גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשכריסטיאנו עוד לא היה בתכנון

התקשורת בראשות העיתונאי פיני זהבי פירקה לגורמים את המאמן הקשוח מנסל, אבל האנגלי ענה עם משחק לפנתיאון. זכרונות מה-1:4 האדיר על פורטוגל ב-81'

האייטם הזה, מתקתק כמו כל אפיזודה נוסטלגית, הוא תמציתו של הכדורגל הישראלי לדורותיו: סיפורם של משחקים גדולים, שבפועל היו חסרי חשיבות עבורנו - ובעיקר חשובים ליריבות (צרפת בפארק דה פרנס, רוסיה ב-2007 ברמת גן), אבל הוציאו משחקני נבחרת ישראל איכויות שספק אם ראינו אצלם אי פעם. נדמה כי הניצחון על פורטוגל ב-28 באוקטובר 1981 היה הראשון במשחקים הספקטקולרים האלה, ואני מודה שכשמיניסט בעת ההיא, אני מתקשה לשכוח אותו.

***

ישראל סולקה מאסיה ב-1978. התעצמות הגוש הערבי בפדרציה האסיינית, אפשרה את בעיטתנו חזרה לאופ"א. ההתאחדות האירופית נאותה לארח את ישראל לשלושה קמפיינים בלבד: המשחקים הקדם אולימפיים לקראת אולימפיאדת מוסקבה ב-1980 ולוס אנג'לס 1984, והטורניר הקדם עולמי לקראת מונדיאל ספרד 1982, גביע העולם הראשון שאירח 24 נבחרות. ודווקא בשל כך, השיבוץ בבית המוקדמות מספר 6, נראה אכזרי מדי לתקשורת הספורט חסרת הסבלנות של ראשית שנות ה-80.

המאמן היה האנגלי ג'ק מנסל, היום בן 85, שנולד וחי עד היום סמוך לעיר ברייטון. באנגליה הוא זכה לאמן מועדון אחד בלבד, רדינג, אז בליגה השלישית, ולנבחרת ישראל הוא הגיע אחרי שנה אחת בנבחרת בחריין. לא פלא אפוא, שאחרי מאמנים מחוספסים כדוביד שווייצר ועמנואל שפר, האנגלי בעל השפה השסועה, ציני שעישן מקטרת ולא פלרטט עם התקשורת - נראה כמו אסון.

בפרספקטיבה היסטורית זה היה קמפיין מוצלח יחסית לנבחרת, על-אף שסיימה אחרונה אחרי נבחרות כמו סקוטלנד (בתור הזהב שלה), צפון אירלנד (בשיאה), שבדיה ופורטוגל, ולא רק בגלל הניצחון על פורטוגל. העיתונות תלתה את זה במנסל, שלטענתה זלזל בכדורגל הישראלי (כינה את השחקנים "נייטיבס", ילידים, במשחק בשבדיה), התעקש להעדיף את יצחק שום הוותיק כבלם אחורי על-פני הסופרסטאר מליברפול, אבי כהן המנוח, והעדיף כדורגל קשוח על-פני כדורגל הרפתקני.

כששאלתי את שומי השבוע על ההעדפה הזאת, הוא הסביר: "אבי היה אוהב לעלות עם הכדור ומנסל חשב שבלם בנבחרת ישראל לא יכול להרשות לעצמו לעזוב את העמדה שלו. זה לא הרגיז את אבי, זה הרגיז בעיקר את פיני".

***

פיני, הוא פיני זהבי, היום "סופר-אייג'נט" בלשון העיתונות הבריטית, ואז ראש דסק הכדורגל במדור הספורט של "ידיעות אחרונות", ומי שתיווך בעסקת מכירת אבי כהן לליברפול. זהבי לא יכחיש גם היום כי הוביל למעשה קמפיין נגד מנסל. ההתנגדות למאמן היתה כלל מערכתית והקיפה את גדולי הכותבים אז: שאול אייזנברג ומאיר איינשטיין ב"חדשות הספורט", צבי קופמן ואבי רצון ב"מעריב". איינשטיין אף הגדיל לפני המשחק מול פורטוגל וכתב בפירוש כי ניצחון עלול להשאיר את מנסל בתפקידו. מנסל, שהרוויח 4,000 דולר בחודש, זכה לביקורת קבועה על שכרו ועל מקום מגוריו - הרצליה פיתוח - בדרך שמזכירה את הביקורות על ריצ'ארד נילסן ולואיס פרננדז בזמנם. התאקלים עם העיתונות היו על בסיס כמעט קבוע. פעם אפילו דחף מנסל צלם עיתונות ידוע, כשזה ניסה לצלם אותו סועד בחדר האוכל בשפיים. "בשני מקומות לא אתן לצלם אותי", הרעים מנסל, "כשאני אוכל, וכשאני מחרבן".

הקונפליקט הזה הציב כמעט את כל הנבחרת מאחורי המאמן האנגלי. יוסי מזרחי: "מנסל הביא גישה אחרת לגמרי לנבחרת. הרבה פחות לחץ מאשר לפני כן. זו היתה תקופה שכל שחקן מחוץ לארץ נראה לך אלוהים". אריה חביב: "מנסל לא היה כמו המאמנים הישראלים הלקקני תחת. אנחנו למדנו המון ממנו. מי שרצה להצליח היה צריך להתאמן. ככה הוא היה. לא היתה אצלו איפה ואיפה. הוא היה מאמן יותר יסודי ויותר מקצוען".

יצחק שום היה השחקן הכי קרוב למנסל. מבחינתו, מנסל הקדים את דורו ולכן התקשו לעכל אותו: "הוא היה אומר שהוא לא מאמין בטקטיקות כי הן לא מנצחות משחקים. 'שחקנים צריכים ליהנות', הוא היה אומר, 'והם יכולים ליהנות רק כשהכדור אצלם ברגליים'. מאמנים זרים בדרך כלל לא מתעסקים עם דברים שמאמנים ישראלים מתעסקים. פחות מתחשבים במה שאומרים עליהם. כשרציתי להגיד לו מה כתבו הוא היה אומר שזה לא מעניין אותו. הייתי מאוד מקורב אליו. כמעט בכל דבר הוא שיתף אותי. היה הרבה מה ללמוד ממנו בקטע המקצועי והמחשבתי".

כשהנבחרת היתה הולכת למשחק כדורסל או לסרט בת"א, לפני משחקים, מנסל היה נמנע מלהצטרף אבל היה יודע על כל צעד. המסלול היה קבוע: מסיימים אימון בשפיים, נוסעים לת"א, עוברים בחזרה בסטקיית "מושיקו לויקו" בגלילות, יורדים על סטייק בפיתה, וחוזרים לבית ההארחה. מנסל עשה את עצמו כלא שומע, וידע הכל. הוא לא טיפל בהפרות משמעת בדרך המקובלת, הוא פשוט השאיר שחקנים בחוץ. לפעמים הוא עצמו היה דואג להגיע לחדרי השחקנים - אלה שהבריזו מערבי ההווי - היה אורז להם את התיקים ומשאיר אותם מחוץ לחדר, לא לפני שהחזיר את המפתח לקבלה. את אלה שחפץ ביקרם, היה נוהג להזהיר מראש. את חיים בר שברח פעם לחברתו הוא לקח למגרש החנייה "לשיחה", הגיע אל מכוניתו של הבלם הנתנייתי, נשען על מכסה המנוע, וקפץ משם בבהלה כשהוא טוען כי המכסה לוהט, רמז לבר שהוא יודע כי חזר מבילוי. את יצחק שום הזהיר פעם, לפני אימון במחנה אימונים בצפת, כי ייצא ויערוך חימום טוב. את שאר השחקנים, ששכבו על הדשא וחיכו לאימון, הקים והחל לבצע איתם "סטארטים" ללא חימום. הוא חשש ששום, בגילו, עלול לקרוע שריר. אחרי שהסתיים הטירטור אמר לשחקנים: "האימון מתחיל בחמש, החימום הוא לא חלק מהאימון".


פיני זהבי. ניהל קמפיין נגד מנסל

***

כמה שבועות לפני המשחק מול פורטוגל, מונה חיים הברפלד כיו"ר ההתאחדות במקומו של מיקה אלמוג. להברפלד היה ברור שהוא מחליף את מנסל. דובר כבר על ה-1 בדצמבר, שבעה חודשים לפני סיום החוזה. הברפלד נפגש עם המאמנים הצעירים שלמה שרף, מוטל'ה שפיגלר וצבי רוזן וקיבל מהם המלצה על המועמד להחליפו, המאמן הרומני סטפן קובאץ'. שום: "מנסל ידע שניצחון על פורטוגל לא ייתן הרבה מבחינתו האישית, כי הוא יעזוב בתום הקדנציה. דווקא בגלל שבפורטוגל כמעט ולא עברנו את האמצע, היה חשוב לו מאוד לנצח את המשחק. היה חשוב גם לנו, כי השחקנים הרגישו שהטורניר היה טוב. היו חשוב לנו להראות שאנחנו מסוגלים לנצח. זאת ההרגשה שהוא נתן".

פורטוגל, מודרכת על-ידי ז'וקה פריירה, לו היתה זו הקדנציה השנייה בנבחרת מתוך שלוש, הגיעה לכאן לאחר הפסד מפתיע בבית מול שבדיה. ז'וקה רצה ניצחון בר"ג ותיקו סקוטי בבלפסט. את התיקו הוא "השיג". לא יותר. מנסל קרא את המפה. הוא הבין שהפורטוגלים יילכו על ניצחון בכל מחיר ושלח למערכה את השחקנים הכי מהירים שהוא יכול היה לייצר (גידי דמתי ובני טבק) ואת שחקני הקישור ששיחקו מהר ובנגיעה (מלמיליאן וגריאני). ההרכב הפתיע את התקשורת שהיתה בטוחה כי משה סיני הצעיר ימשיך לקבל אשראי. מנסל שינה את כל הקונספט שלו, וזכה בגדול.

הנבחרת התפוצצה על הפורטוגלים. אחרי חצי שעה היתה התוצאה 1-4 משלושער של טבק ועוד אחד של דמתי. הפורטוגלים גם פגשו שלוש פעמים את הקורה. חצי השעה הראשונה במשחק היא אחת הגדולות בתולדות הכדורגל הישראלי. ספק אם מלמיליאן או גריאני או אפילו טבק שיחקו כך בנבחרת אי-פעם, ולא בגלל מענק הניצחון - 500 דולר - שהובטח לשחקנים. לפורטוגלים הבטיחו פי שלושה. מנסל הודה בסיום כי היה בפאניקה בדקה ה-30: "אם היינו מפסידים אחרי יתרון כזה, היו תולים אותי לפני תום החוזה". המאמן הפורטוגלי אמר: "לא הקבוצה הטובה יותר ניצחה, אלא זו שהבקיעה יותר". חביב: "היה פנדל לטובתם והם החמיצו. הם נשברו לגמרי. היה גם משחק הגנה טוב שלנו ובכלל, ניסינו לשחק". שום: "זה היה הזוי. באנו, שיחקנו מצוין, הם היו ביום פחות טוב. כל מה שעשינו, הצליח".

ובני טבק? טוב, הוא שכח את הרוב, תמיד הסתכל קדימה: "הם באו נפוחים ובטוחים בעצמם", הוא שולף מערפילי הזיכרון, "אולי גם אלה יופיעו הפעם מדושני עונג".

עוד כתבות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-15%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר