גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נדחתה תביעת פיצויים של נהגת שמעדה תוך כדי לחיצה על שלט הרכב

ביהמ"ש: פעולת הלחיצה על השלט הרחוק של הרכב אינה חלק אינטגרלי מהנסיעה ואינה נכללת בהגדרת "שימוש ברכב" לצורך חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים

חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים (חוק הפלת"ד) הוא חוק מיוחד, אשר כשמו, מסדיר את סוגיית הפיצוי לנפגעי תאונות דרכים בישראל. לפני חקיקתו, הייתה סוגיה זו כפופה לדיני הנזיקין המסורתיים. במסגרת זו, על מנת לזכות בפיצוי, היה על הנפגע בתאונה להוכיח כי נזקו נגרם כתוצאה מהתרשלותו של הנתבע. במקרה שלא היה ניתן להוכיח כי הנתבע התרשל, או כאשר גורם הנזק לא נמצא, בוודאי כאשר התאונה נגרמה באשמת הנפגע עצמו, לא קמה לו זכות לפיצוי בגין אותה התאונה.

חוק הפלת"ד נועד להיטיב עם כל נפגעי תאונות הדרכים. מטרתו להבטיח כי כל נפגע בתאונת דרכים יזכה לפיצוי. לשם כך הוטלה אחריות מוחלטת על כל נהג המעורב בתאונה, כלפי הנפגעים בתאונה, וחובת ביטוח בגין האחריות הפוטנציאלית וכן בגין נזק שעלול להיגרם לנהג בתאונה עצמית.

הרציונל העומד ביסודו של חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים הוא פיצוי מהיר, גם אם לא מלא, בגין כל נזק גוף שנגרם בתאונת דרכים.

הסוגיה הראשונה שהיה על חוק הפלת"ד להסדיר, אם כן, הייתה כרוכה בהגדרתה של "תאונת דרכים". במילים אחרות: אילו נפגעים יוכלו לחסות תחת כנפיו של החוק ולזכות בפיצוי האוטומטי, ללא קשר לשאלת האחראי לתאונה?

חוק הפלת"ד מגדיר "תאונת דרכים" כ"מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה". אין בכך די. על מנת לקבוע אם תאונה כלשהי היא אכן "תאונת דרכים", יש לקבוע מה כולל המונח "שימוש ברכב מנועי", אשר רק בקשר אליו תיתכן "תאונת דרכים".

ובכן, אותו החוק מגדיר "שימוש ברכב מנועי" בהגדרה רחבה ביותר: "נסיעה ברכב, כניסה לתוכו או ירידה ממנו, החנייתו, דחיפתו או גרירתו, טיפול-דרך או תיקון-דרך ברכב, שנעשה בידי המשתמש בו או בידי אדם אחר שלא במסגרת עבודתו, לרבות הידרדרות או התהפכות של הרכב או התנתקות או נפילה של חלק מהרכב או מטענו תוך כדי נסיעה, וכן הינתקות או נפילה כאמור מרכב עומד או חונה, שלא תוך כדי טיפולו של אדם ברכב במסגרת עבודתו ולמעט טעינתו של מטען או פריקתו, כשהרכב עומד".

עינינו הרואות: השימוש ברכב מנועי כולל מצבים רבים עד מאוד. ואכן, נטיית הפסיקה היא להרחיב ככל האפשר את היקף האירועים הכלולים בהגדרה של "תאונת דרכים". וכבר נתקלנו באדם שמעד ונפל מגגו של כלי רכב עומד וכבוי, ושהוכר כנפגע ב"תאונת דרכים". והיו גם אירועים שבאופן מפתיע נקבע לגביהם שהם אינם "תאונת דרכים".

לא התקיים קשר סיבתי

בפני בית המשפט המחוזי בחיפה בא עתה ערעור, שהגישה חברת הביטוח הראל על פסק דין שיצא תחת ידי בית משפט השלום (השופטת ישראלה קראי-גירון), ושבו היה על בית המשפט להכריע בשאלה עד כמה עליו להתאים את עצמו להתקדמות הטכנולוגית, בבואו לקבוע אם אירוע תאונה מסוים הוא אכן "תאונת דרכים" אם לאו.

כאשר אביטל מגן יצאה מביתה בבוקר בהיר אחד ושמה פעמיה לעבר מכוניתה על מנת לנסוע עמה למקום עבודתה, היא לחצה על כפתור השלט רחוק של המכונית, במטרה לפתוח את מנעול הדלת של המכונית. בעודה לוחצת על כפתור השלט רחוק, מעדה מגן, נפלה על פגוש המכונית ונחבלה.

בתביעה שהגישה מגן נגד חברת הביטוח הראל, היא טענה כי האירוע נופל תחת הגדרת "תאונת דרכים", וכי לפיכך על הראל לפצותה בגין נזק הגוף שנגרם לה.

השופטת קראי-גדרון ראתה את הדברים עין בעין עמה. לדידה, מגן נפגעה בשעה שהיא ביצעה פעולות שהיו דרושות לצורך כניסה למכוניתה, כשהיא עומדת בסמוך אליה, וכאשר הצעד הבא, לאחר השימוש בשלט רחוק, היה אמור להיות הכניסה למכונית למטרת נסיעה לעבודה.

היא ראתה את פעולותיה אלה של מגן כחלק טבעי ואינטגרלי של הנסיעה, ולפיכך ראתה בכך "שימוש ברכב", כהגדרת המונח בחוק הפלת"ד. היא ראתה בפעולת הלחיצה על כפתור השלט רחוק, פעולה מקדמית לנסיעה במכונית, פעולה שהיא הכרחית לצורך השימוש ברכב לצרכים תחבורתיים.

בפסק דינה הדגישה קראי-גדרון כי בעידן השינויים הטכנולוגיים העובר על דורנו, בו ניתן לפתוח מכונית ללא מגע פיזי עמה, יש לרענן את המבחנים לפיהם נקבע מה היא שרשרת הפעולות ההכרחיות המבוצעות לצרכי נסיעה ברכב.

לטעמה, פתיחת המכונית באמצעות שלט רחוק, בנסיבות העניין שהוכחו בפניה, לצורך כניסה אליה ונסיעה בה, הנה פעולת לוואי הכרחית לשימוש ברכב, אפילו זו מבוצעת ללא מגע פיזי עם הרכב.

שופטי בית המשפט המחוזי בחיפה, יגאל גריל, עודד גרשון ויעל וילנר, קיבלו את ערעורה של הראל (שיוצגה בידי עו"ד לוריג את ניר) על קביעותיה מרחיקות הלכת של קראי-גדרון.

הם לא התעלמו מכך שבעבר כבר נקבע כי מאורע המזכה את הנפגע בפיצויים אינו בהכרח מאורע בו מתקיים מגע פיזי בין הנפגע לבין כלי הרכב. עם זאת, לדידם, חייב להתקיים קשר סיבתי בין ה"שימוש ברכב" לבין הפגיעה. קשר שכזה לא התקיים במקרה של מגן (שיוצגה בידי עו"ד ארז בלוך).

לא מדובר ב'שימוש ברכב'

"על-פי ההלכה שנקבעה לאחרונה, שימוש לוואי ל'נסיעה ברכב', שאינו חלק אינטגרלי מהנסיעה ואינו בא בגדר אחד השימושים המוכרים בהוראת סעיף 1 לחוק הפלת"ד, לא יקיים את הקשר הסיבתי הדרוש בין השימוש ברכב לבין הפגיעה, ולא יהווה 'תאונת דרכים' במובן החוק", כך שופטי הערעור.

הם אזכרו פסקי דין אחרים, בהם נקבע בין היתר כי "צורות שימוש שאינן נופלות בדרך טבעית בגדרו של המונח 'נסיעה' ואשר אינם נזכרים במפורש בחוק שוב אינם באים בגדרו".

עוד הם אזכרו פסיקה, שלפיה אין עוד נפקות להבחנה בין "שימוש עיקרי" לבין "שימוש לוואי", שנועדה להרחיב את הגדרת "השימוש ברכב", שכן האבחנה הברורה כיום היא בין דרכי שימוש, הכלולות ברשימה הסגורה של "דרכי שימוש" בחוק (כפי שציטטנו בתחילת הרשימה) לבין אלה שאינן בה.

"על יסוד דברים אלה, אנו סבורים כי פעולת הלחיצה... על השלט רחוק, טרם שהחלה המשיבה (מגן - א'ט') את כניסתה לרכב, אינה נכנסת להגדרה של 'שימוש ברכב', שכן לא ניתן להכליל פעולה זו כחלק טבעי ואינטגרלי מהשימוש המוכר של 'נסיעה ברכב", חרצו שופטי הערעור.

בקשר לכך הם ערכו אנלוגיה עם מצב שבו אדם ממהר בדרכו אל מכוניתו, מועד, נופל וסופג חבטה מן הרכב החונה. "אין די במגע פיזי זה כדי שנכיר במאורע כמאורע הבא בגדר תאונת דרכים", אזכרו, "שכן לא נתקיים במקרה זה הקשר הסיבתי בין השימוש ברכב לבין הפגיעה; הנזק לא נגרם עקב שימוש ברכב כי אם עקב הריצה הלא מוצלחת בדרך אל הרכב". עוד הם אזכרו כי "אין לראות שימוש במכונית בעצם ההליכה אליה או ממנה".

לקראת סיום הוסיפו שופטי הערעור כי "העובדה שפעולת הלחיצה על השלט היא חיונית להתחלת הנסיעה, איננה מביאה להתמזגות הפעולה עם ה'נסיעה' כמובנה בחוק הפיצויים, אף אם קיימת השתלשלות עובדתית בין האירוע לבין הנסיעה".

"הנה כי כן, הצעידה לקראת הרכב ולחיצה על השלט רחוק, אף שהיא חיונית להתחלת הנסיעה, אין לראות בפעולה זו כחלק טבעי ואינטגרלי של ה'נסיעה' עצמה", סיכמו השופטים, וקבעו כי לא היה מדובר ב"תאונת דרכים" כהגדרתה בחוק הפלת"ד.

הערעור התקבל, ופסק-דינה של קראי-גדרון בוטל. (ע"א 44767-05-12).

עוד כתבות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית במסחר באירופה: החוזים העתידיים על וול סטריט אדומים

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על כ-87 דולר ● ירידות קלות בחוזים העתידיים על וול סטריט

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק