גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בן 50 פלוס ומחפש עבודה? הנה מספר ההצעות בשוק

הנה העובדות היבשות: מספר הצעות העבודה לאנשים בגילאי 50 ומעלה רושם עלייה כבר שנתיים ברציפות. אך האם מדובר בשינוי גישה? עדיין לא ■ מדוע רק 1% מהמשרות הפנויות בתחום התוכנה נחשבות על-ידי מעסיקים כמתאימות לבני ה-50 פלוס? ולמה רק 4% מכלל המשרות הפנויות באתר AllJobs מתאימות לקבוצה זו? למעסיקים הפתרונים

הקושי של מחפשי עבודה בגילאי 45 ומעלה הוא מוכח - כפי שעולה מהכתבות השונות במוסף שלפניכם. אך נתונים שאספה חברת AllJobs עבור "גלובס" מראים, כי בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית במספר הצעות העבודה למועמדים בגילאים אלו. אז אולי המצב משתפר? האם מדובר באמת בשינוי גישה? התשובה היא שקשה לדעת בשלב הזה.

למדור "הזמן האפור" - לחצו כאן

מנתוני AllJobs עולה, כי מספר הצעות העבודה לאנשים בגילאי 50 ומעלה עלה ב-173% ב-2011, וב-2012 נרשמה עלייה של 8% בהשוואה ל-2011. גם כשבוחנים את המשרות עצמן, רואים מגוון רחב של משרות בתחומים שונים.

אבל אין מה למהר לברך על העלייה, משום שהיא אולי מעידה על תחילת שינוי מגמה, אך הדרך לשיפור משמעותי עוד ארוכה. למשל, רק 3% מכלל המשרות באתר AllJobs מתחום ההוראה, החינוך וההדרכה, מתאימות לדעת המעסיקים לבני 50 ומעלה. במספרים אבסולוטיים: 64 משרות מתוך 1,930. האם זה נשמע הגיוני? האם הגיוני שרק 4% מכלל המשרות הפנויות באתר יתאימו לבני 50 פלוס בשירות לקוחות? ברפואה ופארמה? מדוע רק 1% מהמשרות בתחום התוכנה נחשבות בעיני המעסיקים כמתאימות לבני50 פלוס? האם כתיבת שורות קוד דורשת מאמץ פיזי שיאה יותר לבני ה-20?

"חוששים שהעובד יהיה מקובע"

יעל פרימק, מנחת סדנאות חיפוש עבודה לבני 50 ומעלה ב-AllJobs, סבורה כי יש יותר מודעות לנושא, אבל טוענת כי השינוי עדיין בקצוות. "זה מאוד תלוי בחברה ובתפקיד הפנוי, אבל נושא הגיל עדיין מרתיע מעסיקים. אף מעסיק לא יכריז שהוא לא מעסיק אנשים בגיל מסוים, אבל ברור שלאנשים מבוגרים קל יותר להעסיק אנשים בני גילם. הבעיה מתחילה כשיושב מנהל בן 35, ומגיעים אליו מועמדים בני 50 ומעלה. באופן טבעי, נוצרת יראת כבוד. נוצר גם חשש שמועמד בגיל כזה הוא יותר מקובע, ושירצה שדברים יתנהלו בדרך שלו. "מחלקות גיוס בארגונים לוקחות דברים כאלו בחשבון, ולכן לא יציגו מועמדים מבוגרים למנהלים שיתקשו להתמודד איתם".

נורית ברמן, מנכ"לית חברת השמת הבכירים עמדה Korn/Ferry, קצת יותר אופטימית ומציינת כי היא חשה עלייה במודעות לנושא בקרב מנהלים. ברמן מזכירה שבתפקידי ניהול, גיל 45 הוא שיא הקריירה - לא סופה. "תהליך בניית קריירה ניהולית בנוי מכמה שלבים: שלב הנחת היסודות; שלב חיפוש עצמי - שכולל מעבר בין תפקידים וביסוס הזהות; והשלב השלישי והכי פורה הוא השלב שבו המנהל מממש את כל מה שלמד ומביא ערך אמיתי לתפקיד. זה תהליך שלוקח שנים לא מעטות. לא ניתן להגיע לשלב הזה בגילאים צעירים.

"אני רואה בקרב ארגונים עלייה במודעות לחשיבות העסקת אוכלוסיות מגוונות, ביניהם גם עובדים מבוגרים. זה לא מגיע ממקום של הזדהות של המנהל 'המבוגר', אלא מתוך צורך אמיתי של ארגונים לייצר גוף שלם שבנוי מקבוצות גיל שונות. ארגון לא יכול לכלול רק אנשים צעירים או רק מבוגרים, צריך את הבשלות יחד עם אנרגיה של האנשים הצעירים. ארגון שאין לו עובדים בעלי שיער אפור, הוא ארגון לא בריא, ואנחנו רואים את זה בעיקר בסטארט-אפים, שהרבה פעמים נאלצים לעבור תהליך למידה ארוך ומלא שריטות".

יפעת קציר, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת השכרת הרכב הרץ, מציינת כי בשנה האחרונה קלטה החברה 16 עובדים מעל לגיל 50, כך שכיום 15% מהמועסקים בחברה מעל גיל זה. "המודעות להעסקת אנשים בגילאים אלו עלתה, בעיקר בתחום השירות. אך זה שוק של עובדים, ואנחנו מאוד מתקשים לגייס אנשים מתאימים", היא אומרת.

קציר מוסיפה, כי היתרונות של עובדים בגילאים אלו עולים על החסרונות. "אנחנו חברה שנותנת שירות, ובעולם הזה יש להם את מה שצריך. אין להם מניירות של אנשים צעירים יותר. הם לא כמו דור ה-Y, לדוגמה, שבאים לזמן קצר ומחפשים גירויים. מרבית העובדים שגייסנו בגילאים האלו נקלטו כנציגי שירות וכן נציגי מכירות טלפוניים. לקחנו את כל מי שרצה את סוג העבודה, והזה והיה מוכן להשתכר שכר לא גבוה. זה אחד הגיוסים היותר מדהימים שיש לנו. אלה אנשים עם תודעת שירות מובהקת, אדיבים יותר, יסודיים, יודעים איך לפנות ללקוח - גם אם לפעמים הם איטיים יותר. גם עצם העובדה שהם מנוהלים על-ידי אנשים צעירים מהם לא התגלתה כבעייתית".

"לאנשים מבוגרים יש קושי להתעדכן"

אבל גם קציר מודה כי למרות העלייה במודעות, יש עדיין תפקידים שבהם יתקשו להיקלט אנשים בגילאי הביניים - גם בחברות שמכוונות לנושא. "אנחנו פותחים את כל המשרות לכל הגילאים באופן חד-משמעי, אבל בתפקידים טכנולוגיים זה יותר בעייתי עבורנו לקלוט אנשים מבוגרים, כי יש להם קושי להתעדכן במה שאנחנו צריכים. בנוסף, לעבודות עם אופי דינמי, משרות שהזריזות חשובה בהן - הם פחות מתאימים".

- זו גישה קצת גורפת, לא? בטוחה שזה נכון?

"אני יודעת שאני עושה הכללות, אבל גילינו שזה בעייתי. בנוסף, לא בכל המקומות יש פתיחות מלאה לנושא של קליטת עובדים בגילאים אלו. גם בתוך הארגון שלי אני נתקלת במנהלים שיותר קשה לשכנע אותם. יחד עם זאת, מי שבאמת ירצה לעבוד, יעשה את השינויים הנדרשים".

אורן גלנץ, מנכ"ל חברת by the people, הקים את החברה מתוך הבנה שקיימים לא מעט אנשים בגילאי הביניים בענף ההיי-טק, שמרגישים צורך לקחת אחריות על הקריירה שלהם ולנהל אותה. "הקמתי את החברה כדי לעזור לאנשים מבוגרים יותר למצוא עבודה", הוא אומר. "הרעיון הבסיסי היה שכדי לנהל קריירה עד גיל הפנסיה, אתה צריך לדעת לנהל את עצמך. לרוב האנשים זה קשה, כי הם לא חשבו שאי-פעם יצטרכו לעשות זאת, והם לא ממש אוהבים את זה. הרעיון בחברה הוא שהדברים נעשים ביחד".

by the people היא קהילה של 100 עצמאיים בתחום ההיי-טק, שמשתפים פעולה בפרויקטים שונים. לכל פרויקט שנכנס לחברה מצוותים האנשים המתאימים, וההכנסה מהפרויקט מתחלקת ביניהם לפי הסכם שנעשה מראש. "זה עובד טוב כבר 4 שנים", אומר גלנץ. לדבריו, כ-70 מהעובדים בחברה הם מעל גיל 45 - אבל הוא לא לגמרי בטוח. "אני לא שואל מה הגיל, אני מנחש לפי השיער הלבן", הוא מחייך.

בענף ההיי-טק הוא רואה קושי מיוחד של אנשים בגילאי הביניים. "אנחנו תעשייה שכל הזמן נשארת צעירה. רואים מבוגרים פה ושם, בעיקר בחברות הגדולות, אבל לא בסטארט-אפים. אני תמיד אומר שזו תעשייה שאין בה מסיבות פרישה מהעבודה. אחד האתגרים של עובדים מעל גיל 50 בענף הזה הוא תקופת החיפוש הארוכה אחרי שהם נפלטים ממקום העבודה. בדרך הקשה הזו, חלקם מוצאים עבודות לטווח קצר וחלקם מרימים ידיים. יש משהו מאוד מכאיב במה שעובר על האנשים האלו. הרי הם היו מסורים למקום העבודה במשך שנים, וכשמפטרים אותם הם מרגישים נבגדים".

על אף הביקורת שיש לו על צד המעסיקים במשוואה, גלנץ, בן 47, לא חוסך ביקורת גם ממחפשי העבודה: "יש לא מעט אנשים שלא דאגו להתעדכן במהלך השנים במישור המקצועי. הם לא שיפרו את היכולות הטכנולוגיות שלהם, ואז כשהם מגיעים לראיונות עבודה הם נפסלים על הבסיס הזה - לא בגלל הגיל שלהם".

בן 50 פלוס ומחפש עבודה? כללי עשה ואל תעשה

לדברי פרימק, יש לא מעט טעויות שעושים מחפשי עבודה בגילאי הביניים, שמקשות עליהם במציאת עבודה. לדבריה, הטעות הראשונה היא באופן החיפוש. "האינטרנט הוא כלי נפלא, אבל דווקא בגלל שמדובר באוכלוסייה שיש לה יותר קושי בחיפוש עבודה, אסור להם להסתפק רק באינטרנט. הם צריכים להשתמש בכל דרך שיש להם: ליצור קשרים הדוקים עם חברות השמה, להפעיל את הנטוורקינג שלהם. חלקם לא עושים את זה כי הם מתייחסים לזה כהפעלת פרוטקציה - אבל זו טעות".

עוד דבר הוא קורות חיים עמוסים מדי. למועמדים בגילאי הביניים יש לא מעט שנות קריירה, בדרך-כלל מדובר באנשים עם ניסיון עשיר. לדבריה, אין צורך לשלב בקורות החיים את כל הדברים שאותם אנשים עשו במהלך הקריירה שלהם. "אני ממליצה ללכת 10-15 שנה אחורה בלבד, זה מה שמקובל. זה שהיית איש מכירות לפני 20 שנה ומאז לא עסקת בזה - זה כאילו לא היית. "חשובה גם ההתמקדות: מי שמילא שני תפקידים לאורך הקריירה שלו ומקבל החלטה ללכת לתחום אחד מהשניים - שיבליט את התחום שבו החליט להתמקד. לא להעלים לחלוטין את התחום השני, אבל לתת לו פחות בולטות".

עוד מציינת פרימק, כי אנשים בגילאים האלו לפעמים מגיעים להחלטה לרדת בתפקיד - אם מתוך רצון שלהם או מתוך ההבנה שמגוון המשרות הבכירות מצומצם גם ככה, וגם כאן נדרשת התאמת קורות החיים. "אם יש מישהו שהיה מנהל משאבי אנוש בארגונים גדולים, ועכשיו הוא רוצה לפנות לארגונים יותר קטנים ולעבוד באיזי - אין טעם לכתוב שניהל משאבי אנוש בארגון של 1,500 איש כשהוא פונה לחברות עם 50-100 עובדים. הן לא יקבלו אותו".

- יכול להיות שאם ראיון העבודה נכשל, זה בגלל הגיל?

"אני לא הייתי מהמרת על זה. זה כנראה פחות קשור לגיל ויותר קשור למה ששידרתם. הרי אין בעיה לברר מה הגיל שלכם לפני הריאיון, ואם הוא המכשלה אז לא תוזמנו. אנשים שמגיעים כבר לראיונות כנראה עושים טעויות. יתכן שהם משדרים שהם יודעים הכול, או שהם משדרים ראש קטן ונתפסים כמי שרוצים להעביר את הזמן עד הפנסיה. אנשים שיש להם יכולת להיות צעירים ברוחם ולהעביר את זה בריאיון העבודה - יותר קל להם".

משרות

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם