גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיגעון המקרון: פנטזיה קולינרית כשרה לפסח - הנה המתכונים

עוגיות המקרון, אותן יצירות פאר יפהפיות של הפטיסרי הצרפתי, הן גם קינוח נהדר לפסח, משום שאין בהן קמח או חומרי התפחה. אפשר אפילו להכין אותן בבית

אני עוד לא סגורה למה, אבל אחת הפנטזיות הקולינריות שלי היא להכין עוגיות מקרון. אלא שכמו פנטזיות קולינריות אחרות שיש לי בתחום הקונדיטוריה (עוגת שמרים, בצק עלים, אקליירים, פרופיטרולים...) היא מלווה בפוביה - הפחד מכישלון. כי מקרון - אותה עוגיית הוט קוטור, אצילית ואלגנטית - צריך להיות יפה ומושלם, בדיוק כמו שהוא מוצג בחלון הראווה של ה-Laduree בפריז, או בבוטיק המאפים של פייר הרמה, עם שילובי צבעים ועם טעמים מרהיבים (למשל, קרם ורדים, ליצ'י ופטל), עם כיפות עגולות, אחידות וחלקות, מעין תכשיט עדין וצבעוני שרק נסיכי פטיסרי אמיתיים מסוגלים לעשות כמו שצריך.

הרמה הקדיש אמנם ספר שלם למקרונים והפיץ אותם בעולם, אבל מקורם ככל הנראה באיטליה, שם המקרון (Maccaroon) הוא שם כללי לעוגיות אפויות ללא קמח ושומן כלשהם, המבוססות על חלבוני ביצה מוקצפים עם סוכר, ועם שקדים או קוקוס.

היעדר הקמח וחומרי ההתפחה גרם ליהודי איטליה לאמץ את העוגייה כממתק לפסח, וזה כנראה המקור לעוגיות הקוקוס והבוטנים (עם השפיץ) שאנחנו אוכלים עד היום בחג זה. הצרפתים לקחו את העוגייה הזאת למחוזות שלהם, והפכו את ה-Maccaroon ל-Macaron: שתי שכבות של בצק מרנג שביניהן שכבת קרם - אלה המוכרות לנו, שהפכו ללהיט במחוזותינו.

המורים שהתנדבו למשימת ההוראה הפעם היו נעמה יצחקי ונועם פולונסקי, הקונדיטורים המוכשרים והסבלניים של אידלסון 10. בסוף יום לימודים מקוצר אך יעיל הבנתי שמקרון היא בסך-הכול עוגיית סנדוויץ' משודרגת, על בסיס מרנג שקדים. שתי מסות (האחת מרנג, השנייה - אבקות שקדים וסוכר עם חלבונים) שמתאחדות למסה אחת, וביניהן שכבת קרם. עם קצת סבלנות והרבה יצירתיות אפשר לעוף איתה. בעיניי, אחלה דבר להכין ולהביא למישהו בחג.

שלבים ודגשים בהכנת מקרון:

מסה יבשה: המסה הראשונה. מערבבים אבקת סוכר עם אבקת שקדים (שקדים טחונים) בכמות שווה. מוסיפים חלבון, ובכך יוצרים מעין מרציפן דליל. טיפ: מומלץ להשתמש פה בחלבון מיושן, משמע חלבון שנשמר בקירור יום-יומיים טרם כניסתו למסה (שאליה הוא ייכנס בטמפרטורת החדר). החלבון המיושן יסייע בקבלת הטקסטורה החלקה של המקרון.

צובעים את המקרון: מוסיפים למסה היבשה את תוספת הצבע הרצויה, למשל: אבקת נס קפה (למקרונים קפה), אבקת קקאו (למקרונים שוקולד). לקבלת מקרונים צבעוניים (אדום, צהוב, כתום, ירוק) יש להוסיף ג'ל צבע מאכל (ולא נוזל צבע מאכל; להשיג בחנויות מתמחות) למרנג עצמו, כשהוא מוכן. הכלל: תוספת יבשה (כמו אבקת קקאו/קפה) מוסיפים למסה היבשה, תוספת רטובה (צבע מאכל) מוסיפים למרנג.

מרנג איטלקי: המסה השנייה: קציפת חלבונים שמוסיפים לה סירופ סוכר חם תוך כדי הקצפה (להבדיל ממרנג צרפתי, שבו מוסיפים לחלבון המוקצף אבקת סוכר). הוספת סירופ סוכר חם מעניקה למרנג לחות, ומסייעת בקבלת מרקם יציב וסמיך יותר. כך, הקליפה החיצונית של המקרון תהיה שבירה ופריכה יותר (קונטרה למלית הנימוחה).

יש להקציף את החלבון תחילה במהירות נמוכה ואחרי כמה דקות מגבירים למהירות בינונית.

סירופ סוכר: בזמן שמקציפים את המרנג, מכינים סירופ סוכר. מביאים מים וסוכר לרתיחה, עד לטמפרטורה של 121-120 מעלות. אם אין מדחום, הסירופ מוכן כשהוא מגיעה לרתיחה יפה, מתחיל לקבל צבע צהבהב, הבועות גדולות יותר והוא סמיך יותר. צריך להיזהר שלא יהפוך לקרמל.

מוסיפים סירופ סוכר למרנג: כשהסירופ מוכן, מוסיפים אותו בהדרגתיות למרנג, כשהמיקסר יורד למהירות נמוכה. כשכל הסירופ בפנים מעלים שוב למהירות בינונית כדי שהמרנג יתפתח, ונפחו לא ייפול. איך יודעים שמרנג מוכן? לפי מראה וטמפרטורה. המרנג צריך להיות מבריק ולהגיע לטמפרטורת גוף (של כ-37 מעלות). אם אין מדחום שמים מעט מרנג על האצבע ומניחים על השפתיים, כמו שבודקים טמפרטורת חלב של תינוק.

מאחדים מסה יבשה ומרנג: משווים מרקמים: מוסיפים שליש מכמות המרנג למסה היבשה ומטמיעים, ואז מוסיפים את שאר המרנג. מערבבים חזק עד לאיחוד הומוגני של שתי המסות. המסה האחידה צריכה להיות דלילה יחסית, זורמת בטבעיות, דרגה אחת לפני נוזלית - זה יבטיח לנו כיפת מרנג חלקה ונטולת שפיצים.

מזלפים כיפות מרנג: ממלאים שק זילוף עם (או בלי) צנתר חלק (גודל 9-8) ומזלפים בשורה על תבנית מרופדת כיפות מרנג אחידות. כשמסיימים לזלף, דופקים את התבנית על משטח העבודה להשטחת המסה. נותנים למקרונים לנוח (להתייבש) בחדר 30-15 דקות (תלוי בלחות בחדר), עד שנוגעים בהם עם האצבע והיא יוצאת נקיה ולא נדבקת למקרון.

אפייה: אופים את המרנגים ב-160-150 מעלות, במשך 15-14 דקות (תלוי בעוצמת התנור). המקרון מוכן כשהקליפה החיצונית שלו יבשה לגמרי, אבל בפנים הוא טיפה רוטט. חשוב לסובב את המגש לפחות פעם אחת במהלך האפייה לקבלת אפייה אחידה. מוציאים ומקררים באופן מוחלט ורק אז משחררים מנייר האפייה.

מלית המקרון: בסיס מלית המקרון שאנחנו הכנו היה גנאש (שוקולד מומס בשמנת), ולו הצמדנו טעמים: שוקולד, קפה, ריבה, מחית פיסטוק, אלכוהול (בייליס), שקדים (אפשר להתפרע). על כל הגנאשים לעבור התייצבות במקרר לפחות יום שלם. אם יש שאריות של גנאש, אפשר להקפיא בקופסה אטומה ובפעם הבאה שבה מכינים מקרונים מוציאים אותו יום לפני, כך שיהיה בטמפרטורת חדר. הגנאש נשמר היטב בהקפאה, וזאת דרך טובה להקל את העבודה ולהכין דברים מראש. אפשר למלא את המקרון גם בריבה איכותית מוכנה (במקום גנאש), או בממרח שוקולד (נוטלה, למשל).

מכינים זוגות לסנדוויץ' וממלאים: הופכים את המקרונים ומצמידים זוגות (מחפשים שני עיגולים בגודל זהה פחות או יותר ומניחים אותם זה לצד זה: אחד עם הכיפה כלפי מעלה ואחד עם הכיפה כלפי מטה). מזלפים מלית מעל מקרון אחד (זה עם הכיפה כלפי מטה), מכסים במקרון נוסף (בן הזוג), מהדקים תוך תנועת סיבוב קלה כשהגנאש (מלית) משתטח מעט ומכסה את פני שטח המקרון.

שומרים במקרר: המקרונים טובים יותר יום אחרי אפייתם. מומלץ לשמור אותם במקרר ולאכול אותם בטמפרטורת החדר, אז הם הכי טובים.

מתכונים

מתכון למקרון

כדי להבטיח את הצלחת המקרונים רצוי למדוד את המרכיבים באופן מדויק (על משקל), ולכן המשקלים מצוינים בגרמים. מומלץ להצטייד גם במדחום.

חומרים )ל-4 תבניות של תנור ביתי(: למסה היבשה - 250 גרם אבקת סוכר, 250 גרם אבקת שקדים, 80 גרם חלבון; לטעם קפה - 20 גרם אבקת נס קפה; לטעם שוקולד - 35 גרם אבקת קקאו; למרנג - 80 גרם חלבון; לסירופ סוכר - 225 גרם סוכר, 60 גרם מים; למלית שוקולד מריר - 350 גרם שמנת, 225 גרם שוקולד מריר 70%. למלית קפה - 300 גרם שמנת, 500 גרם שוקולד לבן, 10 גרמים אבקת נס קפה; למלית פרי - ניתן למלא בריבה איכותית נקייה או בריבה מעורבבת בגנאש לבן - 150 גרם שמנת, 250 גרם שוקולד לבן, כמה כפות ריבה.

הכנה: מסה יבשה - מערבבים סוכר, אבקת שקדים וחלבון לעיסה דביקה, מוסיפים את תוספת הטעם הרצויה (קקאו/קפה); סירופ סוכר - מביאים לרתיחה מים וסוכר עד ל-121 מעלות; מרנג - בזמן שהסירופ מתבשל מתחילים להקציף חלבון במיקסר במהירות בינונית; כשהסירופ מגיע לטמפרטורה הרצויה שופכים אותו בהדרגה לתוך המרנג, ומקציפים עד שהמרנג מתקרר לטמפרטורת הגוף (37 מעלות) והוא מסמיך ומבריק (אם רוצים מרנג צבעוני, זה הזמן להוסיף כמה טיפות של ג'ל צבע מאכל).

מקפלים את המרנג למסה היבשה (תחילה שליש כמות, ואחר כך את כולה) עד ששתי המסות נבלעות זו בזו והופכות למסה אחידה וחלקה. מעבירים לשקית זילוף ומזלפים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. אופים בטמפרטורה של 150-140 מעלות (מחממים תנור מראש) למשך 15-14 דקות. מוציאים מהתנור, מצננים כחצי שעה וממלאים במלית הרצויה.

מלית שוקולד: מביאים שמנת לרתיחה, שופכים על השוקולד ומערבבים עד שהשוקולד נמס והופך לגנאש אחיד; שומרים במקרר לפחות יום

מלית קפה: מביאים לרתיחה שמנת וקפה יחד, שופכים על השוקולד ומערבבים עד שהכול נמס והופך לגנאש אחיד; שומרים במקרר לפחות יום

מלית פרי: מביאים לרתיחה שמנת, שופכים על השוקולד ומערבבים עד שהשוקולד נמס והופך לגנאש אחיד; מערבבים עם הריבה הרצויה

עוד כתבות

מערכת הלייזר אור איתן / צילום: דובר צה''ל

עידן חדש: מערכת הלייזר "אור איתן" נמסרה לצה"ל

מפא"ת וחברת רפאל מסרו הבוקר לצה"ל את מערכת הלייזר "אור איתן" ● המערכת, שהוכיחה את יעילותה בסדרת ניסויים נרחבת, תיקלט בחיל האוויר ותשתלב במערך ההגנה הרב־שכבתי של מדינת ישראל

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

האם הנכס שנקנה ב־10 מיליון שקל שווה 25 מיליון? תביעה נגד קבוצת לוזון

בעל מניות בקבוצת לוזון הגיש תביעה נגד החברה בטענה כי לוזון רכש באופן פרטי פרויקט בבאר יעקב, בלי להציע אותו קודם לחברה שבבעלותו ● ועדה בלתי תלויה שהוקמה לבקשת הקבוצה קבעה כי קיימת אפשרות סבירה להפרת חובתו

בועז גלעד / איור: גיל ג'יבלי

היזם הפסיד למשקיעים 160 מיליון שקל באחת הפרשות החמורות של העשור - אבל זכה לקנס מופחת

כ־160 מיליון שקל שגייסה חברת הנדל"ן ברוקלנד של בועז גלעד ירדו לטמיון, והוא הואשם בהטעיית משקיעים ובהפרות דיווח ● רשות ני"ע הגדירה את הפרשה כחמורה ביותר זה 14 שנים, אך בגלל היעדר נתונים מלאים על מצבו הכלכלי של גלעד, התיק נסגר בקנס נמוך - כמעט מחצית ממה שביקשה הרשות

יא–פינג (אבי) לי, הדיפלומטית הבכירה של טייוואן בתל אביב / צילום: באדיבות הנציגות הכלכלית והתרבותית של טייוואן בתל אביב

הבכירה שמצהירה: "כשסין תפלוש לטייוואן - הנזק לתמ"ג העולמי יהיה 10 טריליון דולר"

יא-פינג (אבי) לי, הדיפלומטית הבכירה של טייוואן בתל אביב, מזהירה כי האי הוא רק מטרה ראשונה בדרכה של סין "לשבש את הסדר העולמי", ומזהירה כי הפלישה עלולה לקרות עד 2027 ● בראיון מיוחד היא מספרת גם על יחסי הסחר הפורחים עם ישראל ועל הלקחים מהמלחמה במזרח התיכון ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

מרכז המיון דואר ישראל / צילום: גיא יחיאלי

אחרי שנה כחברה פרטית, בדואר ישראל מתעודדים מ-231 אלף תלונות בלבד

שנה אחרי ההפרטה, בדואר ישראל מנסים להוכיח שתם עידן הפקסים והחבילות האבודות ● המנכ"ל לרון מציג ירידה עקבית בתלונות והשקעות ענק במיון, אך בשטח, מורשת העבר עדיין מנצחת ● כעת, עם שאיפות להפוך לבנק ורפורמת המע"מ, הדואר מתייצב למבחן מציאות

עבדירחמן מוחמד עבדולאהי, נשיא סומלילנד ובנימין נתניהו, ראש ממשלת ישראל / צילום: Reuters, Monicah Mwangi, Jonathan Ernst

מים, נפט וציר אסטרטגי מול טורקיה: מאחורי ההכרה הישראלית בסומלילנד

אחרי שנים של מגננה מול שלוחות הטרור של איראן וההתפשטות הטורקית, ירושלים מאמצת אסטרטגיה יצירתית - הכרה במדינה שאיש לא הכיר בה קודם ● מהקשרים ההדוקים של נתניהו עם מודי ההודי ועד מלחמות המים והנפט מול מצרים וסומליה - כך נבנה הציר החדש

נשים מציגות את דגל סומלילנד לאחר הבחירות לשלטון ב־2024 / צילום: ap, Abdirahman Aleeli

המהלך שמטלטל את אפריקה: למה ישראל הכירה בסומלילנד?

ישראל הפכה לחברה הראשונה באו"ם שמכירה רשמית בסומלילנד כמדינה עצמאית ● מה החשיבות הביטחונית של הצעד למערכה נגד החות'ים, מי המדינה שמשקיעה מאות מיליוני דולרים בטריטוריה האפריקאית - ואיך מגיב העולם למהלך? גלובס עושה סדר

''מיוחסת''. האחים כועסים / צילום: באדיבות yes

כשהכסף נכנס לתמונה, הכול מתערער: "מיוחסת" מעלה שאלות על פריבילגיות

בקומדיה החדשה שעלתה ל-yes ניצבת צעירה שמקבלת ירושה מפתיעה ● היא נשאבת לדרמה משפחתית של חלוקת הון ויחסי כוח, אך מציבה מראה לאחים שגדלו בעושר, ומציעה דרך אחרת לנהל כסף, בלי לוותר על קשר, חום ואנושיות

מתוך הסדרה The Eternaut. לראשונה יצירה עם פריים סופי שיצרה AI / צילום: ©2024 Netflix, Inc

דיסני שילמה מיליארד דולר ל-openAI כי היא הבינה שהיא הפסידה בקרב

העסקה בין דיסני ל־OpenAI מסמנת רגע היסטורי בו הוליווד הפסיקה לנסות לעצור את הבינה המלאכותית, והחלה לנהל אותה מבפנים ● זהו מהלך שנועד לשמור על כוח ושליטה בתעשייה משתנה, גם אם המחיר הוא המרת הנשמה היצירתית באלגוריתמים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

היועמ"שית לבג"ץ: להוציא צו ביניים שיקפיא את החלטת הממשלה לסגור את גלי צה"ל

בהרב-מיארה פרסמה את התגובה לבקשה לצו ביניים בנושא, ואמרה כי החלטת הממשלה על סגירת גלי צה"ל "רצופת פגמים" ● היועמ"שית טענה כי על בג"ץ למנוע כל מהלך בעניין עד להכרעה בעתירות, והבהירה: "הנזק שייגרם הוא משמעותי ובלתי הפיך"

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"הליך לא תקין": האם בג"ץ יפסול את הפחתת המע"מ על יבוא אישי?

איגוד לשכות המסחר עתר לבג"ץ בטענה כי הצו שהכפיל את הפטור ממע"מ על יבוא אישי נחתם בהליך לא תקין • המדינה נדרשה להגיב בתוך שבוע, וחברי כנסת מהקואליציה מאותתים על התנגדות

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה שלילית בוול סטריט; הזהב הוסיף לשבור שיאים

למרות שננעלו בירידות היום, המדדים בוול סטריט סיכמו שבוע חיובי ● הבורסות בהונג קונג ובאוסטרליה היו סגורות היום לרגל חופשת ה"בוקסינג דיי" ● אמש לא התקיים מסחר בוול סטריט ובאירופה לרגל חג המולד ● הזהב שובר שיא פעם נוספת ●  אורקל בדרך לרבעון הגרוע ביותר מאז 2001

מסחר פיזי בכסף בהודו / צילום: ap, Anupam Nath

חושבים שהזהב התייקר? המתכת היקרה שהציגה תשואה של פי 2 ממנו

מחיר החוזים על הכסף זינק ביותר מ־160% מתחילת השנה, בעודו שובר שיא של 45 שנה ● דצמבר היה אחד החודשים הטובים בהיסטוריה של התעשייה ● אבל יש מי שמזהירים: "מחירי הכסף נוטים לזנק מהר - ואז לקרוס"

אז מה באמת עומד מאחורי טרנד הילדים סיקס־סבן? / צילום: Shutterstock

אז מה באמת עומד מאחורי טרנד הילדים סיקס־סבן?

מהי אולומואוצקי טברוז'ק, היכן נמצא רחוב שלושת החצים, ואיזו תחנת רדיו שידרה מבניין בית הספר "המנחיל" שברמת גן? ● הטריוויה השבועית

ג'פרי הינטון, מארק צוקרברג, סם אלטמן / צילום: ap

מה באמת חושבים המוחות המבריקים בעולם על בינה מלאכותית

בכנס שהפך למוקד העלייה לרגל של עולם הטכנולוגיה, חוקרים חנוניים חגגו במסיבות יאכטה והתכנסו על גגות כדי להחליף רכילות ולהשוות רשמים ● כולם היו במצב רוח מרומם

ערן אורן, מנכ''ל וובי, אורן כהן, יו''ר אורן מזרח ועמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: נעם מורנו, מארק ניימן-לע''מ, ענבל מרמרי

קושי בעסקת רכישת WOBI? רשות שוק ההון דרשה הבהרות מהפניקס

הפניקס נדרשה להציג הבהרות לכך שרכישת סוכנות WOBI, המאפשרת השוואות מחירי ביטוח אונליין, לא תפגע בתחרות ● האם העסקה תצא מהפלונטר?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם הירידות החדות ימשיכו גם במסחר היום, ומה יעשו הדואליות?

מימושים חדים וחשש מהסלמה ביטחונית צפויים להמשיך להעיב היום על הבורסה בתל אביב, רגע לפני המעבר לשבוע המסחר החדש ● מניות הארביטראז' ייתנו פוש ירוק מתון בפתיחת המסחר, אך ככל שהירידות יימשכו הן עלולות להשליך על ביצועי 2025 ועל ההנפקות שעל הפרק ● וול סטריט מאותתת על עייפות, הזהב והכסף חוזרים למרכז הבמה והביטקוין מאכזב ● וגם: למה הנפט יורד?

עופרה גנור / צילום: אבי גנור

עופרה גנור נפרדת מהבייבי: "בארה"ב את קבוצות המסעדות הגדולות מנהלים רואי חשבון, לא מסעדנים רומנטיקנים"

אחרי 27 שנה סגרה עופרה גנור את מאנטה ריי, שהייתה לחלק מקו החוף התל אביבי ● בראיון לגלובס היא מודה שהופתעה מהתגובות ("אני מסעדנית בישראל, תמיד מצפה לרע"), מספרת למה ויתרה על השיפוץ היקר ("ידעתי שצריך גם הידוק קונספט"), וממליצה לצעירה שרוצה לעסוק בתחום: "רק אם יש לה סכין בין השיניים כמו שלי היה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

סופו של עידן: הבורסה נפרדת מימי ראשון – המדדים ננעלו בעליות

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4%, ביום המסחר האחרון לפני המעבר לימים שני עד שישי ● תמר פטרוליום קפצה בכ-5%, אל על ירדה ● במגדל שוקי הון מעריכים כי גם 2026 תהיה שנה חיובית בשוק החוב המקומי ● במזרחי טפחות מעריכים: העלאת תקרת הפטור ממע"מ ל-150 דולר לא תוריד את המחירים ● הזהב הוא הכוכב הגדול של 2025 ● וגם: מניית הסייבר הישראלית שעשויה לעלות במעל 20%

פרופ' אוליבר הארט / צילום: אלון גלבוע

"קולגות חושבים שיצאתי מדעתי": הכלכלן חתן פרס נובל שרוצה להכניס ערכים לשוק ההון

פרופ' אוליבר הארט רוצה להחזיר ערכים כמו הוגנות לחוזים, לישיבות דירקטוריון ולאסיפות בעלי המניות ● בימים אלה הוא מקדם רעיון חתרני כמעט לדמוקרטיזציה של שוק ההון ושיתוף בעלי המניות בקבלת החלטות שוטפות של חברות ● השבוע הוא הגיע לישראל כדי להשתתף בכנס השנתי של מרכז אריסון ל-ESG בבית הספר אריסון למנהל עסקים של אוניברסיטת רייכמן ● ניצלנו את ההזדמנות כדי לברר איתו איך המודלים שלו עובדים במציאות