גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות החברות קוראת לבדיקה משפטית במכון היהלומים

זאת בעקבות פרשת האינטרפול והדירקטורים המודחים ■ בכיר ברשות קורא שלא לכנס את דירקטוריון המכון עד לבירור הטענות ■ יהלומן בכיר: "יש מבוכה גדולה"

רשות החברות הממשלתיות מתערבת במשבר הפנימי שמסעיר בשבועות האחרונים את מכון היהלומים, וקוראת שלא לכנס את דירקטוריון המכון עד שתיעשה בדיקה משפטית מקיפה של טענות הצדדים.

למשבר הובילו טענות של חברי מועצת המנהלים על גיוס הון פסול מהמכון לכיסוי הגירעון של התאחדות היהלומנים והדחה של שלושה מחברי מועצת המנהלים.

בעמדתה מאמצת רשות החברות הממשלתיות את עמדת היועץ המשפטי של מכון היהלומים, פרופ' יוסף גרוס, ולפיה יש לברר את טענותיו של אחד המודחים, היהלומן אורי שוורץ.

שוורץ הודח מחברותו בדירקטוריון המכון יחד עם היהלומנים אליוט טננבאום ודן קמפל. לטענת שוורץ, את הדחתו יזם נשיא התאחדות תעשיית היהלומים, אברהם (בומי) טראוב. זאת, בתגובה לסירוב מצדו ומצד קמפל וטננבאום להעברת כסף ממכון היהלומנים לכיסוי גירעון שוטף של ההתאחדות, בנימוק שההעברה מנוגדת לתקנון מכון היהלומים.

בעקבות ההדחה התלונן שוורץ כי טראוב מבוקש בידי האינטרפול, מתוקף צו הסגרה שהוציאה נגדו בעבר ממשלת רוסיה על עבירות שביצע כביכול בתחומה - וקשורות לסחר ביהלומים.

בתלונה שהגיש בעניין הסיבה להדחתו מהדירקטוריון ליועץ המשפטי של המכון, פרופ' גרוס, טען שוורץ: "הצבעתי נגד עמדתו של נשיא ההתאחדות, טראוב, וביצעתי את חובתי כדירקטור - לדאוג לטובת החברה. התבצע כאן מהלך בלתי חוקי לאור יום".

פרופ' גרוס הגיב מהר וקרא מצדו לבדיקה משפטית מקיפה, שכאמור, גם רשות החברות הממשלתיות תומכת בה. במכתב ששיגר סגן מנהל בכיר למנהל הרשות, נסים סלמן, ל-5 הדירקטורים מטעם המדינה שמכהנים במועצת המנהלים של המכון, הוא ציין כי יש לקיים את הבדיקה האמורה, בין השאר באמצעות המבקר הפנימי של מכון היהלומים.

על-פי חוק החברות הממשלתיות, מכון היהלומים הוא חברה מעורבת, מאחר שהמדינה מחזיקה ב-25% ממנה. עוד 25% מוחזקים בידי התאחדות תעשיית היהלומים; 25% נוספים בידי הבורסה ליהלומים; 10% בידי הבנקים; ועוד 15% בידי ההסתדרות.

במכתבו של סלמן לדירקטורים, נאמר בין השאר כי "מאחר שמדובר בחברה מעורבת, ולאור מטרותיו ותפקידיו של מכון היהלומים, הוא מחויב לפעול על-פי נורמות של שמירת כללי המינהל התקין והממשל התאגידי הראויים", כתב סלמן לדירקטורים.

כפי שפורסם ב"גלובס" לפני כשבועיים, גם המפקח על היהלומים במשרד התמ"ת, שמואל מרדכי, הביע מורת-רוח מהתפתחות המהלכים במכון היהלומים, והוא עצמו התנגד להזרמת הכסף מהמכון להתאחדות.

מרדכי טען בדיונים סגורים כי כספי המכון נועדו לפתח את ענף היהלומים בישראל, לחשוף אותו לשווקים חדשים ולהעלות את קרנו - ולא אמורים לשמש לצורכי ניהול שוטפים של התאחדות תעשיית היהלומים. על רקע אלה, הוא התייצב בשבועות האחרונים לימינם של 3 חברי הדירקטוריון המודחים, שוורץ, טננבאום וקמפל.

"אי-נוחות, בלשון המעטה"

"יש כאן מבוכה גדולה", אמר היום (ב') ל"גלובס" גורם בכיר שבקיא ומעורב במשבר הפוליטי הפנימי שמסעיר את ענף היהלומים. "לעמדת הממשלה בעניין המתרחש במכון היהלומים יש רק משמעות אחת: שקיימת אי-נוחות, בלשון המעטה, מן המתרחש במכון. רשות החברות לא מרבה להתערב במשברים בחברות שבהן המדינה שותפה. אם עשתה כך במקרה הזה, סימן שהמצב באמת לא טוב וכנראה מדובר במשבר קיצוני".

גורמים בענף דיווחו היום כי כעת נעשים מאמצים לקבוע את האופן שבו תיעשה הבדיקה המקיפה של ההתנהלות במכון היהלומים ובהתאחדות תעשייני היהלומים. עם קביעת התחומים שבהם תתמקד, עתידים הצדדים לקבוע מי יהיה הגוף הבודק.

"זו תצטרך להיות בדיקה מקיפה, שתיעשה בידי גורם מוסכם ובר-סמכא, שיהיה כנראה גוף פרטי אך נטול אינטרס. הבדיקה תצטרך להיות זהה לבדיקות שעושים גופים כמו הרשות לניירות ערך. כולנו חייבים להבין מה קרה בסיפור הזה", אמר אחד הגורמים.

בתוך כך, אותו גורם טוען כי גם הדיווחים הנרחבים מהשבועות האחרונים על מעמדו הבעייתי של טראוב באינטרפול מגבירים את המבוכה: "במקביל למהלך האגרסיבי שעשה, כדי להדיח דירקטורים שלא הסכימו איתו, ישנן הידיעות המביכות על היותו מבוקש באינטרפול. ברור שזה לא מצב שמוסיף לנו הרבה מאוד כבוד בעולם", טען הגורם.

ממשלת רוסיה מחפשת את טראוב כבר זמן רב, והופעתו ברשימת המבוקשים של הארגון הבינלאומי לשיטור פלילי (אינטרפול) היא סיפור ישן. עם זאת, גם בימים אלה מתעקשים בכירים בענף היהלומים לטעון כי אף שהיו בנושא זה שמועות רבות בעבר, רק באחרונה נחשפו לעובדה שנשיא ההתאחדות טראוב מבוקש בידי האינטרפול.

טראוב הגיב כבר לפני כשבועיים ב"גלובס" על הטענות נגדו והגדיר אותן כ"נפיחה באפלה של אדם ממורמר שמתקשה לקבל את החלטת החברים בעניינו". את דבריו הוא כיוון לשוורץ.

בעניין היותו מבוקש בידי האינטרפול הוא אמר אז כי "אין נגדי מגבלה משפטית כלשהי, וחופש התנועה שלי קיים בלי בעיה. ברשותי אשרות ממדינות רבות שהתקבלו בלי כל תנאי ובלי קושי. הרישום הישן שלי במסמכי האינטרפול לא חדש ולא מפתיע. מדובר בעניין ביורוקרטי, והחברה שבבעלותי ממשיכה לקיים קשרי מסחר ועסקים שוטפים נרחבים עם רוסיה".

היום סירב טראוב להגיב על הקריאות לקיים בדיקה משפטית מקיפה בעניין טענותיו של שוורץ.

מנכ"ל מכון היהלומים, אלי אבידר, מסר ל"גלובס" בתגובה כי "מכון היהלומים פועל בהתאם לחוק, על-פי הנחיות היועץ המשפטי של החברה, פרופ' יוסף גרוס, ועל בסיס מכתב מרשות החברות הממשלתיות בנושא. בקרוב תתבצע בדיקת הטענות של חבר הדירקטוריון שהוחלף, ובתום הבדיקה הדירקטוריון יכונס".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

דיווחים: לפחות 3 הרוגים בתקיפה ישראלית בדרום לבנון

כלי תקשורת לבנוניים מדווחים על לפחות 3 הרוגים בתקיפה ישראלית באל-ג'בין • ראש הלשכה המדינית של חמאס נפגש עם נשיא טורקיה ארדואן • נמשך המבצע בנור א-שמס, עשרה מחבלים חוסלו •הפצצה בבסיס מיליציות פרו-איראניות בעיראק, גורמים ישראלים ואמריקנים: לא קשורים לתקיפה • שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • כל העדכונים

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם ● המתיחות שהביאה את מדד הפחד לשיא של חמישה חודשים והאפשרות להרוויח ממנו ● הסימנים שמעידים כי תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש ● וגם: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד