גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טלנסקי: אולמרט התקשר ואמר לי שאחיו במצב כלכלי קשה

טלנסקי זומן ע"י הפרקליטות להעיד במשפט הולילנד כדי לחזק את טענותיה כי אולמרט קיבל כספים באופן לא חוקי ■ יועצו של אולמרט: "מדובר בעד שקרן"

"אהוד אולמרט התקשר אליי ואמר לי שאחיו, יוסי אולמרט, נמצא במצב כלכלי קשה וזקוק לעזרה כלכלית, והוא מבקש אם אפשר לעזור לו" - כך העיד היום (א') איש העסקים היהודי-אמריקני משה (מוריס) טלנסקי במשפט פרשת הולילנד בבית המשפט המחוזי בתל-אביב.

עדותו של טלנסקי התמקדה בתשלום של 30 אלף דולר שהעביר טלנסקי ב-4 בנובמבר 2004 ליוסי אולמרט, אחיו של אהוד אולמרט, העברה שלטענת הפרקליטות נעשתה לבקשתו של אהוד אולמרט.

טלנסקי - שהיה עד התביעה המרכזי במשפטו של אולמרט בבית המשפט המחוזי בירושלים והאיש שגביית עדותו המוקדמת הביאה להתפטרותו של אולמרט מראשות הממשלה ב-2008 - העיד לראשונה במשפט הולילנד, שבו עומד אולמרט לדין באשמה של קבלת שוחד מיזמי פרויקט הולילנד בתמורה לקידום הפרויקט.

טלנסקי זומן על-ידי הפרקליטות להעיד במשפט הולילנד כדי לחזק את טענותיה כי אולמרט קיבל כספים באופן לא חוקי לאורך השנים - בין היתר באמצעות העברת כספים לאחיו יוסי אולמרט, שנקלע למצב כלכלי קשה.

בתחילת הדיון הפרקליטות הציגה לטלנסקי ולבית המשפט 3 מסמכים שמעידים על העברת הכספים מחשבונו בסיטי בנק בניו-יורק לחשבון של יוסי אולמרט בבנק מזרחי ברעננה ב-4 בנובמבר 2004. טלנסקי העיד כי הוא העביר את הכספים לבקשת אהוד אולמרט, למרות שלא היה לו קשר כלשהו ליוסי אולמרט.

בהמשך נשאל טלנסקי על פגישה שנקבעה לו עם אהוד אולמרט, שאמורה הייתה להיערך ב-2 בנובמבר במסעדת "טלהאסה" בניו-יורק.

"מעולם לא שמעתי על מסעדה כזו, ואם יש כזו, היא כנראה לא כשרה, ולא הייתי הולך אליה. לא ידוע לי על כך דבר", אמר טלנסקי.

"מה ידוע לך על פגישה עם עוזרתו של אולמרט, שולה זקן, שנקבעה לך באותו זמן?", נשאל טלנסקי על-ידי התובע, עו"ד יהונתן תדמור. טלנסקי השיב: "שולה זקן נתנה לי את הפרטים איך לבצע את ההעברה ליוסי אולמרט". טלנסקי ציין את מה שכבר ידוע לכל - שמערכת יחסיו עם אהוד אולמרט לאורך השנים כללה סיוע כספי.

"דבריי הוצאו מהקשרם"

בהמשך הדיון נחקר טלנסקי בחקירה נגדית על-ידי סנגורו של אולמרט, עו"ד רועי בלכר. בלכר הקריא בפני טלנסקי אמירות שלו במשטרה (בחקירתו בפרשת הולילנד), שבהן אמר טלנסקי (בניגוד לעדותו היום) כי אהוד אולמרט מעולם לא ביקש ממנו להעביר כספים לאחיו, וכי האחים אולמרט שונאים אחד את השני. "דבריי הוצאו מהקשרם", הגיב טלנסקי.

הסנגור המשיך ושאל: "אנחנו יודעים היום שקיבלת 30 אלף דולר מעמותת 'משורה', ובאותו יום העברת את הכסף ליוסי אולמרט. כלומר, זה היה כסף שלך ולא של אהוד אולמרט, נכון?"

טלנסקי השיב: "זה מעולם לא היה הנושא. אולמרט ביקש ממני להעביר כספים שלי לאחיו. זו לא הייתה הלוואה ליוסי אולמרט, והנחתי שאהוד אולמרט יחזיר לי את הכספים".

"3 שופטים בבית המשפט המחוזי בירושלים קבעו כי מעולם לא הלווית כסף לאהוד אולמרט", הטיח הסנגור בטלנסקי. "אתה טוען שזו פעם ראשונה בכל מערכת יחסיך עם אולמרט שבו נתת לו הלוואה?".

טלנסקי שלל את הדברים. "זו הייתה הפעם השנייה. הלוויתי לאולמרט בעבר עוד 25 אלף דולר. כאן, כאמור, הייתה הלוואה לאחיו, שהוא לקח עליה אחריות", אמר.

"עד שקרן"

אמיר דן, יועץ התקשורת של אהוד אולמרט, מסר בתגובה כי "בכל הקשור לטלנסקי, כצפוי אין חדש תחת השמש, ועדותו היום הפוכה מעדותו במשטרה. כבר הוכחנו כי מדובר בעד שקרן, ובית המשפט כבר אמר עליו דברים קשים וקבע כי קיים קושי לסמוך על עדותו, וכי יש לבחון את דבריו בזהירות".

עדות מוקדמת

נזכיר כי בספטמבר 2008 התפטר אולמרט מתפקידו כראש הממשלה, לאחר שבסוף אפריל 2008 התיר היועץ המשפטי לממשלה דאז, מני מזוז, לפתוח בחקירה נגדו על קבלת כספים שלא כדין מטלנסקי ולגבות עדות מוקדמת מטלנסקי בפרשה. בהמשך הוגש נגד אולמרט כתב אישום בגין עבירות מירמה והפרת אמונים שכלל 3 פרשות מרכזיות.

בפרשת טלנסקי (מעטפות הכסף) טענה הפרקליטות נגד אולמרט כי הועברו אליו מטלנסקי שלא כדין כספים במהלך השנים 1993-2002 באמצעות מקורביו, שולה זקן ואורי מסר.

ב-10 ביולי 2012 החליט בית המשפט המחוזי בירושלים פה-אחד לזכות את אולמרט מרוב האישומים נגדו, והרשיע אותו בסעיף אחד בלבד - הפרת אמונים - בפרשת מרכז ההשקעות. אולמרט זוכה בפרשות ראשונטורס, מעטפות הכסף ממוריס טלנסקי והמירמה כלפי מבקר המדינה בנוגע להלוואה שקיבל מידידו ג'ו אלמליח.

בפרשת טלנסקי החליטו השופטים, כאמור, לזכות את אולמרט מכל האישומים. עם זאת, עדותו של מוריס טלנסקי וראיות נוספות הובילו את השופטים לקבוע שורה של ממצאים עובדתיים באשר לכספים שטלנסקי העביר לאולמרט. כך, נקבע כי טלנסקי תרם 2,500 דולר וכן סכומים נוספים למערכת הבחירות של אולמרט לראשות עיריית ירושלים ב-1993, כ-150 אלף דולר לפריימריס בליכוד ב-1999, כ-4,700 דולר מימון שהייה של אולמרט במלון בוושינגטון ב-2005 ועוד.

עוד נקבע כי טלנסקי העביר גם מעטפות מזומנים לאולמרט, הן כ"דמי-כיס" בסך מאות או אלפי דולרים בנסיעותיו של אולמרט לארה"ב, והן כתרומות שהועברו באמצעות זקן לקופת המזומנים שנשמרה אצל עו"ד אורי מסר.

מסקנת השופטים הייתה כי "אף שהונח בסיס ראייתי המצביע על ניגוד עניינים, ניסיונות הסיוע לא התאפיינו בהפעלת סמכות שלטונית, וחרף פגיעה מסוימת בתקינות המינהלית, בטוהר המידות ובאמון הציבור בנושאי משרה, הפגיעה לא היתה בעוצמה הנדרשת להפיכתה למעשה פלילי".

‏בהמשך החליטה הפרקליטות להגיש ערעור לבית המשפט העליון על זיכויו של אולמרט, הן בפרשת מעטפות הכסף ממוריס טלנסקי והן בפרשת ראשונטורס. אם יתקבל הערעור, ואולמרט יורשע בעבירות אלה בעליון, תבקש הפרקליטות לגזור עליו "עונש הולם" בגין הרשעות אלה, לצד בקשתה להחמיר גם את עונש המאסר על-תנאי שנגזר עליו בגין הרשעתו בהפרת אמונים בפרשת מרכז ההשקעות.

עוד כתבות

מה היה בדוחות אמדוקס, ורוניס ואודיוקודס

הישראלית שמחליפה מנכ"ל, ושתי החברות שנפלו לשפל אחרי הדוחות

אחרי כ-8 שנים בתפקיד נשיא ומנכ"ל אמדוקס, שוקי שפר צפוי לפרוש בסוף מרץ, ובמקומו מונה שמעי הורטיג ● בעקבות הדוח הרבעוני, ורוניס ממשיכה לצנוח בשיעור דו-ספרתי ולשפל של מעל שלוש שנים ● ואודיוקודס צנחה לשפל של למעלה משנתיים

המניות הלוהטות נפלו בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה מעורבת בתל אביב; מניות התוכנה מחקו 5.6 מיליארד שקל מהשווי

ת"א 35 ננעל ביציבות, ת"א 90 ירד בכ-0.7% ● מניות התוכנה קרסו בעקבות הירידות וול סטריט אתמול: מג'יק צנחה בכ-20%, לצד מטריקס, וואן טכנולוגיות ומלם תים ● מייקל ברי: קריסת הביטקוין עלולה להתפתח ל"ספירלת מוות" שמזינה את עצמה ● הזהב מעל 5,000 דולר לאונקיה; למרות רכבת ההרים - הבנקים הגדולים בטוחים שמחירו יזנק מעל ל-6,000 דולר

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

הקרקע בת"א הופקעה מזוג מבוגר ללא פיצוי. ביהמ"ש פסק להם כ-6 מיליון שקל

בית המשפט המחוזי קבע כי הטענה של עיריית תל אביב לגבי היעדר זכויות של זוג מבוגרים במקרקעין, נטענה בחוסר תום לב ומוטב שלא הייתה מועלית ● בית המשפט: "הרשויות לא יכולות להתנהג כיזם פרטי השוקל שיקולי רווח בלבד בהפקעה קניין"

כמה שווה סל ההטבות שמציעה תדהר בפרויקט בשכונת ביצרון בתל אביב?

המבצע בשכנות ביצרון ששווה מאות אלפי שקלים לרוכשים

החברות תדהר ומבנה השיקו מבצע "חד־פעמי" בפרויקט הסוללים בשכונת ביצרון בתל אביב, הכולל סבסוד משכנתא, הנחות של מאות אלפי שקלים, מחסן במתנה והטבות נוספות ● בדקנו מה באמת שווה סל ההטבות - וכמה כסף הוא חוסך בפועל ● מאחורי המבצעים, מדור חדש

מתוך הפרסומת של סוכנות הפרסום ID.EA לסלקום / צילום: צילום מסך

זה היה קצר: סלקום מפסיקה לעבוד עם סוכנות הפרסום ID.EA

פחות מחודשיים אחרי שסוכנות ID.EA של שחר סגל עלתה בקמפיין ראשון לחברת הסלולר סלקום, ובזמן שפרסומת שנייה באוויר, הוחלט על הפרדת כוחות בין הצדדים - כך נודע לגלובס ● קבוצת המסעדנות קיסו תפעיל מסעדה אסייתית במלון פלטין התל אביבי של קבוצת פתאל, שצפוי להיפתח מחדש ביולי 2026 ● אירועים ומינויים

הסכם ממון / צילום: Shutterstock

מחיר הבגידה: הודעת הוואטסאפ שעלתה לגרוש בפנטהאוז

שני פסקי דין שניתנו לאחרונה במחוזי תל אביב ובמחוזי חיפה מחדדים את גבולות שיתוף הרכוש בין בני זוג ● מתי מסר כתוב ייחשב להתחייבות מחייבת, מתי בן זוג יוכר כ"חלש" לצורך חלוקה לא שוויונית – ומה המשקל שניתן לסיוע כלכלי של הורים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

הרפורמה לריווח מדרגות המס לא פוצלה מחוק ההסדרים

הרפורמה תגדיל את שכר הנטו לעובדים המרוויחים מעל 16 אלף שקל, ומוצע כי היא תיכנס לתוקף כבר מתחילת השנה הנוכחית ● ההקלה במדרגות המס צפויה להקטין את הכנסות המדינה ב-4.5 מיליארד שקל בשנת 2026 וב-5 מיליארד שקל בשנים שלאחר מכן

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

המדינה לא מסתפקת במניית זהב ומגבשת מודל חדש בצים

ברקע מגעים למכירת צים, רשות החברות מקדמת מעבר מ"מניית זהב" לצו אינטרסים חיוני ● הרגולציה שנבחנת תאפשר למדינה להשתלט על ניהול החברה במקרה של פגיעה באינטרס הלאומי

הקאמבק של הקרנות אקטיביות

הקאמבק של הקרנות האקטיביות: רשמו בינואר את החודש הטוב ביותר זה עשור

אחרי שנה שבה עקפו לראשונה זה שלוש שנים את הקרנות הפסיביות בהיקפי הגיוס, הקרנות המנוהלות רשמו בינואר את החודש הטוב ביותר שלהן זה לפחות עשור ● מה עומד מאחורי המהפך בתעשייה הצומחת, לאן זורמים הכספים, והאם המגמה צפויה להימשך בשנה הקרובה?

אילוסטרציה: Shutterstock

המסרון שעלה לאיש בדירת הפנטהאוז שלו כשנפרד מבת זוגו

בני זוג ידועים בציבור נפרדו, והאישה דרשה לקבל את חלקה בנכס שנרכש לפני תחילת מערכת היחסים, ושלא שימש את בני הזוג "בחיי היומיום" או למגוריהם ● למה בכל זאת בית המשפט פסק לטובתה?

מל''ט הרמס תוצרת אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

זמן טיסה ארוך פי 5 לרחפנים: הכירו את הפיתוח הישראלי החדש

סטארט־אפ ישראלי נבחר בידי אלביט לפיתוח מנועים היברידיים לרחפנים ● ארה"ב ובחריין תרגלו יירוט כטב"מים במפרץ ● קטאר מצטיידת במכ"מים מתוצרת צרפת ● ואוקראינה עוברת לכטב"מים מבוססי מצלמות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קרן נויבך / צילום: מיכה לובטון

התוכנית שיורדת אחרי 17 שנה: קרן נויבך מסיימת להגיש את "סדר יום" ברשת ב'

העיתונאית קרן נויבך מסיימת את תפקידה כמגישת התוכנית "סדר יום" בכאן חדשות ברשת ב' ● נויבך תמשיך את עבודתה בתאגיד השידור הישראלי ותעמיק ביצירה דוקומנטרית ובהסכת יומי שיעלה בחודשים הקרובים לשידור

יוסי אבו, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י / צילום: כדיה לוי

אכזבה בים השחור: מה הפיל את מניית ניו-מד במסחר?

