גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בונים יותר מדי למשרדים - ואין מספיק דירות למגורים"

כך אמר היום דן אטיאס, שותף מנהל אשכול נדל"ן BDO זיו האפט, בכנס נדל"ן מסחרי שמתקיים היום באיירפורט סיטי

"כולם אומרים שבונים יותר מדי למשרדים ובאותו הזמן אין מספיק היצע למגורים. ייתכן וצריך למצוא פתרון יצירתי לשתי הבעיות", כך אמר היום (ד') דן אטיאס, שותף מנהל אשכול נדל"ן BDO זיו האפט, בכנס נדל"ן מסחרי שמתקיים היום באיירפורט סיטי.

"אחד הפתרונות האפשריים הוא להסב בנייני משרדים ותיקים למגורים. כולם יודעים שהליכי התכנון לוקחים הרבה זמן ואולי זה הזמן להיערך לכך כדי שהמגדלים הישנים לא יישארו ריקים. בשוק המשרדים יש צמיחה גדולה מאוד, שיעורי התפוסה והשכירויות עלו, היזמים התחילו לתכנן ויש צפי לסיום פרויקטים בסדר גודל של מיליון מ"ר רק באזור תל אביב. על פי הנתונים, שנת 2013 עתידה להניב שטחי משרדים משמעותיים ובשנת 2016 צפוי פיק נוסף כאשר בניית פרויקטים גדולים עתידה להסתיים. החשש מעודף שטח למשרדים נובע מהעובדה כי המשק נכנס לתקופה של מיתון, גופים מתייעלים ומצמצמים. חלקם שוקלים האם לצאת מאזור המרכז. לא בטוח שתנופת הבנייה בשוק המשרדים מותאמת למצב המשק ולביקוש. במקביל, בענף המגורים המצב הפוך".

לדברי אטיאס, הסבת משרדים למגורים אומנם מסובכת ורווית אתגרים אולם חישוב שערכו ב-BDO מעיד שניתן לעשות זאת בצורה כלכלית: "שווי מ"ר בנוי למשרדים כ-12 אלף שקל. שווי מ"ר למגורים יעמוד על כ-20 אלף שקל. וזה אחרי כל ההתאמות. אבל יש בעיה אחרת - הרשות המקומית. תהליך כזה מחייב לשנות התב"ע, לשנות הייעוד. הרשויות רואות את הארנונה למשרדים שגבוהה הרבה יותר, פי 2 ובחלק מהמקרים גם פי 4. הרשויות יצטרכו לזהות את המגמה הזו ולראות כיצד יתמודד איתה".

יש לציין שהרעיון אותו הציע אטיאס הוא לא רעיון חדש. בעבר העלו את הרעיון גורמים שונים אולם הוא מעולם לא זכה למימוש רחב היקף. בעיות נוספות שמקשות על יציאת פרויקטים כאלו לפועל היא היעדר חנייה בבנייני המשרדים הישנים, ריבוי בעלויות הנפוץ בתחום זה וגם חוזי שכירות ארוכי טווח שנחתמו מול שוכרי משרדים.

"לנדל"ן המניב השפעה מכרעת גם על תחום המגורים. שנת 2012 הייתה שנה של ספינים בענף וכל הספינים התפוצצו חזרה בפנים של מי שהפיץ אותם", אמר אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין בכנס, "מכרזי המינהל זכו להצלחה של 55% בלבד ומעניין לראות שמתוך ה-45% שנכשלו 90% היו בפריפרייה. הציבור הישראלי מצביע ברגליים. כולם רוצים לגור במרכז. יש לזה כמה סיבות: תעסוקה חינוך תחבורה ותרבות. אנחנו לא רואים שהממשלה גורמת לכך שאזורי התעסוקה בפריפרייה יפותחו כדי למשוך אוכלוסיות חזקות יותר".

דנוס התייחס גם לדברים שעומדים לפתח הממשלה החדשה, בעיקר לרפורמה המדוברת בתכנון ובנייה: "העברת סמכויות לועדות מקומיות היא חלק נכבד מהרפורמה. זה יוכל לקצר תהליכים ועשוייה להיות לכך השפעה לא קטנה על הנדל"ן המסחרי. המרחב הכפרי שהיום קשה לפעול ולתכנן בו יתחיל לגדול. ויהיו לזה השפעות על המתחמים הקיימים. מעניין מה תעשה ראש עיריית נתניה, מרים פיירברג אם שטחים בכפר נטר ואבן יהודה ישנו יעוד ויתחילו להיבנות בהם שטחי תעסוקה ומסחר. מה זה יעשה לאזור התעסוקה של נתניה. וזו רק דוגמא אחת. כולם צריכים להיות עירניים בנושא הזה".

