גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוויכוח על ביה"ד לעבודה

האם ביה"ד לעבודה הוקם כדי להטות את הכף לטובת העובדים?

לאחרונה עלתה שוב על סדר היום הציבורי שאלת ההצדקה לקיומה של מערכת שיפוט נפרדת לתחום דיני העבודה. אלה המתנגדים לבית הדין לעבודה טוענים כי הוא מוטה לטובת העובדים, ולכן הם מעדיפים ששוק העבודה יישפט על-ידי המערכת השופטת הכללית. אלה התומכים בבית הדין לעבודה טוענים כי לא קיימת הטיה כזו, או, למצער, כי הטיה זו היא מוצדקת.

ברשימה זו איני מתיימר להכריע בשאלה אם בפועל בית הדין לעבודה מוטה לטובת העובדים. אני סבור גם כי לא ניתן לתת תשובה לשאלה זו בלי לעשות מחקר אמפירי מעמיק, וגם אז התשובה שתינתן תהא מושפעת מתפיסות אידיאולוגיות.

טענתי היא שהמבנה המוסדי של בתי משפט מתמחים, לרבות בית הדין לעבודה, עשוי לגרום להטיה לטובת צד מסוים.

חוק פרקינסון

על מנת שטענתי זו תובן, עלינו להתחיל במושכלות היסוד של "חוק פרקינסון". סיריל פרקניסון היה היסטוריון שחקר את האימפריה הבריטית. תוך כדי מחקרו, הוא הבין שעד כמה שקשה להסביר את שאיפת ההתפשטות של האימפריה הבריטית, עוד יותר קשה להבין את רציונל הגידול של משרד המושבות הבריטי - המפקח על התנהלות המושבות הבריטיות בעולם.

פרקינסון גילה כי משרד המושבות הבריטי גדל בממוצע בין 5% ל-7% בשנה; וכי אין שום קשר בין הגידול של משרד המושבות לבין מספר המושבות של האימפריה או גודלן. למעשה, מצבת כוח-האדם של משרד המושבות הבריטי הגיעה לגודלה המרבי כאשר לא נותרו מושבות בריטיות.

פרקינסון ערך בדיקה דומה לגבי משרדים ממשלתיים אחרים, והתוצאות שאליהן הגיע היו דומות. מכאן הגיע פרקינסון למסקנה כי השאיפה של כל ארגון ממשלתי היא לגדול, ללא כל קשר לצרכים האמיתיים של ארגון זה.

בדיקה מקרית (ואני מודה שהיא שטחית) של מספר ארגונים ממשלתיים בארץ, מובילה למסקנות דומות. למשל, מצבת כוח-האדם של רשות ניירות ערך צמחה ב-13 השנים האחרונות בכ-6% לשנה בממוצע (בדיוק כמו משרד המושבות הבריטי). וכשבודקים (שוב, באופן שטחי) את הנתונים, מגלים כי במהלך 13 השנים הללו אימפריית שוק ההון רק הצטמקה.

יודגש כי לא ניתן לגזור מכאן מסקנה שאין הצדקה לגידול של רשות ניירות ערך. מצד אחד, ייתכן כי בתחילת דרכה הייתה הרשות קטנה מדי. כמו כן, בעשור האחרון נכנסה הרשות לתחומים חדשים המחייבים כוח-אדם נוסף.

מצד שני, מוסר ההשכל של פרקינסון הוא שתמיד יש מקום לשאול אם כניסתה של הרשות לתחומים חדשים אלה הייתה נחוצה להגדלת הרווחה החברתית, או שמא היא נועדה להצדיק את הגדלת הרשות עצמה.

גם מספר השופטים בבתי הדין האזוריים לעבודה גדל בכ-6% בממוצע לשנה. (הנתונים מתייחסים לשנים 1974-2004, והם נלקחו מדוח הוועדה לבדיקת בתי הדין לעבודה). אלא שבניגוד לרשות ניירות ערך, בבתי הדין לעבודה נרשם גידול מרשים במספר התיקים, עד כדי כך שמספר התיקים שבהם מטפל כל שופט הוכפל בתקופה זו.

האם הגידול המרשים במספר התיקים מלמד על כך שקיימת הצדקה לגידול במספר השופטים בבית הדין האזורי לעבודה? לא בהכרח. לא ניתן להשיב על שאלה זו בלי שנתייחס קודם לשאלה המקדמית הבאה: מה גרם לגידול במספר התיקים?

ושוב, סיריל פרקינסון מחייב אותנו להעלות "חשד" שמא גידול זה נובע, בין השאר, מכך שבית הדין לעבודה עודד גידול זה, על מנת שהוא יוכל להצדיק את התרחבות הארגון שלו.

העובדים קובעים את סדר היום של בית הדין

חשד זה מוביל אותנו בהכרח ל"פואנטה" של רשימה זו, פואנטה המצביעה על הסיבה לכך שלבית דין לעבודה, כארגון, עשויה להיות "נטייה טבעית" לטובת עובדים.

הסיבה לכך היא שבניגוד לרשות ניירות ערך ו/או ארגונים ביורוקרטיים אחרים, בתי משפט אינם עצמאיים בקביעת סדר היום שלהם. סדר היום של בתי המשפט נוצר על-ידי התובעים, שמייצרים את כתב התביעה ומבקשים מבית המשפט לדון בסכסוך בינם לבין הצד הנתבע.

לכן, בית משפט המעוניין להגדיל את כמות התיקים שבהם הוא מטפל ולהרחיב את השפעתו על המציאות, ייאלץ "לפתות" את התובעים הפוטנציאליים להגיש תביעה, והוא יכול לעשות כן על-ידי כך שיקל עליהם את ההליך.