ירידה חדה נרשמה ביחידת ההשתתפות של ניו מד, הנמצאת בשליטת קבוצת דלק ומקווה לתוצאות טובות יותר בקידוח הבא שמתוכנן בשטח הזיכיון

פרסומת של ארטליסט לסופרבול / צילום: צילום מסך

יותר מ-8 מיליון דולר ל-30 שניות: אף אחד כמעט לא מזפזפ בפרסומות הסופרבול

הסופרבול, שישודר ביום ראשון הקרוב, הוא לא רק אירוע ספורט משמעותי עם 120 מיליון צופים - אלא גם אחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● השנה יקחו בו חלק שלוש חברות ישראליות, והטרנד הבולט הוא מעבר מפרסומת חד-פעמית לחוויה אינטראקטיבית "360"

חבר הכנסת אחמד טיבי יומן השבוע, כאן ב', 04.02.26 / צילום: איל יצהר

עד כמה הרצח בחברה הערבית חריג ביחס לעולם?

ח"כ אחמד טיבי אמר ששיעור הרצח בחברה הערבית גבוה ביחס לעולם ● הנתונים מראים שהוא צודק - ויש רק שלוש מדינות שרשמו שיעורי רצח גבוהים יותר ● המשרוקית של גלובס

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? / אילוסטרציה: Shutterstock

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? הנתונים מנפצים כמה מיתוסים

האם הורים לילדים קטנים לוקחים יותר ימי מחלה מאחרים, ובאילו ימים ישראלים נוטים להיעדר? ● חברת חילן Value ניתחה את דיווחי ימי המחלה של מאות אלפי עובדים מסקטורים שונים, וחלק מהמסקנות מפתיעות ● שוק העבודה במספרים, מדור חדש

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; וולבו צוללת בכ-20%

הדאקס נסחר ביציבות ● בורסות אסיה נסחרו בירידות בעקבות הלחצים על מניות הטכנולוגיה בוול סטריט, מדד הקוספי צנח בקרוב ל-4% ● הביטקוין ירד לרמה של כ-70 אלף דולר למטבע - הנמוכה מזה כשנה וחצי ● מחירי המתכות היקרות ממשיכים לנוע בתנודתיות, הכסף צונח בחדות ● מחירי הנפט יורדים

בדיקת ינשוף / צילום: Shutterstock

האנשים שהשתכרו בלי ששתו אלכוהול, והתסמונת המפתיעה

דמיינו שאתם נעצרים ע"י שוטר. לא שתיתם אלכוהול, ואתם אפילו מסכימים לבדיקה - אבל בדיקת הינשוף מצביעה על שכרות ● כעת, מחקרים מסבירים את התופעה הנדירה: "תסמונת המבשלה העצמית" - מצב רפואי שבו הגוף שלכם מייצר אלכוהול באופן טבעי, מבלי ששתיתם אפילו טיפה

הנשק הרוסי החדש של איראן שצריך להדאיג את ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: לפי דיווחים איראן קיבלה מרוסיה מטוסי קרב חדשים, הטיים הקדיש את השער שלו למפגינים באיראן, ובוושינגטון פוסט מפרגנים לתעשיות הביטחוניות הישראליות • כותרות העיתונים בעולם

מניות התוכנה יורדות אל מול האיום החדש / אילוסטרציה: Shutterstock

מנכ"ל אנבידיה מנסה להרגיע, אבל בשוק בטוחים: "החפיר של המניות הללו נפרץ"

הכלי החדש שעליו הכריזה חברת אנתרופיק הצית סערה מושלמת בוול סטריט ובת"א, שמחקה מאות מיליארדי דולרים משווי חברות התוכנה ● המשקיעים, שחוששים כי עוזרי בינה מלאכותית יחליפו מיומנויות של עשרות שנים, מתחילים לתמחר מחדש את ענקיות התוכנה כ"נכס רעיל"