גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיגעון המקרון: פנטזיה קולינרית כשרה לפסח - הנה המתכונים

עוגיות המקרון, אותן יצירות פאר יפהפיות של הפטיסרי הצרפתי, הן גם קינוח נהדר לפסח, משום שאין בהן קמח או חומרי התפחה. אפשר אפילו להכין אותן בבית

אני עוד לא סגורה למה, אבל אחת הפנטזיות הקולינריות שלי היא להכין עוגיות מקרון. אלא שכמו פנטזיות קולינריות אחרות שיש לי בתחום הקונדיטוריה (עוגת שמרים, בצק עלים, אקליירים, פרופיטרולים...) היא מלווה בפוביה - הפחד מכישלון. כי מקרון - אותה עוגיית הוט קוטור, אצילית ואלגנטית - צריך להיות יפה ומושלם, בדיוק כמו שהוא מוצג בחלון הראווה של ה-Laduree בפריז, או בבוטיק המאפים של פייר הרמה, עם שילובי צבעים ועם טעמים מרהיבים (למשל, קרם ורדים, ליצ'י ופטל), עם כיפות עגולות, אחידות וחלקות, מעין תכשיט עדין וצבעוני שרק נסיכי פטיסרי אמיתיים מסוגלים לעשות כמו שצריך.

הרמה הקדיש אמנם ספר שלם למקרונים והפיץ אותם בעולם, אבל מקורם ככל הנראה באיטליה, שם המקרון (Maccaroon) הוא שם כללי לעוגיות אפויות ללא קמח ושומן כלשהם, המבוססות על חלבוני ביצה מוקצפים עם סוכר, ועם שקדים או קוקוס.

היעדר הקמח וחומרי ההתפחה גרם ליהודי איטליה לאמץ את העוגייה כממתק לפסח, וזה כנראה המקור לעוגיות הקוקוס והבוטנים (עם השפיץ) שאנחנו אוכלים עד היום בחג זה. הצרפתים לקחו את העוגייה הזאת למחוזות שלהם, והפכו את ה-Maccaroon ל-Macaron: שתי שכבות של בצק מרנג שביניהן שכבת קרם - אלה המוכרות לנו, שהפכו ללהיט במחוזותינו.

המורים שהתנדבו למשימת ההוראה הפעם היו נעמה יצחקי ונועם פולונסקי, הקונדיטורים המוכשרים והסבלניים של אידלסון 10. בסוף יום לימודים מקוצר אך יעיל הבנתי שמקרון היא בסך-הכול עוגיית סנדוויץ' משודרגת, על בסיס מרנג שקדים. שתי מסות (האחת מרנג, השנייה - אבקות שקדים וסוכר עם חלבונים) שמתאחדות למסה אחת, וביניהן שכבת קרם. עם קצת סבלנות והרבה יצירתיות אפשר לעוף איתה. בעיניי, אחלה דבר להכין ולהביא למישהו בחג.

שלבים ודגשים בהכנת מקרון:

מסה יבשה: המסה הראשונה. מערבבים אבקת סוכר עם אבקת שקדים (שקדים טחונים) בכמות שווה. מוסיפים חלבון, ובכך יוצרים מעין מרציפן דליל. טיפ: מומלץ להשתמש פה בחלבון מיושן, משמע חלבון שנשמר בקירור יום-יומיים טרם כניסתו למסה (שאליה הוא ייכנס בטמפרטורת החדר). החלבון המיושן יסייע בקבלת הטקסטורה החלקה של המקרון.

צובעים את המקרון: מוסיפים למסה היבשה את תוספת הצבע הרצויה, למשל: אבקת נס קפה (למקרונים קפה), אבקת קקאו (למקרונים שוקולד). לקבלת מקרונים צבעוניים (אדום, צהוב, כתום, ירוק) יש להוסיף ג'ל צבע מאכל (ולא נוזל צבע מאכל; להשיג בחנויות מתמחות) למרנג עצמו, כשהוא מוכן. הכלל: תוספת יבשה (כמו אבקת קקאו/קפה) מוסיפים למסה היבשה, תוספת רטובה (צבע מאכל) מוסיפים למרנג.

מרנג איטלקי: המסה השנייה: קציפת חלבונים שמוסיפים לה סירופ סוכר חם תוך כדי הקצפה (להבדיל ממרנג צרפתי, שבו מוסיפים לחלבון המוקצף אבקת סוכר). הוספת סירופ סוכר חם מעניקה למרנג לחות, ומסייעת בקבלת מרקם יציב וסמיך יותר. כך, הקליפה החיצונית של המקרון תהיה שבירה ופריכה יותר (קונטרה למלית הנימוחה).

יש להקציף את החלבון תחילה במהירות נמוכה ואחרי כמה דקות מגבירים למהירות בינונית.

סירופ סוכר: בזמן שמקציפים את המרנג, מכינים סירופ סוכר. מביאים מים וסוכר לרתיחה, עד לטמפרטורה של 121-120 מעלות. אם אין מדחום, הסירופ מוכן כשהוא מגיעה לרתיחה יפה, מתחיל לקבל צבע צהבהב, הבועות גדולות יותר והוא סמיך יותר. צריך להיזהר שלא יהפוך לקרמל.

מוסיפים סירופ סוכר למרנג: כשהסירופ מוכן, מוסיפים אותו בהדרגתיות למרנג, כשהמיקסר יורד למהירות נמוכה. כשכל הסירופ בפנים מעלים שוב למהירות בינונית כדי שהמרנג יתפתח, ונפחו לא ייפול. איך יודעים שמרנג מוכן? לפי מראה וטמפרטורה. המרנג צריך להיות מבריק ולהגיע לטמפרטורת גוף (של כ-37 מעלות). אם אין מדחום שמים מעט מרנג על האצבע ומניחים על השפתיים, כמו שבודקים טמפרטורת חלב של תינוק.

מאחדים מסה יבשה ומרנג: משווים מרקמים: מוסיפים שליש מכמות המרנג למסה היבשה ומטמיעים, ואז מוסיפים את שאר המרנג. מערבבים חזק עד לאיחוד הומוגני של שתי המסות. המסה האחידה צריכה להיות דלילה יחסית, זורמת בטבעיות, דרגה אחת לפני נוזלית - זה יבטיח לנו כיפת מרנג חלקה ונטולת שפיצים.

מזלפים כיפות מרנג: ממלאים שק זילוף עם (או בלי) צנתר חלק (גודל 9-8) ומזלפים בשורה על תבנית מרופדת כיפות מרנג אחידות. כשמסיימים לזלף, דופקים את התבנית על משטח העבודה להשטחת המסה. נותנים למקרונים לנוח (להתייבש) בחדר 30-15 דקות (תלוי בלחות בחדר), עד שנוגעים בהם עם האצבע והיא יוצאת נקיה ולא נדבקת למקרון.

אפייה: אופים את המרנגים ב-160-150 מעלות, במשך 15-14 דקות (תלוי בעוצמת התנור). המקרון מוכן כשהקליפה החיצונית שלו יבשה לגמרי, אבל בפנים הוא טיפה רוטט. חשוב לסובב את המגש לפחות פעם אחת במהלך האפייה לקבלת אפייה אחידה. מוציאים ומקררים באופן מוחלט ורק אז משחררים מנייר האפייה.

מלית המקרון: בסיס מלית המקרון שאנחנו הכנו היה גנאש (שוקולד מומס בשמנת), ולו הצמדנו טעמים: שוקולד, קפה, ריבה, מחית פיסטוק, אלכוהול (בייליס), שקדים (אפשר להתפרע). על כל הגנאשים לעבור התייצבות במקרר לפחות יום שלם. אם יש שאריות של גנאש, אפשר להקפיא בקופסה אטומה ובפעם הבאה שבה מכינים מקרונים מוציאים אותו יום לפני, כך שיהיה בטמפרטורת חדר. הגנאש נשמר היטב בהקפאה, וזאת דרך טובה להקל את העבודה ולהכין דברים מראש. אפשר למלא את המקרון גם בריבה איכותית מוכנה (במקום גנאש), או בממרח שוקולד (נוטלה, למשל).