תמיר בן שחר, מנכ"ל צ'מנסקי בן שחר, חברה לייעוץ כלכלי, התייחס להליכי התכנון הארוכים ולחוסר הוודאות איתה מתמודדים היזמים. "יזמים בישראל מתמודדים עם אתגרים לא פשוטים - אי הוודאות של התכנון במדינת ישראל הוא אחד מהם. הרבה פעמים נעשות תוכניות שאינן רלוונטיות למאזנים של הביקוש וההיצע בשטח, לא פוגשים את המציאות. היום, יזם שרוכש קרקע לא יכול להעריך מתי יוכל להתחיל לבנות. זה נע בין 0 ל-20 שנה, ועלות המימון יקרה מאוד. הוא גם לא יודע מה ידרשו ממנו, בכל דיון דורשים עוד פרטים. מציאות זו ואילוצים נוספים שמטילה הממשלה על היזמים מובילה לא פעם להעדפה שלהם לצאת מישראל ולפעול בחו"ל".

חיים כהן, מנכ"ל קבוצת דן אנד ברדסטריט תקף את ממשלת ישראל שלא פועלת מספיק בשביל היזמים, הוסיף: "תוך 13 שנים יושקעו בענף הנדל"ן והבינוי בישראל כטריליון שקל ויתווספו כמיליון איש לאוכלוסיית המדינה. מיליון איש שיש לדאוג להם לפרנסה ולמגורים לכן חשוב מאוד שיתוף הפעולה של ענפי הנדל"ן והתעשייה ויש להשקיע בבנייה לתעשייה ויצירת מקומות עבודה. ענף הנדל"ן הוא ענף עתיר השקעה ועתיר סיכונים. האתגר הגדול ביותר הוא זיהוי הסיכון וההתמודדות איתו. המדינה חייבת להתייחס לא רק למי שרוצה לקנות בית בישראל אלא גם לאלו שבונים את הבתים, מספקים תעסוקה ותורמים לצמיחה, אך זה לא קורה.

"מדינת ישראל צריכה ואמורה להתחרות עם מדינת רבות בעולם באשר לכדאיות ההשקעה והבנייה בתחומה אך לצערנו בחו"ל קל יותר. היזם הישראלי בכל התחומים, בבניה בתעשייה ובמסחר, מרגיש שלא מתחרים עליו אלא מתחרים נגדו. הגיע הזמן שממשלת ישראל תעניק ליזמים הישראליים את ההרגשה שרוצים אותם, שתעודד אותם ובמקום להערים קשיים לשחרר צווארי בקבוק לעודד השקעות ולהקל על היזמים".

עוד כתבות

ישי דוידי - מייסד ומנכ''ל פימי / צילום: יונתן בלום

פימי מכרה מניות של אורביט ב-100 מיליון שקל. אלה הרוכשים

הרוכשים העיקריים הם בתי ההשקעות מור ומיטב ● פימי מכרה את המניות אחרי זינוק של כ-37% במניה ותמשיך להיות בעלת השליטה בחברה ● התשואה של פימי על ההשקעה באורביט עומדת על 400%

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

החל מהחודש הבא: מחירי החלב בפיקוח עולים בכ-4.5%

החל מ-1 במאי ייכנס לתוקפו עדכון במחירי מוצרי החלב, שיעלו בשיעור של כ-4.5% ● אלה המוצרים שצפויים להתייקר בעקבות העדכון

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

את'ריום / צילום: Shutterstock

לראשונה, הונג קונג אישרה קרן סל העוקבת אחר האת'ריום

כשלושה חודשים לאחר אישור תעודות הסל על הביטקוין, הרשויות בהונג קונג הן הראשונות לאשר גם את האת'ריום ● גם בארה"ב הגישו בקשות להנפיק קרנות סל דומות, אך רק בסוף מאי תתקבל החלטה ● המטבע השני בגודלו עולה הבוקר ב-5%

עומדים - אסף גריס ושירי הייסר, יושבים - זיו קורן (מימין) וניב חורש / צילום: שי פרנקו

משרד הפרסום ראובני-פרידן ממנה מנכ"לים חדשים: שירי הייסר ואסף גריס

בראובני-פרידן ממשיכים את המודל לפיו המושכות נמצאות בידי מנכ"לים משותפים ● זיו קורן וניב חורש, שמילאו את התפקיד עד כה, יכהנו כמנכ"לי הקבוצה, הכוללת עוד ארבע חברות ● לדברי השניים, "אצלנו אי-אפשר להצניח מנכ"לים מבחוץ, גם אם הם מנהלים ואנשי מקצוע מצוינים"

בנק J.P. Morgan / צילום: Reuters, Nicolas Economou

ריביות גבוהות היוו מכונת מזומנים לבנקים. לא עוד

הבנקים האמריקאים ג'יי. פי מורגן, וולס פארגו וסיטיגרופ הציגו דוחות טובים מהצפוי לרבעון הראשון, אך התחזיות שלהם קדימה מופחתות ● כשריבית הפד נותרת גבוהה, ייאלצו הבנקים לשלם יותר על פיקדונות, ומנגד יעמידו פחות הלוואות

רכבים מוכנים לייצוא בטורקיה, ב־2023 / צילום: Shutterstock

לא רק טורקיה: גם בסין מחלחלת לשוק אווירה אנטי ישראלית, ואלה ההשלכות

טורקיה מאיימת להטיל "מיסי יצוא" כבדים על כל הסחורות לישראל, בנוסף למגבלות הסחר עליהן הודיעה בשבוע שעבר, ובסין מתחילה האווירה האנטי־ישראלית לחלחל לשוק ● בינתיים, שתי המדינות חולשות על כ־30% מיבוא הרכב לארץ ● כיצד יוכל הענף המקומי להתגבר?

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

באירופה התלהבו ממערכת חץ 3, ובחברות הביטחוניות נרשמה התעניינות גוברת

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

יאיר ארז, מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו / צילום: יונתן בלום

150 ק"מ של רכבת: עוד לא היה בישראל פרויקט כזה. הכירו את הצעיר שאחראי עליו

יאיר ארז סולד מפוליטיקה, אך תמיד ידע שהוא רוצה לחולל שינוי דרך המגזר הציבורי ● כיום הוא מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו: "רוצה כבר לראות את העבודות יוצאות לדרך" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה שהתמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - על מנת לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

משקאות ממותקים / צילום: Shutterstock

גביית יתר של 16.7 מיליון שקל: התביעה שאושרה נגד רשות המסים

בית המשפט אישר הגשת תובענה ייצוגית נגד רשות המסים בגין גביית מס קנייה ביתר מיבואני המשקאות הממותקים ● ברשות טענו בתגובה כי תנאי להשבת הכסף ליבואניות המשקאות יהיה הוכחה שהן לא גלגלו את המס לצרכנים ● המס, שהטיל שר האוצר לשעבר אביגדור ליברמן, בינתיים כבר בוטל ע"י הממשלה הנוכחית

פרופ' רות פלאטו-שנער ואילנית אדסמן / צילום: איתמר מילרד, ניקי וסטפהל

כיצד שקל דיגיטלי יכול היה לסייע במלחמת "חרבות ברזל"

לשקל הדיגיטלי יש שלושה יתרונות אשר יכלו לבוא לידי ביטוי משמעותי במשבר הביטחוני והכלכלי הנוכחי: יעילות ביצוע תשלומים, הגשמת מדיניות ממשלתית וצמצום הסיכון של מימון טרור

תוכנית הכשרת הסייבר למפוני כפר עזה / צילום: CyberProof

החברה שמסייעת למפוני קיבוץ כפר עזה לעבור הסבה מקצועית לתחום הסייבר

בנק דיסקונט ועמותת אלו"ט חברו למיזם משותף בו ילדי המפונים במלונות ים המלח לקחו חלק בסדנאות ציור שבהן התבקשו לצייר בהשראת המילים "חופש" ו"תקווה" ● סטארט-אפ ההכשרות להייטק, Elevation, יאפשר למפונים לעבור הכשרות במטרה לספק להם עבודה והכנסה בתחום בניית האתרים ● ישראל מתגייסת

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: צילום מסך מאתר אפל

הנתונים שחשפו: הניצחון של סמסונג, הנפילה של אייפון

המתחרות הסיניות נוגסות מנתח השוק של אפל, שירד השנה בכ-15% ● סמסונג, למרות ירידה קטנה, מוכרת הכי הרבה סמארטפונים בעולם ● ריאן ריית', סגן נשיא ב-IDC: "סביר להניח ששתי היצרניות יחפשו אזורים נוספים כדי להתרחב"

מתן סמיש, רשא חולי ואילון לוי בפאנל בהנחיית נבו טרבלסי, גלובס / צילום: כדיה לוי

הצרכים, האתגרים והשאיפות: שלושה מנהיגים צעירים על במה אחת

בפאנל בהשתתפות נציגי הנבחרת לשנת 2024, מתן סמיש מלאומי סיפר על מהפכת השירות של הבנק, רשא חולי מדיפלסט סיפרה על אתגרי הניהול בתעשייה, ואילון לוי, דובר במערך ההסברה עד לאחרונה, דיבר על מצבה של ישראל בעולם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

כלכלנים מעריכים: איך תשפיע העלייה באינפלציה על הריבית?

האינפלציה הפתיע את התחזיות המוקדמות כשעלתה לשיעור של 2.7% במרץ ● הכלכלנים הבכירים מנתחים את הנתונים ומסבירים את ההשפעה הצפויה על מתווה הריבית של בנק ישראל ● חן הרצוג, כלכלן ראשי ב-BDO: "חלק משמעותי מעליית המדד נובע מהתאמה חד-פעמית של המס על סיגריות וטבק"

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאיים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקניות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים