גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפליית גיל בעבודה: טוב במקצת מארה"ב ואוסטרליה

אייג'יזם - אפליה על רקע גיל - אינה רק נחלת ישראל, אבל היא מודגשת כאן בכלכלה הניאו-ליברלית-קפיטליסטית ■ איפה אנחנו ביחס לאומות אחרות, ומה קורה בזווית המגדרית? מבט גלובלי לעידן הניו-אייג'יזם

התרגשתם מהסיפורים הנוגים של מחפשי העבודה בדור הביניים? התחלתם לחשוב לגבי המיקום שלכם עצמכם בשוק העבודה? על הנייר, אם לשפוט את תמונת המצב על סמך נתוני ה-OECD, הרי שאין בשוק התעסוקה הישראלי אפליה חריגה על רקע גיל. לכל האומות דמינו.

על פי ה-OECD, נכון לשנת 2011, שיעור התעסוקה של בני 55-64 בישראל עמד על 61.2%, לעומת שיעור ממוצע של 54.5% במדינות ה-OECD. השיעור בישראל אמנם עולה על השיעור הממוצע, אך הוא דומה למדינות כמו אוסטרליה (61.1%) וארה"ב (60%), ומציג מגמת שיפור עקבית משנת 2004. הוא עדיין נמוך משמעותית משיעור תעסוקת מבוגרים בהשוואה למדינות מערביות מפותחות כמו איסלנד (79.5%), ניו-זילנד (73.7%), נורווגיה (69.6%), שוויץ (69.5%), יפן (65.1%) וקוריאה (62.1%).

אלא שאין סיבה לשמוח. "אנחנו לכאורה במצב טוב - מעל הממוצע. אבל המצב בשטח רחוק מלהיות מזהיר", אומרת עו"ד אינה סולטנוביץ'-דוד, הנציבה הארצית לשוויון הזדמנויות בעבודה במשרד התמ"ת.

לדבריה, כמדינה השואפת להיות כלכלה מפותחת, על ישראל ללמוד לנצל טוב יותר את המשאב האנושי שלה. "כבר מגיל 45 אנחנו רואים בישראל קושי גדול להשתלב במקומות עבודה, וזה חוצה מגדרים ומגזרים. משום מה, מעסיקים בארץ, בניגוד למקביליהם באירופה המערבית, לא מנצלים את הניסיון ואת היתרונות הרבים האחרים של העובד המבוגר. באירופה היחס לעובד המבוגר טוב יותר".

סולטנוביץ'-דוד מספקת הסבר נוסף לפער: "המצב הדמוגרפי באירופה שונה משלנו. שם, אין כוח עבודה צעיר בהיקפים כמו בישראל, המאופיינת בשיעור ילודה גבוה יותר. ככלל, למרות שהתבגרות והזדקנות הן חלק טבעי ממהלך החיים, בעולם יש קושי להכיר ביתרונות הגיל המבוגר, הניסיון, הידע הרב שנצבר, יישוב הדעת והמחויבות - שיכולים להוות נכס של ממש למקומות עבודה. בהרבה מקומות לא מבינים שמקום עבודה מגוון בגילאים ובאוכלוסיות שונות, הוא מקום עבודה פורה ורווחי יותר".

חוששים שלהם זה יעלה יותר

על האוניברסליות שעליה מדברת סולטנוביץ'-דוד מעיד גם סקר מעסיקים שנערך בשנת 2012 במספר מדינות באירופה. הסקר בדק את תפיסות המעסיקים כלפי עובדים מבוגרים בהקשר של היחס בין עלות העובד למידת הפרודוקטיביות שלו.

על-פי הסקר, שיעור ניכר מהמעסיקים סברו שתחול עלייה בעלויות ההעסקה עם הזדקנות האוכלוסייה. רק שיעור נמוך מאוד של מעסיקים בכל המדינות צפו ירידה בעלויות ההעסקה - ובלטה פולין עם עשירית מהמעסיקים שסברו כך. בשאר המדינות, השיעורים נעו בין 1% ל-6%.

באשר למידת הפרודוקטיביות של העובד - שיעור ניכר מהמעסיקים בכל המדינות שנסקרו (54%-71%) סברו שזו תישאר כשהייתה. אולם יחד עם זאת, מעט יותר משליש מהמעסיקים בשוודיה, בגרמניה ובהולנד (37%, 36% ו-34% בהתאמה) סברו שתחול ירידה במידת הפרודוקטיביות בעקבות הזדקנות שוק העבודה.

לגבי הפער בין העלויות לפרודוקטיביות, מעסיקים במרבית המדינות שנסקרו סברו בשיעור ניכר שתחול עלייה בפער. 74% מהמעסיקים בהולנד סברו כך, ואחריה גרמניה (61%), שוודיה (59%), צרפת (55%) ואיטליה (50%).

"נדמה שחוסר הרצון של מעסיקים להעסיק עובדים מבוגרים נעוץ בחשש שלהם מפני עלייה בעלויות ההעסקה של מקום העבודה מצד אחד, וחשש לירידה ביצרנות של עובדים מבוגרים מצד שני - מה שעלול להוביל לירידה ברווחיות של העסק", אומרת סולטנוביץ'-דוד, ומוסיפה שממצאי הסקר באירופה דומים לסקר מקביל שנערך בארץ בתחילת 2013 על-ידי מינהל מחקר וכלכלה בתמ"ת בשיתוף עם נציבות לשוויון הזדמנויות בעבודה. כ-76% מהמנהלים בעסקים ובחברות שנסקרו בישראל העדיפו שלא לקלוט לעבודה בני 45 ומעלה. "זו אוכלוסייה שאינה מועדפת לקליטה", היא מסכמת.

פרופ' איל קמחי, סגן מנהל מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל החוקר בין היתר את הנושא, סבור שהמצב בישראל אמביוולנטי: גם טוב וגם לא טוב בהשוואה לאירופה המערבית.

"אנחנו מדינה צעירה יחסית. ככזו, מצבנו טוב", אומר קמחי. "מצד שני, אם בוחנים את התמונה בהיבט המגדרי, המצב בקרב נשים פחות טוב מגברים בארץ ובהשוואה למדינות ה-OECD".

בעוד ששיעור התעסוקה הממוצע בקרב גברים בגילאי 65-74 עמד בשנת 2010 על 30% בישראל לעומת 23% במדינות ה-OECD, בקרב נשים שיעור התעסוקה הממוצע בקבוצת גיל זו צנח ל-12% בישראל לעומת 14% במדינות ה-OECD. "אחד ההסברים לכך", אומר קמחי, "הוא שיעור התעסוקה הנמוך בקרב נשים ערביות בקבוצת גיל זו, שמושכת את כל הסטטיסטיקה כלפי מטה. בשנת 2010 שיעור הנשים הערביות העובדות בגילאי 65-74 עמד על פחות מאחוז לעומת קרוב ל-14% בקרב נשים יהודיות".

פרופ' ליאת קוליק, מרצה בכירה בבית הספר לעבודה סוציאלית וחוקרת בתחום המגדר באוניברסיטת בר אילן, מוסיפה בהקשר הנשי כי בכל העולם המערבי, ולא רק בישראל, נשות גיל הביניים מופלות לרעה בתהליך חיפוש עבודה.

"נשים סובלות משלושה חסמים: סקסיזם - אפליה על בסיס מגדר; אייג'יזם - סטריאוטיפ סביב נושא הגיל שלפיו נשים וגברים מבוגרים כאחד הם מיושנים, לא גמישים, לא מעודכנים ומתקשים לקבל החלטות ולעמוד בלוחות זמנים, למרות שמחקרים דווקא מראים אחרת; ולוקיזם - מלשון מראה. בכל העולם המערבי קיימת תפיסה שלפיה אנשים יפים הם טובים יותר גם כעובדים. נשים סובלות מהחסם הזה יותר מגברים, כי בתרבות המערבית יש ציפייה ודרישה מנשים להיראות טוב מגברים".

עוד לדברי קוליק, יש מדינות כמו גרמניה ומספר מדינות בארה"ב שמנסות להילחם בזה לא רק באמצעות חקיקה, אלא גם ביישום פרקטי - כמו תמרוץ מעסיקים להעסקת נשים וגברים מבוגרים כאחד, מה שלא קיים בישראל. "הסטריאוטיפים עוברים בשנים האחרונות עידון בגלל חקיקה, פוליטקלי קורקט ושינוי תודעתי, אבל הם עדיין קיימים ביתר שאת עולם המערבי", היא טוענת.

מפעל שבו הגיל הממוצע הוא 80

מודל התעסוקה האמריקאי, בניגוד לזה האירופי, דוגל בשורת הרווח. יחד עם זאת, פרופ' יצחק הרפז, הדיקאן ללימודים מתקדמים וראש המרכז לחקר ארגונים וניהול המשאב האנושי באוניברסיטת חיפה, טוען שמצב התעסוקה מעל גיל 45 בארה"ב עדיין טוב משלנו. לדבריו, בארה"ב קיים כלל שאומר שאם אתה עובד טוב - אתה לא צריך לפרוש. ובאותה מידה, אם אינך עובד טוב - תופרש בכל גיל, מהיום למחר, ובלי כללי שימוע כמו שיש אצלנו".

לשם המחשה, פרופ' הרפז מביא כדוגמה לפתיחות שוק העבודה האמריקאי כלפי מבוגרים את Vita Needle - מפעל לייצור מחטים במדינת מסצ'וסטס בארה"ב, שהגיל הממוצע של עובדיו הוא כ-80. המפעל מעסיק 35 עובדים - 95% מהם מבוגרים.

"זהו מפעל מצליח עם מחזור של 30 מיליון דולר בשנה, שבעליו לא שש לזרוק את העובדים המבוגרים ולגייס במקומם צעירים כי הם תורמים לו תרומה גדולה. הוא גם לא צריך לשלם להם פנסיה וביטוח רפואי, כי הם מקבלים מהמדינה קצבת זקנה. זה מצב שגם העובדים מרוצים ממנו, כי יש להם תעסוקה. תענוג גדול לראות את זה", הוא אומר.

- אבל זו רק דוגמה אחת. מה היא יכולה ללמד?

הרפז: "שאסור לגעת במי שרוצה ויכול לעבוד ולתרום בכל גיל. לא צריך להפלות או לזרוק עובד מפאת גילו. זה לא הגיוני מבחינה כלכלית כי זה יכול להיות טוב לשני הצדדים. לצערי, אצלנו דווקא את אלה שלא יולדים, לא יוצאים למילואים, מנוסים ויציבים - מפטרים או לא קולטים לעבודה. יש פה אפליה פושעת, ולא רק מצד מעסיקים. גם החקיקה הולכת ומחמירה לרעת העובדים בהשוואה למדינות רבות, למשל בכל הקשור בצמצום משך וגובה דמי האבטלה.

"אומרים לא פעם שבית הדין לדיני עבודה עוזר לעובדים. אבל כל האקלים פה הוא לטובת המעסיקים, ומי שסובלים מזה הם המבוגרים שעולים קצת יותר וישר מפטרים אותם".

באשר לאירופה, אומר הרפז, כי שם החקיקה סוציאלית ושוויונית הרבה יותר כלפי העובד ולא ניאו-ליברלית-קפיטליסטית כמו בישראל. "בכל הקשור לעובדים מבוגרים, אנחנו דומים יותר למדינות מזרח אירופה ואגן הים התיכון כמו יוון וטורקיה, אם כי היחס שם לעובדים מחפיר בהשוואה אלינו".

וכיצד הוא מסביר את נתוני ה-OECD, המציגים תמונה ורודה יותר באשר למיקומה של ישראל בהשוואה לממוצע? "יש מדינות שבהן גיל הפרישה צעיר יותר מהגילאים שנבדקו, 55-64, ולכן הנתונים מייצגים מצב שונה".

אחת הבעיות הייחודיות לשוק העבודה הישראלי קשורה לחובת הפרישה בגיל הפנסיה. לדברי ד"ר ישראל (איסי) דורון, ראש החוג לגרונטולוגיה (מדעי הזקנה) באוניברסיטת חיפה, תמונת המצב בעולם השתנתה בשני העשורים האחרונים.

"אחרי שבשנות ה-60, ה-70 וה-80 ראינו במדינות רבות ירידה דרמטית בשיעורי תעסוקת מבוגרים בגלל הנהגת מדיניות פנסיות וקצבאות נדיבה שעודדה יציאה לפנסיה מוקדמת, בשני העשורים האחרונים מתרחשת מגמה הפוכה - בהרבה מדינות הבינו שטעו. אחת הדרכים לתיקון המצב היא ביטול גיל חובת פרישה שבוצע במדינות רבות כמו ארה"ב, קנדה ואנגליה. ישראל עדיין לא השכילה לבטל את גיל חובת הפרישה בגיל 62 לנשים ו-67 לגברים. מצד שני, גיל חובת הפרישה אינו רע בהכרח. העובדה שהוא גבוה יותר בישראל היא דווקא אלמנט חיובי, המשפיע על המשך תעסוקת מבוגרים עד גיל מבוגר יותר יחסית למדינות כמו טורקיה (58 לנשים ו-60 לגברים) ויוון ופולין (60 ו-65 בהתאמה)".

ממוקמים גבוה

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מדד ההנג סנג קופץ ב-1.1%; הביטקוין נסחר סביב ה-60 אלף דולר למטבע

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא מתקיים היום מסחר בבורסות בסין וביפן