גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זינוק בהתחלות הבנייה; הדירות בבנייה - בשיא של 14 שנה

נתונים מעודדים בשוק הנדל"ן: לא פחות מ-85.4 אלף דירות נמצאות בבנייה פעילה ■ מספר הדירות שבנייתן הסתיימה - בשיא של עשור ■ אטיאס: "היקפי התחלות הבנייה התקרבו מאוד לימי העלייה הגדולה בשנות ה-90"

קפיצה משמעותית בהתחלות הבנייה ברבעון האחרון של 2012 לצד שיא של למעלה מעשור במספר הדירות בבנייה פעילה, כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסמו היום (ה'). למרות נתוני הרבעון השלישי של 2012 שהעידו על ירידה משמעותית בהתחלות הבנייה, נתוני הרבעון האחרון שוללים את מה שהזהירו מפניו הקבלנים בחודשים האחרונים - צניחה בהתחלות הבנייה על רקע קשיי המימון מה שעשוי להוביל לעליות מחירים. נתוני הביקוש לדירות כמו גם המשך מגמת העלייה בקצב נטילת המשכנתאות מעידים על מספר גבוה של דירות שנמכרות מה שמאפשר בסופו של דבר לקבלנים לצאת גם בפרויקטים חדשים למרות הקשיים.

על פי הנתונים, ברבעון האחרון של 2012 החלה בנייתן של כ-11.2 אלף דירות ברחבי הארץ, 42% יותר ממספר התחלות הבנייה ברבעון הקודם אז התחילו להיבנות 7,877 יחידות דיור בלבד וכ-6.1% יותר מאותו הנתון ברבעון המקביל אשתקד אז התחילו להיבנות כ-10.5 אלפי דירות חדשות.

בכל הנוגע למספר הדירות שנמצאות כעת בבנייה פעילה, מדובר בנתון הגבוה ביותר ב-14 השנים האחרונות (מאז 1998). על פי נתוני הלמ"ס, נמצאות היום בבנייה פעילה לא פחות מ-85.4 אלף דירות. גם בנתון המלמד על סיום בנייה נרשמה עלייה משמעותית מהשנה שעברה, כ-8%. נתון זה עמד ב-2012 על כ-37 אלף דירות, שיא של עשור.

במקביל, הסיכום השנתי של התחלות הבנייה מראה על ירידה של כ-13% בין 2012 ל-2011 כאשר בשנת 2012 כולה התחילה בנייתן של 39.7 אלף דירות חדשות לעומת 45.7 אלף דירות חדשות שהתחילו להיבנות בשנת 2011 כולה. אולם, חשוב לציין שמבט נרחב מעט יותר על טבלאות הלמ"ס מלמד שלמרות הירידה המדוברת עדיין מדובר במספר התחלות בנייה הגבוה משמעותית מהתחלות הבנייה ב-2007, 2008 ו-2009 אז החלו להיבנות כ-33 אלף דירות בממוצע השנתי.

עוד על פי הנתונים, המספר הגבוה ביותר של דירות שהוחל בבנייתן, בשנת 2012, היה ביישובים: תל אביב-יפו (כ-3,840 יח"ד), ירושלים (כ-2,310 יח"ד), בית שמש (כ-1,500 יח"ד) ופתח תקווה (כ-1,280 יח"ד). אחוז השינויי המשמעותי ביותר בהשוואה בין 2012 ל-2011 נרשם בבית שמש שם זינק מספר הדירות שבנייתן החלה בלא פחות מכ-180%, זאת בעקבות שיווקים נרחבים שנעשו ביישוב בשנים האחרונות. עלייה נוספת במספר הדירות שבנייתן החלה נרשמה גם ביישובים תל אביב-יפו, חדרה, חולון והוד השרון.

במקביל, נרשמה גם ירידה בהתחלות הבנייה בלא מעט יישובים. הירידה המשמעותית ביותר (כ-52%) נרשמה בראשון לציון שם החלו להיבנות 762 יחידות דיור ב-2012 לעומת 1,591 יחידות דיור ב-2011. גם בערים אשדוד יבנה ונתניה ניכרת ירידה משמעותית בהתחלות הבנייה כאשר באשדוד מדובר בירידה של כ-48%, ביבנה ירידה של כ-42.4% ובנתניה מדובר בירידה של כ-40%.

שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס אמר בתגובה לנתונים כי "הנתונים מכים את התחזיות ואת היעדים השאפתניים שהציבה לנו הממשלה. שיווקי הקרקעות למגורים שהיוו דגל מרכזי של המשרד בקדנציה האחרונה הוכיחו את עצמם ותרמו תרומה מכרעת להגדלת התחלות הבנייה ולמספר שיא של דירות בבנייה פעילה. היקפי התחלות הבנייה בשלוש השנים האחרונות התקרבו מאוד לימי העלייה הגדולה של המחצית הראשונה של שנות ה-90. בעשור הקודם נוצר מחסור של עשרות אלפי יחידות דיור ובשלוש השנים האחרונות הצלחנו לקזז ממנו בהדרגה. עם זאת, ניתן היה לייצר התחלות בנייה של עוד אלפי יחידות דיור כל שנה, אם הגורמים הרלבנטיים היו פותרים את מצוקת האשראי, מעניקים חמצן לשוק הנדל"ן ומונעים פגיעה בזוגות הצעירים".

אליאב בן שמעון, מנכ"ל התאחדות בוני הארץ ציין: "בחישוב שנתי אנו רואים שיש ירידה של 13% בהתחלות הבניה. הירידה בהתחלות הבניה מוכיחה כי המדינה לא עושה די בנושא הטיפול בהיצע הדירות וזה בא לידי ביטוי גם בירידה במלאי הדירות. בכל שנת 2012 נבנו פחות מ-40 אלף דירות כלומר שעדיין התחלות הבניה אינן מדביקות את קצב הגידול הטבעי של האוכלוסייה . הסיבה המרכזית לירידה בהתחלות הבניה היא מצוקת האשראי בענף והמחסור בעובדים מקצועיים. בשנת 2012 ראינו ירידה בשיווקים של קרקעות חדשות ולכן אנו לא מעריכים, למרות העלייה בהתחלות הבניה ברבעון האחרון, שהמגמה תמשך ב- 2013".

מיותר לציין שהתגובות הנ"ל מייצגות שתי זוויות ראייה שונות ומכך נובעת גם הבחירה של כל אחד מהגורמים באיזה נתונים להתמקד. בשורה התחתונה, מספר הדירות שנמצאות בבנייה גבוה מאוד וכך גם התחלות הבנייה. נתוני הרבעון השלישי של 2012 שהראו על צניחה בהתחלות הבנייה תוקנו כעת ברבעון הרביעי אולם קשה לקבוע מה יעלו נתוני הרבעון הראשון של 2013.

התחלות הבנייה של הלמ"ס נספרות על ידי התחלת חפירת יסודות של פרויקטים, כלומר, דירות שיהיו מוכנות למסירה בעוד מינימום שנתיים. אם במהלך השנה הנוכחית ייעשה שינוי במספר העובדים הזרים בענף כמו גם במצוקת המימון, ייתכן ונראה עלייה משמעותית יותר בקצב הבנייה. מצד שני, ככל שמספרי הביקוש יתקרבו למספרי ההיצע, מה שעשוי לגרום לירידת מחירים, סביר להניח שהקבלנים מצידם יאטו את היציאה לפרויקטים חדשים כדי לדאוג שרמת המחירים תישאר כפי שהיא.

עוד כתבות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים