008 התיר היועץ המשפטי לממשלה דאז, מני מזוז, לפתוח בחקירה נגדו על קבלת כספים שלא כדין מטלנסקי ולגבות עדות מוקדמת מטלנסקי בפרשה. בהמשך הוגש נגד אולמרט כתב אישום בגין עבירות מירמה והפרת אמונים שכלל 3 פרשות מרכזיות.

בפרשת טלנסקי (מעטפות הכסף) טענה הפרקליטות נגד אולמרט כי הועברו אליו מטלנסקי שלא כדין כספים במהלך השנים 1993-2002 באמצעות מקורביו, שולה זקן ואורי מסר.

ב-10 ביולי 2012 החליט בית המשפט המחוזי בירושלים פה-אחד לזכות את אולמרט מרוב האישומים נגדו, והרשיע אותו בסעיף אחד בלבד - הפרת אמונים - בפרשת מרכז ההשקעות. אולמרט זוכה בפרשות ראשונטורס, מעטפות הכסף ממוריס טלנסקי והמירמה כלפי מבקר המדינה בנוגע להלוואה שקיבל מידידו ג'ו אלמליח.

בפרשת טלנסקי החליטו השופטים, כאמור, לזכות את אולמרט מכל האישומים. עם זאת, עדותו של מוריס טלנסקי וראיות נוספות הובילו את השופטים לקבוע שורה של ממצאים עובדתיים באשר לכספים שטלנסקי העביר לאולמרט. כך, נקבע כי טלנסקי תרם 2,500 דולר וכן סכומים נוספים למערכת הבחירות של אולמרט לראשות עיריית ירושלים ב-1993, כ-150 אלף דולר לפריימריס בליכוד ב-1999, כ-4,700 דולר מימון שהייה של אולמרט במלון בוושינגטון ב-2005 ועוד.

עוד נקבע כי טלנסקי העביר גם מעטפות מזומנים לאולמרט, הן כ"דמי-כיס" בסך מאות או אלפי דולרים בנסיעותיו של אולמרט לארה"ב, והן כתרומות שהועברו באמצעות זקן לקופת המזומנים שנשמרה אצל עו"ד אורי מסר.

מסקנת השופטים הייתה כי "אף שהונח בסיס ראייתי המצביע על ניגוד עניינים, ניסיונות הסיוע לא התאפיינו בהפעלת סמכות שלטונית, וחרף פגיעה מסוימת בתקינות המינהלית, בטוהר המידות ובאמון הציבור בנושאי משרה, הפגיעה לא היתה בעוצמה הנדרשת להפיכתה למעשה פלילי".

‏בהמשך החליטה הפרקליטות להגיש ערעור לבית המשפט העליון על זיכויו של אולמרט, הן בפרשת מעטפות הכסף ממוריס טלנסקי והן בפרשת ראשונטורס. אם יתקבל הערעור, ואולמרט יורשע בעבירות אלה בעליון, תבקש הפרקליטות לגזור עליו "עונש הולם" בגין הרשעות אלה, לצד בקשתה להחמיר גם את עונש המאסר על-תנאי שנגזר עליו בגין הרשעתו בהפרת אמונים בפרשת מרכז ההשקעות.

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו נאום במליאת הכנסת, 08.12.25 / צילום: אמיל סלמן-הארץ

השקל חזק מאי פעם? השיא לא שייך לנתניהו

השקל אכן שובר שיאים - אבל לא את אלה שנתניהו מייחס לו ● וגם: ניתוח בנק ישראל מצביע על פער שמרמז כי התחזקותו של המטבע המקומי אינה מספרת את כל הסיפור ● המשרוקית של גלובס

ענני סערה מעל חוף הים בעתלית, הבוקר / צילום: ap, Ariel Schalit

סופת ביירון תגיע לשיא: האם מערכות הניקוז בישראל מוכנות להתמודד עם הסערה?

סופת ביירון, שצפויה להגיע לשיא בקרוב, מציבה אתגר משמעותי לתשתיות הניקוז העירוניות ● מומחים מזהירים כי התשתיות, שתוכננו בעידן שלפני שינויי האקלים, לא מסוגלות להתמודד עם אירועי קיצון ● הרשויות מנסות להדביק את הפער באמצעות אתרי ויסות, תכנון מחודש ותחזוקה מוגברת - אך פרויקטים לאומיים שתוכננו ואמורים לספק פיתרון רחב יותר טרם בוצעו

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

האסטרטג הוותיק בוול סטריט שמשנה כיוון לגבי "שבע המופלאות"

אד ירדני, נשיא חברת ייעוץ ההשקעות Yardeni Research, צופה כי התגברות התחרות בקרב חברות הטכנולוגיה הגדולות תאט את קצב הצמיחה של הרווחים שלהן בעתיד, וממליץ לתת משקל־יתר לסקטורים כמו ביטוח בריאות ותעשייה ● "בפועל, עמדתנו היא שכל חברה מתפתחת להיות חברת טכנולוגיה", כתב ירדני

מדד חדש למיתוג מעסיק / צילום: פלייטיקה

מה הכי חשוב לכם במקום העבודה? סקר מיתוג המעסיק - הצביעו והשפיעו

חווית הקליטה לעבודה, מיתוג גלובלי או פנייה לאוכלוסיות מגוונות: דרגו את הערכים והקריטריונים שחשובים לכם במיתוג המעסיק במקום העבודה שלכם ● תוצאות מדד "מיתוג המעסיק" של גלובס ופלייטיקה יפורסמו בשבוע הבא

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה במגמה חיובית; טבע עלתה ב-3%, מניות הגז זינקו

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.2% ● מניות הגז מזנקות לאחר שהושגו הסכמות על יצוא הגז למצרים ● הנשיא טראמפ אישר לאנבידיה למכור שבבי AI לסין תחת תנאים מסוימים ● מניות אוריון וסוגת זכו לקבלת פנים חיובית ביום המסחר הראשון שלהן ● השקל הפך החודש למטבע החזק בעולם מול הדולר ● וגם: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שממליץ לצמצם אחזקות במניות "שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט לקראת החלטת הריבית; הביטקוין זינק

נעילה מעורבת באירופה ● מיקרוסופט תשקיע 17.5 בבינה מלאכותית בהודו ● האיחוד האירופי חוקר את גוגל בחשד להפרה של חוקי תחרות ● הנשיא טראמפ אישר לאנבידיה למכור שבבי AI לסין תחת תנאים מסוימים ● הביטקוין מזנק ב-4% ל-94,000 דולר, האתריום קופץ ב-8% ● מחירי הנפט יורדים על רקע המגעים המתמשכים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: תדמית הפקות

משבר בהגדלות הרמטכ"ל: נתניהו שינה את דעתו, צה"ל מסרב לפשרה

לאחר פגישה לילית עם יו"ר ועדת חוץ ובטחון, בועז ביסמוט וראש המתנגדים להכשרת הגדלות הרמטכ"ל, ח"כ עמית הלוי, ראש הממשלה עבר לתמוך בפשרה מקיפה שלא כוללת את אישור ההגדלות לפנסיות הגישור ● בצה"ל דוחים את המהלך, והדיון שתוכנן בוועדת החוץ והביטחון בוטל - בעוד המועד שקבע בג"ץ להסדרת החוק מתקרב

שלושת השרים התנגדו להצעת האוצר. מימין: מירי רגב, דוד אמסלם ואלי כהן / איור: גיל ג'יבלי

הטענות ללחצים והשרים שבלמו: כך נפלה היוזמה להקים שני נמלים

הצעת האוצר להקים נמלים פרטיים חדשים נעצרה לאחר נסיגת שרים מרכזיים ברגע האחרון ● גורמים שונים טענו כי הופעלו לחצים כבדים מצד יו"ר ועד נמל אשדוד עמית שרף - טענות שהוא מכחיש ● במקום מהלך נרחב שהיה מחזק את התחרות, הוחלט להקים צוות בחינה בלבד

מנכ''ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה, בכנס ''בילד'' שנערך בשבוע שעבר / צילום: צילום מסך

17.5 מיליארד דולר: השקעת הענק של מיקרוסופט בהודו

עוד צעד להגשמת חזונה של הודו הפוך למוקד בינלאומי מוביל בתחום ה-AI, הענן והשבבים ● מיקרוסופט מצטרפת לאלפאבית שהודיעה על השקעה של 15 מיליארד דולר במדינה

מונית שעובדת עם TAXIGO / צילום: טקסיגו

המיזם החדש שמאיים על נתח השוק של גט טקסי

פלטפורמת המוניות והשירותים החדשה TAXIGO יוצאת לדרך וכבר גייסה 4,000 נהגים ● בשיבא מוקמת חטיבת חדשנות ע"ש איל מאיר ברקוביץ וגל מאיר איזנקוט שנפלו בעזה, המשלבת סטארט־אפים וצוותים קליניים ● אוני' רייכמן פתחה קליניקה משפטית חדשה לייצוג וסיוע לנכי צה"ל ● וגם: עשרות דיפלומטים ובכירים בתעשייה נפגשו באירוע שהוקדש לכלכלה הישראלית ● אירועים ומינויים

שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי / צילום: יוסי זמיר

ההשקעות הזרות עלו או ירדו? דוח האוצר מדגיש את הנתונים האופטימיים

בעוד שבדוח הכלכלן הראשי של האוצר המבוסס על נתוני OECD נראה זינוק בהשקעות הזרות במחצית הראשונה של 2025, מאגר העסקאות העצמאי של המשרד מספר סיפור אחר לחלוטין ● השוני במועד התיעוד, לצד השפעה חריגה של עסקת אינטל, יצר פער בין נתוני האוצר לנתונים שהוא עצמו בחר להדגיש

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל קבוצת פוקס / צילום: כדיה לוי

הראל ויזל ואדם אדרי רכשו קרקע ב-140 מיליון שקל למרכז מסחרי בקדימה צורן

קבוצת משקיעים בראשות הראל ויזל ואדם אדרי רכשה קרקע ב-140 מיליון שקל למרכז מסחרי בקדימה צורן ● התוכנית לקרקע כוללת הקמת מרכז בילוי, פנאי ומסחר, משרדים ושירותים קהילתיים, בשטח בנוי של כ-30 אלף מ"ר ובהשקעה מוערכת של 600 מיליון שקל

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

עסקת הענק עומדת לצאת לדרך: הושגו הסכמות על מתווה יצוא הגז למצרים

השותפות במאגר לוויתן ומשרד האנרגיה הגיעו לסיכום שיאפשר יצוא גז למצרים בתמורה ל-35 מיליארד דולר ● ראש הממשלה נתניהו צפוי לחתום על ההסכם ביממה הקרובה ● לגלובס נודע כי טראמפ ובכירים נוספים בממשל האמריקאי היו מעורבים בניסיונות להביא את ההסכם לאישור

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Andrew Harnik

בשוק בטוחים מה הפד יעשה הערב. אבל מה יקרה ב-2026?

בעוד שטראמפ מחפש לו מחליף נוח, יו"ר הפד, ג'רום פאוול צפוי להכריז הערב על הורדת הריבית בארה"ב ● הסקרנות האמיתית היא לגבי תחזיות הריבית ל-2026, הפד צפוי לשדר שתהליך הפחתות הריבית יוצא להפסקה ● בתוך כך, ההתנגדות בין חברי הוועדה גוברת: חלקם מודאגים מהאינפלציה העיקשת, ושהריבית הנוכחית לא מספיקה כדי להחזיר אותה ליעד ● טראמפ לוחץ על הורדה חדה: "פאוול לא אוהב אותי"

ג'ארד קושנר / צילום: Shutterstock, Alex Brandon

ג'ארד קושנר מצטרף למאבק על האחים וורנר. האם עסקת נטפליקס בסכנה?

במהלך שעשוי לאיים על עסקת נטפליקס לרכישת האחים וורנר שאושרה לאחרונה, פרמאונט מגישה הצעה נגדית ומביאה עימה חיזוק בלתי צפוי - קרן Affinity Partners שבה שותף ג'ארד קושנר ● ברקע: הסתייגות הנשיא טראמפ מהכוח הרב שהרכישה עשויה להביא לנטפליקס

חדשות ההייטק / צילום: AP

מי יירש את הציפור הכחולה? מאבק חדש על המותג של טוויטר

SpaceX מתקרבת להנפקה הגדולה בהיסטוריה, מטא במהלך אסטרטגי חדש בהובלת אלכסנדר וונג, ומאבק חדש נפתח על המותג הנזנח של "טוויטר" ● במקביל, שלושה סטארטאפים ישראליים מגייסים יחד יותר מ־100 מיליון דולר וחברת הקריפטו הישראלית Lava Network מתחילה להיסחר בבורסות הגדולות בעולם ● חדשות ההייטק

גיורא אלמוגי, מנכל או פי סי אנרגיה / צילום: אפרת מזור

יצרנית החשמל של עידן עופר כבר שווה 20 מיליארד שקל. זה האיש שמוביל אותה

מניית או.פי.סי אנרגיה זינקה כמעט 130% בשנה האחרונה ● גיורא אלמוגי, מנכ"ל החברה מאז היווסדה, מספר על הזדמנויות הטמונות בביקוש הגדל לחשמל בארץ, התרחבות הפעילות בארה"ב, וגם על גיוסי הענק בשוק ההון: "אנחנו הדרך הכי נוחה של המוסדיים לצאת לחו"ל"

חבילות מחו''ל בדואר ישראל / צילום: מיכל רז חיימוביץ

לקראת הכפלת הפטור ממע"מ בינואר: מי ירוויח ומי יפסיד מהמהלך?

עו"ד רז נזרי נשכר על ידי הסוחרים להגשת עתירה לבג"ץ נגד החלטת שר האוצר להכפלת הפטור ליבוא מוצרים ● במקביל, השחקנים המרכזיים בתחומי השילוח והקליטה כבר מתכוננים להסתערות של הצרכן הישראלי ● גלובס בדק כיצד ייראה שוק האונליין לאחר השינוי

סם אלטמן, מנכ''ל OpenAI / צילום: ap, Jose Luis Magana

קרע פנימי ולחץ של טריליון דולר: מאחורי מצב החירום ב–OpenAI

הכרזת ה"קוד האדום" של סם אלטמן לאחר השקת מודל ה־AI החדש של גוגל, חשפה מחלוקת עמוקה לגבי זהות OpenAI ● כעת, בחברה מנסים לשמור על צמיחה בזמן שהמתחרות מחזקות מעמדן

דיוויד קוסטמן / צילום: נועם גלאי

בפעם השנייה השנה: אאוטבריין מפטרת כ-180 עובדים

Teads (לשעבר אאוטבריין) מבצעת עוד תוכנית רה-ארגון שכוללת פיטורי 10% ממצבת העובדים שלה, וצופה חיסכון של 35-40 מיליון דולר בשנה ● מניית החברה זינקה אתמול -20.6% לאחר שבתחילת השבוע היא נסחרה בשפל של כל הזמנים, ולאחר הזינוק במניה שווי החברה מגיע ל-67.5 מיליון דולר