מכינים זוגות לסנדוויץ' וממלאים: הופכים את המקרונים ומצמידים זוגות (מחפשים שני עיגולים בגודל זהה פחות או יותר ומניחים אותם זה לצד זה: אחד עם הכיפה כלפי מעלה ואחד עם הכיפה כלפי מטה). מזלפים מלית מעל מקרון אחד (זה עם הכיפה כלפי מטה), מכסים במקרון נוסף (בן הזוג), מהדקים תוך תנועת סיבוב קלה כשהגנאש (מלית) משתטח מעט ומכסה את פני שטח המקרון.

שומרים במקרר: המקרונים טובים יותר יום אחרי אפייתם. מומלץ לשמור אותם במקרר ולאכול אותם בטמפרטורת החדר, אז הם הכי טובים.

מתכונים

מתכון למקרון

כדי להבטיח את הצלחת המקרונים רצוי למדוד את המרכיבים באופן מדויק (על משקל), ולכן המשקלים מצוינים בגרמים. מומלץ להצטייד גם במדחום.

חומרים )ל-4 תבניות של תנור ביתי(: למסה היבשה - 250 גרם אבקת סוכר, 250 גרם אבקת שקדים, 80 גרם חלבון; לטעם קפה - 20 גרם אבקת נס קפה; לטעם שוקולד - 35 גרם אבקת קקאו; למרנג - 80 גרם חלבון; לסירופ סוכר - 225 גרם סוכר, 60 גרם מים; למלית שוקולד מריר - 350 גרם שמנת, 225 גרם שוקולד מריר 70%. למלית קפה - 300 גרם שמנת, 500 גרם שוקולד לבן, 10 גרמים אבקת נס קפה; למלית פרי - ניתן למלא בריבה איכותית נקייה או בריבה מעורבבת בגנאש לבן - 150 גרם שמנת, 250 גרם שוקולד לבן, כמה כפות ריבה.

הכנה: מסה יבשה - מערבבים סוכר, אבקת שקדים וחלבון לעיסה דביקה, מוסיפים את תוספת הטעם הרצויה (קקאו/קפה); סירופ סוכר - מביאים לרתיחה מים וסוכר עד ל-121 מעלות; מרנג - בזמן שהסירופ מתבשל מתחילים להקציף חלבון במיקסר במהירות בינונית; כשהסירופ מגיע לטמפרטורה הרצויה שופכים אותו בהדרגה לתוך המרנג, ומקציפים עד שהמרנג מתקרר לטמפרטורת הגוף (37 מעלות) והוא מסמיך ומבריק (אם רוצים מרנג צבעוני, זה הזמן להוסיף כמה טיפות של ג'ל צבע מאכל).

מקפלים את המרנג למסה היבשה (תחילה שליש כמות, ואחר כך את כולה) עד ששתי המסות נבלעות זו בזו והופכות למסה אחידה וחלקה. מעבירים לשקית זילוף ומזלפים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. אופים בטמפרטורה של 150-140 מעלות (מחממים תנור מראש) למשך 15-14 דקות. מוציאים מהתנור, מצננים כחצי שעה וממלאים במלית הרצויה.

מלית שוקולד: מביאים שמנת לרתיחה, שופכים על השוקולד ומערבבים עד שהשוקולד נמס והופך לגנאש אחיד; שומרים במקרר לפחות יום

מלית קפה: מביאים לרתיחה שמנת וקפה יחד, שופכים על השוקולד ומערבבים עד שהכול נמס והופך לגנאש אחיד; שומרים במקרר לפחות יום

מלית פרי: מביאים לרתיחה שמנת, שופכים על השוקולד ומערבבים עד שהשוקולד נמס והופך לגנאש אחיד; מערבבים עם הריבה הרצויה

עוד כתבות

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

דיווח בארה"ב: הדרישה של חמאס שהביאה לפיצוץ במגעים לעסקה

צה"ל הפציץ ביממה האחרונה כ-40 מטרות ברצועת עזה • דיווח: הסיבה לפיצוץ במו"מ לשחרור החטופים - הדרישה של חמאס להפסקת אש של 12 שבועות • הבית הלבן: סיפקנו לישראל אלטרנטיבות לפעולה נגד חמאס • בריטניה וארה"ב לא מוכנות להציב חיילים ברציף ההומניטרי ברצועה - הפתרון: קבלן ישראלי • מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור בלבנון • עדכונים בולטים

השופט בדימוס אורי שהם, נציב תלונות הציבור על שופטים היוצא / צילום: ליאור מזרחי

נציב השופטים פורש ללא מחליף נוכח התנגדות לוין למנות שופט עליון בדימוס

שר המשפטים יריב לוין מבקש לשנות את השיטה הקיימת ולמנות לתפקיד נציב התלונות שופט מחוזי בדימוס - ולא שופט עליון בדימוס כפי שהיה ב-20 השנים האחרונות ● מ"מ נשיא העליון עוזי פוגלמן מתנגד לכך ● הנציב הפורש אורי שהם כתב ביקורת קשה על כך שטרם מונה לו מחליף: "פעילות הנציבות נגדעת עתה במחי יד וללא כל הצדקה"

איור: גיל ג'יבלי

תל אביב 125 מול S&P 500: איזה מדד יציג תשואה עודפת השנה?

אחרי שנה בה בורסת תל אביב השתרכה הרחק מאחורי וול סטריט, מדד תל אביב 125 מתחיל לצמצם את הפער מול S&P 500, והתחזיות לתשואה עודפת במדד הישראלי הולכות ומצטברות ● דודי רזניק מבנק לאומי אופטימי לגבי השוק המקומי, אבל מזהיר: אם תהיה הסלמה במלחמה, התמונה תתהפך ● מדור חדש

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

דני לוי, מפקד מחוז חוף / צילום: דוברות המשטרה

האם תחת ניצב דני לוי נרצחו במחוז חוף 9 בני אדם מהחברה הערבית?

מפקד מחוז חוף סיפר על נתוני הרצח בשטח פיקודו, אך הוא נתן תמונה חלקית ● המשרוקית של גלובס

אפליקציית Gett / צילום: סטודיו גט

העסקה נחתמה: פנגו רוכשת את גט תמורת 175 מיליון דולר

סכום הרכישה דומה לשווי שפורסם בגלובס בחודש מרץ האחרון, אז לפי ההערכות התנהל המו"מ לפי שווי של 150-160 מיליון דולר עבור גט ● לפי גורם המקורב לעסקה, שתי החברות ימשיכו לפעול בצורה נפרדת ועצמאית, ולא מתוכננת כל השפעה על מצבת כוח-האדם

אתר בנייה. היקף הישראלים בענף עלה / צילום: כדיה לוי

הנתונים מגלים: אלפי ישראלים הצטרפו לענף הבנייה במלחמה

בחודש מרץ עבדו בענף 215 אלף עובדים ישראלים, 12 אלף יותר מאשר טרום המלחמה ● עם זאת, מספר העובדים בבנייה עדיין נמוך ב-20% ממספר העובדים שהיו בענף בספטמבר

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

הדוחות המאכזבים שהפילו את המניה הישראלית בוול סטריט

סולאראדג', המפתחת טכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית, מסכמת רבעון חלש נוסף ● ההכנסות צללו בכ-80% וההפסד הנקי גדל ● גם התחזיות להמשך שהציגה החברה מאכזבות

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רכיב ההשקעה שנמצא בשיא: איפה רוב הישראלים שמים את הכסף

מה קרה במגמות ההשקעה של הציבור בשני העשורים האחרונים, האם התהפוכות בשווקים הפיננסיים או לחלופין אירועים מקומיים השפיעו על העדפותיו ושינו את טעמו ● ומה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים