גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר לשעבר בתמי 4: "מי עדן ונביעות בקרב הישרדות"

‎בחודשים האחרונים ניטש קרב בין תמי 4 ואלקטרה בר לחברות המים המינרליים (נביעות ומי עדן), שעבורן זהו קרב הישרדות ■ הן מכפישות האחת את השנייה, מגייסות פרזנטורים ונלחמות על כל שקל בשוק

זה קרה לפני שנים אחדות. בקוקה-קולה ישראל דנו באפשרות להיכנס לתחום המכשירים הביתיים לסינון מים, אבל די מהר פסלו את הרעיון. כניסה לתחום, כך חשבו, תפגע בפעילותה של החברה-הבת נביעות - המוכרת מים בכדים. כבר אז הבינו בקוקה-קולה ישראל כי המכשירים הביתיים לסינון מים עתידים להוות תחרות משמעותית למותגי המים המינרליים, הם רק לא דמיינו עד כמה.

בחודשים האחרונים מתחולל קרב שיווקי קשה בין החברות המשווקות מכשירים לסינון מים - תמי 4 ואלקטרה בר, לבין חברות המים המינרליים - נביעות ומי עדן. במקביל, תמי 4 ואלקטרה בר נאבקות ביניהן על נתח מהשוק.

הקרבות האלה ניטשים על שוק שמגלגל כבר היום 1.25 מיליארד שקל בשנה, ולא פחות - על הרווח שאפשר לגזור ממנו.

בינתיים החברות מגייסות פרזנטורים, שופכות מיליוני שקלים על פרסום ולא מהססות להכפיש אחת את השנייה.

"זו המערכה האחרונה בקרב של החברות שמוכרות מים בכדים. זה קרב ההישרדות שלהן. הן הגיעו למצב שמי עדן עומדת למכירה, ונביעות חיה בזכות קוקה-קולה", אומר מנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה, יקי ודמני.

הכדים בסכנה

שוק המים בישראל מתחלק בין מכירות מים בבקבוקים (כ-500 מיליון שקל), מים בכדים/ מתקני מזיגה (270 מיליון שקל) ומכשירים ביתיים לטיהור וסינון מים (כ-480 מיליון שקל).

בקטגוריית המים בבקבוק משחקים מותגים רבים, כשהמוביל הוא נביעות, ואחריו מי עדן. שני מותגים אלה גם מחזיקים בכל מכר המים בכדים, כשלמי עדן נתח כספי של 71% ממנו.

ניתוח פשוט של השוק יראה כי כל קטגוריית המים בכדים בסכנה. החברות משווקות כדים בנפח של 10-19 ליטר, כשהסרבול, המשקל וחוסר הנוחות משחקים לרעתן.

אם בעבר מי עדן ונביעות התמקדו במניעת בריחת לקוחות האחת אל השנייה, ההתפתחות בשוק אילצה אותן לצאת לקרב בלימה מול תמי 4 ואלקטרה בר, שהגדירו את לקוחות המים בכדים כיעד ראשון לגיוס.

עיון בדוחות החברות חושף את המשבר בקטגוריה. ב-2007 הסתכמו מכירות המים בכדים של נביעות ב-74.6 מיליון שקל והניבו רווח תפעולי של 2 מיליון שקל. 4 שנים מאוחר יותר, ההכנסות היו גבוהות רק ב-2% והפעילות הביאה להפסד תפעולי של 1.7 מיליון שקל. בינתיים נביעות נמחקה מהבורסה, אך לפי הערכות, המגמה החריפה בשנת 2012.

גם דוחות מי עדן חושפים צניחה של 10% במכירות המים בכדים בשנת 2011. באשר לרווחיות, יש לשער כי תמונת המצב שם דומה לתמונת המצב בנביעות.

אם המגמה הזאת תימשך, המשמעות היא שבטווח של כמה שנים עלולות נביעות ומי עדן לאבד הכנסות של מאות מיליוני שקלים בשנה.

זו אינה הסכנה היחידה שאיתה הן נאלצות להתמודד. חדירה מואצת של מכשירי סינון ביתיים תפגע קשות במכר המים בבקבוקים. לפי שעה הפגיעה עדיין לא ניכרת, וייתכן כי צניחה של 10% במכירותיה של "עין גדי" בשנת 2012 ברשתות השיווק סייעה לנביעות לשמור על מעמדה ולמי עדן להתחזק.

לדברי ודמני, "זכות היקום היחידה שנשארה להן (מי עדן ונביעות, א"ח) היא מים בבקבוקים בנקודות הקרות, בבתי-קפה ובמסעדות. בשוק הביתי אין להן שום סיכוי. בבתים נעשתה עבודת חינוך ארוכה על-ידי תמי 4, שבעקבותיה נכנסנו לשוק. הציבור מבין שאין טעם לאחסן גלונים בתוך הבית, ואין טעם לסחוב שישיות מים".

עוד אומר ודמני: "חברות המים כמעט לא מרוויחות על הבקבוקים, שהפכו ללוס-לידר ברשתות. מי שמרוויח הם הקמעונאים בנקודות המכירה הקרות, שמוכרים בקבוק בפי 5-6 ממה שהוא עולה להם".

הכיס של אלקטרה

הפוטנציאל המקומי והעולמי הם שעמדו לנגד עיניה של שטראוס, כשהחליטה בקיץ שנת 2009 לרכוש את חברת תמי 4 תמורת סכום של 303 מיליון שקל.

המספרים של תמי 4 לשנת 2008 היו מבטיחים: מכירות של כ-249 מיליון שקל, רווח תפעולי של 34 מיליון שקל אך חשוב מכך - צפי לצמיחה של 20%-25% בהכנסות וברווח.

תמי 4 הייתה שחקן כמעט בודד, כיוון שחברות קטנות התקשו לצמוח. דני טרגן, מי שכיהן במשך 17 שנה כמנכ"ל תמי 4, טוען כי הסיבה לכך היא היעדר משאבים. "צריך להשקיע הרבה כסף. אף אחד לא יכול להתחרות בלי כיס מאוד עמוק", הוא אומר.

היעד שהציבה שטראוס הוא לרבע את מחזור המכירות של תמי 4 בארץ ובעולם, ל-1.2 מיליארד שקל, בתוך 5 שנים. מרגע הרכישה, בשטראוס החלו להגביר מאמצים להרחבת הפעילות ולהגדלת הרווח.

חודשים ספורים לאחר הרכישה, השיקה שטראוס בר מים פרימיום במחיר של 4,500 שקל - גבוה ב-36% מבר המים הרגיל של תמי 4. המהלך הזה החזיק כשנה וחצי, עד מארס 2011, המועד שבו נכנסה לשוק אלקטרה בר.

בשלב הזה היה כבר ברור שכללי המשחק השתנו. "לאלקטרה יש כיס עמוק, והיא החברה הראשונה שהצליחה ליצור נתח שוק משמעותי בשנים האחרונות, והיו הרבה ניסיונות", אומר טרגן.

קמפיין נגטיבי

אלקטרה הציעה מכשירים מוזלים ואילצה את תמי 4 לחתוך מחירים בעשרות אחוזים. מחיר המכשיר, שנמכר ב-4,500 שקל, ירד ל-3,000 שקל בלבד; ומחיר מכשיר בסיסי ירד מ-3,300 ל-2,400 שקל. אלקטרה בר משווקת את המכשיר ב-2,000 שקל ובמבצעים ב-1,800 שקל. באחרונה הורידה אלקטרה גם את מחירי האחזקה וחלקי החילוף. "כנראה שנלחמים על נתח שוק ולא על רווח", מסביר טרגן.

עם כניסת אלקטרה בר הפנימו גם חברות המים המינרליים כי השינוי העובר על השוק גדול ומהיר יותר משהעריכו. עכשיו הן מנהלות את הקרב בכל הכוח.

"למה צריך לחשוב פעמיים לפני ששותים מים?", שואל אורי גוטליב, שגויס כפרזנטור של נביעות. הקמפיין מתמקד בחסרונות, כביכול, שיש למכשירי המים הביתיים, ולא מזכיר את כד המים המסורבל של נביעות. מי עדן גייסה את סיגל שחמון, והמסר המרכזי הוא "שהילדים ישתו יותר".

תמי 4 משיבה בקמפיין שכולו מתמקד במחיר - "זה יותר משתלם ממים בבקבוקים", ואלקטרה בר, שגייסה את אלון גל, מתמקדת בחדשנות טכנולוגית.

הקרבות האלה אינם מתמקדים באיכות המסננים ובאיכות המים, כי אלה ככל הנראה אינם מהותיים. את זה חשפה תמי 4 כשניסתה למנוע את ההשקה של אלקטרה בר בנימוק של הפרת פטנט, בהליך שבו התברר כי לתמי 4 אין כל פטנט על מסנן המים - ליבת המותג.

טרגן טוען כי "הקמפיין של נביעות הוא טוב וחכם, אבל הוא לא יסובב את הגלגל לכיוון אחר. לא יהיה אפשר לקחת מתמי 4 ואחרים את היתרון של הנוחות, כמו שקשה לקחת ממי עדן ואחרים את תפיסת האיכות הגבוהה של המים המינרליים. נביעות יצאה בקמפיין נגטיבי, וזה אומר שאין לה משהו אחר להציע, אז היא יוצאת לקרב מאסף".

- נביעות ומי עדן בקרב הישרדות?

טרגן: "בטוח. מי שלא יהיה יצירתי ויביא מכשירים שמאפשרים פתרונות מורכבים לשתייה גם בתחום הקפה, הסודה, המשקאות והמים - ייעלם, יתמזג או יפשוט את הרגל. תהיה קונסולידציה בענף בזמן הקרוב".

תגובות

מנביעות נמסר: "המים המינרליים ממשיכים להתחזק בהיותם הפתרון האולטימטיבי לשתיית מים איכותיים וטעימים, ומגוחך להשוות בינם לבין פילטרים למיניהם".

ממי עדן נמסר: "שוק המים תחרותי, וכל צרכן בוחר בו את פתרון השתייה. אנו מאמינים שמי עדן תמשיך להוביל את השוק".

רקע: לא לקחו את תמי 4 בחשבון

רק לפני עשור, שוק המים המינרליים נתפס כמנוע צמיחה מבטיח. החברה המרכזית למשקאות (קוקה-קולה ישראל) לא הסתפקה בהפצת המותג מי עדן וחלמה על אימפריה משל עצמה. בשנת 2000 היא נכנסה לשותפות בנביעות, וזמן קצר לאחר מכן השתלטה על החברה. במקביל, היא הפסיקה להפיץ את המותג מי עדן.

הן בנביעות והן במי עדן ראו במגמה הבריאותית ערובה להצלחה מסחרית. הצרכנים מגלים רמת מודעות גבוהה, וככל שזו עולה - כך תעלה צריכת המים המינרליים. בדרך הן שכחו שהשוק עשוי להציע אלטרנטיבה אחרת והתעלמו לגמרי מקיומה של חברת תמי 4, שהייתה אז בחיתוליה.

בשנת 2008 כבר החל להסתמן מפנה, כשתמי 4 - אז עדיין בבעלות עיקרית של קיבוץ נתיב הל"ה - החלה לפרוח. נדמה כי בשלב הזה חברות המים המינרליים עדיין לא עיכלו את המהפך העובר על השוק, למרות שהמגמה הייתה ברורה: שוק המכשירים הביתיים גדל בקצב מסחרר - על חשבון שוק המים המינרליים.

לדני טרגן, מי שניהל את חברת תמי 4 במשך 17 שנה וחתום במידה רבה על ההצלחה שלה, יש לכך הסבר: "התפיסה של נביעות ומי עדן בכל מה שקשור לאיכות המים המינרליים הייתה כל-כך חזקה, שהן לא היו מוכנות להכניס שום דבר אחר לתוך המחשבה. ראו את זה מאוד חזק גם באירופה. למרות שמי עדן קנתה חברות שעוסקות בטיפול במים, היא לא שיווקה מוצרים כאלה בישראל, כי היא לא רצתה. התפיסה של הבדלי האיכות בין המים המינרליים למים מהמכשירים הייתה מאוד חזקה אצלן, למרות שההבדלים באיכות לא היו מהותיים".

נביעות

קרבות המים

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר