גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חסרי אחריות, טובעים בתשלומים

שינוי מס' 4: די להתקרבנות! אף תאגיד מסחרי לא ידפוק אתכם, אם לא תתנו לו

אוי אוי אוי, תראו איך התאגידים הגדולים והרשעים האלה מכריחים אותנו לצרוך: פרסומות מפתות בטלוויזיה, תצוגות מרהיבות בקניון, מדפים עמוסי כל טוב בסופר - באמת, מי יכול לעמוד בפניהם? זה כמו אקדח לרקה. ואנחנו, כשה מובל לטבח, כמריונטה נטולת חירות, כתינוק שנשבה, מוכרחים, פשוט מוכרחים לקנות!

יש סייל, פראייר מי שלא קונה

הקונספירציה הזדונית הזו אינה מסתיימת שם: היא חודרת לשכונה, לרחוב, לבית שלנו ממש! השכן החליף את האוטו - אז שאנחנו ניראה בטרנטה שנת 2007? החברה בעבודה שלפה מהתיק סמארטפון מהדגם שאך זה יצא - אך טבעי הוא לחוש מבוישים עם הדגם הקודם. התחיל סייל מטורף על טלוויזיות HD , לשבוע אחד בלבד - פראייר מי שמפסיד, מה גם שה-LCD שבבית, באמת שאין לה את חדות התמונה שבנאדם רוצה בערב, אחרי יום ארוך ומעייף.

כן. קשה. הכול יקר. אבל מוכרחים. מזל שאפשר לגהץ. אחרי הכול, זה בתשלומים ואנחנו הרי עובדים קשה, אז מה? לא מגיע לנו קצת ליהנות?

שאלה טובה. בואו נענה עליה דרך תרגיל תפיסתי קטן: החליפו את הפרסומות/קניון/סופר בצעצועים/ממתקים/צומי, ותראו איך, כזאטוטים ממש, אתם רוצים הכול, הרבה ועכשיו. דחיית סיפוקים או שליטה עצמית, אינן בלקסיקון המעמד-ביניימי.

החליפו את האוטו/סמארטפון/טלוויזיה במותגים/נרגילות/אלכוהול ותראו איך כאחרוני המתבגרים שכנגדם אתם אוהבים להתחסד, אתם עושים דברים רק כי "כולם עושים". ואם כולם יקפצו מהגג - גם אתם תקפצו? סליחה. שאלה רטורית. כבר קפצתם. עכשיו אתם חשים את עוצמת ההתרסקות.

ממשלה אזרחית מושלמת? אל תבנו על זה

"זה לא אנחנו - זה הם! התאגידים הגדולים והרשעים" אתם זועקים. יודעים כמו מי אתם נשמעים? כמו החרדים, המדירים נשים. הרי אם גברים נשטפים בגל אדיר של זימה למראה כל אישה העוברת לתומה מולם, לבטח הפיתרון הוא כיסוייה במלבושים מכף רגל ועד ראש, השתקתה והדרתה מעל פניהם. הגיוני.

"צריך עוד רגולציה! צריך פיקוח על המחירים! צריך לחוקק חוק שימנע מהם לעשות לנו את זה!" אתם ממשיכים. בכמה מהמקרים, באמת צריך. בכמה - ממש לא. כך או אחרת, זה לא ישנה מהותית. כל מהלך פרלמנטרי רק מגדיר את גבולות המשחק; עדיין נדרש שאתם, השחקנים, תשנו את האופן בו אתם משחקים.

דווקא כעת, אחרי הבחירות, הסכנה גדולה במיוחד. מפתה מאד להישען לאחור בהנחה שגויה שעשינו את שלנו וכעת זה בידיים של הפוליטיקאים בלבד. זה לא. גם אם תקום ממשלה אזרחית מושלמת, נטולת עושק חרדי, ועם חצי ממספר השרים, שתתפקד ביעילות ובאפקטיביות מיטבית, לתפארת מדינת ישראל - עדיין לא ישתנה שום דבר ממשי, אם לא נשתנה אנחנו.

הוא שאמרנו לאורך כל הסדרה: המצב הכלכלי העגום של מעמד הביניים הפרופסיונאלי, העובד, המשכיל והמשתכר היטב, הוא תוצר של שלושה שלישים משלימים: תהליכים כלכליים גלובאליים (עליהם אין לנו שליטה), כשלים פוליטיים מקומיים המאפשרים לעוולות בחלוקת תקציב המדינה ובשוק ההון להתקיים (עליהם יש לנו שליטה חלקית, דרך הבחירות - אפשר לסמן "וי"), והתנהלות הפרט (שרק עליה יש לנו שליטה מלאה). במילים אחרות, ללא לקיחת אחריות מלאה על השליש שלנו, מה שהיה - הוא שיהיה. רוצים שינוי? תשתנו! ברמת הפרט.

אז איך פורצים את מעגל ההתקרבנות הזה של אכלו-לי-שתו-לי? על-ידי חינוך עצמי לצרכנות חכמה שמשמעה עמוק ומקיף לאין שיעור מסתם השוואת מחירים או מיקוח: שינוי מאקרו ומיקרו ברמה הפסיכולוגית, המחשבתית וההתנהגותית. העיקרון: מעבר ממיקוד שליטה חיצוני (הם אשמים) לפנימי (אני אחראי).

חינוך עצמי לצרכנות חכמה - מאקרו

א. תפיסה כלכלית-מסחרית מציאותית ולא פשטנית: זה לא תאגיד-מרושע לעומת צרכן-קורבן, אלא כולנו שותפים לטנגו אינסופי, בו לכל אחד אחריות על החלק שלו במצב.

ב. מעבר מצרכנות מתלהמת של חרם עונתי על מוצר תורן, שלאחריו עולה צריכתו כפיצוי על תקופה ההתנזרות (ע"ע קוטג'), לצרכנות מושכלת, עקבית ויוזמת בכל ימות השנה. אם להשתמש בדימוי: מעבר מפציחה בדיאטה טרנדית כל שני וחמישי, שכידוע רק מובילה להשמנה בדפוס יו יו מזיק המביא את הגוף למצב בריאותי גרוע מזה שהיה טרום הדיאטה, לתזונה נכונה הכוללת כל משאת נפש קולינרית, ובלבד שכמותה מידתית.

ואכן, מחאה שמחאה, נתוני נילסן לחודש נובמבר האחרון בשוק המזון חושפים, שבשנה החולפת הצליחו תאגידי המזון המובילים, נגדם התנהל חרם צרכנים, לשמור על אותם נתחי שוק, כשבמקביל, רשתות השיווק הפחיתו את המבצעים על מוצריהם. מש"ל.

ג. הבנת הקשר בין היצע לביקוש ומחיר: זה לחלוטין בידינו! צדק הדו"ח הידוע לשמצה שהגישה חברת הייעוץ מקנזי לתנובה, בניצוחה של זהבית כהן. הביקוש לקוטג' ולגבינה צהובה הוא באמת קשיח. לכן ניתן להעלות את המחיר לינארית, בעקביות ובהתמדה. אז במקום להתרעם על החזירות הקפיטליסטית שלהם - מה דעתכם שניקח אחריות על החזירות הצרכנית (שלא לומר הטיפשות) שלנו? אף תאגיד מסחרי לא ידפוק אותנו, אם לא ניתן לו. לו איש לא היה רץ לקנות כל דגם חדש של סמארטפון בשנייה שהוא מגיע לחנויות - תוך שבוע המחיר היה צולל. מה לא ברור?

ד. מיקוד צרכני שגוי במחיר בלבד: למה ליצרן/ספק להציע שירות או איכות או צדק חברתי לעובדיו? אנו נזכרים בהם רק לאחר הקנייה. לגיטימי שמוצר - ואפילו זהה - יתומחר אחרת אם הוא נמכר במעטפת בעלת ערך מוסף: סופר מצוחצח, קופאיות שמשלמים להן טוב, שירות לעילא ולעילא. אבל כשקריטריון הקנייה היחידי הוא אגורה לכאן ולכאן, הצביעות הצרכנית של מעמד הביניים מרימה שוב את ראשה.

ה. פתחו מינימום אישיות: רק לאנשים טיפשים או פתיים או עתירי רגשי נחיתות ניתן למכור את כל השטויות שמוכרים לכם (כן, אין ספק שאם תקנה את השעון הזה תהיה ג'יימס בונד. ואת, עם הקרם-פנים הזה - בטוח אנג'לינה ג'ולי).

חינוך עצמי לצרכנות חכמה - מיקרו

א. הבחנה בין צריך לבין רוצה. למשל, אתה צריך טלפון סלולארי. זה באמת בסיסי כיום. אבל זה לא חייב להיות המותג הכי יקר, מהדגם הכי חדש. את זה אתה רוצה, לא צריך.

ב. הבחנה בין רוצה לבין יכול: לגיטימי ואף רצוי לרצות, אך רק אם זה בגרסה הבריאה: דרבון לעבודה ולחיסכון שיאפשרו את הרכישה. לקנות רק כי אתה רוצה מבלי שיש לך היכולת לממן זאת, היא הגורם המרכזי במצבו הכלכלי העגום של מעמד-הביניים-המרוויח-היטב, כיום. זה נכון למוצרים, כמו גם לילדים.

ג. הפסקת השימוש בקניות כתחליף ומיסוך לכל רפרטואר הקיום האנושי:

I. תרפיה רגשית: אתה מדוכא? קנייה לא תשנה זאת מעבר לרגע חולף. אתה מאושר? קנייה לא תשמר זאת לאורך זמן. רק התבוננות פנימה, גדילה אישית וביצוע שינוי יעשו את ההבדל.

II. בילוי ופנאי: שמעתם על פיקניק? קריאת ספר? שיחה? התכנסות שקטה פנימה, בבית או בנפש?

III. יחסים בינאישיים: חיסול ההתניה הפבלוביאנית בין קניות לבין אהבה: בהורות, בזוגיות, בין קרובים ובין חברים. למשל: אם את יום הכיף וזמן האיכות שלכם עם הילדים ביליתם בקניון, אל תתפלאו שהילדים מבינים אהבה הורית רק דרך צריכה (ע"ע אבא-תקנה-לי). ואם גודל האהבה הוא גודל המתנה, אל תתפלאו שהצד השני לומד להוציא כסף במקום לתת מעצמו/ה ממש (חושבת שאני לא מדברת עליך? ולנטיין מתקרב - בדקי עצמך למה את מצפה - שם התשובה).

אז זהו. נגמרו התירוצים. חנכו את עצמכם כלכלית-צרכנית ובכך תחנכו את תאגידי הענק העושקים אתכם. לא תעשו זאת? אל תבואו לבכות אחר-כך.

בפרק הבא והאחרון בסדרה - השינוי החמישי שעל מעמד הביניים לבצע כדי לשנות את מצבו הכלכלי, בו נסגור מעגל עם השינוי הראשון: מי יצילנו מרעב? רמז: לא ההסתדרות.

הכותבת היא מנכ"ל BossProblem, הפורטל להצלחה בעבודה; פסיכולוגית חברתית ויועצת ארגונית בכירה.

מאמרים קודמים בסדרה:

שינוי מס' 1: אתה שכיר? זה זמני

שינוי מס' 2: מי אמר שצריכים שלושה ילדים?

שינוי מס' 3: מפונקים חסרי גבולות

עוד כתבות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט