גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"סטנלי פישר מועמד אידיאלי ליו"ר ה'פד'? הרעיון לא משוגע - ארה"ב זקוקה ל'מבוגר אחראי'"

"וושינגטון פוסט": "סטן הציל את כלכלת ישראל; האם הוא יוכל להציל את כלכלת אמריקה"? ■ "פישר הוא אחד מהכלכלנים המעולים ביותר כיום בעולם. אף מדינה מערבית לא שרדה את המשבר טוב יותר מאשר ישראל בתקופת פישר"

תחת הכותרת "סטן פישר הציל את כלכלת ישראל; האם הוא יוכל להציל את כלכלת אמריקה?", מפרסם היום (שבת) "וושינגטון פוסט" מאמר הלל לנגיד בנק ישראל, שהודיע על החלטתו לסיים את תפקידו, וקובע כי פישר הוא המועמד האידיאלי לכהן כיו"ר פדרל ריזרב במקומו של בן ברננקי, שכנראה יפרוש מהתפקיד ב-2014, לאחר שמונה שנות כהונה.

שמו של פישר החל לצוץ כמועמד אפשרי להנהיג את הבנק המרכזי של ארה"ב בשיחות של כלכלנים העוקבים אחרי התנהלות ה'פד', אומר העיתון. הוא מגדיר את פישר כאחד מהכלכלנים המעולים ביותר שפועלים כיום בעולם.

המאמר מתאר אפיזודה באחד ממושבי הוועידה השנתית של נגידי הבנקים המרכזיים בג'קסון הול, וואיומינג, שמבליטה את המוניטין של פישר בקרב כלכלנים בצמרת המקצוע. בארוחת ערב, בחן ברננקי את הנגידים שסביבו ואמר: "אתם יודעים מה משותף לכל אחד סביב השולחן הזה? היועץ לעבודת הדוקטורט של כל אחד מהאנשים פה היה סטנלי פישר".

ה"פוסט" מציין את התפקידים שמילא פישר במהלך הקריירה שלו וקובע כי כל אחד מהם היה יכול להיות שיא בקריירה של כלכלנים אחרים: פרופסור בפקולטה לכלכלה במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT), אולי בית-הספר לכלכלה הטוב ביותר בעולם, שבו היה פישר היועץ לדוקטורטים של ברנאנקי, מאריו דראהי, נשיא הבנק המרכזי של האיחוד האירופי, וגרג מנקיו, לשעבר היועץ הכלכלי הראשי בבית הלבן; מס' 2 בקרן המטבע הבינלאומית, שבמהלך כהונתו בה הוא סייע לבלום את המשבר הכלכלי באסיה ב-1998; סגן יו"ר סיטי גרופ; והחל ב-2005, נגיד בנק ישראל.

אף מדינה מערבית לא שרדה את המשבר הפיננסי ב-2008-2009 באופן טוב יותר מאשר ישראל בתקופת כהונתו של פישר, מציין בעל המאמר, דילן מתיוס. הכלכלה הישראלית רשמה צמיחה שלילית רק ברבעון אחד בשנתיים האלה, בשיעור זניח של 0.2%. באותה תקופה, התכווצה הכלכלה האמריקנית ב-4.6%.

מדינות רבות אחרות, ובכללן גרמניה ובריטניה, רשמו תוצאת גרועות עוד יותר. בשעה שהמדינות המתועשות ליקקו את פצעיהן, בספטמבר 2009, העלה פישר את שער הריבית בישראל, וזו היתה בעצם הכרזה שישראל הכריעה את המיתון. יהיה זה הוגן לקבוע, שישראל אימצה את פישר לליבה.

ומה הלאה?

ומה הלאה? שואל ה'פוסט'. מצב בריאותו של פישר, בן 69, טוב ככל הנראה. הוא מוסיף להחזיק באזרחותו האמריקנית (אך קיבל גם אזרחות ישראלית כשמונה לנגיד) ומוסיף לקיים קשרים עמוקים בארה"ב. הוא היה מועמד לעמוד בראש זרוע פדרל ריזרב בניו-יורק (טימותי גייתנר, לימים שר האוצר של ארה"ב, קיבל את התפקיד). פישר התמודד גם על תפקיד ראש קרן המטבע, והעובדה שהוא נכשל מיוחסת ע"י רבים לעובדה שהוא נחשב "אמריקני מדי" למשרה שמסורתית שמורה לאירופים.

תקופת הכהונה השניה של ברננקי תסתיים ב-2014. האם יוכל המורה לבוא בעקבות התלמיד שלו? האם יוכל פישר לעבור מירושלים לוושינגטון? הרעיון כלל אינו מטורף כפי שהוא אולי נשמע, אומר העיתון. השוק לבנקאים בכירים במדינות מתועשות מתחיל לשאת אופי גלובלי, עובדה שבאה לידי ביטוי בעובדה שמארק קרני, נגיד הבנק המרכזי של קנדה, נבחר להיות מנהיג הבנק של אנגליה, הבנק המרכזי של הממלכה המאוחדת.

בתקופה שלאחר המשבר הפיננסי הגדול, נגיד בנק מרכזי חייב להיות, בעת ובעונה אחת, כלכלן מבריק, רגולטור, דיפלומט ופוליטיקאי. בקרב הכלכלנים שעוקבים אחר ה'פד', יש התבטאויות שקטות, אוף דה רקורד, שפישר עשוי להיות הבנקאי המרכזי שמגולמות בו כל התכונות האלה.

את הנימוקים בעד פישר כיו"ר ה'פד' אפשר לנסח כך, אומר ה"פוסט": יש לו ניסיון נרחב בניהול משברים בינלאומיים ובגיבוש עסקות בין מדינות במהלך כהונתו בקרן המטבע, והוא בילה שלש שנים כמנהל בכיר בבנק גדול. הוא ידוע כאדם חביב, כישור חשוב לנגיד שצריך לנהל את ישיבות ועדת השוק הפתוח (FOMC) מדי חודש, חודשיים.

והסיכוי למועמדות פישר גדל לאחר שקרני, נגיד הבנק המרכזי של קנדה, מונה לעמוד בראש הבנק של אנגליה. לפני כן, היה אפשר להתייחס בביטול לרעיון של מינוי נגיד ממדינה זרה ולהגדירו כמהלך קוסמופוליטי, שיצית מחאות של אזרחים על זר שמנהל את כספיהם. אך מינוי קרני יצר תקדים. למעשה, פישר הרבה יותר אמריקני מאשר קרני הוא בריטי. קרני חי בבריטניה כאשר היה סטודנט. פישר חי בארה"ב כמעט 50 שנה.

אובמה וצוותו צפויים להתחיל לעבוד בקיץ על בחירת מועמד להובלת ה'פד', לאחר שמקורבי ברננקי כבר רמזו שהוא ירצה לפרוש כתום שתי תקופות כהונה. זו תהיה התפתחות חסרת תקדים אם ארה"ב תמנה מישהו מחו"ל למשרת נגיד הבנק המרכזי, אך הזמן שבילה פישר בישראל דווקא עשוי להיות יתרון בעיני צוותו של אובמה.

יחסי אובמה עם רה"מ נתניהו צוננים והנשיא נאלץ להיאבק כל הזמן עם הערכות שתמיכתו בישראל אינה מספקת. מה יכולה להיות דרך טובה להזים את ההערכות האלה ולבחור בכלכלן שנתניהו מכיר ומכבד לתפקיד הכלכלי מס' 1 בארה"ב? הגישה הקנסיאנית של פישר, שמתאימה למדיניות הכלכלית של אובמה, היא יתרון נוסף.

"במשך שנים, פישר היה ידוע כ'מבוגר האחראי' בממשלת ישראל, האדם שאפשר לסמוך עליו כדי לייצב את הכלכלה הישראלית על המסלול הנכון, גם אם הפוליטיקאים מתקוטטים. אובמה עשוי בהחלט להחליט שארה"ב זקוקה עתה לאדם כזה כדי להוביל את ה'פד'", כותב ה"פוסט".

אגב, כהונת פישר כנגיד בנק ישראל אינה הפעם הראשונה שבה הוא חי בישראל, מציין העיתון. הוא בילה במדינה חופשות רבות ושנות שבתון עם אשתו רודה. בשנות ה-80, כאשר עבד ב-MIT, הוא ייעץ לממשלת ישראל כיצד להיחלץ מהמשבר האינפלציוני שהעיק אז על המשק.

לקראת סוף שנות ה-80, הוא הוביל צוות כלכלנים שהכין פתרונות כלכליים לסכסוך הישראלי-פלסטיני, המאמץ הזה הניב ספר, "להבטיח שלום במזה"ת", שבו כלכלנים ישראליים ופלסטיניים, שייצגו את ממשלותיהם, הסכימו על תכנית לביטול ההגבלות על תעסוקת פלסטינים בישראל, העברת הפיקוח על הגדה והרצועה לידי הפלסטינים ויישום מערכת סחר חופשי באזור. יש דמיון רב בין ההמלצות לבין סעיפים של הסכם אוסלו.

לימים יאמר פישר: "לפני כן, מעולם לא עבדתי עם פלסטינים. למדתי שאם אתה רוצה לעבוד היטב עם אנשים שאינך מסכים עימם, חשב להגדיר את הבעיות במונחים טכניים".

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"