במערכת המשפט הכללית, קשה בדרך-כלל לאפיין את התובעים ולהבדילם מנתבעים. למשל, במערכת יחסים חוזית רגילה, בין מוכר לקונה למשל, כל צד יכול להיות מפר פוטנציאלי, וכל צד לחוזה עשוי להיות תובע או נתבע.

לכן, גם אם מערכת המשפט הכללית תעדיף תמיד את התובעים, הדבר לא ייצור "הטיה" לטובת קונים או מוכרים או לטובת קבוצת אוכלוסייה מיוחדת אחרת.

אך קיימות מערכות משפט ספציפיות שבהן צד אחד הוא זה שבדרך-כלל מייצר את ההליך המשפטי, ובכך הוא פותח בפני בית המשפט את האפשרות להכריע בסכסוך ולהשפיע על המציאות.

למשל, בהליך הפלילי, הפרקליטות היא הגורם היחיד שיכול לפתוח את ההליך, ולכן בית משפט שעוסק בתיקים פליליים בלבד הוא בית משפט שקיומו, גודלו והשפעתו תלויים במספר כתבי האישום שהפרקליטות תגיש.

בבג"ץ, לעומת זאת, האזרח הוא בדרך-כלל הגורם שמייצר את ההליך, ולכן, אילו בית המשפט העליון היה יושב רק כבג"ץ, היה הדבר מקנה לו תמריץ (יחסית לבית משפט עליון שעוסק גם בתחומים אחרים) ליתן עדיפות לאזרח.

באופן דומה, בתביעות ייצוגיות, הפרט הוא תמיד התובע הייצוגי, וה"טייקון" הוא תמיד הנתבע; לכן, בית משפט המתמקצע בתביעות ייצוגיות, אם וככל שקיים כזה, ישאף להגדיל את שכר-הטרחה של התובע הייצוגי ו/או להקל עליו את התביעה, יותר מבית משפט שעוסק במכלול של נושאים אזרחיים.

חשוב להדגיש: בשום אופן אינני חושב שהשופט היושב בדין עושה לעצמו חישוב אסטרטגי, בכל תיק ותיק, כיצד עליו להכריע על מנת לעודד תביעות כאלה או אחרות אשר יגדילו את כוחו. חס וחלילה. טענתי היא שה-DNA של כל ארגון, גם אם עובדיו אינם מודעים לכך, דוחף את הארגון לכיוון פעולה המגדיל את תקציבו והשפעתו של הארגון.

מהדיון הכללי נחזור לבית הדין לעבודה. בבית הדין לעבודה, מרבית התביעות מוגשות על-ידי עובדים. הדבר נובע מסיבה פשוטה: מעביד שאינו מרוצה מעובד שלו, יכול להשיג לעצמו סעד באופן עצמאי על-ידי פיטורי העובד, והמעביד אינו נדרש לצו שיפוטי לשם כך. העובד, לעומת זאת, אם המעביד הפר עמו חוזה, יכול לקבל את הסעד שלו רק בבית הדין.

לכן, אם בית הדין לעבודה מעוניין להגדיל את מספר התיקים שבהם הוא מטפל (יחסית למספר תיקי העבודה שבהם טיפלה המערכת הכללית), עליו ליצור שדה פעולה נוח יותר לעובדים.

לכן, שיקול זה (ככל שקיים) יגרום לכך שבית הדין לעבודה יעדיף למנות שופטים ש"נטייתם הטבעית" היא לצד התובעים. כמו כן, שופטים שייכנסו למערכת זו, אפילו אם מלכתחילה הם אינם "מוטים", ההזדהות שלהם עם המערכת שבה הם מכהנים, והרצון שלהם לקדמה ולהרחיבה, יגרמו להם להפנים את ערכיה.

לא תמיד הטיה "רעה"

לסיכום, טענתי היא שאם וככל שמערכות שיפוטיות אלה מצייתות לחוקי פרקינסון, ואם וככל שהן שואפות לגדול ולהגדיל את השפעתן, אז העובדה שצד מסוים הוא שיוצר למערכות אלה את סדר היום - דוחפת אותם לטובת אותו צד.

מהדברים הללו לא ניתן, לפחות לא בהכרח, לגזור את המסקנה כי בתי משפט פליליים נוטים לטובת הפרקליטות; שבג"ץ נוטה לטובת האזרח; שבית המשפט הכלכלי נוטה לטובת תובעים ייצוגיים; או שבית הדין לעבודה נוטה לטובת עובדים.

ייתכן כי הטיה זו מרוסנת על-ידי האתיקה והמקצועיות של בתי משפט מתמחים אלה, על-ידי כללים פרוצדורליים מסוימים, על-ידי ערכאות ערעור, על-ידי שיקולים אסטרטגיים אחרים, או שהטיה זו באה לאזן הטיה לכיוון הפוך שקיימת במערכת הכללית.

יתר על כן, גם אם קיימת הטיה כזו, היא איננה בהכרח הטיה "רעה". קיימים תימוכין היסטוריים לסברה שהמחוקק בחר להקים את בית הדין לעבודה משום שהוא שאף לייצר את אותה הטיה לטובת העובד (או לנטרל הטיה הפוכה שהוא סבר שקיימת במערכת השיפוט הכללית).

מצד שני, טענתי מבהירה מדוע המעסיקים דווקא מעוניינים להחזיר את שוק העבודה לחיקה של המערכת הכללית.

* הכותב עומד בראש בית-הספר למשפטים של המכללה האקדמית ספיר.

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון